Dodaj do ulubionych

praca 12.5 --> 35

25.08.13, 22:54
witam,
dostałam propozycje pracy i zastanawiam się nad jej zmiana, zadałam pytanie, haslo " zmiana pracy na firme X- jaka decyzje podjąć" i otrzymałam wynik jak w temacie. Mam obawy bo w obecnej firmie pracuje już dość długo. Heks 12 mowi o tym, ze zmienie prace jak wyczytałam tu na forum. Zastoj, wycofanie się, dość dobrze opisuja sytuacje gdyż propozycja zmiany jest na nieco nizsze stanowisko, jak również można to odnieść do obecnej pracy w której jest zastoj, wycofanie. Linia 5 zwiastuje jednak ze ta zmiana obroci się na moja korzyść ''zwiazuje się z wartościowymi ludzmi'' ?
Nastepnie przemiana na 35 -Postep, Awans, wazny krok w karierze. Wydaje się ze odpowiedz na moje pytanie może być: tak, zmiana pracy obroci się na korzyść...
Prosba o pomoc w interpretacji czy to dobry trop, czy jednak wskazówki księgi sa inne...?

Z góry dziekuje i przepraszam za brak polskich znakow :)

Pozdr
e.
Obserwuj wątek
    • pianolala Re: praca 12.5 --> 35 10.05.14, 10:09
      Powracam do mojego starego postu, i tak: zmieniałam prace, moja jakość zycia poprawila się tzn, mam czas dla siebie, praca nie zjada całej mojej energii jak to było poprzednio, nie powoduje wyczerpania nerwowego, wiec pod tym katem jest to zmiana na korzyść. Natomiast pod katem rozwoju zawodowego, , nie daje mi tyle satysfakcji z wykonywanej pracy co poprzednia a nawet powiedziałabym ze jest poniżej moich możliwości. O ile to 12.5 wydaje się pasować, nie wiem co z 35... a może wogole inaczej nalezaloby to interpretować i może nie powinnam była zmieniac tej pracy :) P. Ewo, jak Pani sadzi ? :)
      • transwizje Re: praca 12.5 --> 35 10.05.14, 12:53
        Gdybyś miała jej nie zmienić, nie dostałabyś takiej odpowiedzi.
        A co do sytuacji, ot, zawsze jest coś za coś. Pewnym tropem jest heksagram sumaryczny, 12+35=47 "Ucisk". W tej zmianie jest pewien dłuższy w czasie ucisk, który musisz znieść, ale sprawy w rezultacie okażą się dla ciebie pomyślne. Uciskiem może też być to gnębienie samej siebie, czy dobrze zrobiłaś, bo może trzeba było inaczej. Poluzuj. Jest jak jest, nie oglądaj się wstecz, płynie się zawsze do przodu. ES
        • pianolala Re: praca 12.5 --> 35 11.05.14, 12:45
          Dziekuje za odpowiedz. Mialam obawy ze może cos ta decyzja nabroiłam i zrobiłam inaczej niż powinnam. Obrazujac - ze może wybrałam alernatywna sciezke wydarzen , zbaczając z tej glownej, na której powinnam była zostac. Napisala Pani ze hexagram by nie wypadl gdyby miało się to inaczej potoczyć- znacznie mi z tym lepiej :) bo z przeznaczeniem czy tez z naturalnymi zmianami nie bede walczyc, bardziej mnie denerwuja wlasne bledy. Zadalam wczoraj pytanie I ching czy powinnam ponownie zmienić prace i otrzymałam hex 5 bez zmian mowiacy o cierpliwosci, co chyba poniekad laczy sie z 47?
        • jasnygrom Re: praca 12.5 --> 35 12.05.14, 23:53
          :)

1.
          Pianolala zmieniła pracę i opisuje zalety nowej:
          (...) moja jakość zycia poprawila się tzn,
          mam czas dla siebie,
          praca nie zjada całej mojej energii jak to było poprzednio,
          nie powoduje wyczerpania nerwowego (...) jest to zmiana na korzyść. (...)

oraz wady:
          (...) nie daje mi tyle satysfakcji z wykonywanej pracy co poprzednia (...)
          (...) jest poniżej moich możliwości. (...)

Dwa ostatnie punkty - brak satysfakcji i ambicja każą Jej zastanawiać się już nad zmianą: "Zadalam wczoraj pytanie I ching czy powinnam ponownie zmienić prace i otrzymałam hex 5 bez zmian".
          Czy przyniesie to następujące pożądane efekty:
          pogorszenie jakości zycia, tzn.
          brak czasu dla siebie;
          zjadanie całej Jej energii, jak to było przed zmianą pracy;
          powodowanie wyczerpania nerwowego, czyli zmiana na niekorzyść;

ale za to:
          da Jej tyle satysfakcji z wykonywanej pracy co przed zmianą pracy na obecną;
          będzie równo albo powyżej Jej możliwości - czas pokaże.

Pędem, pędem... Tymczasem ludzie na łożu śmierci najbardziej żałują 2 rzeczy:
          [1] za mało uwagi i czasu poswięcali swoim bliskim, a za dużo pracy;
          [2] za mało czasu poświęcali sobie.

2.
          Jako ciekawostkę zgłaszam, że heksagram 05 jest odwrotnością (cieniem) heksagramu 35 (każda linia jest zmieniona)

życzące powodzenia w każdej pracy i poza nią pozdro :) ryx
          • pianolala Re: praca 12.5 --> 35 13.05.14, 23:13
            Jasny Gromie ta analiza niezaprzeczalnie logiczna dala mi dużo do myslenia, jak to przeczytałam to widze... tak widze to :) Nie chce powracać do poprzedniej sytuacji, to był swiadomy wybor. Jest jak powinno być.

Z tym ze 5 jest odwróceniem 35 napiszesz cos więcej? :) Ja miałam wrazenie ze się uzupelaniaja.

Pozdrawiam i dużo slonca zycze :)
            • jasnygrom Re: praca 12.5 --> 35 17.05.14, 12:08
              Pianolala pisze:
              1.
              (...) ta analiza (...) dala mi dużo do myslenia, jak to przeczytałam to widze... tak widze to :)
              --------
              Wyłuskałem tylko sedno z tego, co Ty sama napisałaś, a następnie pokazałem Ci odwrotność (cień) - wtedy lepiej widać.

2.
              Z tym ze 5 jest odwróceniem 35 napiszesz cos więcej? :) Ja miałam wrazenie ze się uzupelaniaja.
              --------
              Właśnie - uzupełniają się, jak światło i cień. Może Księga Ci pokazała, że ujrzysz światło i cień?
              Tak mi teraz wpadło... więcej o tym nic nie wiem, nie badałem.

życzące zadowolenia z pracy oraz dalszego pomyślnego rozwoju pozdro :) ryx
            • jasnygrom Re: praca 12.5 --> 35 17.05.14, 12:52
              Jeszcze odnośnie 05:
              1.
              Jeśli 35 wiązał się z sytuacją zmiany pracy, to 05 jako cień tamtego sugeruje pozostanie na pozycji.

2.
              jeszcze taka dygresja (off topic) - w geomancji wystepują kropki zamiast linii, na 4 poziomach zamiast na 6 jak w I Cingu. Losowanie daje liczby parzyste i nieparzyste. Nieparzysta to 1 kropka, a parzysta - 2. Po otrzymaniu 2 znaków nastepne dostaje się poprzez manipulowanie tymi dwoma. Np. dodaje się kropki w poszczególnych liniach i z sumy tworzy się znak kolejny, albo przepisuje się kropki w innej kolejności, itp. Nie stosowałem jeszcze tego do Przemian i nie mam praktyki, ale...
              Gdyby zastosować dodawanie linii, to linia (liczba) nieparzysta + linia (liczba) parzysta zawsze daje parzystą. Gdyby dodać linię 35.1 do 05.1, 35.2 + 05.2 itd, to w wyniku otrzymamy same linie mocne (nieparzyste). Daje to heksagram 01 - Niebo, jasność, czas.

