Dodaj do ulubionych

ZAGADKI - seria VI

26.04.05, 20:25
Witam :)
postanowilem skorzystac z okazji i rozpoczac nowy watek, bo juz sie troche
nazbieralo postow w poprzedniej serii :)

A oto zagadka:
"Ktos chce sprzedac plaszcz futrzany... Ktos udaje sie samochodem w
zagraniczna podroz i szuka pasazerow... Piekny stylowy dom do sprzedania...
Renomowany pensjonat... Ktos chce sie zajac trudnymi dziecmi... Czekoladki
domowej roboty... 'Julio! Nie zapomne nigdy. Zawsze twoj...'
(...)
Komplet mebli Ludwik XV... Poszukiwana zarzadzajaca hotelem, osoba w srednim
wieku... 'Sytuacja rozpaczliwa. Musze cie zobaczyc. Badz w mieszkaniu o
czwartej trzydziesci po poludniu. Koniecznie! Nasz kryptonim Goliat.'"

Tym razem pytanie bardzo proste:
Z jakiej powiesci pochodza te fragmenty?

pozdrawiam,
kindov
Obserwuj wątek
    • kasani Re: ZAGADKI - seria VI 26.04.05, 21:57
      a oto odpowiedź na pytanko: to jest cytat z gazety którą przeglądał Poirot
      w "Trzeciej lokatorce".
      • kindov Re: ZAGADKI - seria VI 26.04.05, 22:14
        A oto nalezne gratulacje:
        GRATULACJE!!! :D

i czekamy na kolejna zagadke :)

pozdrawiam,
        kindov
        • kasani Re: ZAGADKI - seria VI 26.04.05, 23:33
          :) dziękuję bardzo. ja również zadam wszystkim miłosnikom agatki
          nieskomplikowaną zagadkę :)

w której powieści Poirot ( mój ulubiony bohater zresztą :) "przypadkowo"
          zamienił swoje okulary, (których nawiasem mówiąc nigdy nie nosił :D ) ?
          • orient-express To było w... 27.04.05, 00:52
            Zamienił okulary w powieści "Śmierć lorda Edgware'a".
            Choć te okulary nie były jego, więc to pewnie nie ta powieść :)))
            • kasani dobrze :) 27.04.05, 09:28
              a jednak to ta powieść :D okulary nie były jego ( w ogóle nie pamiętam czy
              jeszcze w jakiejś powieści użył okularów... ), ale uskutecznił z ich pomocą
              jeden ze swoich "małych pomysłów". Teraz czekamy na Twoją zagadkę Orient-
              expressie :) Nie każ nam długo czekać :>
              • orient-express zgadłem :) Oto moja zagadka :))) 27.04.05, 11:43
                A jednak zgadłem, fajnie, bo jeszcze niewiele przeczytałem powieści A.C.
                Ale za to pamięć mam dobrą :))

Oto moja zagadka:
                "- Naturalnie. Potrafię znakomicie słuchać.
                Czy mogę dla ulżenia sobie wykrzyknąć: "Och"! w odpowiednch momentach?
                - Bardzo nas to ucieszy. "Och"! będzie nader wymowne. Eh bien, wobec tego
                zaczynajmy!"

Pytanie:
                W jakiej powieści i kto chciał sobie wykrzyknąć "Och"?
                • taka_mala_z Re: zgadłem :) Oto moja zagadka :))) 27.04.05, 13:31
                  Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie ze "Och" chcial sobie wykrzyknąc Tim
                  Allerton w powieści "Smierc na Nilu" gdy Poirot odkryl perły w rozancu.
                  Nie wiem do końca, ale mam nadzieje ze mam racje :)

pozdrawiam
                  • orient-express Brawo! :) 27.04.05, 13:35
                    Brawo! Brawo! Brawo! Prawidłowa odpowiedź. Gratuluję :))
                    Szczerze mówiąc ulżyło mi, że pierwszą zadaną zagadkę mam za sobą :D
                    • taka_mala_z Re: Brawo! :) 27.04.05, 13:58
                      ciesze sie bardzo ze zgadlam! :)
                      teraz moja kolej, tak? no cóż... pierszy raz daje zagadke i nie wiem czy to
                      jest odpowiedznio trudne :) (zbyt proste? zbyt cężkie?)

wiec tak: kto i w jakiej powiesci mial szklane oko?

mam nadzieje ze szybko to odgadniecie :D

pozdrawiam
                      • kindov Fajne pytanie! :) 27.04.05, 14:51
                        Czesc :)
                        Szklane oko mial Major Palgrave w powiesci Karaibska Tajemnica :)

pozdrawiam,
                        kindov
                        • taka_mala_z gratulacje :) 27.04.05, 14:55
                          Eh... wiec jednak łatwe, tak?

To bylo pierwsze co mi wpadlo do głowy, wiec zapisalam :)

pozdrawiam
                          • kindov nowa zagadka :) 27.04.05, 15:05
                            tez latwa :)
                            kto i w jakiej powiesci przyszedl do Poirota, bo takie otrzymal polecenie od
                            duchow?

pozdrawiam,
                            kindov
                            • taka_mala_z Re: nowa zagadka :) 28.04.05, 11:34
                              Nie wiem czemu ale wydaje mi sei ze to bylo jakies opowiadanie moze?
                              A do Poirota przyszla chyba kobieta...
                              to tyle, wiecej nie pamietam :)

pozdrawiam
                              • nchyb Re: nowa zagadka :) 28.04.05, 13:02
                                Witam,
                                O ile się nie mylę, to jest to zagadka, którą całkiem niedawno ja zadałam :-))
                                Oczywiście chodzi o Porę przypływu.
                                Czy tak?
                                • kindov Re: nowa zagadka :) 28.04.05, 14:13
                                  A zatem nie tak calkiem nowa ta zagadka :(
                                  Jakos to przeoczylem, ale oczywiscie masz racje- odpowiedz jest jak najbardziej
                                  poprawna i nawet nie bede sie juz czepial drugiej czesci :D
                                  Gratulacje i czekamy na kolejna zagadke :)

pozdrawiam,
                                  kindov
                                  • nchyb Nowa zagadka 30.04.05, 11:27
                                    Nie moge teraz znaleźć swojego egzemplarza pory przypływów, więc nie pamiętam
                                    nazwiska kobiety, którą"duchy przysłały" do Herculesa.
                                    Ale oto link do mojej zagadki, zadanej 6 kwietnia:
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12250&w=20673303&a=22464472
                                    No i pora na nową zagadkę:
                                    Pewna starsza dama nosiła perły, by ukryć u siebie brak czegoś. A ten brak mógł
                                    ułatwić jej identyfikację.
                                    Czy kojarzycie o kogo chodzi i w jakiej książce?
                                    • meduza7 Re: Nowa zagadka 30.04.05, 15:35
                                      Jeeeezu, że też ja nigdy nie pamiętam nazwisk.
                                      Perły nosiła starsza pani w "Morderstwo odbędzie się...", żeby ukryć bliznę po
                                      operacji tarczycy (albo wola). Była to właścicielka domu, w którym odbyło się
                                      morderstwo, no, ale nazwiska to sobie naprawdę nie przypomnę, a egzemplarza nie mam.
                                    • gocha221 Re: Nowa zagadka 30.04.05, 16:48
                                      jedna z sióstr to była Lotta, a druga Lettie, Chyba:-)
                                      Kurcze, uwielbiam powieśc, a imion i nazwisk dokładnie nie pamiętam...
                                      • nchyb Re: Nowa zagadka 30.04.05, 17:39
                                        Do bani taka robota, za proste zagadki zadaję :-))
                                        Oczywiście dobrze i muszę oficjalnie ogłosić, że meduza7 i gocha221 są debest!
                                        A więc czekamy na nowe zagadki, może pojawią się dwie?

A przy okazji, ja też bardzo lubię Morderstwo odbędzie się...
                                        Pozdrawiam
    • bejaa Re: ZAGADKI - seria VI 30.04.05, 17:38
      To była bodajrze Letycja Blacklock, ale mogę się mylić.
      • nchyb Re: ZAGADKI - seria VI 30.04.05, 17:45
        No proszę, wszyscy zgadują :-)
        Doszłam jednak do wniosku, że to nie zagadki za proste, tylko my, jako
        miłośniczki i miłośnicy Agatki i jej twórczości - tacy jesteśmy dobrzy!!!
        • meduza7 Re: ZAGADKI - seria VI 01.05.05, 15:06
          To ja teraz, jeśli można.
          W jakim opowiadaniu i w jakim zbiorku wystąpił... James Bond?
          Czego dotyczyło opowiadanie?
          • meduza7 Re: ZAGADKI - seria VI 03.05.05, 16:54
            To nie jest głupi żart, naprawdę było opowiadanie z J.B.!
            • kindov Re: ZAGADKI - seria VI 03.05.05, 19:00
              Czesc :)
              nie bylo mnie przez dlugi weekend :D i ominela mnie zagadka z mojej ulubionej
              ksiazki Morderstwo odbedzie sie... :)
              Ale za to teraz sporobuje:
              James Bond jest bohaterem opowiadania Szmaragd radży w zbiorze Tajemnica Lorda
              Listerdale'a.

pozdrawiam,
              kindov :)
              • nchyb Gdzie jest nowa zagadka? 06.05.05, 13:35
                Czekamy, czekamy, a tu nic...
                • kindov Nowa zagadka jest tu :D 06.05.05, 14:07
                  Witam :)
                  coz, ja tez czekam i czekam na potwierdzenie mojej odpowiedzi i nic... ;P

a nowa zgadka brzmi:
                  Kto i w jakiej ksiazce spiewal piosenke o łątce?

pozdrawiam,
                  • kindov Moze mala podpowiedz...? 10.05.05, 10:52
                    Nikt sie dlugo nie odzywa :( wiec moze mala podpowiedz...? :D
                    Ta sama osoba spiewala tez "Wrozby niewinnosci" Williama Blake'a

pozdrawiam,
                    kindov
                    • justa_79 Re: Moze mala podpowiedz...? 10.05.05, 11:41
                      Michael Rogers - "Noc i ciemność".
                      • kindov Prawie dobrze :) 10.05.05, 13:52
                        polowa odpowiedzi jest prawidlowa - ale to nie Michael :)
                        jesli nikt nie odpowie do konca dnia - proponuje, zebys zadala nastepna
                        zagadke, ok?

pozdrawiam,
                        • bejaa Re: Prawie dobrze :) 10.05.05, 14:51
                          Hej!
                          Myślę, że to była żona Michaela - ale niestety nie pamiętam imienia...
                          • kindov Gratulacje!! 10.05.05, 15:52
                            Brawo!
                            Nie pytalem bezposrednio o imie, wiec stwierdzenie "zona Michaela" jest jak
                            najbardziej poprawne :) a tytul powiesci juz znamy.
                            Zaliczam i czekamy na zagadke :)

pozdrawiam,
                            • bejaa Re: Gratulacje!! 10.05.05, 19:16
                              Dzięki =] To będzie moja pierwsza zagadka, więc proszę przymknąć oko na
                              niedoskonałości :P

...siwowłosa staruszka weszła do pokoju ze szklanką mleka w dłoni, skinęła im
                              głową na powitanie i usiadła przy kominku. Jej oczy przez chwilę wpatrywały się
                              nieruchomo w [...], po czym staruszka pochyliła się ku dziewczynie.
                              - Czy to twoje biedne dziecko, moja droga? - spytała niemal szeptem.
                              [...] wyglądała na nieco zaskoczoną.
                              - Nie... - odpowiedziała niepewnie. - Nie moje.
                              - Ach, tak się tylko zastanawiałam. - Staruszka pokiwała głową i zaczęła
                              drobnymi łykami pić mleko. Po chwili znów podjęła rozmowę.
                              - Wpół do jedenastej... taki mamy czas. Zawsze jest wpół do jedenastej. To w
                              najwyższym stopniu znaczące. - Zniżyła głos i pochyliła się do przodu.
                              - Za kominkiem - wyszeptała. - Tylko nikomu nie mówcie, że wam powiedziałam.

Sądzę, że moje pytanie będzie proste, ale mimo wszystko je zadam.
                              Motyw dziecka za kominkiem powtarza się w książkach Agathy. Do kogo skierowane
                              są słowa staruszki w tym fragmencie, z jakiej to książki i jakim innym
                              kryminale występuje wspomniany motyw?
                              • small-moon Re: Gratulacje!! 10.05.05, 19:24
                                > ...siwowłosa staruszka weszła do pokoju ze szklanką mleka w dłoni, skinęła im
                                > głową na powitanie i usiadła przy kominku. Jej oczy przez chwilę wpatrywały
                                się
                                >
                                > nieruchomo w [...], po czym staruszka pochyliła się ku dziewczynie.
                                > - Czy to twoje biedne dziecko, moja droga? - spytała niemal szeptem.
                                > [...] wyglądała na nieco zaskoczoną.
                                > - Nie... - odpowiedziała niepewnie. - Nie moje.
                                > - Ach, tak się tylko zastanawiałam. - Staruszka pokiwała głową i zaczęła
                                > drobnymi łykami pić mleko. Po chwili znów podjęła rozmowę.
                                > - Wpół do jedenastej... taki mamy czas. Zawsze jest wpół do jedenastej. To w
                                > najwyższym stopniu znaczące. - Zniżyła głos i pochyliła się do przodu.
                                > - Za kominkiem - wyszeptała. - Tylko nikomu nie mówcie, że wam powiedziałam.

> Sądzę, że moje pytanie będzie proste, ale mimo wszystko je zadam.
                                > Motyw dziecka za kominkiem powtarza się w książkach Agathy. Do kogo
                                skierowane
                                > są słowa staruszki w tym fragmencie, z jakiej to książki i jakim innym
                                > kryminale występuje wspomniany motyw?

Staruszka mówiła do Tuppence w książce "Dom nad kanałem" - to na pewno. A jeśli
                                chodzi o to w jakim innym kryminale występuje ten motyw, to coś mi się kołacze
                                i wiem, że gdzies na to natrafiłam, ale nie pamiętam!
                                • bejaa Re: Gratulacje!! 10.05.05, 20:46
                                  Dobrze - choć to jest ta drufa książka. Jeszcze info do tego fragmentu (tytuł i
                                  do kogo mówiła tu staruszka) i zagadka będzie rozwiązana.
                                  • kindov Re: Gratulacje!! 10.05.05, 21:15
                                    witam :)
                                    Ten fragment pochodzi z Uspionego morderstwa, a staruszka mowila do Gwendy Reed.

pozdrawiam,
                                    kindow :)
                                    • small-moon Re: Gratulacje!! 10.05.05, 21:19
                                      Dobra. Kindov, zadaj zagadkę, bo ja wszystko pomyliłam... znaczy nie
                                      wszystko... Eh, myślałam, że to fragment z tego "Domu nad kanałem" (nawet mleko
                                      tam było!)
                                      • kindov Re: Gratulacje!! 10.05.05, 21:50
                                        Ok :)
                                        w polskim tlumaczeniu Randez-vous ze smiercia jest takie zdanie:

">>Najczystszej wody psychologiczna dedukcja!<< Tak Race pisał o rozwikłaniu
                                        przez małego Belga zagadki morderstwa w Szaitana".

Pytanie brzmi:
                                        Do jakiej innej powiesci z Poirot odnosi sie ta uwaga i w ktorym miejscu w
                                        powyzszym tlumaczeniu jest blad? (
                                        dodam tylko, ze to jest tlumaczenie z lat bodajze siedemdziesiatych i tlumacz
                                        najwidoczniej nie znal tej drugiej powiesci)

pozdrawiam,
                                        • justa_79 Re: Gratulacje!! 11.05.05, 11:21
                                          "Karty na stół" - chodzi raczej o morderstwo u pana Shaitana, a nie w Szaitana.
                                          • nchyb Porządek musi być! 11.05.05, 13:04
                                            Proszę przyzwoicie pisać na dole, ewentualnie założyć nowy wątek, a nie taki
                                            bałagan robić, że dla mnie jest zagadką, gdzie zagadki szukać :-)
                        • justa_79 Re: Prawie dobrze :) 10.05.05, 15:11
                          to może cyganka?
                          • kindov Re: Prawie dobrze :) 10.05.05, 16:01
                            hej :)
                            niezle skojarzenie, ale niestety - jednak to nie ona :)

pozdrawiam,
                            • gocha221 Re: Prawie dobrze :) 10.05.05, 16:09
                              hej Kindov:-)
                              polecam strone tinyurl.com/
                              mozna tam skrócic adres.
                              No chyba, ze strone znasz a adres ma być taki długasny:-)
                              chodzi oczywiscie o ten w Twojej stopce:-)
                              • kindov Re: Prawie dobrze :) 10.05.05, 16:40
                                Dzieki Gocha!
                                nie wiedzialem, ze mozna tak skrocic adres :)
                                choc taki niezamierzenie dlugasny tez byl fajny...

pozdrawiam,
                            • justa_79 Re: Prawie dobrze :) 10.05.05, 16:31
                              tylko zgadywałam, bo krąg podejrzanych był niewielki, jeszcze została tylko
                              Ellie i Greta ;)
                              • small-moon Re: Prawie dobrze :) 11.05.05, 14:12
                                >>>Proszę przyzwoicie pisać na dole, ewentualnie założyć nowy wątek, a nie taki
                                bałagan robić, że dla mnie jest zagadką, gdzie zagadki szukać :-)

Przepraszam, moja wina. Była kiedyś taka opcja "odpowiedz cytując" i ja tak
                                chciałam zrobić...
                                • kindov Justa_79 - prawidlowa odpowiedz! 11.05.05, 15:40
                                  Witam,
                                  Justa_79 odpowiedziala poprawnie: "Karty na stół" - chodzi raczej o morderstwo
                                  u pana Shaitana, a nie w Szaitana

odpisuje na koncu watku, ze wzgledu na otrzymana reprymende - tez sie poczuwam
                                  do winy, bo odpowiedzialem w dwoch miejscach rownoczesnie :)

W zwiazku z powstalym balaganem przylaczam sie do wniosku, zeby zalozyc nowy
                                  watek z zagadkami! :)

Justa, czekamy zatem na Twoja zagadke w nowym watku :)

pozdrawiam,
                                  kindov
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka