Dodaj do ulubionych

Torba lekarska

05.06.26, 09:58
Pamiętałam ci ja, że z czarnym sakwojażem, niczym dziewiętnastowieczny doktór, biega Mamert Kowalik, natomiast uświadomiłam sobie właśnie, że taką magiczną torbę posiadała też Idusia w WdO. I nie tylko zabrała ją ze sobą, wybierając się na bieganie w podpromieńskich lasach, ale również beztrosko jej używała i zawartych w niej medykamentów. Po tym jak ta torba spędziła dobę w samochodzie, w nieludzkim upale.

Jakim cudem drrr brrr Pałys Ida nie zabiła żadnego pacjenta?
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Torba lekarska 05.06.26, 12:49
      W wyobraźni wszystko się zmieści!
    • rrumcajsowa Re: Torba lekarska 05.06.26, 14:24
      bupu napisała:

> Pamiętałam ci ja, że z czarnym sakwojażem, niczym dziewiętnastowieczny doktór,
      > biega Mamert Kowalik, natomiast uświadomiłam sobie właśnie, że taką magiczną to
      > rbę posiadała też Idusia w WdO. I nie tylko zabrała ją ze sobą, wybierając się
      > na bieganie w podpromieńskich lasach, ale również beztrosko jej używała i zawar
      > tych w niej medykamentów. Po tym jak ta torba spędziła dobę w samochodzie, w ni
      > eludzkim upale.
      >
      > Jakim cudem drrr brrr Pałys Ida nie zabiła żadnego pacjenta?
      >
      Może to była torba-lodówka?
    • tt-tka Re: Torba lekarska 05.06.26, 18:46
      Sorry, WdO (i F) nie zostaly w mej pamieci... serio Ida biega z torba ? zawieszona na przegubie czy jak ? mpze ktosia ma cytata ?
    • greta_herbst Re: Torba lekarska 05.06.26, 21:37
      Wszyscy lekarze, których znam, mają swoje torby lekarskie również i dziś. Tylko że to wygląda jak bardzo poważne torbisko siłowniano/sportowe, z nieprzemakalnego ripstopu, zazwyczaj czerwone i w inny sposób oznaczone, żeby nawet jak lekarza szlag trafi to wołało "tu szukaj leku." I tak, jest pierwszą rzeczą wyciąganą z auta i umieszczaną w chłodzie.

Za to taką XIXwieczną gladstone bag bym sobie sama chętnie sprawiła po prostu dla przyjemności.
    • agnieszka_azj Re: Torba lekarska 06.06.26, 10:07
      Torba lekarska to nie jest podręczna apteczka ani torba sanitariuszki.
      Znani mi lekarze noszą w swoich torbach podstawowe narzędzia służące do badania - stetoskop, aparat do mierzenia ciśnienia, wzierniki do uszu i gardła, rękawiczki jednorazowe, szpatułki i co tam jeszcze jest w ich specjalności potrzebne. Kiedyś jeszcze recepty i pieczątkę, ale teraz już chyba inaczej się to załatwia.
      Jeśli leki to podstawowe i raczej nie z tych, co wymagają przechowywania w lodówce.
    • przymrozki Re: Torba lekarska 08.06.26, 22:14
      Też mnie dziwi, że Ida nie straciła prawa do wykonywania zawodu, bo ustawę o zawodzie lekarza ewidentnie waży sobie lekce.

A jeszcze dziwniejsze, że ze swoim podejściem do ludzi w ogóle ma pacjentów. Nie jest przecież wybitnym profesorem rzadkiej specjalizacji, do którego kolejka ustawiałaby się niezależnie od okoliczności, tylko ma prywatną praktykę otolaryngologiczną. Ludzie mogą sobie czyścić uszy lub leczyć anginy u dziesiątków innych lekarzy, którzy potrafią zachować się profesjonalnie i kulturalnie.
      • earnestyna Re: Torba lekarska 09.06.26, 16:23
        Z racji profesji medycznej - powiem tyle, nie te czasy, żeby laryngolog mógł się zachowywać tak, jak Ida.... O standardach, czy też raczej ich braku, oraz koszmarnej nieznajomości fizjologii człowieka.. Może lepiej już zmilczę.
        • ako17 Re: Torba lekarska 10.06.26, 20:24
          earnestyna napisał(a):

> Z racji profesji medycznej - powiem tyle, nie te czasy, żeby laryngolog mógł si
          > ę zachowywać tak, jak Ida.... O standardach, czy też raczej ich braku, oraz kos
          > zmarnej nieznajomości fizjologii człowieka.. Może lepiej już zmilczę.

Czy możesz jednak przybliżyć powody Twojego oburzenia?
          Niewiele wiem o standardach medycznych, zatem nie widzę w treści książek nieprawidłowości ze strony Idusi.
          Rozumiem, że przyjmowanie Hildegardy z językiem w przytomności Żeromskiego Piotra było wbrew. Sama to czuję. Czy coś jeszcze?

A co świadczy o nieznajomości fizjologii człowieka w przypadku Idy? Serio pytam, po prostu się nie orientuję.

Oraz trochę mnie dziwi (z racji nieprzyzwolenia na bylejakość, deklarowaną przez MM), a właściwie to nie dziwi (z racji ogólnego braku dbałości o zgodność z realiami w ostatnich tomach), że autorka mogłaby popełnić tego typu merytorycznie grube błędy.

Radabym usłyszeć głos rozsądny.
          • anna1986111 Re: Torba lekarska 23.06.26, 21:48
            No i nie doczekaliśmy się odpowiedzi co z tą zlekcewazoną fizjologią ... 🤯
    • bupu Re: Torba lekarska 10.06.26, 06:27
      Muszę erraty dokonać, torbę Idulcowi jednak przywiózł IGS z Poznania, nie smażyła jej w samochodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka