Dodaj do ulubionych

Możemy pomóc.

02.08.08, 14:29
8 sierpnia w Białymstoku,Bielsku Podlaskim,Hajnówce,Łomży i Suwałkach będzie można oddać 10 ml krwi.
Rodzice nie mogą być dawcami i szukamy dawcy dla 2,5 letniej Hani.
www.haniawesolowska.fotolog.pl

Obserwuj wątek
    • markochmeleski.1 Re: Możemy pomóc. 02.08.08, 14:39
      nie ma problemu, ja oddaje po pół litra a nie po 10 ml
      • obserwer11 Re: Możemy pomóc. 02.08.08, 17:48
        obserwer11 poleca swoją rzadką krew - " ORh - ",
        telefon znany...
        • markochmeleski.1 Re: Możemy pomóc. 03.08.08, 08:30
          obserwer11 napisał:

> obserwer11 poleca swoją rzadką krew - " ORh - ",
          > telefon znany...

Obserweru przestań rozrzedzać swoją krew chmielem
          • obserwer11 Re: Możemy pomóc. 03.08.08, 13:05
            Marko, nic dodać, nic ująć!
            normalnie dziesiątka haha
    • tessa_bielsk Re: Możemy pomóc. 03.08.08, 14:47
      Krew można oddawać w szpitalu. Myślę, że chodzi tu o znalezienie dawcy szpiku, stąd pobiera się niewiele krwi. Więc na pewno nie trzeba będzie pół litra. Zresztą na stronie internetowej są propozycje, jak jeszcze możemy pomóc dzieciom chorym na białaczkę.
    • bahdan żółtaczka 06.08.08, 14:18
      Czy przebyta żółtaczka dyskwalifikuje mnie jako dawcę szpiku?
      Bo wiem, że dawcą krwi nie mogę być.
      • tessa_bielsk Re: żółtaczka 06.08.08, 17:27
        Przeszczep szpiku innego człowieka może uratować życie chorym na białaczkę oraz inne choroby układu krwiotwórczego. Szpik można przeszczepić pod warunkiem identyczności antygenów transplantacyjnych – HLA dawcy i biorcy. Dawcą może być każda zdrowa pełnoletnia osoba, która nie przekroczyła 50tego roku życia. Nie może być nosicielem wirusa HIV, WZW B i C (żółtaczka wszczepienna) i nie mogła też w przeszłości chorować na żółtaczkę pokarmową, gruźlicę, choroby hematologiczne i onkologiczne. Potencjalny dawca szpiku, po podjęciu decyzji zostaje zaproszony na badanie, polega ono na pobraniu próbki krwi. Następnie dane genetyczne dawcy, tzw. antygeny zgodności tkankowej (HLA) zostają umieszczone w Banku Dawców Szpiku Kostnego. Jeśli okaże się, iż osoba chora poszukująca dawcy szpiku ma takie same antygeny jak dawca, zostanie on poproszony o oddanie szpiku.
        • szpila555 Re: dziś w Bielsku P przy Kleszczelowskiej 1 08.08.08, 11:36
          Mozna oddac krew:
          Radio Białystok:
          www.radio.bialystok.pl/news/index/k/8
          W sześciu miejscach w naszym województwie można będzie oddać dziś krew i
          zadeklarować się jako potencjalny dawca szpiku kostnego w akcji "Hania musi
          żyć". Akcję tę zorganizowali pracownicy Regionalnego Oddziału Agencji
          Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, aby pomóc dwuipółrocznej córeczce
          swoich kolegów z Zielonej Góry. Hania Wesołowska od roku choruje na ostrą postać
          białaczki i lekarze opiekujący sie nią orzekli, że przeszczep jest jedyną szansą
          dla dziewczynki.

W województwie podlaskim krew bedzie można oddać w godzinach od 7:00 do 15:00 w
          Białymstoku przy ul. Marii Skłodowskiej-Curie 23, w Suwałkach - ul. Szpitalnej
          60, Hajnówce - ul. Lipowej 190, Bielsku Podlaskim przy Kleszczelowskiej 1 i w
          Łomży przy Piłsudskiego 11.
          Ponadto przed budynkiem Urzędu Wojewódzkiego w Łomży - będzie dyżurował krwiobus
          od 11:00 do 17:00. (bajg)
          • obserwer11 No i jak >? 08.08.08, 18:36
            w białymstoku byłem i oddałem swoja O Rk- nie było tak źle , na wyniki zgodności musimy poczekać.
            nie chorowałem na żółtaczkę oraz inne podobne ...
            jeśli ktoś potrzebuje O Rh - , to jeszce raz w tym miesiącu
          • szpila555 Re: Byliśmy lepsi niż Białystok 13.08.08, 10:28
            KURIER PORANNY
            Bielsk Podlaski
            13 sierpnia 2008 - 2:00
            "[...] Do poniedziałku zarejestrowano 690 dawców szpiku i 310 osób, które oddały
            krew na rzecz Hani w miastach biorących udział w akcji, tj. Bielsku Podlaskim,
            Białymstoku, Hajnówce, Łomży i Suwałkach - mówi Walenty Korycki, koordynator
            działań na rzecz chorej dziewczynki z bielskiego oddziału Agencji
            Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. - W naszym mieście zgłosiło się 108
            osób zdecydowanych na przeszczep

Byliśmy lepsi niż Białystok, gdzie przebadały się 93 osoby. Najwięcej, bo aż 439
            osób, zgłosiło się w Łomży. W Hajnówce i Suwałkach było to odpowiednio 45 i 11
            osób."

www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080813/REGION06/145528156
            • tessa_bielsk Re: Byliśmy lepsi niż Białystok 13.08.08, 10:58
              Brawo Bielszczanie!!! Ludzi o wielkich sercach u nas nie brak!!!
              • wujekjarek1 wuj ciekawy... 13.08.08, 15:55
                nie zebym sie czepial, ale od kiedy Agencja Restrukturyzacji i
                Modernizacji Rolnictwa koordynuje oddawanie krwi????

czyzby w na Bielszczyznie nie bylo juz czego modernizowac i
                restrukturyzowac???

ps. oczywiscie pochwalam i doceniam wszystkich bielszczan i
                bielszczanki, ktorzy wzieli udzial w akcji

wuj pozdrawia
        • bahdan Re: żółtaczka 08.08.08, 21:17
          znaczy jestem niepełnowartościowy;( szkoda
          • obserwer11 Re: żółtaczka 09.08.08, 20:57
            nie łam się Bohdan, może w Chinach potrzebują taką z żółtą, można rozpytać się ?
            naszych potencjalnych medalistów jest tam kilkuset ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka