Dodaj do ulubionych

w Wysokich Obcasach

10.11.12, 21:37
Hanna Samson o McDusi i potrząsaniu jak szczurem:
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,12731172,McDusia_i_bestie.html
Nie ze wszystkim się zgadzam (Józin zareagował niedekwatnie do sytuacji i w sposób godny potępienia, ale miał chyba prawo bronić swoich granic?) Ale przeczytać warto.
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: w Wysokich Obcasach 10.11.12, 23:39
      Tylko że ten felieton nic nie wnosi. Nic a nic. Żadnej konkluzji, żadnego rozwinięcia, jest o tym, co napisano na forum. I koniec.
      • slotna Re: w Wysokich Obcasach 11.11.12, 01:48
        Przypuszczam, ze autorka "McDusi" nawet nie przejrzala.
        • milka_milka Re: w Wysokich Obcasach 11.11.12, 09:47
          Więc właśnie. Niemal nijak nie odniosła się do tekstu. Napisane tak na odczepnego. Żadnej oceny, polemiki z MM, nic.
          • guineapigs Re: w Wysokich Obcasach 11.11.12, 10:01
            Tu chyba chodzi o tzw. wierszowke. Ja mialam epizod w zyciu zwiazany z mediami, i tam kazda nawet mikroaktywnosc byla wynagradzana, nie istotne bylo co, jak - aby bylo. Najbardziej zadziwil mnie zarobek 50 zl po opodatkowaniu za 'tlumaczenie', ktore polegalo na tym, ze kolega z jednego boksu TVP zapytal mnie, co oznacza jakies tam slowo - robil akurat wywiad z ministrem rolnictwa Francji czy kims takim i czegos tam nie wiedzial. No to wychylil glowe, zapytal mnie, ja wiedzialam, powiedzialam.
            Po kilku dniach dostalam do podpisu szalony dochod w postaci tych 50 zl za no nie wiem - udzial w tlumaczeniu? To wtedy naprawde byl szalony dochod (jakies 15 lat temu) za trzy sekundy pracy.
            Ot, na to szly, ida i beda szly abonamenty.
            • kkokos Re: w Wysokich Obcasach 11.11.12, 11:56
              no i teraz wiadomo, skąd takie kłopoty finansowe w tvp, a jednocześnie dlaczego ludzie się tam nawzajem wyrzynają :)

nie, na ogół to tak jednak nie działa, jak piszą świnki. znacznie częściej to działa tak, ze kolega wychyla głowę do 30 osób, zbiera od nich informacje/tłumaczenia i zarabia na tym sam, za jedyny wkład własnej pracy mając ćwiczenia kręgów szyjnych.

myślę, że hanna samson ma stałą stawkę za felietony (ma jeden w miesiącu, prawda?), więc wierszówka tu też nie ma nic do rzeczy. ktoś jej temat podsunął, pasował jej do czegoś, to napisała. też się rzuciłam czytać - i też się rozczarowałam. ale nie jestem obiektywna, bo miałam z nią bardzo złe doświadczenia zawodowe, więc może oceniam ten felieton gorzej.
              • neandertalka Re: w Wysokich Obcasach 11.11.12, 13:28
                E, bo ten felieton tak naprawdę nie jest o McDusi (ona stanowi tylko punkt wyjścia), tylko o tym, jak kobiety zaczynają się samoorganizować. Skutecznie.

Co jest dowodem na to, że przebudzenie, do jakiego wzywa naród (ustami Wyspiańskiego) p. MM, już się tu i ówdzie dokonuje, choć zapewne nie tak, jak jej by się marzyło :-)
                • dakota77 Re: w Wysokich Obcasach 11.11.12, 13:49
                  Dla mnie to felieton o niczym. Nic z niego nie wynika.
                  • akniwlam Re: w Wysokich Obcasach 12.11.12, 11:09
                    O niczym? Polemizowałabym. Jak dla mnie, jest o tym, co kobietom odbiera siłę (stereotypy, niewłaściwe wzorce, niewiara we własne możliwości podsycana przez niektóre elementy naszej kultury) i o tym, że tę siłę jednak możemy "odzyskać", właściwie bardziej w nią uwierzyć. W przekazie McDusi niestety mamy wzorzec dziewczyny, która na potrząsanie się godzi, nie robi z tego afery, nie skarży się, nie szuka wsparcia otoczenia. Dla sprawiedliwości dodam, że w innych książkach występowały kobiety i dziewczyny, które na próby potrząsania odpowiedziałyby adekwatnie - Bella Rojek czy Patrycja, przykładowo. A ja cały czas mam nadzieję, że może w następnej książce wzór dla zagrożonej przemocą dziewczyny wyznaczy Agata Janicka. Niestety Magda jest jedynie antywzorem i słusznie czyni się z tego powodu MM zarzuty.
                    • dakota77 Re: w Wysokich Obcasach 12.11.12, 11:31
                      Slusznie sie czyni, ale felieton Samson uwazam za rozmyty tresciowo i wiele nie wnoszacy do dyskusji.
            • dakota77 Re: w Wysokich Obcasach 11.11.12, 13:47
              Tak wlasnie myslalam, ze musialo chodzic o media publiczne;-)
    • lowett Re: w Wysokich Obcasach 14.11.12, 18:31
      artykuł, kiedy się zaczynał był o McDusi, a kiedy się kończył był o tym, że kobiety mają moc, a mężczyźni są zbędni. jak to ma się do książki? niestety nijak. chyba wolałabym przeczytać o McDusi w innej prasie niż WO.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka