Dodaj do ulubionych

Turandot w Mezzo

03.12.05, 22:56
Jako Liu Cristina Gallardo Domas. Czy ktoś oglądał?
Obserwuj wątek
    • quasthoff Re: Turandot w Mezzo 04.12.05, 00:35
      To przedstawienie MEZZO nadawało już kilka razy. Nawet mam nagrane. Alessandra
      Marc jest chyba najobszerniejszą Turandot jaką oglądałem. Ale wolumen jej głosu
      jest imponujący. Marc ma nawet oficjalną stronę a na jednym ze zdjęć jedzie
      nawet na rowerze. Bardzo podobała mi się Domas jako Liu. Piękne piana, i
      ekspresja w głosie. Sceniczna śmierć - wzruszająca, i głosowo i wyrazowo. Mniej
      entuzjazmu wyrażam dla Kalafa, choć miał kilka świetnych, dramatycznych scen.
      No i bardzo znany, zasłużony artysta. Ping-Pang-Pongi też nieźle. Ogólnie
      przedstawienie na wysokim poziomie.
      • lilypons Re: Turandot w Mezzo 04.12.05, 09:35
        Niestety na razie nie mam możliwości oglądania Mezzo sad Jest w ofercie
        kablówki, z usług której korzystam, ale telewizor ma za wąską głowicę czy coś
        takiego i nie odbiera akurat paru ciekawych programów.
        • marquis Re: Turandot w Mezzo 04.12.05, 11:17
          Dla pocieszenia powiem, że ja też nie mam teraz Mezzo - ani żadnej innej stacji,
          bo nie mam TV. Ale juz niedługo to się zmieni.
          • lilypons Marquis - nie kupuj telewizora :) 04.12.05, 19:58
            Jestem zszokowana tym co przed chwilą zobaczyłam i usłyszałam w tv a mianowicie
            nową reklamę skody. Co oni zrobili z marszem z II aktu Aidy - zgroza!!!! Carmen
            z ajaxem jakoś zniosłam, ale to "cudo" to już za wiele. Mało mają innych
            chwytliwych melodii? Tylko pewnie Verdiemu nie muszą płacić za prawa autorskiesmile
            Już sobie wyobrażam następne reklamy z fragmentami oper, np. wycieczka
            objazdowa po Chinach z ' nessun dorma' albo robot kuchenny z ' o don fatale',
            zaś pralka wysokoobrotowa koniecznie z wariacjami Procha w tle. Ale to będzie
            wzrost sprzedaży - istny "bum" albo boom / jak kto woli/. Idę wyrzucić
            telewizorsmile))
            • quasthoff Re: Marquis - nie kupuj telewizora :) 04.12.05, 20:43
              Nie rób tego, Mezzo nie masz ale będziesz miała i tego się trzymaj. Chociaż dla
              tego programu zostaw. Zresztą ktoś kiedyś zauważył, telewizor to fajna rzecz,
              jeden przycisk i nic nie widać, nic nie słychać. Dobrze, że jeszcze mamy takie
              opcje.
              • quasthoff Powtórzenie 13.12.05, 15:54
                Właśnie w tej chwili zaczyna się "Turandot" Pucciniego, kolejne powtórzenie na
                francuskiej stacji tv Mezzo. Kto nie oglądał, powinien zobaczyć.
            • marquis Mam telewizor!!! 16.12.05, 23:26
              Od kilku dni mam telewizor i mam Mezzo!!!
              • quasthoff Re: Mam telewizor!!! 16.12.05, 23:55
                Niech żyje telewizor, wiwat MEZZO!
              • lilypons Re: Mam telewizor!!! 17.12.05, 00:00
                Teraz juz wiemy dlaczego nie zaglądasz na forum smile)
                • marquis Re: Mam telewizor!!! 17.12.05, 11:39
                  Oj zaglądam!! Ale fakt, że trochę się musiałem telewizorem nacieszyć smile W sumie
                  bez telewizora nie było mi wcale źle i mi go przez parę lat nie brakowało, ale z
                  drugiej strony, żeby choć Mezzo odbierać, warto było kupić smile
                  • aaneta Re: Mam telewizor!!! 17.12.05, 20:35
                    Jeśli masz kablówkę to pewnie masz też w niej, albo będziesz miał lada moment
                    TVP Kultura. Ja mam od wczoraj i bardzo się z tego cieszę. Informuję, bo może
                    nie wszyscy wiedzą o tym, to swieża sprawa. Wprawdzie w TVP Kultura chyba nie ma
                    za dużo opery akurat, ale jest sporo dobrej muzyki i filmów.
                    A odnośnie Mezzo jeszcze, choć też niezupełnie w temacie opery, to coraz więcej
                    oglądam tam przedstawień baletowych. Ostatnio zachwyciła mnie "Sylvia" Delibesa,
                    powtórka jutro, tj. w niedzielę 18 grudnia, o 16:45. Cudo!
                    www.tdk-music.com/frame_content.php?did=3~12&showme=everything&from_id=2010
                    • j1850ej.reszke Re: Mam telewizor,ale nie mam Mezzo,mam youtube... 18.12.06, 00:25
                      Jak Turandot to Birgit Nilsson:

www.youtube.com/watch?v=UsgmGKgcF38

ttp://www.youtube.com/watch?v=14qGm-sQr2M&mode=related&search=

To choćby tyle. Można wiele wspaniałych nagrań znależć.
                      • lilypons Re: Mam telewizor,ale nie mam Mezzo,mam youtube.. 20.12.06, 14:38
                        j1850ej.reszke napisał:

> Jak Turandot to Birgit Nilsson:
                        >
                        > www.youtube.com/watch?v=UsgmGKgcF38
                        >
                        > ttp://www.youtube.com/watch?v=14qGm-sQr2M&mode=related&search=
                        >
                        > To choćby tyle. Można wiele wspaniałych nagrań znależć.

Zajrzałam tam dzisiaj. Jest dużo rzeczy, ale nie wszystko. Brak nagrań z Fridą
                        Hempel, a po wpisaniu hasła Selma Kurz pojawia się rodzina Simpsonów. Też
                        nieźlesmile) I nie można wysłuchać nagrania w całości tylko w częściach - robi
                        pauzy.
                        • j1850ej.reszke Re: Mam telewizor,ale nie mam Mezzo,mam youtube.. 20.12.06, 16:20
                          Każde nagranie z youtube musi krócej,lub dłużej się wgrać,aby odebrało się go
                          bez pauz. Dlatego,zauważyłem,należy kliknąć na play,aby weszła pauza i poczekać
                          jakiś czas.
                          Oczywiście,jest dużo najróżniejszych nagrań,ale tylko te,które zostały przez
                          kogoś udostępnione. Są ograniczone co do minut,ale bywają też dłuższe całości
                          podzielone na szereg części.
                          • j1850ej.reszke Re: Mam telewizor,ale nie mam Mezzo,mam youtube.. 20.12.06, 21:55
                            Czas widać minął jednej ze świetnych całości,bo już jej dziś nie ma.
                            Nie napiszę jaka,aby smaku nie robić. Szkoda,ale nagrania coraz to się
                            zmieniają.Można rzeczywiście nagrać sobie poszczególne fragmenty. W zamian tego
                            co wyleciało - duet z Otella / Franco Corelli z Teresą Żylis-Gara / :

www.youtube.com/watch?v=EdL11EpZ05w
                            • lilypons Re: Mam telewizor,ale nie mam Mezzo,mam youtube.. 20.12.06, 22:11
                              Chciałam posłuchać, ale gra jedną minutę a potem znika. Nie mam pojęcia czemu.
                              • j1850ej.reszke Re:Mam już Mezzo,a nawet telewizor również! 21.12.07, 01:00
                                Nie mogę powiedzieć już,że nie mam Mezzo. Od jesieni już mam i cieszę się, bo
                                zawsze jest coś interesującego. Tylko czasu znaleźć więcej.
                                Ostatnio obejrzałem Kopciuszka Rossiniego w świetnej obsadzie i znakomitej
                                reżyserii,pełnej humoru,wdzięku i nie wywróconej do góry nogami,jak teraz często
                                bywa.
                                • gucio60 Re:Mam już Mezzo,a nawet telewizor również! 02.01.08, 16:31
                                  widzialem Romeo i Julie w MET, swietna obsada, Netrebko jak zwykle
                                  perfekcyjna, Alagna na swoim poziomie, doskonała inscenizacja

• quasthoff MEZZO 02.01.08, 19:14
                                    Jutro na MEZZO rarytas, w postaci premiery "Trubadura" Verdiego. Tajemnicze, bo
                                    nie znam żadnego nazwiska. Początek o 20,30. Oczywiście nagram.
                                    • j1850ej.reszke Re: MEZZO 03.01.08, 20:32
                                      Rzeczywiście,obsadę trudno znależć. Zorientowałem się tylko,że będzie to
                                      spektakl z festiwalu w Bregenz. W reklamie na Mezzo we fragm. widziałem
                                      parowóz,zatem nowocześnie.Zgodnie z modą.
                                      • ernest31 Re: lilypons 07.01.08, 16:34
                                        zamieszczę to tu, bo to twój wątek

lilypons 17.12.06, 10:42 Odpowiedz
                                        kaa-ann-roo napisała:

> Napewno nie lirycznym bo za dużo tego.
                                        >
                                        > Pozdrawiam wink

Rzeczywiście za dużo tego, a zwłaszcza jednego nachalnie w telewizji
                                        niemieckiej reklamujacego swój najnowszy "Russian album".

Co cię obchodzi niemiecka telewizja, masz polską, tu nie pokazują
                                        tego ani wogóle niczego, ciesz się
                                    • tigerness Re: MEZZO 08.01.08, 12:16
                                      Już pewnie oglądaliście "Trubadura" i przydałyby się jakieś opinie
                                      na ten temat...Czy faktycznie był to rarytas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka