Dodaj do ulubionych

prawo jazdy

16.07.06, 21:40
czy ktoś moze mi odpowiedzieć na bardzo proste pytanie, dlaczego w chełmskim
magistracie tak długo trwa wymiana prawa jazdy na "nowe", dla porównania w
Warszawie trwa to max 3 tygodnie, a w Chełmie wniosek złozony pod koniec maja
może będzie w połowie sierpnia,
Obserwuj wątek
    • pol_aroid Niewydolny urząd z certyfikatem ISO 16.07.06, 23:57
      Ja też czekam od 2 czerwca na prawo jazdy. Każda sprawa administracyjna zgodnie
      z kpa powinna być załatwiona w ciągu 30 dni (zresztą tak też jast zapisane w
      Bipie UM Chełm - sprawa K004) a wygląda na to, że prezydent i jego urzędnicy
      nic sobie z tego nie robią!!! Ale certyfikat ISO w zakresie obsługi interesanta
      jest. Do kosza go Panie Prezydencie, do kosza.
      • kwiat_paproci Re: Niewydolny urząd z certyfikatem ISO 17.07.06, 09:26
        A nie dałoby się z tym pójść do rzecznika praw konsumenta ?? W końcu coś się za
        to płaci chyba. Mi to wygląda na zwyczajne olewactwo interesantów :/
        • bazyla4 Re: Niewydolny urząd z certyfikatem ISO 17.07.06, 11:11
          proponuje złożenie skargi na bezczynność urzędu, urząd ma 30 dni na załatwienie
          sprawy, a jeżeli tego nie zrobi w ustawowym tterminie powinien poinformować
          pisemnie petenta, w moim przypadku nie zrobił tego takze mam podstawy
          ponadto zastanawia mnie dlaczego chełmskie gazety wcale nie zauważają problemu,
          nie mieszkam w Chełmie na stałe, ale z tego co sie orintuje to nikt nic nawet
          nie wspomniał słowem że jest taka mozliwość
          • tomekjot Re: Niewydolny urząd z certyfikatem ISO 17.07.06, 11:41
            nie maj znać swoje prawa i z nich korzystac na każdym kroku. Urzędnicy chyba
            czują respekt przed uswiadomionym petentem
            • bazyla4 Re: Niewydolny urząd z certyfikatem ISO 17.07.06, 14:16
              ja uważam, ze oni olewaja takie rzeczy, każde opóźnienie mozna
              wytłumaczyć "szczególnymi okolicznościami", ale taka skarga to jedyne co mozna
              zrobić w takiej sytuacji, oczywiście poza wydzieraniem sie do telefonu, co jak
              uczy doświadczenie zazwyczaj niewiele pomaga
              • tomekjot Re: Niewydolny urząd z certyfikatem ISO 19.07.06, 13:30
                A wystarczyło, żeby wprowadzić przepis że nowe wzory prawa jazdy dotyczą tylko
                świerzych kierowców.
                • avalon111 Re: Niewydolny urząd z certyfikatem ISO 19.07.06, 14:03
                  To już może nawet nie chodzi o sam fakt wymiany ( do tych zdążyliśmy się
                  przyzwyczaić), ale o niepotrzebne przedłużanie procesu. Prawo jazdy jest
                  wystawione w ciągu 7 dni od momentu wysłania dokumentów z Chełma do Warszawy.
                  Ale zanim dojdzie do wysłania to właśnie trwa w tej chwili miesiąc i
                  więcej....wygląda na to, że urzędnicy chcą "ukarać" tych co czekali do ostatniej
                  chwili.
    • pol_aroid No to Ci odpowiem 26.07.06, 08:54
      Dzisiaj odebrałem swoje prawko. Czekałem 8 tygodni. Wśród moich znajomych mam
      napewno kilkanaście osób, które czekay na prawo jazdy tydzień lub 2 tygodnie,
      mimo, że złożyli wnoski pod koniec czerwca. Dlaczego? Bo Panie z Wydziału
      Komunikacji mają rodziny, znajomych i przełożonych w urzędzie. Ci z kolei mają
      swoje rodziny i swoich znajomych, a Ci ....itd. I oni wszyscy też chcą mieć
      prawka jak najszybciej. A posłuszny i pokorny czeka i czeka. Czemyś biedny -
      boś głupi, czemuś głupi - boś biedny! A teraz wystarczyłoby tylko skontrolować
      ile osób uzyskało prawa jazdy poza koejką i wyciągnąć konsekwencje w stosunku
      do "kompetentnych" urzędników. Kto powinien skontrolować? Prezydent miasta,
      wydział nadzoru (jest taki chyba w UM Chełm), a może najlepiej NIK!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka