Dodaj do ulubionych

zmarła krystyna siesicka

04.07.15, 12:39
www.tvp.info/20716355/nie-zyje-krystyna-siesicka-autorka-zapalki-na-zakrecie
Obserwuj wątek
    • zla.m Re: zmarła krystyna siesicka 04.07.15, 19:15
      Smutno. Fotoplastykon czytałam z 10 razy.
      • czekolada72 Re: zmarła krystyna siesicka 04.07.15, 19:42
        Smutno :(
    • zaisa Re: zmarła krystyna siesicka 05.07.15, 18:57
      Tez smutno.
      Z czasem zmienił jej się sposób pisania, ale wciąż to były dobre książki.
      Pierwsza książka, która stanęła mi w myślach na hasło "Siesicka" to "Parada fiołków", zbiór felietonów o dzieciach autorki z krótkim komentarzem - przemyśleniem o czasach współcześniejszych.
      A potem "Tabliczka marzenia" :) i "Dziewczyna mistrza gry" - dla mnie trochę straszna.
      • czekolada72 Re: zmarła krystyna siesicka 05.07.15, 19:45
        zaisa napisała:

> Pierwsza książka, która stanęła mi w myślach na hasło "Siesicka" to "Parada fio
        > łków",

A mi banal - "Jezioro spełnionych marzeń'....
        • czekolada72 Re: zmarła krystyna siesicka 05.07.15, 19:47
          czekolada72 napisała:

> zaisa napisała:
          >
          > > Pierwsza książka, która stanęła mi w myślach na hasło "Siesicka" to "Para
          > da fio
          > > łków",
          >
          > A mi banal - "Jezioro osobliwości" miałam na mysli :)
          skad mi sie te marzenia wziely/??/
          • jottka Re: zmarła krystyna siesicka 05.07.15, 20:16
            to tam była babetka, co się odchudzała? i plasterki ogórka wciągała na obiad? ja siesicką w ogóle kojarzę nie przez fabułę jednej czy drugiej powieści, tylko ich klimat pamiętam, trochę tak jakbym dzisiaj wspominała jakieś wczasy, na których byłam w nieletnim wieku...
            • azw2 Re: zmarła krystyna siesicka 05.07.15, 22:22
              ja podobnie. Ale w ogóle mam tak z ksiażkami niestety. Pamiętam klimat, emocje itp a treść dopiero jak czytam kilka razy :(
            • bookalice Re: zmarła krystyna siesicka 07.07.15, 20:11
              Babetka była w "Ludziach jak wiatr", swoją drogą fajna książka też :)
              • jottka Re: zmarła krystyna siesicka 08.07.15, 13:02
                a. dzięki, znaczy wyraźnie powinnam odświeżyć klasykę:)
      • ciotka_scholastyka Re: zmarła krystyna siesicka 06.07.15, 08:47
        "Tabliczkę marzenia" napisała Halina Snopkiewicz.
    • czarna9610 Re: zmarła krystyna siesicka 06.07.15, 19:03
      Przeczytałam i łza się zakręciła w oku. Najpierw byłą "Zapałka na zakręcie" i "Sabat czarownic" - pierwsze poważniejsze książki dla młodzieży. Potem "Zapach rumianku" "Fotoplastykon" i "Czas Abrahama" czytane niezliczoną ilość razy - najczęściej gdy było mi smutno i źle.
      Kiedy wróciłam po wychowawczym do pracy wpadły mi przypadkiem w ręce "Opowieści rodzinne"
      Przeczytałam z zainteresowaniem. Nawet w dyskusji z koleżankami o literaturze młodzieżowej podkreślałam, że Krystyna Siesicka obserwuje świat i widzi zmiany i pisze o nich.
    • slotna Re: zmarła krystyna siesicka 09.07.15, 20:58
      Ja najbardziej lubilam i najlepiej zapamietalam "Zapalke na zakrecie" i "Beethoven i dzinsy" (o Misce i Piotrku z "Zapalki"). Czytalam tez inne, ale pamietam wlasnie tylko klimat.
    • dziabka1 Re: zmarła krystyna siesicka 10.07.15, 14:00
      Oj...
      Smutno. Odeszła kolejna Ważna Osoba.
      Moją ulubiona książką jest "...nie ma z kim tańczyć..."

Gdzie przeszłość się miesza z teraźniejszością.
      I "Ludzie jak wiatr" - Anito, ty wiejesz dobrze.
    • kolter Re: zmarła krystyna siesicka 11.07.15, 17:03
      taaaaaaaaaa
    • tt-tka Re: zmarła krystyna siesicka 17.07.15, 15:31
      W Przegladzie nr 29 artykul Malgorzaty Kakiel (a z ogonkiem) o Krystynie Siesickiej.
      M. in.
      "wartosc jej ksiazek polegala tez na tym ze pisarka (...) nigdy nie pouczala. Stawiala swoich mlodych bohaterow , a zarazem czytelnikow, przed trudnymi problemami" (nie rozstrzygajac ich bynajmniej)
      "ta literatura wymaga madrego tzn chetnego (i sklonnego i zdolnego - tt) do refleksji czytelnika"

Hm, czemu poczulam przymus zacytowania powyzszego na forum zupelnie innej pisarki ?
      • onion68 Re: zmarła krystyna siesicka 17.07.15, 16:03
        Proza każdej z tych pisarek ma swoje wady i zalety.
        Ja zaś ostatnio nie mogę oprzeć się myśli, że szczęściara Siesicka, która nie miała forum fanów.
    • dominka1 Re: zmarła krystyna siesicka 24.07.15, 18:14
      Bardzo smutna wiadomość.Zawsze lubiłam jej powieści.Szczególnie "Nie ma z kim tańczyć "-piękna książka .
      Mimo,że pani Siesicka jest starsza od moich dziadków była dobrą obserwatorką problemów i relacji wśród ludzi młodych,miała taki charakterystyczny styl pisania.W jej twórczości było sporo nawiązań do wojny, Warszawy,historii rodzinnych,zwierząt czyli wątki,które bardzo lubię w literaturze.Zdołowała mnie ta informacja .
      "wszystko kończy się prędzej niż musi
      gra muzyka lecz nie ma z kim tańczyć"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka