Dodaj do ulubionych

To forum mnie popsuło

15.12.16, 23:38
Nie udzielam się tu często. Zwłaszcza ostatnio, kiedy mi się, starej babie, zachciało studiów podyplomowych...Jednak zaglądam tu od czasu do czasu, kiedy dopadnie mnie nostalgia - kiedy czytam to forum, czuję się, jakbym rozmawiała ze starymi znajomymi. Na emigracji często brakuje inteligentnej rozmowy po polsku.
Ostatnio - w polskim towarzystwie - mieszałam zielony silikon i trochę mi zostało za paznokciami. I mruknęłam tak na wpół do siebie: Patrzcie, jakie mam zielone pazurki. Jak Lisieccy.
Nikt nie zrozumiał.
:(
Podejrzewam, że gdyby to było przy Was, Forumowiczki kochane, to nawet bym nie musiała nic mówić. Pomachałabym ręką w Waszym kierunku i na bank ktoś by się odezwał: Ale masz zielone pazurki. Jak Lisieccy...
Co nie?
Obserwuj wątek
    • jottka Re: To forum mnie popsuło 16.12.16, 00:01
      nawet mogłybyśmy cię tym silikonem całą na zielono pomalować, jeśli to cię pocieszy:) jak lisieccy!
    • hamerykanka Re: To forum mnie popsuło 16.12.16, 00:49
      Mam tak samo :(
    • zla.m Re: To forum mnie popsuło 16.12.16, 08:50
      bo to forum jest leprze i gruprze od Robin Huda!
      • iwoniaw Re: To forum mnie popsuło 16.12.16, 09:45
        Ano właśnie :-)
      • zmija_w_niebieskim Re: To forum mnie popsuło 17.12.16, 21:54
        No właśnie, a gdybym taki komplement zasunęła koleżance, to wątpię, czy zostałby doceniony...
    • kkokos Re: To forum mnie popsuło 17.12.16, 17:35
      co tak!
      oczywiście, że mam tak samo - tak często mi się różne sytuacje lub teksty kojarzą z sytuacjami, tekstami czy postaciami z jeżycjady, że już nawet nie mówię, bo wiem, że poza jedną czy dwiema osobami nikt nie zrozumie...
      • bupu Re: To forum mnie popsuło 21.12.16, 00:26
        kkokos napisała:

> co tak!
        > oczywiście, że mam tak samo - tak często mi się różne sytuacje lub teksty kojar
        > zą z sytuacjami, tekstami czy postaciami z jeżycjady, że już nawet nie mówię, b
        > o wiem, że poza jedną czy dwiema osobami nikt nie zrozumie...

Na tenż przykład nie mogę spojrzeć na makowiec nie pomyślawszy "Makowczyk. Cium cium. Pyszulka."
        • tt-tka Re: To forum mnie popsuło 21.12.16, 00:35
          "Lubie ziemniaczki (plotki, serial, balangi), wszystko lubie" - to wlasciwie wsrod moich znajomych przyjelo sie masowo, takze wsrod tych, ktorzy nie wiedza, skad ten tekst

I, wstyd sie przyznac, "uwazam, ze te lydki sa niewystarczajace, ich brak wrecz przeszkadza" stosowane, gdy w tezszym gronie ktos epatuje swoja szczuploscia :)
          • bupu Re: To forum mnie popsuło 21.12.16, 11:33
            tt-tka napisała:

> "Lubie ziemniaczki (plotki, serial, balangi), wszystko lubie" - to wlasciwie ws
            > rod moich znajomych przyjelo sie masowo, takze wsrod tych, ktorzy nie wiedza, s
            > kad ten tekst
            >
            > I, wstyd sie przyznac, "uwazam, ze te lydki sa niewystarczajace, ich brak wrecz
            > przeszkadza" stosowane, gdy w tezszym gronie ktos epatuje swoja szczuploscia :
            > )

U nas jeszcze weszła do rodzinnego użycia "subtelna smuga ohydnego smrodu".
    • bupu Re: To forum mnie popsuło 17.12.16, 19:13
      Ja i moja mamusia miałyśmy wczoraj moment chmielewski. Oddałam siostrzenicy spódnicę na jasełka, do stroju pastereczki, stwierdziwszy, że oddawać mi nie musi, bo ja do tej kiecki i tak już nie schudnę. No, chyba, że ktoś mnie zamknie w lochu o chlebie i wodzie. Na co mamusia mruknęła:
      - Ale bez szydełka!
      • zmija_w_niebieskim Re: To forum mnie popsuło 17.12.16, 21:53
        :D :D :D
        Nie wiem, dlaczego, ale Całe Zdanie Nieboszczyka mogłabym czytać na okrągło, zwłaszcza tę część po ucieczce z lochu i zakupach w Tours :D
        • sowca Re: To forum mnie popsuło 19.12.16, 20:47
          Ja tę część aż do przyjazdu do Polski znam na pamięć :D Potem już mnie Diabeł denerwuje. Ale pobyt w Brazylii, podróż przez ocean i zamknięcie w lochu jest po prostu cu-dow-ne (jak za-ko-cha-na z wza-jem-noś-cią).
          • tt-tka Re: To forum mnie popsuło 19.12.16, 20:58
            A mnie w starym wydaniu (w nowszych juz chyba tego nie ma ?) zachwycilo jej oswiadczenie, ze wyjdzie, jak tu na schodach stanie oddzial wojska w pelnym umundurowaniu ! I to jeszcze musi byc z nimi Cyrankiewicz, bo tylko jego na pewno zna z twarzy !
            • zmija_w_niebieskim Re: To forum mnie popsuło 19.12.16, 23:43
              Rezeczywiście, w moim wydaniu Cyrankiewicza nie ma! A szkoda, bobym się uśmiała jeszcze bardziej...Nie rozumiem, czemu w nowszych wydaniach nie ma...że niby młodzież nie zrozumie??
              I tak śmieszy mnie to do rozpuku:
              -Ksiądz będzie czekał.
              -Ale ja jestem rozwiedziona!
              - No to mer będzie czekał.
              • sowca Re: To forum mnie popsuło 20.12.16, 20:56
                Jak to nie ma Cyrankiewicza? Jakże to tak?
                • bupu Re: To forum mnie popsuło 20.12.16, 21:46
                  sowca napisała:

> Jak to nie ma Cyrankiewicza? Jakże to tak?

Stanowczo żądamy zwrotu Cyrankiewicza!
                  • jottka Re: To forum mnie popsuło 20.12.16, 21:54
                    ty się lepiej tak nie domagaj, bo za chwilę będziesz miała spełnione pragnienia łącznie z odrąbywaniem ręki podniesionej na partię...
                    • tt-tka Re: To forum mnie popsuło 20.12.16, 23:39
                      Cyrankiewicz niczego takiego nie mowil !
                      (wiem, Jottko, ze wiesz i wiesz takze, kto to mowil)
                      Ja nie zadam zwrotu, bo mam. W moim starym wydaniu. Ale nienawidze uwspolczesniania ksiazek, mowiacych o okreslonym czasie, poprzez skreslanie lub dopisywanie :(
                      • iwoniaw Re: To forum mnie popsuło 21.12.16, 09:11
                        Cyrankiewicz niczego takiego nie mowil !
                        > (wiem, Jottko, ze wiesz i wiesz takze, kto to mowil)

Mimo wszystko nadal nie popieram dewastacji telewizora pierogami. Nawet w bieżących realiach. Szkoda pierogów oraz sprzętu rtv - że tak nawiążę do tematyki forum ;-)

I też mnie złości przepisywanie książek na nowo. Jak było, tak było, można wszak przypis zrobić dla czytelnika z innej epoki co jest co, nieprawdaż?
                      • gat45 Re: To forum mnie popsuło 21.12.16, 09:35
                        tt-tka napisała:

> Cyrankiewicz niczego takiego nie mowil !
                        > (wiem, Jottko, ze wiesz i wiesz takze, kto to mowil)

Więc to jest fałszywka ?
                        www.youtube.com/watch?v=X7Bf-0kIhGo
                        Proszę mnie natychmiast uświadomić, kto w takim razie to powiedział i kiedy, bo okazuje się, że żyłam gorzej niż w niewiedzy ! Żyłam w błędnym przekonaniu i niesłusznie krzywdziłam pana Cyrankiewicza !

Chyba, że to nie o tę rękę chodzi. W końcu naród ma wiele rąk do odrąbania, jest w czym wybierać.
                        • tt-tka Re: To forum mnie popsuło 21.12.16, 15:45
                          gat45 napisała:

> Więc to jest fałszywka ?
                          > www.youtube.com/watch?v=X7Bf-0kIhGo
                          > Proszę mnie natychmiast uświadomić, kto w takim razie to powiedział i kiedy, bo
                          > okazuje się, że żyłam gorzej niż w niewiedzy ! Żyłam w błędnym przekonaniu i n
                          > iesłusznie krzywdziłam pana Cyrankiewicza !

To Cyrankiewicz tez ??? Jestem w szoku, ja ten tekst znalam jako slowa Gomulki, a bodaj czy i nie Moczara i to z czasow cokolwiek pozniejszych. Ukrywano przede mna :(

> Chyba, że to nie o tę rękę chodzi. W końcu naród ma wiele rąk do odrąbania, jes
                          > t w czym wybierać.

A to inna sprawa. Powiedzialabym nawet, ze przybywa tych rak do potencjalnego odrabania.
                          • pi.asia Re: To forum mnie popsuło 21.12.16, 22:13
                            tt-tka napisała:

> To Cyrankiewicz tez ??? Jestem w szoku, ja ten tekst znalam jako slowa Gomulki,
                            > a bodaj czy i nie Moczara i to z czasow cokolwiek pozniejszych. Ukrywano przed
                            > e mna :(

Ja też znałam ten tekst jako słowa Gomułki. I jestem prawie pewna, że mówił jak to on, z zacietrzewieniem i groźbą. To nagranie Cyrankiewicza jest takie bezpłciowe, jakby lektor czytał, i to bez zrozumienia tekstu.
                            • jottka Re: To forum mnie popsuło 21.12.16, 23:23
                              no nie, Cyrankiewicz to był w pełnej krasie, to jest cytat z jego przemówienia w reakcji na poznański czerwiec '56 r. natomiast co do reszty, to chętnie rwała się do argumentów siłowych, bo innych jakby czemuś brakło. czego liczne przykłady widzimy do tej pory...
                              • hamerykanka Re: To forum mnie popsuło 29.12.16, 16:19
                                Wlasnie przeszukalam swoje wydanie, czwarte. Te slowa o Cyrankiewiczu sa na stronie 288 :)
                                • iwoniaw Re: To forum mnie popsuło 29.12.16, 16:55
                                  Te slowa o Cyrankiewiczu sa na str
                                  > onie 288 :)

Nieśmiało zwrócę uwagę, że to nie ten wątek, a nawet nie to forum ;-)
                                  No, ale nietrudno się pomylić, skoro Cyrankiewicz się nagle taki popularny znienacka zrobił :-D
                                  • gat45 Re: To forum mnie popsuło 29.12.16, 17:30
                                    iwoniaw napisała:

> Te slowa o Cyrankiewiczu sa na str
                                    > > onie 288 :)

>
                                    > Nieśmiało zwrócę uwagę, że to nie ten wątek, a nawet nie to forum ;-)

No jak nie to, jak to ? Popatrz wyżej w tym wątku, 19/12 zaczyna żmija i dalej kilka postów o Cyrankiewiczu lub jego absencji. A potem grzeczne pytanie Bałamuka z FFJCh, bo się Chmielewszczycy żmijową sensacją przejęli.

W ogóle to tu już tylko albo Trylogia, albo Chmielewska... :(
                                    • iwoniaw Re: To forum mnie popsuło 29.12.16, 17:53
                                      A faktycznie, przepraszam - sęk w tym, że o absencji Cyrankiewicza, prawdziwej bądź nie, to ja w drugim wątku u chmielewszczyków piszę i śledzę i tam powstaje lista wydań, w których absencja jest (póki co) dementowana, stąd mi się zdawało, że Hamerykanka tam chciała się wkleić, tylko się jej zakładka w przeglądarce omskła albo co.
                                      • hamerykanka Re: To forum mnie popsuło 30.12.16, 02:30
                                        A nie, po prostu czytam sobie to forum codziennie na deser, a ze temat jest mi bliski-wkleilam odpowiedz. Podobnie jak w watku ktory skrecil do Trylogii:)
          • bupu Re: To forum mnie popsuło 19.12.16, 21:41
            sowca napisała:

> Ja tę część aż do przyjazdu do Polski znam na pamięć :D Potem już mnie Diabeł d
            > enerwuje. Ale pobyt w Brazylii, podróż przez ocean i zamknięcie w lochu jest po
            > prostu cu-dow-ne (jak za-ko-cha-na z wza-jem-noś-cią).

Konwersacje z cieciem są upojne. Nie potrafię tego czytać bez usmarkania się ze śmiechu.
    • balamuk Re: To forum mnie popsuło 27.12.16, 18:00
      Dzień dobry Szanownym. Niesmiało o pomoc proszę - z którego roku jest to wydanie "bezcyrankiewiczowe"? Żmijo?
      Z góry dziękuję. :)
      • zmija_w_niebieskim Re: To forum mnie popsuło 06.01.17, 22:57
        Bardzo przepraszam, ale nie mam już tej książki. Została w Polsce, u siostry. Ale była nowa, kupiona już w tym stuleciu. Oczywiście, jest szansa, że Cyrankiewicz tam był, a ja go jakoś przeoczyłam albo zapomniałam. Nikła szansa, ale jednak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka