tessa_bielsk 02.08.08, 14:29 8 sierpnia w Białymstoku,Bielsku Podlaskim,Hajnówce,Łomży i Suwałkach będzie można oddać 10 ml krwi. Rodzice nie mogą być dawcami i szukamy dawcy dla 2,5 letniej Hani. www.haniawesolowska.fotolog.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
markochmeleski.1 Re: Możemy pomóc. 02.08.08, 14:39 nie ma problemu, ja oddaje po pół litra a nie po 10 ml Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Możemy pomóc. 02.08.08, 17:48 obserwer11 poleca swoją rzadką krew - " ORh - ", telefon znany... Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: Możemy pomóc. 03.08.08, 08:30 obserwer11 napisał: > obserwer11 poleca swoją rzadką krew - " ORh - ", > telefon znany... Obserweru przestań rozrzedzać swoją krew chmielem Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Możemy pomóc. 03.08.08, 13:05 Marko, nic dodać, nic ująć! normalnie dziesiątka haha Odpowiedz Link Zgłoś
tessa_bielsk Re: Możemy pomóc. 03.08.08, 14:47 Krew można oddawać w szpitalu. Myślę, że chodzi tu o znalezienie dawcy szpiku, stąd pobiera się niewiele krwi. Więc na pewno nie trzeba będzie pół litra. Zresztą na stronie internetowej są propozycje, jak jeszcze możemy pomóc dzieciom chorym na białaczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bahdan żółtaczka 06.08.08, 14:18 Czy przebyta żółtaczka dyskwalifikuje mnie jako dawcę szpiku? Bo wiem, że dawcą krwi nie mogę być. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa_bielsk Re: żółtaczka 06.08.08, 17:27 Przeszczep szpiku innego człowieka może uratować życie chorym na białaczkę oraz inne choroby układu krwiotwórczego. Szpik można przeszczepić pod warunkiem identyczności antygenów transplantacyjnych – HLA dawcy i biorcy. Dawcą może być każda zdrowa pełnoletnia osoba, która nie przekroczyła 50tego roku życia. Nie może być nosicielem wirusa HIV, WZW B i C (żółtaczka wszczepienna) i nie mogła też w przeszłości chorować na żółtaczkę pokarmową, gruźlicę, choroby hematologiczne i onkologiczne. Potencjalny dawca szpiku, po podjęciu decyzji zostaje zaproszony na badanie, polega ono na pobraniu próbki krwi. Następnie dane genetyczne dawcy, tzw. antygeny zgodności tkankowej (HLA) zostają umieszczone w Banku Dawców Szpiku Kostnego. Jeśli okaże się, iż osoba chora poszukująca dawcy szpiku ma takie same antygeny jak dawca, zostanie on poproszony o oddanie szpiku. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: dziś w Bielsku P przy Kleszczelowskiej 1 08.08.08, 11:36 Mozna oddac krew: Radio Białystok: www.radio.bialystok.pl/news/index/k/8 W sześciu miejscach w naszym województwie można będzie oddać dziś krew i zadeklarować się jako potencjalny dawca szpiku kostnego w akcji "Hania musi żyć". Akcję tę zorganizowali pracownicy Regionalnego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, aby pomóc dwuipółrocznej córeczce swoich kolegów z Zielonej Góry. Hania Wesołowska od roku choruje na ostrą postać białaczki i lekarze opiekujący sie nią orzekli, że przeszczep jest jedyną szansą dla dziewczynki. W województwie podlaskim krew bedzie można oddać w godzinach od 7:00 do 15:00 w Białymstoku przy ul. Marii Skłodowskiej-Curie 23, w Suwałkach - ul. Szpitalnej 60, Hajnówce - ul. Lipowej 190, Bielsku Podlaskim przy Kleszczelowskiej 1 i w Łomży przy Piłsudskiego 11. Ponadto przed budynkiem Urzędu Wojewódzkiego w Łomży - będzie dyżurował krwiobus od 11:00 do 17:00. (bajg) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 No i jak >? 08.08.08, 18:36 w białymstoku byłem i oddałem swoja O Rk- nie było tak źle , na wyniki zgodności musimy poczekać. nie chorowałem na żółtaczkę oraz inne podobne ... jeśli ktoś potrzebuje O Rh - , to jeszce raz w tym miesiącu Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Byliśmy lepsi niż Białystok 13.08.08, 10:28 KURIER PORANNY Bielsk Podlaski 13 sierpnia 2008 - 2:00 "[...] Do poniedziałku zarejestrowano 690 dawców szpiku i 310 osób, które oddały krew na rzecz Hani w miastach biorących udział w akcji, tj. Bielsku Podlaskim, Białymstoku, Hajnówce, Łomży i Suwałkach - mówi Walenty Korycki, koordynator działań na rzecz chorej dziewczynki z bielskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. - W naszym mieście zgłosiło się 108 osób zdecydowanych na przeszczep Byliśmy lepsi niż Białystok, gdzie przebadały się 93 osoby. Najwięcej, bo aż 439 osób, zgłosiło się w Łomży. W Hajnówce i Suwałkach było to odpowiednio 45 i 11 osób." www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080813/REGION06/145528156 Odpowiedz Link Zgłoś
tessa_bielsk Re: Byliśmy lepsi niż Białystok 13.08.08, 10:58 Brawo Bielszczanie!!! Ludzi o wielkich sercach u nas nie brak!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wujekjarek1 wuj ciekawy... 13.08.08, 15:55 nie zebym sie czepial, ale od kiedy Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa koordynuje oddawanie krwi???? czyzby w na Bielszczyznie nie bylo juz czego modernizowac i restrukturyzowac??? ps. oczywiscie pochwalam i doceniam wszystkich bielszczan i bielszczanki, ktorzy wzieli udzial w akcji wuj pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: żółtaczka 09.08.08, 20:57 nie łam się Bohdan, może w Chinach potrzebują taką z żółtą, można rozpytać się ? naszych potencjalnych medalistów jest tam kilkuset ;) Odpowiedz Link Zgłoś