3.
              05 - Woda na Niebie, chmury. Choć przeważnie nie mamy na to wpływu, deszcz prędzej czy później spadnie. Brak linii zmiennych, czyli cierpliwie czekamy na pokarm. Gdy przyjdzie, napisz nam na forum.

dodatkowe serdeczne pozdro :) ryx
              • pianolala Re: praca 12.5 --> 35 18.05.14, 11:05
                dam znac, wierze ze będzie ok, dzięki za komentarz (btw nigdy wcześniej nie slyszalam o geomancji, poczytam o tym w necie - wiedzy nigdy dosc :) Pozdrawiam serdecznie
                • pianolala Re: praca 12.5 --> 35 01.04.15, 22:59
                  witam,
                  przemyślenia po czasie : wydaje mi się ze heksagram 12.5 pasował tu bardzo. To był dość spokojny okres, podczas którego zregenerowałam się psychicznie, miałam czas na przemyślenie wielu rzeczy, taki trochę okres wycofania jak w opisie hexu. 35 niezbyt nadal pasuje, awansów i zaszczytów nie było, ale za to poznałam sporo bardzo interesujących bogatych wewnętrznie ludzi.
                  W tej chwili dostałam propozycje innej pracy (nie z mojej inicjatywy) i zasięgnęłam opinii księgi.
                  W trakcie moich rozmów z ewentualnymi pracodawcami mówiła: to twój czas, czas wzrostu, najlepszy na podejmowanie decyzji, jesteś w szczytowej formie itd. Natomiast gdy już przyszło do podejmowania decyzji na tak lub nie i zadałam pytanie " jak się dalej rozwinie sytuacji z nowa praca " dostałam odpowiedz 19.3 na 11 która nie jest już tak dla mnie jednoznaczna jak poprzednie, ze idę w dobrym kierunku. O ile 11 zapowiada pomyślność decyzji, to 19.3 niepokoi. 19 mówi o sytuacji która po 8 miesiącach zmieni się na niekorzyść, linia 3 tez brzmi dość zastanawiająco. Na dodatek 3 linia hexu po przemianie (11) mówi "cieszy się tym co ma" czy to oznacza ze zmiana nie jest wskazana? Bardzo proszę o pomoc w interpretacji.

Pozdrawiam
                  e.
                  • transwizje 19.3 na 11 02.04.15, 15:47
                    19 to obraz wahań, oscylacji emocjonalnej, dobrze robię czy może źle. Podkreśla to linia 3, która dotyczy rozdroża, niepewności, lęku przed klęską. Zatem ktoś/coś wyciąga do ciebie rękę z propozycją, a ty się lękasz i drżysz.
                    Po przemianie 11 mówi o stałej, spokojnej, długofalowej pracy.
                    Razem 19+11 to 30. Akceptacja. Ten heks także mówi o falowaniu uczuć i lękach, bólach, niepewności, zmienności odczuć, ale one roztapiają się w słońcu i poczuciu spełnienia na koniec.

Pozdrawiam,
                    ES
                    • pianolala Re: 19.3 na 11 02.04.15, 23:22
                      Bardzo dziękuję za obrazowa interpretacje ! Takie było moje pierwsze odczucie jak dostałam propozycje, a potem zaczęłam produkować wątpliwości.
                  • jasnygrom praca 19.3 --> 11.0 03.04.15, 17:58
                    Wg Oskara Sobańskiego:
                    19.0 Zbiżenie, nadejście wielkiego
                    19.3 Wolne od trosk zbliżenie. Nic, co byłoby korzystne. Jeśli jednak go to martwi, pozostanie bez winy.
                    Komentarz: Osiąga władzę i wpływy, wszystko idzie dobrze. Groźne jest w takiej sytuacji przyjąć postawę lekceważenia niebezpieczeństwa i bezkrytycznej wiary we własne siły. Jeśli się to już stało, nadeszła ostatnia chwila na zmianę postawy.

11.0 Pokój. Małe odchodzi, wielkie nadchodzi. Szczęście. Sukces.
                    --------
                    Przy zmianie pracy mogą wystapić początkowe trudności. Zagrożenie zawarte w linii 19.3 wypływa z ew. zlekceważenia ich oraz zadufania. Zachowując wewnętrzną pogodę ducha i jasność osądu zdołasz osiągnąć to, co mówią heksagramy:
                    Zbliżenie, nadejście wielkiego
                    Małe odchodzi, wielkie nadchodzi. Szczęście. Sukces.

życzące powodzenia pozdro :) ryx
                    • pianolala Re: praca 19.3 --> 11.0 04.04.15, 00:34
                      czyli mam nie zadzierać nosa? ;)
                      dzięki za pomoc, pozdrawiam serdecznie i Wesołych Swiat.
                      e.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka