conefkaconbrio 13.12.12, 19:38 Zobaczcie jak MM wpłyneła wyobraźnie całych pokoleń kobiet. Tutaj inspiracja "Noelką" wyraźnie rzuca się w oczy: Idą święta, jest praca dla studenta! Też to widzicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zla.m Re: Musierowicz inspiruje... 13.12.12, 20:30 Ja tam nic nie widzę takiego. Moim zdaniem było wręcz odwrotnie - to istniejące od dawna usługa "wizyta Mikołaja ze Śnieżynką" (co pamiętam jeszcze z przedszkola) zainspirowała MM do napisania powieści. Odpowiedz Link
kkokos Re: Musierowicz inspiruje... 13.12.12, 21:09 zla.m, to chyba spam był i tyle :) Odpowiedz Link
conefkaconbrio Re: Musierowicz inspiruje... 13.12.12, 21:30 zla.m napisała: > Ja tam nic nie widzę takiego. Moim zdaniem było wręcz odwrotnie - to istniejące > od dawna usługa "wizyta Mikołaja ze Śnieżynką" (co pamiętam jeszcze z przedszk > ola) zainspirowała MM do napisania powieści. Miałam na myśli zawartą tam sugestię, aby po zarobieniu pieniędzy na "usłudze" zostać "prawdziwym świętym Mikołajem" (Jak Tomcio z Elką , którzy zarobione pieniądze wydają na czekolade dla Piotrusia i dzieci sąsiada) Odpowiedz Link
rybabezroweru Re: Musierowicz inspiruje... 19.12.12, 12:21 Nie wszyscy dobrzy ludzie muszą inspirować się MM ;-) A jeśli już, to bardziej MM inspirowali się studenci SGH z tego drugiego artykułu: Zaproś studenta na Święta - inicjatywa na SGH. Pomysł skojarzył mi się z pomyslem Gabrysi zabrania na wigile małych Cyganek. Ja na takiej wigilii u kolegi ze studiów czułabym się wyobcowana i chyba jeszcze bardziej smutna. Odpowiedz Link
zla.m Re: Musierowicz inspiruje... 19.12.12, 15:24 Moim zdaniem to bardzo fajny pomysł. Nie od dziś i nie od Noelki ludzie tak robią, że zapraszają samotnych cudzoziemców do domów - choć zwykle są to osoby jakoś znajome (z pracy np.). I dlaczego ktoś ma się czuć samotny i wyobcowany goszcząc u życzliwych ludzi? Zwłaszcza, że zapraszać też ma student, więc będzie w domu ktoś, z kim można pogadać na wspólne tematy. Odpowiedz Link
turzyca Re: Musierowicz inspiruje... 19.12.12, 20:42 Pomysł skojarzył mi się z pomyslem Gabrysi zabrania na wigile małych Cygan > ek. Ja na takiej wigilii u kolegi ze studiów czułabym się wyobcowana i chyba je > szcze bardziej smutna. Ja na Swieta jako ten losos wyprawiam sie do zrodel, w koncu to tylko 10 godzin w pociagu. Ale moj kolega Japonczyk spedzal juz swieta u niemieckich rodzin i bardzo sobie to rozwiazanie ceni. Jak ktos chce samotnie siedziec w akademiku, to przymusu nie ma, moze siedziec. A jak chce pospiewac koledy, poobzerac sie domowymi atrakcjami i spedzic czas w milym towarzystwie, to ma wybor. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Musierowicz inspiruje... 19.12.12, 21:05 No nie wiem. Tu mowimy o doroslych ludziach, ktorzy moga swiadomie podjac decyzje o pojsciu na taka Wigilie, i ktorzy sa bardzo daleko od domu w czasie, gdy wszyscy dookola swietuja i spedzaja czas razem. Ja chyba bylabym sklonna isc na taka Wigilie, zeby zobaczyc co i jak :). A z Rumunkami byla inna historia, Gaba zabrala na Wigilie cudze dzieci, nie zastanawiajac sie nawet przez moment, co na to ich rodzice. Potraktowala male Rumunki jak bezwolne przedmioty. Odpowiedz Link
conefkaconbrio Re: Musierowicz inspiruje... 23.12.12, 19:23 rybabezroweru napisał(a): > Nie wszyscy dobrzy ludzie muszą inspirować się MM ;-) > > A jeśli już, to bardziej MM inspirowali się studenci SGH z tego drugiego artyku > łu: [url=http://www.portalmaturzysty.pl/aktualnosci/zapros-studenta-na-swieta-- > -inicjatywa-na-sgh,1227,1.html]Zaproś studenta na Święta - inicjatywa na SGH.[/ > url] Pomysł skojarzył mi się z pomyslem Gabrysi zabrania na wigile małych Cygan > ek. Ja na takiej wigilii u kolegi ze studiów czułabym się wyobcowana i chyba je > szcze bardziej smutna. Pewnie inaczej rzecz odbierają studenci pochodzący z krajów, w których Boże Narodzenie się obchodzi a , inaczej ci z krajów niechrzescijańskich. Nie sądzę, żeby student z Kambodży miał szczególny atak nostalgii w Boże Narodzenie, pewnie z chęcią polskie zwyczaje pozna , a bardziej zdołowany był z powodu samotnych obchodów święta Wesak. Natomiast nie mogę się oprzeć myśli, że Białorusinów, bardziej by ucieszyło, jakby dobrzy koledzy złożyli się dla nich na bilet do domu. Odpowiedz Link
sacacorchos Re: Musierowicz inspiruje... 27.12.12, 11:25 Jedyne skojarzenie, jakie mi się usilnie nasuwa, to "Idą"... Odpowiedz Link