obserwer11 01.12.07, 08:13 rok 1608 - czy to był czas rozkwitu RzP ? pl.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Żółkiewski Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obserwer11 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 18:30 liczyłem na więcej postów ! szczególnie na forumowicza >profet<.;. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 18:35 Ja mogę Ci się wpisać, Obserwerze. I już będziesz miał o jeden wpis więcej:D Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 18:48 wolę coś rzeczowego * jestem docentem chistorji doceń to party zanie * Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 19:18 Skoroś taki uczony, to mi powiedz, czy Indianie muszą się golić, czy nie muszą. Bo z Panią Partizanową spór na ten temat prowadzę.. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Partizanie, masz zadużo czasu wolnego 01.12.07, 19:27 by jeszcze i brodę golić ? Ja muszę , bo Nikowa strasznie mnie strofuje na okoliczność nieogolenia i dla świetego spokoju raz na trzy tygodnie w ramach premii nogi umyję . Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Partizanie, masz zadużo czasu wolnego 01.12.07, 19:30 Niedobra Nikowa..:) Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: Partizanie, masz zadużo czasu wolnego 01.12.07, 19:32 Taka sobie , typowa . Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Partizanie, masz zadużo czasu wolnego 01.12.07, 19:36 Pozdrawiam zatem Panią Nikową..:) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 19:28 jeżeli w temacie; powiedz jej tak : golić się to mścić się na własnym zdrowiu ! Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 19:35 Czy Indianie nie mają zarostu: a). bo obowiązkowo codziennie się golą? b). bo im nie rośnie? Nie uchylaj się od odpowiedzi, docencie uchylania się od odpowiedzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 19:38 wojewoda Kijowski nie golił się, chociaż nie był Indianinem, czerwonych zapewne nie lubił tyż ... Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 19:42 Indianie nazwaliby go pewnie Sierściste Lico.. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Wojewoda Kijowski 01.12.07, 19:49 wiesz jak to jankesi, oni zawsze byli rządni władzy, ogolili nawet Indian... Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Ano własnie , 01.12.07, 19:49 co z Indianami i sierścią ? W żadnym filmie o bardzo dzikiem i mniej dzikim zachodzie nie bylo widać zarośniętego Indianina . Co , oni się depilowali , czy amerykańscy filmowcy tak ich wykreowali ? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Ano własnie , 01.12.07, 20:29 Jan "Sokół" Żółkiewski - dzierżawca wsi Stężyca poległ w roku 1515 w wojnie moskiewskiej. Znani są również dwaj Żółkiewscy o imieniu Stanisław z pierwszej połowy XVI wieku: jeden był poborcą podatków w ziemi chełmskiej, bełskiej i lwowskiej (wzmiankowany w 1502 roku) oraz podkomorzym bełskim od 1503 roku, drugi sędzią ziemskim od 1512 roku i podkomorzym bełskim od 1522 roku. Jan Żółkiewski w 1535 roku był chorążym chełmskim i posłem na sejm. Tomasz Żółkiewski w tym samym okresie uczestniczył w wojnie moskiewskiej. Żółkiewscy, aczkolwiek byli rodem pochodzenia polskiego (według Paprockiego i Niesieckiego przybyli na chełmsko-bełskie pogranicze polsko-ruskie z Mazowsza), w bliżej nieznanych okolicznościach i czasie stali się wyznawcami prawosławia oraz ulegali stopniowo obyczajowej rutenizacji. Było to związane z faktem, że w czasach gdy osiedli na ziemi chełmskiej przeważającą siłą społeczną był tam kościół prawosławny natomiast parafie kościoła rzymskokatolickiego zaczęto na tych ziemiach organizować dopiero od około 1417 roku i proces ten trwał całe lata. Walkę o "rząd dusz" z prawosławiem rozpoczął dopiero za swego pontyfikatu w latach 1417-1452 biskup chełmski Jan Biskupiec, który po licznych nieudanych próbach poprzedników zorganizował sieć parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Obserwerze ! 01.12.07, 20:33 Dobranockę już obejrzałem , a Ty mi każesz czytać takie długie teksty . Proszę o streszczenie . Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Ano własnie , 01.12.07, 22:53 No właśnie. Mnie również to pytanie nurtuje.. W odróżnieniu od Drugiej Połowy stawiam na to, że dziwnym trafem u nich nie rośnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Re: Ano własnie , 02.12.07, 19:43 obserwer11 napisał/cytował : Walkę o "rząd dusz" z prawosławiem rozpoczął dopiero za swego pontyfikatu w latach 1417-1452 biskup chełmski Jan Biskupiec, który po licznych nieudanych próbach poprzedników zorganizował sieć parafii to nie chodziło pewnie o internetową sieć ? Odpowiedz Link Zgłoś