supervixen 13.03.09, 11:47 Czy ktoś chciałby wziąć udział w eksperymencie?:) Jeśli tak, to proszę napisać: Jakiego koloru były włosy Edwarda? Bez zaglądania do książki, ściągawek wszelkiej maści, no i najlepiej innych postów z odpowiedziami. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pontecorvo Re: Eksperyment 13.03.09, 13:41 Plącze mi się, że ciemne. Ale pewnie się mylę (w strzelaniach na testach byłam, szczerze mówiąc, wprost beznadziejna:)) Odpowiedz Link
lucy-lotta Re: Eksperyment 13.03.09, 17:12 Brązowe? ;) Przynajmniej tak go sobie wyobrażałam :D Odpowiedz Link
sowca Re: Eksperyment 13.03.09, 22:25 Ha, Supervixen, gratuluję pomysłu i podążam z moją odpowiedzią: czarne! albo przynajmniej bardzo ciemne :P Odpowiedz Link
slotna Re: Eksperyment 14.03.09, 00:00 Kasztanowe, taki ciemny cieply braz, polyskujacy rudawo w sloncu. To po przemysleniu (majaczy mi sie jakis opis zmieniajacego sie w czasie idealu Buby). Natomiast sama z siebie widze Edwarda z bardzo ciemnymi wlosami, takimi co to niemal czarne. -- Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy. Odpowiedz Link
supervixen Re: Eksperyment 14.03.09, 01:05 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Nie spodziewałam się tak szybkiego i licznego odzewu. Jeśli pozwolicie to wstrzymam się z wyjaśnieniem do jutra albo do niedzieli - może jeszcze ktoś się dopisze, a wiadomo - im większa próbka tym lepiej:) Odpowiedz Link
supervixen Kilka słów wyjaśnienia:) 15.03.09, 20:55 Jeszcze raz dziękuję za udział w eksperymencie:))) A teraz o włosach Edwarda. Może najpierw o tym, jak było naprawdę: 1. W starej wersji na podstawie przekładu z 1926 roku (czyli klasyczna z uroczą Joanną:)): "ideał jej otrzymał kasztanową czuprynę" "osobnik o kasztanowatej czuprynie" 2. Przekład Joanny Kazimierczyk: "wybraniec serca miał rudawe włosy" "mężczyzna z długimi rudawymi włosami" "jasne włosy" 3. W oryginale: "her hero had had reddish, tawny hair" "overlong, tawny hair, dashed with red" "his tawny hair" 'Tawny' to płowe, więc 'płowe z rudymi refleksami' wskazuje na to, że wersja 'rudawe' jest bliższa oryginałowi. Ale już nawet mniejsza o to:) Jak widać, padło kilka prawidłowych odpowiedzi: rudawe x 2, kasztanowe, kasztanowate. Było też kilka odpowiedzi o włosach ciemnobrązowych, ciemnych, bardzo ciemnych, nawet czarnych:) W samo sedno eksperymentu wstrzeliła się Slotna, która napisała: "Kasztanowe, taki ciemny cieply braz, polyskujacy rudawo w sloncu. To po przemysleniu (majaczy mi sie jakis opis zmieniajacego sie w czasie idealu Buby). Natomiast sama z siebie widze Edwarda z bardzo ciemnymi wlosami, takimi co to niemal czarne." I o to właśnie mi chodziło! Pomysł na eksperyment wziął się z rozmowy na privie z jedną z forumowiczek (nie wiem czy chce, żeby ją ujawniać - niech się sama przyzna:D) gdy okazało się, że obie zawsze wyobrażałyśmy sobie Edwarda z czarnymi włosami (a ja to nawet nie tyle tak myślałam wbrew książce, co po prostu byłam święcie przekonana, że tak tam właśnie jest napisane). No więc skąd się to przekonanie u nas wzięło? Chyba z tego, że wokół Edwarda jest taki nimb tajemniczości;) Mroczny nieznajomy i tak dalej:) I chyba takie cechy kojarzą się z ciemnymi włosami/oczami. Eksperyment miał na celu sprawdzić, czy tylko my tak mamy:) Muszę też dodać, że nawet przy ogromnym wysiłku intelektualnym nie jestem w stanie wyobrazić sobie RUDAWEGO Edwarda. Kasztanowego przyswajam sobie od jakiegoś czasu, ale i on nie jest przecież tak zupełnie zgodny z prawdą. Odpowiedz Link
pontecorvo Re: Kilka słów wyjaśnienia:) 16.03.09, 09:58 "wybraniec serca miał rudawe włosy" "mężczyzna z długimi rudawymi włosami" "jasne włosy" Łeee, jasno-płowo-rudawo-kasztanowate??? :( Dla mnie pozostanie czarnowłosy! Odpowiedz Link
slotna Re: Kilka słów wyjaśnienia:) 16.03.09, 14:02 Hihi, no prosze jak mi sie udalo :) Jest dokladnie tak jak napisalas - nie jestem w stanie wyobrazic sobie rudawego Edwarda, no nie da rady! I chociaz wiedzialam, ze w ksiazce stalo "kasztanowe", to nigdy sie nad tym nie zastanawialam az do teraz :) -- Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy. Odpowiedz Link
raszefka Re: Eksperyment 12.07.11, 07:28 Nie przeczytałam poprzednich postów, więc nie jestem w 100% pewna, czy chodzi o Snaitha, ale oczywiście był smagłym szatynem :) Odpowiedz Link
slotna Re: Eksperyment 12.07.11, 13:47 Jeszcze dodam, ze ja od zawsze przepadam za rudymi i blondynami, im jasniejszy tym lepszy, wiec ten Edward nie tylko wbrew opisowi mi sie jawi, ale tez gustom wlasnym ;) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Eksperyment 15.07.11, 01:33 A Barney? W rudawego Barneya łatwiej uwierzyć? Odpowiedz Link
raszefka Re: Eksperyment 15.07.11, 08:40 Żaden tam Barney, Barney to różowy dinozaur na JimJam. Edward i już :) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Eksperyment 15.07.11, 11:35 Żaden Edward, ani Gierek, ani Cullen. LMM stworzyła Barneya i ma być Barney. Poza tym podoba mi się kontrast, który w Błękitnym Zamku niosą imiona. Za miśkowatym imieniem kryje się interesujący mężczyzna. U Valancy egzotyczne imię nie pasuje do przygaszonej, zdominowanej przez rodzinę starej panny. Dlatego rodzina próbuje ją stłamsić mianem Doss. Ale Doss wymyka się i kwitnie, pięknieje - jak jej prawdziwe imię. Odpowiedz Link
croyance Re: Eksperyment 18.07.11, 23:34 Masz ci los, 'rudawy Barney' brzmi jak jakis straszny redneck :-( Odpowiedz Link
pi.asia Re: Eksperyment 20.07.11, 20:04 zajrzałam do książki - wydanie NK na podstawie wydania z 1926 roku "ideał jej otrzymał kasztanowatą czuprynę" CO?????!!! Niemożliwe!!! Edward przecież miał CIEMNE włosy! Tak mi się przynajmniej wydawało... no, supervixen, eksperyment Ci się udał :) Mnie E. Snaith zawsze się kojarzył z Gregorym Peckiem, może ze względu na te brwi, co jedną miał trójkątną, a drugą w kształcie łuku, a G.Peck był brunetem, więc to pewnie dlatego. Odpowiedz Link
croyance Re: Eksperyment 07.08.11, 19:42 BTW, tu macie rudawego Barneya jak malowanie (nawet nierowne brwi i zawadiacki charakter by pasowaly) 1.bp.blogspot.com/_frjCPpXN_Us/TTI6xOdUBDI/AAAAAAAAHmw/peqeAsopqWk/s1600/Robert-Pattinson-tuxedo.jpg Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Eksperyment 07.08.11, 22:53 A błe! "Mój" Barney/Edward wygląda jak ufarbowany na ciemnobrązowo młody Robert Redford. ;) Odpowiedz Link
studyinblue Re: Eksperyment 25.03.14, 13:18 Rude, w jednym tłumaczeniu "kasztanowate", w drugim "rudawe". :) Zawsze wyobrażałam sobie Edwarda jako kogoś w typie Ewana McGregora. Odpowiedz Link