Dodaj do ulubionych

Zebranie Przedstawicieli Czlonkow spoldzielni

16.05.06, 09:50
Czy ktos byl 09.06. na zebraniu przedstawicieli czlonkow spoldzielni? Tylko
nie chodzi mi o zebranie czlonkow spoldzielni, tylko PRZEDSTAWICIELI! Jesli
jest na forum jakis przedstawiciel-to poprosze o streszczenie ;)

pozdrawiam,

vvx
Obserwuj wątek
    • ks666 Re: Zebranie Przedstawicieli Czlonkow spoldzielni 27.05.06, 12:20
      Zebranie dopiero będzie.
      • vvx Re: Zebranie Przedstawicieli Czlonkow spoldzielni 28.05.06, 11:27
        Rzeczywiscie ;). Nie wiem dlaczego czerwiec pomylil mi sie z majem ;)
        W takim razie petycja na przyszlosc-prosze o szczegoly po zebraniu ;)

Dziekuje i pozdrawiam,

vvx
        • shaddock Po ZPCz 17.06.06, 15:58
          Streszczenie całego zebrania będzie prawdopodobnie na stronie Spółdzielni.
          Najciekawsze moim zdaniem wątki:
          - dużą większością głosów przeszły wszystkie uchwały zaproponowane przez organy
          Spółdzielni z jednym wyjątkiem: szef Rady Nadzorczej zaproponował zwiększenie
          funduszu na wynagrodzenia dla Rady z 55000 na 60000 rocznie. Nie wywołało to
          entuzjazmu delegatów, pojawiła się nawet propozycja obniżki do 50000 :-).
          Ostatecznie fundusz zostanie po staremu, choć za podwyżką, o ile się nie mylę,
          głosowali wszyscy członkowie Rady :-)
          - jeśli chodzi o wnioski z sali, delegaci m.in. odrzucili ciekawy wniosek o
          wynagrodzenie każdego obecnego delegata kwotą 100 zł z funduszu wynagrodzeń
          Rady Nadzorczej :-). Nie tylko członkowie Rady głosowali przeciw :-)
          - okazało się, że wnioski przegłosowane przez nas w kwietniu na Zebraniu Grupy
          Członkowskiej mają jedynie moc doradczą, Zarząd nie musi ich zrealizować. O ile
          dobrze zrozumiałem, odpowiednią moc miałyby jedynie wnioski przegłosowane na
          Zebraniu Mieszkańców Budynku (jak to które mieliśmy w garażu)
          - cena metra w kolejnych budynkach budowanych przez Spółdzielnię będzie
          zbliżona do rynkowej. Nabywcy nie będą przyjmowani do Spółdzielni nie dlatego,
          żeby nie tworzyć większej ilości grup członkowskich, nie dzielić się władzą
          itd. (jak pisał kiedyś ks), tylko żeby wyciągnąć od nich więcej kasy. Prezes
          uważa (i "starzy" członkowie też), że nieuzasadnione jest dawanie prezentu w
          postaci śmiesznie niskiej ceny za metr ludziom z ulicy, którzy nie byli ze
          Spółdzielnią od dawna na dobre i na złe ;-). Poza tym niektóre mieszkania na
          Szwai kupiono tylko dla zysku i od razu sprzedano (np. kupiono za 200 tysięcy,
          sprzedano za 400) i jego zdaniem możliwość takiego działania powinna być
          zamknięta dla ludzi spoza Spółdzielni. Dlatego mieszkania na Piltza po kosztach
          będą sprzedawane tylko obecnym członkom (myślę że po jakieś 3,0 - 3,5 tys za
          metr) a dla "obcych" cena będzie wyższa, choć nie aż tak wysoka jak u
          developerów. W tej chwili, o ile dobrze zrozumiałem, na liście chętnych na
          mieszkania zapisanych jest już 150 członków.
          Na najciekawsze pytanie - co się stanie z wypracowanym zyskiem - odpowiedź jest
          bardzo przyjemna: będzie rozdysponowany przez ZPCz na remonty itp. Prezes
          rzucił prosty przykład: gdyby cena metra na Szwai była zaledwie 100 zł wyższa,
          na koncie Spółdzielni byłby w tej chwili ponad milion, co rozwiązałoby wszelkie
          problemy z remontami budynków.
          W ten sposób jesteśmy ostatnią grupą "obcych", która miała okazję kupić w SM
          DdM tanie mieszkania, a dodatkowo będziemy ciągnąć zyski z przyszłych
          inwestycji ;-)
          • ks666 Re: Po ZPCz 19.06.06, 11:40
            Pytanie zasadnicze:

W jaki sposób będzie ustalany zysk z nowych inwestycji ?
            Chodzi mianowicie o to co będzie się składało na koszty:

Na moje pytanie skierowane do członka rady nadzorczej na co idzie tzw. koszt
            zarządu wskazany w rozliczeniu inwestycji odpowiedź była następująca: na płace.
            Nie zapytałem już na czyje, nie dociekałem, gdyż byłem tak zaskoczony i
            zdziwiony odpowiedzią, że mnie zamurowało. Potem pomyślałem, że odpowiadający
            zapewnie nie wiedział o jakich kwotach jest mowa. Jak do tej pory ZPCZ o ile ja
            wiem nie rozdzielało zysku na fundusze remontowe budynków, ale jest to dobry
            pomysł.

Sytuacja jest dynamiczna i zważ Panie Shaddock że moje posty są czytane i
            analizowane przez Radę Nadzorczą i Zarząd, więc wspomnienie treści mojego postu
            jest już niaktualne w sposób naturalny. Nie będąc w Radzie Nadozrczej mam
            jednak wpływ na działanie spółdzielni oczywiście w takim zakresie w jakim mogę
            mieć czyli przez pisma kierowane do spółdzielni i poprzez to forum.
            • ks666 Re: Po ZPCz 20.06.06, 07:09
              Poza tym nie było u mnie itd. ale między innymi, których nie wymieniłem, a o
              ile pamiętam Pani przewodnicząca Rady Nadzorczej mówiła nie o funduszach
              remontowych, ale o kosztach działalnosci spółdzielni czyli o stawce
              eksploatacyjnej.

Najwyraźniej wszystko się zmienia i jeśli się już na coś powołuje to proszę w
              pełnym kontekście wypowiedzi.
          • ks666 Re: Po ZPCz 20.06.06, 07:06
            Twierdzenie że wnioski Zebrania Grupy Członkowskiej mają tylko moc doradczą w
            kontekscie Paragrafu 119 punkt 2 statutu oznacza, że również wnioski Zebrania
            Mieszkańców budynku mają taką moc. Pytanie: Gdzie i w jaki sposób wyraża się
            wola właścicieli mieszkań ?

Informacja, że wypracowany zysk z nowych inwestycji będzie dzielony przez ZPCZ
            na remonty jest nieprecyzyjna. Budynki mają fundusze remontowe budynków. O
            jakich więc remontach była mowa na zebaraniu ZPCZ? W jaki sposób jakim
            algorytmem będzie dzielony wypracowany zysk ? Czy dla tzw starych członków
            bedzie to więcej niż dla młodych członków spółdzielni ?

• wiola87 Re: Po ZPCz 20.06.06, 11:07
              W takim razie jaki jest sens chodzenia na te zebrania skoro nasze wnioski są
              tylko doradcze i nie muszą ich realizowac. A tak nawiasem mówiąc to ciekawe ile
              wniosków z ostatniego zebrania było na tyle "dobrych" ze je wcielili w życie??
              Wie ktoś może? A co z placem zabaw? Terenowi pod niego podobno Prezes juz dawno
              się przygląda (tak mówił na zebraniu)tylko ciekawe jak długo jeszcze bedzie to
              robił?
          • axina Re: Po ZPCz 20.06.06, 09:32
            Na najciekawsze pytanie - co się stanie z wypracowanym zyskiem - odpowiedź jest
            >
            > bardzo przyjemna: będzie rozdysponowany przez ZPCz na remonty itp. Prezes
            > rzucił prosty przykład: gdyby cena metra na Szwai była zaledwie 100 zł
            wyższa,
            > na koncie Spółdzielni byłby w tej chwili ponad milion, co rozwiązałoby
            wszelkie
            >
            > problemy z remontami budynków.

A to ciekawe... mnie udzielono informacji,że jeśli chcę , aby coś w naszym
            bloku wyremontowano to mam się na to zrzucić z sąsiadami ... Taaaa , nie muszę
            chyba dodawać że do wyżej wspomniany czyn społeczny już trwa !!! :-]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka