oczarowana_ulegloscia 25.12.09, 10:20 To, że były tam - czyli pod choinką - książki, to pewne. Ciekawa jestem jakie ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniaczytania Re: Pod choinką... 25.12.09, 12:55 U mnie - "Watpliwosci Salaiego" R.Monaldi, F. Sorti; "Monopol na zbawienie" S. Holownia. Odpowiedz Link
mmascarpone Re: Pod choinką... 25.12.09, 13:00 "Wojna Klary” Clary Kramer i Stephena Glantza "Lawendowy Pył " Danuta Marcinkowska, Ewa Marcinkowska - Schmidt, Klaudyna Schmidt "Wielka ucieczka" Thorwalda Za podszeptem diabła - Karin Fossum Mikolaj ma chyba wglad w moją poczekalnię w Empiku Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Pod choinką... 25.12.09, 14:05 Larssona Trylogia Millenium, Mankell "Zapora" i Murakami "Przygoda z owcą" Odpowiedz Link
oczarowana_ulegloscia Re: Pod choinką... 25.12.09, 16:34 Trylogia Jacqueline Carey "Strzała Kusziela", "Wybranka Kusziela", "Wcielenia Kusziela". I jeszcze kilka innych: Zofia Turowska "Nasierowska. Foto Biografia" , Marina Hemat "Uwięziona z Teheranie", Magdalena Samozwaniec "Z pamiętnika niemłodej już mężatki", Eric-Emmanuel Schmidt "Oskar i Pani Róża", Barbara Goldsmith "Geniusz i obsesja. Wewnętrzny świat Marii Curie", Martyan Wojciechowska "Etiopia. Ale czat". Jeszcze kilka ma nadejść, ot, takie działanie poczty polskiej. Czekam na Anais Nin "Henry i June", Marlena Dietrich "Jestem po to by kochać mnie", Rudolf Kinzel "Królowie mody". Nie narzekam, książek nieco się zebrało w ostatnie dni, ale jak wiadomo od takiego przybytku głowa nie boli. I sobie i Wam życzę smakowitego pożerania świątecznych specjałów, czyli przyjemnej lektury książek znalezionych pod choinką . Odpowiedz Link
robertaa Re: Pod choinką... 25.12.09, 19:33 U mnie skromniutko : Miasto białych kart - Jose Saramago i książka kucharska Odpowiedz Link
marjanna1 Re: Pod choinką... 25.12.09, 21:58 Pod polska choinka znalazlam: "Z pamietnika niemlodej juz mezatki" Magdaleny Samozwaniec, "Porwanie" Joanny Chmielewskiej, "Fikolki na trzepaku" Malgorzaty Kalicinskiej, a pod holenderska bony do ksiegarni. Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Pod choinką... 25.12.09, 22:24 robertaa napisała: > U mnie skromniutko : Miasto białych kart - Jose Saramago i książka > kucharska A jaka ta kucharska??? Odpowiedz Link
robertaa Re: Pod choinką... 25.12.09, 22:49 hmm, tak sie zastanawiam czy to pytanie jest żartem czy serio? zakładam, że serio a więc uprzejmie odpowiadam: "Kuchnia włoska" Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Pod choinką... 25.12.09, 23:38 A jeśli chodzi o książkę poniekąd kucharską, to bardzo polecam książeczkę Ani Molgi "Wyrodna matka radzi" (z ilustracjami autorki, bo to graficzka) Odpowiedz Link
robertaa Re: Pod choinką... 25.12.09, 23:54 a dziękuję, zapiszę gdzieś na boku i jak zwrócę się w tym kierunku to zajrzę. Generalnie to ja słaba w garach jestem i żadna książka tego nie zmieni. Chęci brak i przyjemności z tego żadnej... Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Pod choinką... 26.12.09, 03:30 robertaa napisała: > a dziękuję, zapiszę gdzieś na boku i jak zwrócę się w tym kierunku > to zajrzę. Generalnie to ja słaba w garach jestem i żadna książka > tego nie zmieni. Chęci brak i przyjemności z tego żadnej... A to tak samo jak ja... Ale ta książeczka to chyba właśnie dla takich, jak my Odpowiedz Link
oczarowana_ulegloscia Re: Pod choinką... 26.12.09, 10:15 W książkach kucharskich, szczególnie tych nowych, wydanych teraz, są takie apetyczne obrazki, wręcz przepyszne zdjęcia ! Znam osoby, które nie gotują, za to kolekcjonują książki kucharskie - a co tam, taki nieszkodliwy bzik. Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Pod choinką... 26.12.09, 10:53 Roberto - pytanie bylo jak najbardziej serio Ja uwielbiam ksiazki kucharskie i "okolo". Gotowac zreszta tezlubie, ale polubilam dopiero niedawno, wiec moze jeszcze wszystko przed Wami? A na moim blogu znajdziecie liste moich ksiazek kulinarnych i powiesci z kulinariami wplecionymi w tresc: mojeprzemiany.blox.pl/2009/08/Moja-ksiazki-kucharskie-i-takie-wokol-kuchni.html Odpowiedz Link
robertaa Re: Pod choinką... 26.12.09, 13:47 Baardzo bardzo bym sobie życzyła, żeby To było przede mną , szczerze zazdroszczę wszystkim utalentowanym kucharsko i tym co "tylko" mają w tym przyjemność. Tak sobie pomyślałam, że może dla urozmaicenia tematycznego na forum, koleżanki obdarzone tym darem podzielą się ze mną, koleżanką ojuciasan i innymi nam podobnymi swoją wiedzą. Załóżmy nowy wątek z "superhipersprawdzonymi przepisami" które zawsze znikają ze stołu i wprawiają gości w zachwyt a jednocześnie są możliwe do zrobienia dla - delikatnie mówiąc - niezbyt utalentowanych. Nie chcąc niegrzecznie pokazywać palcem, uważam, że pierwszy wpis powinna złożyć koleżanka która temat "rozpętała" ale mam dziś głupkowaty humor... mam ciało osiemnastolatki - trzymam je w tapczanie Odpowiedz Link
ojuciasan Re: Pod choinką... 26.12.09, 14:58 Wiecie co... Ja tam się już chyba i tak nie nauczę, bo zapału brak, a to w końcu podstawa... "Wyrodna matka radzi"" to coś w sam raz dla mnie Odpowiedz Link
maniaczytania Re: Pod choinką... 26.12.09, 18:40 )) ja jeszcze pare lat temu, to nawet wode na herbate potrafilam przypalic a ze leniwa z natury jestem i wlasciwie tylko bym przeczytala, stad gotuje raczej rzeczy proste, wyczytane gdzies w ksiazkach i takie, ktore zawsze wychodza i tylko czasu mi brakuje Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Pod choinką... 28.12.09, 20:01 Pod choinką była arcyciekawa QI Book of the Dead (QI to taki super teleturniej telewizyjny dla erudytów)) - książka jest o znanych i mniej znanych zmarłych, dawno nie czytałam czegoś równie fascynującego. Ponadto dwie książki kucharskie, niedostępne po polsku, więc nie podaję tytułów. A także najlepsza książka, jaką napisano o perfumach, Perfumes. The Guide. Odpowiedz Link
annamaria0 Re: Pod choinką... 28.12.09, 20:43 Miało być: "turniej telewizyjny" a nie takie masło maślane. Odpowiedz Link
agnzimka Re: Pod choinką... 29.12.09, 09:27 Mankell "Morderca bez twarzy" "Chichot losu" Lemańskiej Allende "Miasto bestii" i "Las Pigmejów" okazało się, że 1 i 3 tom trylogii i teraz szukam drugiego Odpowiedz Link
wasil_ka Re: Pod choinką... 04.01.10, 14:39 Carlos Ruiz Zafon Marina tylko bo rodzina boi się że mi ksiązki zdubluje... co się kurcze zdarza. Odpowiedz Link