the_dzidka 09.07.08, 10:52 Błękitny kubek z krasnalkiem, żółta peleryna Gabrysi... Co jeszcze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czekolada72 Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 11:21 Żółta kamienica Cesi oj, pustka w łebku ;) Odpowiedz Link
jamniczysko Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 11:23 Zielony pokój. :) Kubek z krasnalkiem chyba nie był błękitny. Błękitny komplet kubeczków Mila dostała na swój ślub od Loni, a osobisty kubek ojca B. z krasnalkiem żył odrębnym życiem... Odpowiedz Link
mmaupa Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 11:38 Rudy we wszystkich odcieniach :) Bialo-czarne mieszkanie Ewy. Zielony hipopotam Leonardo. Blekitne-lazurowe-niebieskie ciuchy Pulpecji. Oni na czarno. Oni na niebiesko. Oni na fioletowo. Odpowiedz Link
uccello Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 12:19 Mnie Jeżycjada kojarzy się z ciepłymi kolorami: biszkoptowym, czekoladowym, herbacianym. Z takich zapadających w pamieć obrazów, przychodzi mi na myśl młode, czerwcowe zboże opalizujące na niebiesko, niebieskie schodki antykwariatu w Toruniu, Elka -orzechowo włosy aniołek z pomalowaną na szafirowo twarzą w złote gwiazdki ,idąca w białym gieźle tuż obok czerwonego Gwiazdora pod żółtym parasolem Camel, i wszystkie te kolory zapewne odbiają się w mokrym asfalcie.... Ach i mniam , mniam! Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 11:58 Fakt, błekitny był bez krasnalka :) Jeszcze mi się przypomniał jegomość w błękitnej koszuli, o cerze koloru rzemienia - takie fajne walące po oczach zestawienie :"-) Odpowiedz Link
nioszka Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 12:06 orzechowe oczy Elki agrestowe oczy Cesi fiołkowa(?) syrenka Baltony Odpowiedz Link
nioszka Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 12:17 musztardowy wózek Józinka pomarańczowe szorty Natalii, kiedy pierwszy raz spotkała dorosłego Roberta Odpowiedz Link
marajka Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 17:10 Niebieskie jak niezapominajki oczy Mili. Czarna polewka;) Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 18:11 Ida, która od rudych włosów, przez żólty podkoszulek i białe portki aż po pomarańczowe tenisówki wyglądała jak kolorystyczny zapis gry na trąbce. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 18:16 Miedziana lysina Cyryjka hi hi Królik w skoku, zielony Zólty wystrój wnetrza pokoju Gaby, Grzesia i Ignasia - zólty notes, zólty kwiat w notesiku itd (Laura tak patrzyla, jakby w ogóle rodziców nie znala i pierwszy raz tam weszla.. echhh:( Usilowanie zazólcenia zielonego pokoju przez Grzesia (ledwo spojrzal, juz na nowo mieszal farbe). Brudnobialy fresk Bernarda Równiez bialy, Fiat Mirafiori Zielone oczko, zlote serduszko Jezynowe oczy bialej twarzy z plasteliny, stworzonej na czesc Geniusi przez Kozia Projekt portretu pastelowego Elki wypowiedziany przez Bernarda (zapomnialam jak to szlo dokladnie) Obraz jak z obrazka - spiacy w lisciach pólnagi Nerwus, siedzaca mu na piersi zabka rzekotka, to wszystko w promieniach wschodzacego slonca Buraczkowe wlosy subkulturki Bobcia Odpowiedz Link
onion68 Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 18:52 Dla mnie głównie zielony i biały: biały bo dużo śniegu w Jeżycjadzie, a zielony: zielone suknie Kreski (w operze) i Idy (sylwestrowa i ciążowa w groszki), zielony pokój, zielone oczy Idy, Kreski (w okresie szczęśliwości) i Cesi, zielona gąsiennica paląca nargile, zielone jabłko Pulpy... Odpowiedz Link
ginny22 Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 19:08 Hildegarda oczami Bernarda była z ugru złotego z bielą plus lekki cień karminu. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 19:21 Czerwony czajnik z obtłuczoną emalią. Odpowiedz Link
onion68 Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 19:24 Bury morszczuk? w postaci drobnej kaszki, swędzącej się na węglowym podkładzie (bardzo pocieszający opis, u mnie do takiej klęski nigdy nie doszło, chociaż lekko przypalony bigosik mam na swoim koncie, i owszem). Odpowiedz Link
kaliope3 Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 22:14 Fioletowy zeszyt Natalii, stalowoszare oczy Tygryska, zielone jak jaszczurka powieki Gaby, srebrna suknia Matyldy snop gerber czerwonych Odpowiedz Link
k_linka Re: Jeżycjadowe kolory 09.07.08, 22:56 jeszcze Pulpa - jak różowy krąglutki wieloryb :); bure kreacje Borejkówien, w szczególności są to dresy; stalowe oczy sami wiecie kogo i jego nieodrodnej córki; szafirowy makijaż aniołka-Elki Odpowiedz Link
supervixen Re: Jeżycjadowe kolory 10.07.08, 00:53 kolory ziemi, które co poniektórzy mają w nosie:) Odpowiedz Link
jamniczysko Re: Jeżycjadowe kolory 10.07.08, 07:48 Przeraźliwie pomarańczowa zimowa kurteczka Miągwy. Zielono - żółto - czerwone kreacje Helmuta Oracabessy, jego potomstwa i nawet Trolli. Znakomicie widoczne czarne stringi Kopiec Kristal.:) Odpowiedz Link
nioszka Re: Jeżycjadowe kolory 10.07.08, 09:40 czerwona czapeczka z pomponikiem, towarzysząca żółtemu skafanderkowi u małego Ignasia komplet safari koloru khaki u Pyziaka, kombinezon z pomiętego płótna w kolorach ziemi u Danki, sukienka z żółtej bawełnianej firanki u Gaby na sylwestrze 77/78 Odpowiedz Link
nioszka Re: Jeżycjadowe kolory 10.07.08, 10:01 koloru oczu ciąg dalszy: brązowe jak kasztany Gaby i Pyzy bure Kreski czekoladowe Kozia jasnoszare Damba jasnobłękitne Belli jak czarne wiśnie bądź jeżyny Gieniusi/Aurelii Odpowiedz Link
ginestra Re: Jeżycjadowe kolory 10.07.08, 10:55 A mi utkwiła w pamięci ciepło-pomarańczowa bluza Aurelii, którą kupiła będąc u babci w Pobiedziskach i była to taka jej odmiana, bo wraz z nowymi, bardziej kolorowymi ubraniami przybyło jej pewności siebie. I w tej bluzie i w beżowych płótkach pojechała na słynną wyprawę rowerową, gdzie przeżyła swój pierwszy pocałunek.. :) Odpowiedz Link
jamniczysko Re: Jeżycjadowe kolory 10.07.08, 11:07 ...choć podobno w beżach lubują się kobiety unikające erotyzmu... ;) I jeszcze: - żółty strój Czekoladki; - jej niebieskie koraliki; - białe podkolanówki Łusi; - trzy samochody, jadące z Poznania na ślub do Śmiełowa: czerwony, biały oraz czarny... ... i purpurowy szlafrok Julii z czarną literą "Z" na plecach. Odpowiedz Link
nioszka Re: Jeżycjadowe kolory 11.07.08, 10:37 kolory opalenizny: czekoladowy- Bebe czerwonomiedziany- Damba prosięcego różu- Przeszczepa Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Jeżycjadowe kolory 17.07.08, 12:05 - złote pudełeczko z tuszem Max Factor - szary świat Schoppów :) - czerwone włosy Baltony! - czarna spódnica w różyczki i biała haftowana koszula które założyła Cesia, kiedy odwiedzała Jurka - zielona sukienka Kreski w operze (PS. Przykro mi, że nie będę mogła zaglądać za często na forum, ale mam w najbliższym czasie parę spraw do załatwienia, niestety :( ) Odpowiedz Link
uccello Re: Jeżycjadowe kolory 17.07.08, 12:19 No to Tygrysie w gęstym spraw tłumie! Załatw, i pojaw się na forumie! Odpowiedz Link
sowca Re: Jeżycjadowe kolory 18.07.08, 20:52 No, wróciłam znad morza, wlazłam czym prędzej na forum i proszę, na jaki uroczy wątek trafiłam :) przychodzą mi do glowy: - żótła spodnica Natalii, uszyta przez Bellę - zółte słoneczko będące zegarem (dzieło Eli, zaprzyjaźnionej plastyczki z Krakowa) - bladozłote włosy Matyldy, upięte w grecki kok - czekoladowy płaszczyk Idy Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Jeżycjadowe kolory 20.07.08, 19:36 I jeszcze czarne "rodzenstwo" czyli Kozio z Aurelia ubrani tak samo na czarno, dodatkowo z krysztalowymi teczami buchajacymi z pierscionka. "zlote serduszko, zielona ropuszka" o Idusi hi hi wielce kolorowe odzieze wlóczkowe, noszace wszelkie znamiona twórczosci Kreski bialo-czarne mieszkanie Ewy parujacy kurhan szarych kopytek Odpowiedz Link
zaisa Re: Jeżycjadowe kolory 20.07.08, 03:56 I Cesia wyglądająca jak kolorowy kwiat na długiej czarnej łodydze w płaszczu od/po Julii i jej włóczkowej czapeczce. Odpowiedz Link
toja737 Re: Jeżycjadowe kolory 21.07.08, 21:42 Czy była już: makowa spódnica + czarny podkoszulek Anieli i jej niebieski, bawełniany (?) strój do opalania? aha, jeszcze czerwone sandałki na wysokich obcasach; zielona bluza z białym kołnierzem Bebe i niebieski kubek w białe grochy; gruba, brązowa pończocha Kreski i szal w brązowo-beżowo-rude pasy; różowy, pluszowy plecak Bernarda!; sprana, drelichowa bluza Damba; biały stomatolog z "BBB"; czerwono-granatowo-biała czapka z pomponem dla Lelujki? Odpowiedz Link
paulina.galli Re: Jeżycjadowe kolory 22.07.08, 17:05 purpurowe szpilki Pauliny :):):) (plus chyba purpurowy kombinezon i parasolka :)) (z "Ida sierpniowa":)) Odpowiedz Link
laura-gomez Re: Jeżycjadowe kolory 28.08.08, 15:51 - turkusowe sciany pokoju Laury - czarne zasłony, meble koloru smoły, ciemna narzuta na tapczan, przypominająca nietoperza (znajdujace się w tymze pokoju) - fotografie przedstawiające Laurę w różnych pozach, a utrzymane w ciemnych barwach Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Jeżycjadowe kolory 03.01.09, 15:39 malinowa suknia Laury :) swoja droga - jakos zupelnie nie moge sobie tej kreacji wyobrazic - a Wy? macie jakis pomysl jak moglaby ta kiecka wygladacv? Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Jeżycjadowe kolory 03.01.09, 16:19 No jak to.. kolor malin = jasny karminowy (czy pasowy, jak kto woli). Gleboki odcien rózu :) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Jeżycjadowe kolory 04.01.09, 20:35 lezbobimbo napisała: > No jak to.. kolor malin = jasny karminowy (czy pasowy, jak kto woli). Gleboki > odcien rózu :) Toz nie o kolor mi chodzi Iinna rzecz, ze raczej nie jestem przekonana, ze malinowy=pasowy, malinowy to... malinowy!), a o fason! Bo jakos nie moge sobie wyobrazic Laury o stalowym spojrzeniu w kiecce primadonny, aczkolwiek - moze cos w rodzaju kiecki Radwanskiej z wczorajszej Gali? To by mi pasowało :) > Odpowiedz Link
herezje_pisze Re: Jeżycjadowe kolory 05.01.09, 15:01 Różowe serduszka Idy, sprzedawane na rynku, równie rózowy misio na plecach Bernarda, czerwony berecik Aurelii/Genowefy, zielona sukienka Kreski w operze Odpowiedz Link
znowuniedziela Re: Jeżycjadowe kolory 07.01.09, 08:24 Ujęły mnie w nowej Borejkowskiej kuchni pomalowane na kolor czerwony gałeczki starych mebli ...Juz widze te stare kredensy, tudzież szafeczki z połowy lat 70-tych- z kolorem beżowym na froncie a gałeczka-karmazynek.... Ohyda ;)) Kanarkowy Józinka-brawo-sama mam pół domu w kanarkowym-pozytywnie dizała, odpręża i energizuje zarazem ;)) Biel z Ida mi się jakoś nie może pogodzic-zawsze bardziej mi pasowała do koloru własnie zielonego,staiwałabym u niej w domu na pastale, ale biel-błe... Odpowiedz Link
kkokos Re: Jeżycjadowe kolory 04.01.09, 12:15 czekolada72 napisała: > malinowa suknia Laury :) > swoja droga - jakos zupelnie nie moge sobie tej kreacji wyobrazic - > a Wy? macie jakis pomysl jak moglaby ta kiecka wygladacv? kiecka jak kiecka, ale sam kolor - proszę, jak dobrze mógłby zrobić tygrysowi skłóconemu ze światem: www.gwiazdy.com.pl/09_02/4.html Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Jeżycjadowe kolory 03.01.09, 15:59 Opis żółto-zielono-żółtych pól, jak spod pędzla maniaka-impresjonisty dysponującego tylko dwoma kolorami farb Odpowiedz Link
frigideira Re: Jeżycjadowe kolory 05.01.09, 00:26 suknia, co była różowa i i nie pasowała do rudej Idy biała sukienka i podkolanówki Łusi "Czarna sukienka":) Odpowiedz Link
zaisa Granatowa kuchnia 04.01.09, 07:11 Granatowa kuchnia z czerwonymi stołkami i gałeczkami u szafek i szuflad "Sprężynie". Dla mnie - straszne. Może dlatego, że mam duże zapotrzebowanie na kolory jasne i radosne i dające wrażenie przestrzeni. A wykończenie w czerwieni kojarzy mi się z okresem sprzed nastu lat, gdy całkiem sporo osób miało ambicję czerwonych plastikowych dodatków w kuchniach (typu solniczki, deseczki, rzeczone gałeczki). Jakoś mi to nie nazbyt leżało. I pchało mi się namolnie do oczu wyobraźni, że na tym suficie i ścianach powinny być złote gwiazdeczki. I księżyc ;) I czemu zielony pokój nie mógł być przez trochę żółty? Przecież mogło być tak, że go nadal nazywano zielonym mimo przemalowania. Ale nie, Grzegorz musiał od razu mieszać zieloną farbę i malować (na mokro?)... Odpowiedz Link
lutecja4 Re: Granatowa kuchnia 04.01.09, 18:50 oczy jak czarne diamenty-Klamczuchowe oczy na sylwestrze u Joanny Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Granatowa kuchnia 04.01.09, 19:20 Cytatzaisa napisała: Granatowa kuchnia z czerwonymi stołkami i gałeczkami u szafek i szuflad "Sprężynie". Dla mnie - straszne. Dla mnie też! I to w dodatku w mrocznej suterenie Odpowiedz Link
anutek115 Re: Granatowa kuchnia 04.01.09, 19:24 Ale to chyba nie było w suterenie? To Borejki-seniory sobie uczynili? Czy ja coś źle pamiętam (nie mam książki, nie mogę sprawdzić)? Bo Idusiowa suterena kojarzy mi się z tą chirurgiczną bielą... Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Granatowa kuchnia 04.01.09, 19:46 To ja już nie wiem... :) Pogubiłam się. Byłam pewna, że to Pałysowie tak sobie kuchnię po cmentarnemu odnowili. Z czerwoną gałeczką. Odpowiedz Link
nessie-jp Odszczekuję 05.01.09, 02:12 To jednak na piętrze. Grzesio zafundował teściom taką atrakcję. Babunia Borejko stawia forsycje, żeby rozjaśnić Odpowiedz Link
madame-bovary Re: Granatowa kuchnia 08.01.09, 01:10 nessie-jp napisała: > To ja już nie wiem... :) Pogubiłam się. Byłam pewna, że to Pałysowie tak sobie > kuchnię po cmentarnemu odnowili. Z czerwoną gałeczką. To była ponad wszelką wątpliwość przestronna kuchnia seniorów. Ida i Marek wciąż mają całe mieszkanie w bieli, pomarańczach i beżach. Odpowiedz Link
czekolada72 Re: Jeżycjadowe kolory 07.01.09, 20:47 Czarna róża w Sprezynie, wybrana przez Laure, ze zlotym srodkiem Odpowiedz Link
sabor.a.menta Re: Jeżycjadowe kolory 07.01.09, 22:36 Kozio odziany w szlachetne brązy. i witam wszystkich fanów MM, bo ja tu pierwszy raz! :) Odpowiedz Link
madame-bovary Re: Jeżycjadowe kolory 08.01.09, 01:06 Z tego co pamiętam Kozio chadzał ubrany w szlachetną czerń... Odpowiedz Link
zaisa Re: Jeżycjadowe kolory 08.01.09, 04:28 W szlachetnych brązach stanowił kontrast dla prostackiego Gburka-Arturka. Do babci Jedwabińskiej przybył w tym stroju z wizytą. Odpowiedz Link
jeriomina Re: Jeżycjadowe kolory 08.01.09, 10:04 - turkusowy szlafrok Idy z "ciuchów" (miała go na sobie rano w dniu ślubu) - zielona bluza Bebe jak czekała na Damba - czerwone szorty które na Tygrysku smętnie wisiały a na Pyzie się opinały (NiN) - Biel śniegu jak Maciek wracał po obejrzeniu szopki Odpowiedz Link
haszyszymora Re: Jeżycjadowe kolory 13.08.16, 21:07 Wyciągam temat po latach, bo ładny. :) A dla mnie najbardziej kolorystycznie zapamiętywalną częścią jest NiN, z całym bagażem: - opisy bladości i rudości Nutrii - biała sukienka vs stratowane truskawki - Filip w czerni - biały, srebrny, żółty księżyc - wszystkie odcienie wody i wieczornego nieba, od srebra, przez różowość, po purpurowy zachód - Nutria biegnąca w tumanach różowego pyłu Z innych tomów: - złoto-szafirowy Pawełek - herbaciana róża dla prezeski - zieleń Parku Sołackiego - białe, herbaciane i czerwone róże Przeszczepa - opia Belli w pamiętnym liście! Błękitne zamyślenie, złocista pogoda, coś jeszcze było różowe - Baltona w czarnym kombinezonie Odpowiedz Link
pi.asia Re: Jeżycjadowe kolory 13.08.16, 23:44 mieszkanie Żeromskich - żółte drzwi, ozdobione wieńcem z jedliny (zielonej) i czerwonymi bombkami, dalej biały pokój o czarnej podłodze a w oknie szmaragdowa zasłona Co ciekawe, Ida od lat kocha kolor różowy: Pierwsze zdanie KK: "suknia była różowa" - Ida gapi się z zachwytem Pokój Idy w Noelce: różowe tapety w kremowe różyczki, fiołkowa podłoga, białe foteliki z wikliny, fioletowy stolik, łososiowe łóżko, mlecznoróżowa szafa,, fioletowy blat - swoją drogą połączyć dwa odcienie różu z trzema odcieniami fioletu i łososiem, no, no Żółte plastikowe fartuszki u Mamertów. Psychodeliczna choinka u Maciołków z purpurowymi i jadowicie zielonymi wężami świetlnymi. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Jeżycjadowe kolory 13.08.16, 23:58 pi.asia napisała: > Co ciekawe, Ida od lat kocha kolor różowy: > Pierwsze zdanie KK: "suknia była różowa" - Ida gapi się z zachwytem > Pokój Idy w Noelce: różowe tapety w kremowe różyczki, fiołkowa podłoga, białe f > oteliki z wikliny, fioletowy stolik, łososiowe łóżko, mlecznoróżowa szafa,, fio > letowy blat - swoją drogą połączyć dwa odcienie różu z trzema odcieniami fiolet > u i łososiem, no, no ciekawa jestem, jak sie w tych kolorkach czul Mareczek i jak mu sie mieszkalo Odpowiedz Link
nigolla Re: Jeżycjadowe kolory 14.08.16, 08:44 Pewnie tak samo jak mojemu facetowi w pierwszej kawalerce, w której mieszkaliśmy wspólnie. Ja mieszkałam tam już od 2 lat, wprowadził się do mnie, gdy ściany były różowe i stół w kuchni był malinowy. Jak mu się mieszkało? Miał wyrąbane na to totalnie ;) Odpowiedz Link
pi.asia Re: Jeżycjadowe kolory 14.08.16, 10:53 >Jak mu się mieszkało? Miał wyrąbane na to totalnie ;) Jak każdy facet, rozróżniał cztery, może pięć kolorów ;) Dla mężczyzny lawenda i wrzos to kwiat, brzoskwinia, malina i jeżyna to owoce, a szampan i bordeaux to napoje :) Mój chłop jest absolutnym ewenementem, bo wie, jak wygląda turkus a na hasło "indygo" nie robi wielkich, zdziwionych oczu. No, ale on jest grafikiem komputerowym i projektantem szyldów, więc po prostu MUSI to widzieć. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Jeżycjadowe kolory 14.08.16, 12:03 OK, moze nie odrozniac fiolkowego od fioletowego, rozu od mlecznego rozu, a obu od kremu, ale czytalam, slyszalam i widzialam, ze faceci nadmiar tych kolorkow zle znosza na ogol. Moze dlatego Mareczek tak ochoczo sie wyprowadzil ?:) Nawet piwnica lepsza. Zwlaszcza ze urzadzili ja w calkiem innej kolorystyce. Odpowiedz Link
iskrzy_54 Re: Jeżycjadowe kolory 15.08.16, 15:53 trzy odcienie bieli sukni Lałry tudzież biel (zapewne w odcieniu szarawym) 50-letniego kostiumiku Milicji, białe róże w wieńcu powiązane białym kabelkiem no i złota nić Odpowiedz Link
zmija_w_niebieskim Re: Jeżycjadowe kolory 28.08.16, 22:37 Przejrzyste fiolety zmierzchu, przez które babcia Jedwabińska pociągnęła zamyśloną Aurelię w DP... Odpowiedz Link