blue_eyes 12.11.07, 07:37 nowa seteczka:) i kolejne pytanie: Kto i kogo określił mianem 'Królowa Wampów'; w jakich okolicznościach to się stało i w którym utworze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXII 18.11.07, 08:47 No to podpowiadam: 1) Królowa Wampów pojawiła się w opowiadaniu 2) Była remedium na "długowłose indywiduum" o iksowatych nogach Odpowiedz Link
damian.pisula Re: Zagadki seria XXXII 18.11.07, 22:56 Królową Wampów była Madeleine de Sara, a została tak nazwana przez Parker Pyne'a, który zaczęrpnął pomysł od majora Wilbrahama :) Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXII 19.11.07, 18:38 oczywiście Damianie, teraz Twoja kolej, czekamy! PS. uzupełnienie do powyższego - tytuł opowiadania to 'Sprawa nieszczęśliwego męża' Odpowiedz Link
damian.pisula Zagadka 22.11.07, 19:44 Ile kapeluszy ma Ariadna Oliver oraz w którym utworze znajdziemy o tym informację? Pozdrawiam Damian Odpowiedz Link
ancza7 Nowa zagadka 26.11.07, 07:43 Kapitan Hastings, ten wzór cnót obywatelskich, naraził kiedyś na szwank swą reputację uniemożliwiając Poirotowi pościg, ba - trzymając go mocno i wołając "Uciekaj". Co spowodowało tak nietypowe zachowanie Hastingsa i w jakim utworze zostało to opisane? Odpowiedz Link
tommg Re: Nowa zagadka 26.11.07, 10:10 "Morderstwo na polu golfowym" Jakby tu ująć wyjaśnienie w taki sposób, by nie powiedzieć za dużo. Może tak: zakochał się. Odpowiedz Link
tommg Re: Nowa zagadka 26.11.07, 21:34 W którym utworze występuje postać Konstancji Ackerley? Aby uniknąć ewentualnego spoilera proszę nie podawać, jaka jest jej rola. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Nowa zagadka 27.11.07, 12:17 Czyżby była to "Śmierć lorda Edgwara"? Odpowiedz Link
tommg Re: Nowa zagadka 27.11.07, 20:45 Czy jest gdzieś w "Dziesięciu murzynkach", nie mogę sobie skojarzyć. Natomiast w "Śmierci lorda Edgware'a" jest na pewno. W związku z tym zapraszam, dominikjandomin zadaje pytanie. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Nowa zagadka 29.11.07, 12:54 Jak odróżnić lady od przestępczyni - i skąd o tym wiemy? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Nowa zagadka 11.12.07, 11:58 Po jakości obuwia - prawdziwa lady zawsze nosi buty dobrej klasy. Była to informacja w opowiadaniu o szantażowanej lady i zuchwałej kradzieży klejnotów. Odpowiedz Link
dominikjandomin Re: Nowa zagadka 11.12.07, 13:03 zoe125 napisała: > Po jakości obuwia - prawdziwa lady zawsze nosi buty dobrej klasy. Była to > informacja w opowiadaniu o szantażowanej lady i zuchwałej kradzieży klejnotów. ------ Tak jest. Hercules z początku już wiedział, że zgałszająca się osoba damą nie jest. Przejmij pałeczkę w zagadkowaniu. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Nowa zagadka 27.11.07, 14:33 Konstancja Ackerley kojarzy mi się z "Dziesięcioma Murzynkami". Odpowiedz Link
zoe125 Nowa zagadka 11.12.07, 16:08 Kto "używał" czechosłowackiego systemu stenografii, choć tak naprawdę o stenografii nie miał większego pojęcia? Odpowiedz Link
tommg Re: Nowa zagadka 12.12.07, 08:38 Jane Grey - "Śmierć w chmurach". Dobrze pamiętam? Odpowiedz Link
tommg Re: Bardzo dobrze! 13.12.07, 22:46 Przepraszam, zagapiłem się nieco. Za to pytanie będzie proste. Kto i o kim powiedział: "On jest niebezpieczny, jak czarna mamba i puma razem wzięte." Odpowiedz Link
tommg Prawie dobrze! 14.12.07, 22:57 Moja belferska dusza broni się przed zaliczeniem tej odpowiedzi. Jeszcze raz: kto i o kim? Prawie dobrze, bo faktycznie jedną z tych osób jest Poirot. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Prawie dobrze! 14.12.07, 23:25 No to poproszę 2+: to jest o Poirocie. Do 5 pretensji nie mam, bo nie pamiętam, kto tak powiedział... Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Prawie dobrze! 15.12.07, 08:49 ponieważ jeszcze zagadka nie jest formalnie zakończona, wcinam się z moją odpowiedzią. obstawiam hurtem, a co - powiedział to: 1) Colin Lamb w 'Przyjdź i zgiń' lub 2) insp. Battle w 'Godzinie zero' Odpowiedz Link
tommg Dobrze! 15.12.07, 13:38 I tak oto wspólnym wysiłkiem osiągnęliśmy prawidłową odpowiedź. Tak mówił Battle do swojego siostrzeńca Jimiego Leacha w "Godzinie Zero", oczywiście o Poirocie. Może niech następną zagadkę zada ta osoba, która skończyła, czyli blue_eyes. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Dobrze! 15.12.07, 22:58 świetnie, dzięki tommg-u, ale ponieważ przedświąteczne sprzątanie dało mi się we znaki, to pozwalam sobie na odpoczyn i ceduję prawo do zadania Zagadki na Alianę, która pierwsza udzieliła pół odpowiedzi:) Aliana, do dzieła:) Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXII 17.12.07, 07:31 No cóż zagadka chyba dość łatwa: Poirot jak wiadomo cenił symetrię, w związku z tym dręczył go pewien problem, że tak powiem, natury kulinarnej, jaki? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 17.12.07, 10:23 Chodzi może o to, że kury jeszcze nie nauczyły się znosić kwadratowych jajek? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 17.12.07, 16:10 No to kolejna zagadka: W jakiej powieści morderca "wsypał się" dzięki nieznajomości mitologii? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 17.12.07, 22:01 Czyżby chodziło o "Śmierć lorda Edgware'a?" Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 18.12.07, 16:44 Myślę, że zagadka trochę trudniejsza: w jakim utworze Poirot zdemaskował mordercę za pomocą lalki? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 18.12.07, 19:24 Czy to nie było opowiadanie "Na pełnym morzu"? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 18.12.07, 23:53 Było. I po co ja się wysilam, staram się wymyślić coś trudnego, jak i tak wszystko zgadujecie :D Twoja kolej, Zoe :) Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 19.12.07, 12:36 Blue-eyes, wolałabyś taką zagadkę, przez którą cały wątek stanąłby w miejscu? Nowa zagadka: Kto twierdził, że ma lęk wysokości, a bez problemu przechodził po kładce nad wartkim strumieniem? Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXII 19.12.07, 14:54 Christine Redfern - bohaterka "Zło czai się wszędzie" ? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 19.12.07, 23:42 To chyba było do mnie, a nie do blue_eyes :P zartowałam tylko, też nie lubię, jak wątek stoi w miejscu, ale czasem lubię,kiedy pada prośba o podpowiedz:D ale oczywiscie bardzo się cieszę, że tak syzbko zgadujemy, świadczy to doskonałej znajomości ksiazek Agathy :) Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXII 20.12.07, 07:48 Jak nazywa się i gdzie u Agathy występuje najlepiej wykształcona pomoc domowa ? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 20.12.07, 10:08 4.50 z Paddington, owa pomoc nazywała się Lucy Eyelesbarrow. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 20.12.07, 12:43 To nowa zagadka: Kto nie słodził kawy (nie tylko ze względu na wojenną oszczędność, ale nigdy tego nie robił), co bardzo zdenerwowała Poirota, gdyż burzyło jego pewną teorię dotyczącą kawy i pijących jej osób? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXII 20.12.07, 18:52 Cynthia Murdoch - Tajemnicza historia w Styles Odpowiedz Link
blue_eyes kolejna Zagadka 21.12.07, 21:53 W jakiej miejscowości Tuppence i Tommy spędzili miodowy miesiąc? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: kolejna Zagadka 28.12.07, 18:10 brawo, bazylkai! a już zmierzałam do wyprodukowania jakiejś podpowiedzi;) no to Twoja kolej, czekamy Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa 29.12.07, 21:56 Bridget, Michael i Colin w "Zagadce gwiazdkowego puddingu" Odpowiedz Link
bazylkai Re: Nowa - OK 31.12.07, 20:46 Wspanuale, teraz Ty. Życze Szczęśliwego Nowego Roku Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa - OK 01.01.08, 15:45 Bardzo dziękuję i nawzajem :) Z jakim utworem łączą się następujące elementy: lakier do paznokci, książki oraz pistolet? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa - OK 03.01.08, 09:59 Powiedzcie proszę, co łączy zbrodnie z "Tragedii w trzech aktach" z tymi z "A.B.C" Specjalne punkty dla tego, kto wymieni jeszcze jeden taki utwór Agathy - ja nie wiem nawet czy jest taki :) Odpowiedz Link
zoe125 Re: Nowa - OK 03.01.08, 10:50 Nie wiem, czy to nie będzie spoiler, ale niech tam, odpowiem. Mim zdaniem punktem wspólnym obu powieści było to, że z iluś morderstw ważne było zabójstwo jednej, konkretnej osoby. Pozostałe były nieważne (mam nadzieję, że wyrażam się w miarę jasno, a jednocześnie nie zdradzam szczegółów za bardzo). Na specjalne punkty nie liczę, bo w tej chwili nie kojarzę, czy była jeszcze podobna powieść. Odpowiedz Link
sowca Re: Nowa - OK 03.01.08, 15:10 Zgadzam się z Zoe, dodam jeszcze, że w obu przypadkach morderca był intensywnie zaangażowany w poszukiwanie sprawcy mordu, udawał, że jest po "dobrej" stronie. Można jeszcze dodać liczne pomniejsze punkty wspólne: w obu powieściach występuje Herkules Poirot, w obu zostało zabitych dwóch mężczyzn (w ABC jeszcze oczywiście były zamordowane kobiety) i tak dalej, ale myślę, że to już bez znaczenia. Innej takiej powieści sobie nie przypominam, ale będę myśleć. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 03.01.08, 15:34 No to lecimy z kolejną zagadką: W której powieści policjanci intensywnie badali i porównywali kolor i jakość szminek kilku pań? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 04.01.08, 10:09 W Pani McGinty było też coś o szminkach, ale chodziło mi o inną powieść. Tam porównywali, że pani X uzywa takiego odcienia, pani Y w ogóle ust nie maluje, a pani Z używa znacznie tańszej szminki. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 06.01.08, 14:29 No jasne, że "Pora przypływu". Teraz Ty zadajesz zagadkę. Odpowiedz Link
ancza7 Zagadki seria XXXII 07.01.08, 08:27 Kto i w którym utworze Agathy przypisywał sukces detektywistyczny "małym, szarym komórkom" (oczywiście oprócz Poirota). Odpowiedz Link
aliana Re: Zagadki seria XXXII 09.01.08, 07:19 kojarzy mi się Miss Marple w 4.50 z Paddington, ale przyznam się że strzelam Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXII 10.01.08, 00:48 Nie (chociaż bez bicia przyznaję, że nie wiem jak to jest w 4.50..zaraz się wezmę za ponowne czytanie) W utworze o którym myślę, HP jest cytowany z tymi swoimi szarymi komórkami:) Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXII 10.01.08, 08:26 czy jest szansa, że chodzi o Nadinspektora Battle w 'Godzinie zero'? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXII 10.01.08, 18:52 Też nie :) W tym utworze cytuje się różnych znanych książkowych detektywów. Między innymi HP. I jego słynne szare komórki... Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXII 11.01.08, 15:23 Nie :( Może trochę więcej podpowiem? Zwróćcie uwagę, że uporczywie piszę "utwór", bo nie wiem czy napisać "powieść" czy raczej - "zbiór opowiadań"? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 12.01.08, 14:43 Wiem!Coś mnie wczoraj tknęło i kupiłam własnie tę książkę w antykwariacie. Zarówno Tommy, jak i Tuppence przechwalali się swoimi szarymi komórkami w "Śledztwie na cztery ręce" :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 13.01.08, 00:21 Pewna młoda, śliczna dziewczyna o bystrym umyśle i bujnej wyobraźni, niespodziewanie wpakowała się w przedziwną historię. Wybrała się w zagraniczną podróż, choć tak naprawdę nie było jej na to stać... Pewnej nocy, gdy szykowała się już do snu, do jej sypialni niespodziewanie wpadł ranny mężczyzna... Ta sytuacja pasuje do dwóch utworów Agathy Christie. Proszę podać tytuły utworów, imiona i nazwiska bohaterek oraz nazwiska owych rannych mężczzyzn :) Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXII 13.01.08, 11:09 Jedną z osób jest Victoria Jones ze ,,Spotkania w Bagdadzie", drugiej niestety nie pamiętam ... Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 15.01.08, 22:23 Dobrze :) a druga bohaterka? Nikt nie ma pomyslu? Może podpowiem: ta sytuacja dzieje się na statku. Odpowiedz Link
ancza7 Re: Zagadki seria XXXII 16.01.08, 09:28 Wiem, ale nie mam pomysłu na następną:) Anna Beddingfeld - Mężczyzna w brązowym garniturze. Proponuję, żeby nową zagadkę zadał poprzednik:) Odpowiedz Link
bartosz_bytom Re: Zagadki seria XXXII 16.01.08, 14:55 Proszę podać jak najwęcej tytułów książek, w których były problemy z zidentyfikowaniem zwłok- zagadkę następną daje ten, kto da najwięcej przykładów :) Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 16.01.08, 15:10 - Morderstwo na polu golfowym - Mężczyzna w brązowym garniturze - Przyjdź i zgiń - Morderstwo w Orient Expressie (tutaj akurat zwłoki zidentyfikowano, ale pojawił się problem KIM tak naprawdę była ofiara) - Zło czai się wszędzie (zwłoki zidentyfikowano, ale pojawiła się kwestia... jakby 2 różnych ciał) - Noc w bibliotece - Pora Przypływu (ten sam fenomen co w Orient Expresie - KIM naprawdę byłą ofiara) - Zbrodnia na festynie (kwestia czy dana osoba była w końcu martwa czy nie) - 4.50 z Paddington - Nemezis - Słonie mają dobrą pamięć Kilka z nich dotyczy nie bezpośrednio sytuacji, że są zwłoki i nie wiadomo czyje, ale tego, że ktoś kto został uznany za zmarłego żył, podszywania się pod inną osobę i związane z tym komplikacje, kiedy rzekomo zmarła osoba okazywała się być żywą. Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 22.01.08, 11:15 OK, to zadaję: Kto uważała, że słowo "miłość" to jedno z najbardziej przerażających słów na świecie? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXII 22.01.08, 12:28 Byłby to Hercules Poirot, wyjaśniający zagadkę morderstwa Luizy Leidner? Odpowiedz Link
zoe125 Re: Zagadki seria XXXII 23.01.08, 11:26 Sowca zgadła, to była panna Temple. Twoja kolej! Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 23.01.08, 22:59 W jakiej powieści występował mężczyzna w brązowym garniturze, wiemy wszyscy. A gdzie pojawiła się kobieta w brązowym stroju? Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 25.01.08, 23:45 Proszę bardzo :) Kobieta w brazowym stroju wystepuje w jednym z opowiadan ze zbioru, ktory niedawno byl wspomniany w tym watku. W tamtej zagadce też potrzebna była podpowiedz :) Odpowiedz Link
sowca Re: Zagadki seria XXXII 26.01.08, 22:48 Zbiorek owych opowiadań dotyczy pewnej sympatycznej pary, którą spotykamy też i w innych utworach Agathy. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Zagadki seria XXXII 27.01.08, 14:18 Ok, mam:) dzięki podpowiedzi oczywiście - chodzi o "kobietę w brązowym" z opowiadania Tajemnica Sunningdale (Śledztwo na cztery ręce) Odpowiedz Link
blue_eyes Nowa 29.01.08, 12:17 Co znajdowało sie pod adresem Queen Charlotte Street 58? Odpowiedz Link
ancza7 Re: Nowa 29.01.08, 23:33 Gabinet dentystyczny doktora Morleya (Pierwsze, drugie-zapnij mi obuwie) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Najnowsza 04.02.08, 10:57 Chyba czas na małą podpowiedź :) To był autobus londyński. Odpowiedz Link
blue_eyes Re: Najnowsza 04.02.08, 20:29 Autobus nr 25 z Bond Street jechał w jedną stronę do Marshalla i Snelgrove’a, a w drugą stronę do Domu Towarowego Armii i Marynarki. Panna Marple planowała pojeździć autobusami (m.in. nr 25) po Londynie w czasie pobytu w Hotelu Bertram. uff, ciężko było...... ;) Odpowiedz Link
ancza7 Re: Najnowsza 04.02.08, 23:07 Ale fajnie odpowiedziałaś :) Twoja kolej, zapraszam! Odpowiedz Link
blue_eyes Re: jeszcze nowsza:) 05.02.08, 18:26 no to kolejna: Jak nazywała się chrzestna córka pana Satterthwaite'a? Odpowiedz Link
blue_eyes Re: jeszcze nowsza:) 08.02.08, 08:19 zgadza się, Twoja kolej (może już w nowym wątku?) Odpowiedz Link