uccello 11.07.07, 23:36 Nowa zabawa. Kto i do kogo powiedział: "Jesteś babeczka na medal." kto odpowie prawidłowo, czyli poda imiona obu bohaterów, zadaje nowe pytanie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uccello Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 11.07.07, 23:43 AAA, aaa przepraszam,errata- powinno być: "Jesteś kobieta na medal" Odpowiedz Link
onion68 Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 12.07.07, 08:43 Dmuchawiec do Gaby? Odpowiedz Link
onion68 Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 12.07.07, 08:44 Józinek do Mili? Odpowiedz Link
ginestra Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 12.07.07, 00:53 Nie wiem niestety tak na sto procent, ale wygląda mi to na Bernarda :) (choć tym razem bez barokowej fantazji) - czyżby więc Bernard do Anieli? :) Odpowiedz Link
nikadaw1 Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 12.07.07, 09:32 może Piotr Ogorzałka do Gaby? Odpowiedz Link
uccello Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 12.07.07, 09:58 Jak widać, wiele jest kobiet na medal w Jeżycjadzie. Tu na forum też, ale na razie żadna z Was nie zgadła. Odpowiedz Link
lacitadelle Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 12.07.07, 10:11 mam dwa skojarzenia: Babcia Aurelii do tejże Mila do mamy Aurelii czyli ogólnie takie okołoaureliowe myśli mam po tym cytacie. Odpowiedz Link
onion68 Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 12.07.07, 10:50 Chyba mam! Cesia do pani Żakowej! Odpowiedz Link
jamniczysko "Jesteś mój kochany zuszek." 12.07.07, 14:09 Pozwolę sobie zapytać o autora, mogę? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: "Jesteś mój kochany zuszek." 12.07.07, 14:17 jamniczysko napisała: > Pozwolę sobie zapytać o autora, mogę? A to akurat Cesia do Żaczka :-))) Odpowiedz Link
agnieszka_azj Taka jesteś fest dziewuszka 12.07.07, 14:20 To teraz ja sobie pozwolę: - Taka jesteś fest dziewuszka Kto ? Do kogo ? Kiedy ? Gdzie ? :-))) Odpowiedz Link
nioszka Re: Taka jesteś fest dziewuszka 12.07.07, 14:23 pan Lewandowski do Gieniusi-Aurelii, przy obiedzie chyba :) Odpowiedz Link
jamniczysko Re: Taka jesteś fest dziewuszka 12.07.07, 14:31 "Ty nigdy nie chcesz (narozrabiać), co?" ??? Odpowiedz Link
nioszka Re: Taka jesteś fest dziewuszka 12.07.07, 14:50 Maciek (chyba) Ogorzałka również do Gieniusi ps. czy ja dobrze odpowiadam? ;) Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Taka jesteś fest dziewuszka 12.07.07, 15:08 Dobrze, dobrze :-))) A Jamniczysko zadała zagadkę bez kolejki. Teraz była kolej Nioszki. Odpowiedz Link
nioszka Re: Taka jesteś fest dziewuszka 12.07.07, 15:09 no własnie :D ale ja tak na szybko z pamięci nie umiem, niech daje ten kto chce, co tam :D Odpowiedz Link
agnieszka_azj Fyrej do chaty ! 12.07.07, 15:23 nioszka napisała: > ale ja tak na szybko z pamięci nie umiem, niech daje ten kto chce, co tam :D No to proszę: - Taki parzol a jaki mo dryg. Fyrej do chaty ! Odpowiedz Link
nioszka Re: Fyrej do chaty ! 12.07.07, 15:53 ktoś do Ignaca starego,znaczy jak był chłopcem jeszcze, ale nie pomnę kto. Może byc połowicznie? :P Odpowiedz Link
nioszka Re: Fyrej do chaty ! 12.07.07, 15:57 To ja daję, może być niedokładnie ;) :(Róża) dla naszej nieocenionej wiceprezeski... Odpowiedz Link
uccello Róża ( i Tygrys) dla nieocenionej wiceprezeski 13.07.07, 00:21 Od Pyziaka dla Gaby. Odpowiedz Link
nioszka Re: Fyrej do chaty ! 13.07.07, 09:47 uzupełniam swoje: woźny w szkole, po wyrecytowaniu przez Ignaca nieodpowiedniej poezji Odpowiedz Link
onion68 Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 12.07.07, 20:24 "Miłe z ciebie dziecko i bardzo rozgarnięte." Hmm? Odpowiedz Link
jamniczysko Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 13.07.07, 08:45 Ciotka Lila? Do Kłamczuchy? Odpowiedz Link
onion68 Re: "Lumpenproletariat!" 13.07.07, 09:45 Pan Paszkiet na Anielę, Damba, Bernarda? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Co ona tu chromoli... 13.07.07, 11:54 o naszej mamie ! Kto chromolił i o kim ? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: jesteś piękna 13.07.07, 12:12 Baltona... to jest ten... Florian o Patrycji Odpowiedz Link
agnieszka_azj Różowe ciepło, błękitnawe zamyślenie, złocista 13.07.07, 12:18 pogoda - to wszystko promieniowało z Ciebie wbrew Twojej woli i świadomości. Piękne - prawda ? Kto i o kim ? Odpowiedz Link
dominikaaa3 Re: Różowe ciepło, błękitnawe zamyślenie, złocist 13.07.07, 13:27 Przeszczep o Belli?? Odpowiedz Link
dominikaaa3 Re: Różowe ciepło, błękitnawe zamyślenie, złocist 13.07.07, 13:45 Jak dobrze to odrazu podam kolejny cytat.. "Jestes piramidalny makolągwa.." Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Różowe ciepło, błękitnawe zamyślenie, złocist 13.07.07, 13:58 Patrycja do Marcelka?? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Patrycja Do Marcelka 13.07.07, 16:54 a więc teraz ja: kto i do kogo powiedział: "Trzeba mieć dużo odwagi, żeby żyć, będąc dobrym człowiekiem wśród innych ludzi" Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Patrycja Do Marcelka 13.07.07, 18:21 Strzelam - Dmuchawiec do Gaby w "Nutrii i Nerwusie" ? Odpowiedz Link
uccello Dmuchawiec 13.07.07, 20:48 a to jest dokładny-książkowy cytat? Jeszcze słówko w kwestii formalnej. Zabawa polega na odgadywaniu epitetów i komplementów jakimi hojnie darzą się bohaterowie Jeżycjady. Rozpoznawanie autorów maksym zasługuje na osobny wątek. Odpowiedz Link
dominikaaa3 Re: Dmuchawiec 13.07.07, 22:38 A nie czasem Dmuchawiec do Bebe to powiedział? Odpowiedz Link
ginestra Re: Uważam 14.07.07, 12:32 Ja wprawdzie nie wiem kto to powiedział, ale jestem bardzo ciekawa. :) Nioszko, jaki fajny znalazłaś cytat! Trochę trudno mi było uwierzyć, że naprawdę z Jeżycjady ... No ciekawe, naprawdę, kto to powiedział i o kim :) Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Dmuchawiec 14.07.07, 14:22 dominikaaa3 napisała: > A nie czasem Dmuchawiec do Bebe to powiedział? zgadza się:) Odpowiedz Link
ginestra Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 14.07.07, 12:33 Zaraz, zaraz,... czyżby Bodzio o Laurze?? Odpowiedz Link
nioszka Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 14.07.07, 12:42 dałabym wskazówkę, ale wtedy będzie za łatwo :P Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 14.07.07, 13:05 Roma o Baltonie ??? Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 14.07.07, 14:22 chyba Ignas o Dianie Odpowiedz Link
uccello Re: Epitety,komplementy, czyli kto komu tak powie 14.07.07, 16:09 Według Ignacego G. Stryby Staszka jest bardzo seksy. A dzwonił przy tym pamiętnym zdaniu zębami. Kto i do kogo powiedział: Aspazja przy tobie to zwyczajny wycirus. Odpowiedz Link
uccello Seksapil 14.07.07, 16:51 to straszne słowo na "s" pojawiło się po raz pierwszy już w Tygrysie i Róży. Według Laury, Wiktor był wprost naładowany seksapilem. > > Kto i do kogo powiedział: > Aspazja przy tobie to zwyczajny wycirus. Odpowiedz Link
uccello Re: Seksapil 16.07.07, 15:45 A i owszem. Tak piorunujące wrażenie, zdobiły na Idzie swieżo odkryte gabine talenta kulinarne. Prosimy o pytanko. Odpowiedz Link
nioszka ty mał... 16.07.07, 16:45 mał.. ty małgerytko! Kto? Komu? W jakich okolicznościach? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: ty mał... 16.07.07, 17:09 Ida do Patrycji w dniu swojego ślubu, kiedy okazało się żePulpecja zatrzasnęła w domu wszystkie klucze. Potem jednak przemówiła do Mareczka tonem zbolałego kurczątka i to wywolało w nim odpowiednią reakcję ;-))) Odpowiedz Link
agnieszka_azj Taki sobie dialog: 16.07.07, 17:12 - Wiesz co, (...), czasem mam wrażenie, że jesteś skąpy. - A ja mam wrażenie, że jesteś nieopanowanie rozrzutna. Kto tak rozmawiał ? Odpowiedz Link
uccello Re: Taki sobie dialog: 16.07.07, 17:41 Tak rozmawiali sobie Panstwo Żakowie. Kto kogo nazwał rykwą? Odpowiedz Link
emae Re: Taki sobie dialog: 16.07.07, 19:48 Laura do Ani Górskiej. Swoją drogą, ciekawe słówko :) A kto do kogo powiedział "ty sowizdrzale"? Odpowiedz Link
ginestra Re: Taki sobie dialog: 17.07.07, 12:28 To mi wygląda na Bernarda. Ale to jest taki strzał po prostu i pewnie pudło? Zresztą nie wiem do kogo mógłby tak powiedzieć... Pomyślę jeszcze, ale jak mnie ubiegniecie, to też się będę cieszyć. :) Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Taki sobie dialog: 17.07.07, 13:05 Ja dla odmiany strzelałam, że adresatem tego epitetu był Piotrek Żeromski, ale się mi to nie potwierdziło :-((( Odpowiedz Link
emae Re: Taki sobie dialog: 18.07.07, 16:14 Tak! Piotrek! Jednak się potwierdza :) A kto go tak nazwał? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Taki sobie dialog: 18.07.07, 16:41 Typowałam Idę, ale nie znalazłam :-( Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Taki sobie dialog: 18.07.07, 17:25 Myślałam też o pani Sznytek, ale czy ona by mogła tak powiedzieć ??? Odpowiedz Link
nioszka Re: Taki sobie dialog: 20.07.07, 09:53 Agnieszko, to jednak Ida była, dobrze typowałaś. To było po pozszywaniu języka Żabie. Odpowiedz Link
nioszka Ale masz zimne usta 20.07.07, 09:54 Zimne i słodkie. Jesteś moja Królowa Śniegu. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Ale masz zimne usta 20.07.07, 10:23 > Zimne i słodkie. Jesteś moja Królowa Śniegu. Pierwsze skojarzenie - Wolfi do Laury. Bingo !!! Nawet udało mi się zlokalizować to w "CzP". nioszka napisała: > Agnieszko, to jednak Ida była, dobrze typowałaś. To było po pozszywaniu języka > Żabie. Tak mi to właśnie pasowało, ale miałam jakieś zaćmienie, bo przeglądałam "Żabę" pod tym kątem, czytałam tę scenę i nie zauważyłam :-((( Odpowiedz Link
agnieszka_azj A to ? 20.07.07, 10:26 Co Ty tu robisz, miglancu jeden ? Kto i do kogo ? Odpowiedz Link
nioszka Re: A to ? 20.07.07, 10:35 Babcia Jedwabińska do Konrada, który zasnął w ogródku. Odpowiedz Link
nioszka Re: A to ? 20.07.07, 10:38 Co mi się w tobie naprawdę bardzo podoba (...) to twoje wielkie poczucie odpowiedzialności. Odpowiedz Link
ginestra Re: A to ? 20.07.07, 11:16 Wiem, wiem! (Rzadko coś wiem z naszych zagadek, ale teraz tak!) Otóż powiedziała to Staszka Trolla do Józinka, który chwilę potem zorientował się, że zaginął Ignaś, którym miał się opiekować. Pozdrawiam Odpowiedz Link
ginestra Uwielbiam kiedy jesteś słodkim tyranem :) 20.07.07, 11:42 Dobrze! :) Z braku oryginalniejszego pomysłu: Kto i do kogo powiedział "Uwielbiam kiedy jesteś słodkim tyranem" ? (Eee, pewnie za łatwe.., ale co tam) Odpowiedz Link
nioszka Re: Uwielbiam kiedy jesteś słodkim tyranem :) 20.07.07, 11:45 chyba Gaba do Grzesia? Odpowiedz Link
ginestra Re: Uwielbiam kiedy jesteś słodkim tyranem :) 20.07.07, 11:51 Tak!! :))) Wiedziałam, że będzie łatwe.. :) Buziaczki! Odpowiedz Link
nioszka Sympatyczna, 20.07.07, 12:10 okulary ma. I zeza. Ginestro, to chyba zgadniesz? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Sympatyczna, 20.07.07, 12:14 Będę szybsza ;-)) Tomcio i Romcia o Anieli w "Kłamczusze" Odpowiedz Link
ginestra Re: Sympatyczna, 21.07.07, 12:53 Anielka, faktycznie! A w pierwszej chwili pomyślałam o Żabie :)) Ale Żaba nie ma zeza, prawda? Jest tylko krótkowidzem. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Nie jesteś dorosły! 20.07.07, 12:15 Nie jesteś odpowiedzialny ! Kto i o kim ? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Milcz, 20.07.07, 12:29 Mocne :-))) Teraz całą drogę do Ani i Zosi będzie mnie to męczyło. A nie mogę prowadzić auta i wertować "Jeżycjady" równocześnie. Mam dwa typy do tego tekstu ;-) Odpowiedz Link
uccello Wariatka 20.07.07, 12:35 To znaczy,zeby trzymac sie zasad Janusz Pyziak do Mirosława Wachowiaka. A kto mówił ( a nawet krzyczał) Wariatka, jak babcię kocham! Odpowiedz Link
nioszka Re: Wariatka 20.07.07, 13:02 jeśli się nie mylę, to tak krzyczał właściciel poloneza, któremu Ida za pomocą gwoździa od Lisieckich przebiła oponę. Czy tak? Odpowiedz Link
nioszka jesteś najbardziej tajemniczą 20.07.07, 13:31 kobietą, jaką spotkałem w życiu. Odpowiedz Link
uccello Re: jesteś najbardziej tajemniczą 20.07.07, 14:59 ...kobietą jaką spotkałem w życiu mówił Ignacy do Mili a kto westchnął: -Co z ciebie za klasa dziewczyna! Odpowiedz Link
nioszka Re: jesteś najbardziej tajemniczą 20.07.07, 15:08 Krzysio westchnął, do Idy, i nawet się chciał zacząć w niej kochać :D Odpowiedz Link
limotini Re: Ślicznie wyglądasz. 21.07.07, 03:06 Maciek do Kreski podczas drugiej wizyty w operze. Odpowiedz Link
lezbobimbo "Oblakana samico!... 22.07.07, 01:27 ...Zaraz cie chyba udusze!"- nota bene, najtwardsze chyba slowa, jakie padly w naszej szalonej telenoweli ;> Pamietam niejaki szok doznany przy pierwszym czytaniu! Odpowiedz Link
uccello Re: "Oblakana samico!... 22.07.07, 23:17 Najpierw myślałam ,że to Marcelek do Pulpy w szale uniesień mówi, ale nie, on jej od durnych bab wymyślał, a dusić chciał Nerwus. Natalię oczywiście. Cieszę sie ,że wróciłaś Lezbobimbo w forumowe progi! Odpowiedz Link
uccello Gwiazda zaranna 22.07.07, 23:18 Kto na kogo spojrzał jak na " gwiazdę zaranną"? Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Gwiazda zaranna 22.07.07, 23:28 Tak popatrzyła na Gizelę kierowniczka Kulczyńska, kiedy ta określiła nauczyciela Kalinowskiego mianem "dupka" ;-) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Gwiazda zaranna 22.07.07, 23:30 agnieszka_azj napisała: > Tak popatrzyła na Gizelę kierowniczka Kulczyńska, kiedy ta określiła > nauczyciela Kalinowskiego mianem "dupka" ;-) Dobrze, zes agnieszko zdazyla zgadnac, bo ja Kalamburki nie przyjmuje do wiadomosci ;) Co? Kto? Jaka Gizela? Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: "Oblakana samico!... 22.07.07, 23:28 uccello napisała: >dusić chciał Nerwus. Natalię oczywiście. Prawidlowo oczywiscie :) I skad takie straszliwe zdanie w ogóle znalazlo sie w swiadomosci autorki? I to jeszcze na biedna, poetyczna Nutrioszke tak :( >Cieszę sie ,że wróciłaś Lezbobimbo w forumowe progi! Ach, dziekuje slicznie, nie wiedzialam, ze moje klekotanie po próznicy przyjemnosc komu sprawia :) Nie tyle wrócilam, tylko Szczescie oczu moich musialo wyjechac nieco, wiec natenczas znowu bimbam ;) Tylko nie wiem, czy ja sie wciaz bede odnajdywac w tej rzeczywistosci MM! Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Ty straszna góro mięsa ! 22.07.07, 23:44 agnieszka_azj napisała: > Kto kogo tak określił ? :D Ukochane zdanie me! Tak zakwiczala Pulpa do Gaby Junior pewnego ranka, kiedy Gabie sie zebralo na czulosci? Ewentualnie do Idusi w IS po naglym przyjezdzie z Czaplinka? Ale na pewno mala siostra do którejs z duzych :D Odpowiedz Link
lezbobimbo "Potezna jak samica slonia,... 22.07.07, 23:46 ...wzniosla jak górski szczyt" :D Swoja droga, nawet te komplementy u MM sa smieszne ale jakby to rzec, dosc rubaszne.. gdzie tu ta slynna wielkopolska dobrodusznosc i milosc blizniego? ;) Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: "Potezna jak samica slonia,... 23.07.07, 10:32 Oba te teksty pochodzą z tej samej sceny w "Kwiecie kalafiora" - poranek noworoczny po operacji Mamy. Gabrysia położyła się w łóżeczku z Pulpecją, zeby się do niej przytulić. Rano Pulpa skacząc po niej wołała "Ty straszna góro mięsa !", a Nutria patrząc na nogi Gaby spoczywające na jej poduszcze deklamowała z uniesieniem "Potężna jak samica słonia, wyniosła jak górski szczyt". Odpowiedz Link
nioszka Re: Szarlatan 23.07.07, 10:43 ojciec Borejko doktora Kowalika, zdenerwowany operacją swojej żony Odpowiedz Link
uccello Re: Mój ty słodki okruszku 24.07.07, 11:59 ...mówiła Ida w czasie swoich niagarycznych monologów do Józinka. Przenoszę zabawę do nowego wątku, żeby łatwiej było czytać. ********************************************************** Odpowiedz Link