latarka86 24.04.08, 21:52 cześć jestem tu nowa na stronie wydawnictwa Akapit Press pojawiła się nowa okładka Sprężyny pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaliope3 Re: nowa okładka 25.04.08, 00:11 Cześć!Ja też nie jestem tu z dawien dawna,ale pozwolę sobie pierwsza przywitać nową forumowiczkę!A okładkę już oglądaliśmy-na ile się dało,ale właśnie ją sobie maksymalnie powiększyłam w photoshopie i wychodzi mi,że ten facet ma siwe włosy i brodę!Tak więc relacja tej pary raczej ojciec-córka.Tak mi to wygląda Odpowiedz Link
ginestra Re: nowa okładka 25.04.08, 09:44 Ciekawe z tym mężczyzną... Pyziak nie miał brody, prawda? Nawet jest ilustracja w CP i na niej nie ma brody ani też nie jest siwy. Czyli prawdopodobnie nie jest to pojednanie Laury z ojcem. Poza tym oni wszyscy są raczej dość młodzi ;), tak ledwie po czterdziestce, a więc to musiałby raczej być ktoś starszy od Janusza czy Grzegorza czy Hajduka.. (ja wiem, że zdarza się siwienie w młodym wieku, nawet ledwie po trzydziestce, ale to bardzo wyjątkowe przypadki, znam takich dwa, ale to w tej samej rodzinie, pokoleniowo, więc tak naprawdę jeden) Naprawdę zagwozdka. I do tego w kontekście Łusi! Ktoś jej znany i bliski może? Jak to pani MM potrafi nas zaintrygować :) PS. Ciekawa hipoteza z Filipem.. :) Ja bym raczej stawiała na wyłysienie Filipa niż siwienie (jest taka obiegowa teoria o wpływie ilości męskich hormonów na łysienie, że niby tacy namiętni mężczyźni to raczej łysieją.. :) no, ale nie wiem ile w tym prawdy ;) ) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
veranillo Re: nowa okładka 25.04.08, 10:18 w takim razia ja również się przywitam, podczytuję od dawna i mam nadzieję, że w najbliższych tygodniach wreszcie będę miała więcej czasu na komentowanie :) czy ktoś dysponuje obrobioną w Photoshopie, powiększoną itp. wersją okładki i zechciałby podzielić się linkiem? Moje biedne oczy wysilają się, żeby coś zobaczyć na stronie wydawnictwa, ale nie bardzo im to wychodzi ;) Odpowiedz Link
ginestra Re: nowa okładka 25.04.08, 11:24 Veranillo, witaj na forum! Jak miło, że napisałaś. Rozmawiałyśmy na zlocie, że wiele z nas miało dużą tremę przed napisaniem czegoś po raz pierwszy i nie było to łatwe (mi pomogła dopiero premiera Czarnej Polewki, którą odważyłam się skomentować ;) ). Ale warto się przełamać jak myślę (to do czytających!) :) Na link do dużego zdjęcia - polecam się i ja i pewnie inni, ale nie jest to chyba proste, bo jak zrozumiałam obróbka w Photoshopie nastąpiła na własnym komputerze. Ale gdyby było to możliwe, fajnie by było się przyjrzeć. A hipoteza Onion, że to ojciec Pyziaka - zabójcza! :D Odnaleziony dziadek Laury i Róży! Na pewno zawitałby do kuchni Borejków i musiałby się skonfrontować z Ignacym. Byłaby to na pewno ciekawa scena :) Odpowiedz Link
kaliope3 Re: nowa okładka 25.04.08, 11:57 Ojej,obróbka brzmi bardzo fachowo i profesjonalnie,a ja po prostu sobie tę okładkę otworzyłam w photoshopie i powiększyłam jak sie dało...z pewnością znajdą się na forum osoby znacznie zdolniejsze w tej dziedzinie,do tego ja niestety nie wiem jak zrobić z tego link...mam duże braki w tej dziedzinie:),ale jak mi ktoś podpowie to zrobię link z tego co uzyskałam! Odpowiedz Link
veranillo Re: nowa okładka 25.04.08, 14:15 Witam i dziękuję za miłe przyjęcie :) Swoją drogą, skoro już poruszamy temat hipotetycznego ojca Pyziaka, to czy przypomina wam się, by rodzice Janusza i Almy kiedykolwiek byli choćby wzmiankowani w Jeżycjadzie? Bo ja nie mogę sobie niczego podobnego przypomnieć, stąd ta hipoteza wydaje mi się mało prawdopodobna :) Pamiętam, że Janusz pochodził z Torunia, potem do liceum wyjechał do Poznania, a Alma została w ich rodzinnym mieście. A nawet Robert, wspominając ślub Gabrysi z Januszem, kojarzy tylko jak przez mgłę raczej antypatyczną Almę, ktora była chyba wtedy świadkową. Przecież rodzice Pyziaka, gdyby żyli, chyba by się zjawili na takiej uroczystości? Chyba, że sami już wcześniej wyemigrowali na antypody ;) Scena zaprzyjaźniania się z Łusi z ojcem Pyziaka mogłaby być jednak ciekawa, nie powiem ;) Odpowiedz Link
nikadaw1 Re: nowa okładka 25.04.08, 15:30 ja mam wrażenie że Pyziak wczesnie stracił rodziców. gdy był w liceum poligraficznym już chyba nie żyli. Odpowiedz Link
yowah76 Re: nowa okładka 25.04.08, 16:12 Jakze to oryginalny pomysl na tle serii;) Moze Pyziak cos tam odsiedzial, bo mial przeciez jakies problemy z prawem i w wiezieniu osiwial, jak Monte Christo;) I wyszlachetnial, no co, przejscia ksztaltuja charakter;)A zarost tez pasuje;))) Albooo spedzil kilka lat jako pustelnik zywiac sie szarancza i owocami jalowca, reszta jak wyzej;) Odpowiedz Link
mankencja powiekszenie - link 25.04.08, 18:49 img128.imageshack.us/img128/679/lalalagz9.jpg tylko ten fragment z para, zeby plik byl mniejszy :) Odpowiedz Link
idomeneo Re: powiekszenie - link 25.04.08, 19:43 bardzo dziękujemy za ten link! zastanawiam się, czy to rzeczywiście muszą być siwe włosy, a nie po prostu jaśniejsze, niż u obejmowanej dziewczyny Odpowiedz Link
mankencja Re: powiekszenie - link 25.04.08, 19:51 hmm, stawiam na siwe - namalowane sa odcieniami szarosci Odpowiedz Link
uccello Re: powiekszenie - link 25.04.08, 20:42 Mnie ten pocałunek nie wygląda na pojednawczy , więc obstawawiam szatyństwo bohatera. Odpowiedz Link
grimma Re: powiekszenie - link 25.04.08, 20:54 hm jak dla mnie to to nie jest para;p przeciez to niewygodnie trzymac rece na szyi kogos o tyle wyzszego. to jakies spotkanie po latach. ehh standardowo: Laura i Pyziak:p Odpowiedz Link
kaliope3 Re: powiekszenie - link 25.04.08, 21:58 Mankencjo dzięki za link!Uff,linku zrobić nie umiem ale widzę że doszłam do tych samych efektów-a to już bardzo pocieszające!Mi się w dalszym ciągu wydaje że włosy są siwe, taki specyficzny szary kolor-naprawdę dziwne by było gdyby taki odcień dali osobie młodej Odpowiedz Link
onion68 Re: powiekszenie - link 26.04.08, 06:37 Ale ta postać męska ma młodzieńczą sylwetkę, a Pyziak był taki nalany na ostatnich rycinach - starszy pan... Ja obstawiam nowego absztyfikanta o włosach ciemnoblond (byłoby miło, gdyby Wolfi zniknął w sinej dali). Jeżeli jest to jednak dramatyczne pojednanie będące początkiem wzorowej relacji ojciec-córka, to pozostaje tylko czekać na objawienie się trzeciej siostry, która w dramatycznych okolicznościach zaginęła przed laty i wszyscy o niej zapomnieli, z autorką na czele ;-) Odpowiedz Link
ginestra Re: powiekszenie - link 26.04.08, 10:46 Dzięki Mankencjo za powiększenie obrazka. Wiecie co? Jak dla mnie to jest to ewidentnie facet siwy z siwą brodą i jest to pocałunek w usta (dziewczyna ma głowę uniesioną specyficznie do góry i jakby na bok, on też tak się nieco pochyla ku niej, wyraz czułości jest obecny w liniach rysunku tych dwóch postaci tak jakby to była scena miłosna, a nie pojednanie). Może to i miała być scena pojednania, ale Autorce "tak wyszło" na rysunku po prostu. Jednakże, czy muszą się jednać w lesie, z dala od szpiegującej Łusi? No i druga rzecz - gdyby mężczyzna był młodszy, a przedwcześnie posiwiały czy szpakowaty, to czy nosiłby do tego brodę, żeby wyglądać jeszcze bardziej starszawo i siwo? Chyba nie. Pyziak nie ma brody ani wąsów, nigdy chyba nie lubił i takiż jest rysunek w CP. To naprawdę bardzo intrygująca sprawa. Aż się boję snuć domysły. Nie było jeszcze chyba w Jeżycjadzie takiego wątku, żeby aż taka różnica wieku panowała pomiędzy kobietą i mężczyzną w związku (w sensie, że mógłby być jej ojcem). No chyba, że facet się przebrał w perukę i brodę i nie zdążył zdjąć tych rekwizytów do pocałunku - no, ale to tak by po tym lesie chodził w tej peruce na głowie? ;) Chyba, że on się w tym lesie ukrywa i musi mieć ten kamuflaż, a ona do niego po kryjomu przychodzi... ;) Czyli widać dla mnie, że powiększenie obrazka nie rozwiało wątpliwości, a jeszcze ich przysporzyło :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
kaliope3 Re: powiekszenie - link 26.04.08, 14:59 A mnie teraz zaczęła nurtować jedna sprawa,mianowicie ten mężczyzna z którym Laura rozmawiała jadąc do Torunia...Czy coś było o nim potem wspomniane,co wyjaśniało by istnienie tej tajemniczej postaci?Nie pamiętam a nie chcę sie zarzekać.Ale on był znacznie od Laury starszy i w ogóle taka dziwna rozmowa sie między nimi nawiązała,a potem on nagle zniknął...Pamiętam że chodził do Gaby na grekę czy jakoś tak. Odpowiedz Link
latarka86 Re: powiekszenie - link 26.04.08, 21:04 a mnie się skojarzyło z Maćkiem Ogorzałką i jedną z bliźniaczek. bliźniaczki nie zawsze mają podobne charaktery i może między Marią lub Magdaleną a ojcem pojawiły się konflikty, a książka może kończyć się sceną pojednania. Glusia i Klusia są teraz w wieku dojrzewania z tego co pamiętam (17-18 lat?).Urodziły się w Pulpecji także na początku lat 90-tych Odpowiedz Link
jottka Re: powiekszenie - link 26.04.08, 21:37 eee, przecie to na okładce rude jest i ma piegi, jaka tam ogorzałkówna! może to józinek o nowoodkrytej świadomości seksualnej? wtedy starszy partner pasuje jak najbardziej:) Odpowiedz Link
mankencja Re: powiekszenie - link 27.04.08, 13:02 a jesli kobieta nie jest wcale duzo mlodsza, tylko po prostu ufarbowana/bez sklonnosci do siwienia? jest w niej co prawda cos mlodzienczego (krotka sukienka?) ale kto wie... Odpowiedz Link
yowah76 Re: powiekszenie - link 27.04.08, 15:49 A moze Lura uwiodla Grzesia;) wysoki, siwiejacy i brodaty... Odpowiedz Link
sowca Re: powiekszenie - link 27.04.08, 23:08 Ej. No to jest ewidetnie całująca się para!!! Odpowiedz Link
malwa51 Re: nowa okładka 20.05.08, 01:43 AAAA! Nie moge sie juz doczekac tej Sprezyny - ale wracajac do okladki, bo spokoju mi to nie daje: czy przypadkiem srebrzystowlosy facio z okladki nie caluje gibkiego dziewczecia tak po ojcowsku? W czolko? Odpowiedz Link