15.09.14, 18:40
Witam. Pilnie potrzebuje cytatu z jednej z książek (bodajże mogą to być Nutria i Nerwus bądź Córka Robrojka) Owy cytat znalazłam na jakieś stroni z cytatami a teraz za nic w świecie nie mogę go znaleźć. Cytat (a raczej był to dialog) brzmiał mniej więcej tak:

Gdzieś Natalie złapała policja wtedy Robrojek powiedział ta pani jest ze mną. Już na zawsze.

Czy może ktoś cały ten dialog mi podać? Z góry dziękuje! :))
Obserwuj wątek
    • meduza7 Re: cytat 15.09.14, 18:58
      https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/s480x480/10649632_701458706600701_2270074838494102474_n.jpg?oh=1f3b964d3735da390efae9405a92a7b8&oe=54949588&__gda__=1419254230_f39e938e1439274dbdf02bd4ff46221a
      • tt-tka Re: cytat 15.09.14, 19:34
        tak przy okazji, bo nie pamietam - czy MM sugeruje, ze wzruszony funkcjonariusz odstapil od wlepienia mandatu, nie mowiac o wniosku na kolegium ( byly jeszcze wtedy kolegia ?) ?
        czy mloda czytelniczka ma wnioskowac, ze nalezy rozplakac sie i wyznac milosc, oczywiscie w obecnosci zainteresowanego mezczyzny, a wykroczenie/przestepstwo ujdzie na sucho ?
        bo nie smiem imputowac Robrojkowi, ze dal w lape ...
        • kkokos Re: cytat 15.09.14, 20:17
          jak ja nie znoszę zwrotu "ta pani jest ze mną". jest tak obrzydliwie protekcjonalny.
          • meduza7 Re: cytat 15.09.14, 21:59
            No właśnie, kompletnie nie kumam, o co chodzi z tym zwrotem "ta pani jest ze mną". Znaczy, on jest skądś ściągnięty, z jakiejś, tfu, tfu, komedii romantycznej, jak i cała scena (jedyne, czego brakowało do pełni romantycznokomediowych stereotypów, to lejący ulewnie deszcz). No ale co konkretnie ma oznaczać w tym kontekście? Ta pani nie pójdzie z wami, bo jest ze mną? Biorę na siebie odpowiedzialność za jej wybryki? Czy co?
            • kkokos Re: cytat 15.09.14, 23:06
              ech, nie wiedziałam, że to cytat, raczej myślałam, że to jak z całowaniem rączek, głupawe powiedzenie i tyle.
              ale wrzuciłam w googla i wysypało blogaskami ałtoreczek :)

No ale co konkretnie ma oznaczać w tym kon
              > tekście? Ta pani nie pójdzie z wami, bo jest ze mną? Biorę na siebie odpowiedzi
              > alność za jej wybryki? Czy co?

no chyba "biorę odpowiedzialność za jej wybryki, to dziecko przecież jest bezwolne i bezrozumne, ale ja się nim opiekuję i jeśli chcecie kogoś aresztować, aresztujcie mnie".
              ewentualnie "jeśli chcecie skrzywdzić tę bezbronną małą istotkę, to ze mną będziecie mieć do czynienia". ale chyba jednak to pierwsze?
              • tt-tka Re: cytat 15.09.14, 23:14
                no jednak zaimputuje
                "ta pani jest ze mna" w tym kontekscie znaczy - "ze mna trzeba rozmawiac , panowie, a ja wam przemowie do serca, do sumienia i do reki"
                • kopiec_esmeralda Re: cytat 16.09.14, 09:22
                  Tak, to znaczy w każdym kontekście: ta pani nie ma nic do gadania, ja tu rządzę, płacę i wymagam. Szczęśliwie nigdy nikt tak o mnie nie powiedział. A w ogóle to powiedzonko zdaje mi się jakieś hm.... mocno prowincjonalne.
            • morekac Re: cytat 15.09.14, 23:20
              Oznacza to mniej więcej: Masz pan do czynienia ze mną. A za deszcz mogą robić łzy Natalii.

Ale to cytat z TiR?
            • dakota77 Re: cytat 16.09.14, 10:29
              A reakcja policjanta powinno byc : w porzadku,w takim razie pozwola panstwo ze mna :)
              A my nigdy sie nie dowiadujemy, czy Nutria dostala mandat, a powinna, niezaleznie od lez i Robrojka.
              • meduza7 Re: cytat 16.09.14, 11:11
                > A my nigdy sie nie dowiadujemy, czy Nutria dostala mandat, a powinna, niezalezn
                > ie od lez i Robrojka.

Autorka opuściła dyskretnie (!) kurtynę, żebyśmy mogli sobie wyobrażać, że łzy i Wielka Miłość zmiękczyła twarde i służbiste serca policjantów ;)
    • bupu Re: cytat 16.09.14, 00:59
      czulk napisał(a):

> Witam. Pilnie potrzebuje cytatu z jednej z książek (bodajże mogą to być Nutria
      > i Nerwus bądź Córka Robrojka) Owy cytat znalazłam na jakieś stroni z cytatami a
      > teraz za nic w świecie nie mogę go znaleźć.

Pozwolę sobie ryknąć straszliwym głosem znękanej grammarnazi. ÓW! Na wszystkich bogów gramatyki, na łysinę Ignaca i na dzielną grzywkę Gaby! ÓW! Nie owy, tylko ÓW! ÓW! ÓW! ÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓW!!!
      • emae Re: cytat 16.09.14, 10:15
        Ojeju, nie krzycz.
        Forum gazetowe nie daje możliwości edycji tego, co się napisało na szybko. Osoba, która ośmieliła się zrobić błąd, nie może go poprawić, a pewnie chciałaby.
        • bupu Re: cytat 16.09.14, 21:12
          Wiem, że osoba nie może poprawić, bardzo dobrze wiem. Pragnę jednak, żeby osoba sobie zakodowała na mur prawidłową formę, gdyż forma niepoprawna występuje ostatnio w postaci plagi.

Dlatego: ÓW! Nie owy! ÓW!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka