Dodaj do ulubionych

Weźmy się za ten ZUS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 11:12
Skoro znakomita większość osó prowadzących własny biznes jest na bakier z
ZUSem lub po prostu czuje się niezręcznie wpłacając comiesięczny haracz, może
zmuśmy do dyskusji polityków, którzy będą kształtować polską rzeczywistość
przez następne 4 lata i:
-zmuśmy ich do deklaracji, co zamierzają zrobić by zreformować absurdalny
system ubezpieczeń społecznych
-zaproponujmy jakies rozwiązania pozwalające odciążyć przedsiębiorców od
płacenia wysokich składek, z których nic nie mamy
-zaprotestujmy przeciwko utrzymywaniu rzeszy urzędasów ZUS, którym płacimy, a
którzy są wiecznie aroganccy i zawsze mają rację
Co Wy na to?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: robert Re: Weźmy się za ten ZUS IP: 61.19.243.* 28.02.05, 18:21
      Jestem ZA, ale niestety nie mam "dojść" do polityków...
      Zgadzam się, ze jest to absurdalny dodatkowy "podatek", który niszczy / i
      zniszczy / małe firmy. Pamiętacie dawna klasę " średnią "? Kiedyś do niej
      nalezałem, teraz jestem z tych "biedniejszych"...Mnie też dług w zus wykańcza,
      co z tego, że jest WSPANIAŁA ustawa z lipca 2003, skoro NIKT w zus jej nie
      bierze pod uwagę ?
      Owszem...umarzają tylko politykom, posłom, "zaprzyjażnonym" z w/w, prezydentom
      miast...I to jest równość.
      • kamcia_79 Re: Weźmy się za ten ZUS 15.03.05, 11:04
        Czy moge prosic o jakies blizsze informacje nt tej Ustawy z lipca 2003?
        • sajgonetka Re: Weźmy się za ten ZUS 15.03.05, 12:08
          Nie wiem, o co chodzi autorowi, ale pasuje mi tutaj:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 31 lipca
          2003 r. w sprawie szczegółowych zasad umarzania należności z tytułu składek na
          ubezpieczenia społeczne (Dz. U. Nr 141, poz. 1365)
    • joolanta Re: Weźmy się za ten ZUS 28.02.05, 18:49
      jestem "za", ale jak!???!
    • Gość: tez Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.206.112.204.telsat.wroc.pl 28.02.05, 19:50
      tez jestem za majac nadzieje ze w koncu cos sie urodzi z tego watku - podbijam
      i macie moje poparcie!
      na pewno jest wiecej ludzi sklonnych do poparcia zmian - moze rozpropagujmy
      wątek w roznych miejscach w sieci..??
      • Gość: Gość ed Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.05, 08:38
        Dobry pomysł a może gdybyśmy zebrali ileś tam podpisów i złożyli skargę (?)
        Skoro nasi politycy nie potrafią sobie poradzić to przecież nie możemy my się
        chylić do nędzy, albo wyjeżdżać z kraju za pracą. Szlak mnie trafia jak
        uczciwie chciałoby się pracować a się nie da .Skoro rolnicy mogą płacić małe to
        dlaczego my nie?. Może jest tu ktoś mądry i coś sensownego podpowie tylko nie w
        sensie szkoda waszego zachodu
        • Gość: MAXX Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.03.05, 11:03
          A może byśmy wszyscy tak ze dwa miesiące nie placili żadnych sladek ZUS ? Wtedy
          i rozmowa by byla latwiejsza......jeżeli do takiej akcji nieposluszeństwa
          obywatelskiego przystąpiloby 70-80 % firm w Polsce to sila w nas straszna.....
          • travis Re: Weźmy się za ten ZUS 03.03.05, 00:11
            Rodacy!
            Tak nie można!!!
            Nie po to setki, tysiące szeregowych i mniej szeregowych pracowników ZUS wraz z
            chwalebną, jedyną i niepowtarzalną, boć wszak pod przewodnictwem samego
            Geniusza tranzystorów Firmą PROKOM "Nic nie działa" poświęcają swoje konta
            bankowe pod wynagrodzenia z tytułu świadczenia ubezpieczeń społecznych by
            ciemny prosty lud wymyślał sobie dywersje tylko dlatego że nie potrafi z
            godnością oddać ostatnich pieniędzy na jakże potrzebne składki społeczne z
            których nic nie wynika!
            Opamiętajmy się, zapożyczmy się, zastawmy swoje prywatne dobra, ale nie
            opuszczajmy potrzebującego (nowych siedzib i uposażeń) Zakładu Ubezpieczeń
            Społecznych.
            • Gość: basia Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 14:56
              święta prawda, ostatnie koszule na ZUS!
              a tak poważnie, to popieram postulaty założyciela wątku!
              • zoltra Re: Weźmy się za ten ZUS 03.03.05, 15:36
                wszyscy nażekają a dlaczego nas tak mało ?
                • Gość: jagoda Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.sptelek.com.pl 03.03.05, 15:52
                  Naprawdę nad to należałoby się poważnie zastanowić i jakoś sie zorganizować. Ja
                  płacę zus regulernie i mam z tego powodu potężne wyrzuty sumienia .Znajomi
                  pouciekali w renty , krusy, pozatrudniali się jakoś dziwnie i płacą tylko za
                  siebie zdrowotne. Ale czy o to chodzi ??? Jak słyszę , że gospodarka ma się
                  coraz lepiej i płace stale rosą ,to chyba wydaje mi się , że śnię.Czy wreszcie
                  do jakiegoś zakutego łba to dotrze , że mali przedsiębiorcy już nie wyrabiają ,
                  czy nie lepiej coś obniżyć , żeby ludzie nie uciekali z zusu wszelkimi
                  możliwymi sposobami ?
                  Zróbmy coś wreszcie bo niedługo znajdziemy się na zasiłkach , tylko kto je
                  wypłaci ???
      • Gość: Naturalnie... Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 18:01
        ...nalezy rozpropagowac watek w roznych miejscach.
    • Gość: ewa Re: Weźmy się za ten ZUS IP: 5.5.* / 80.58.22.* 03.03.05, 19:01
      Wiecie, ja mam takie dziwne przeczucie, że ten cały ZUS będzie
      bankrutem...Rozumując że - jeśli budują nowe budynki, emerytom mało podnoszą
      emerytury, nie płacą ciężarnym i obcinają komu sie tylko da wypłaty świadczeń,
      a tych, co jeszcze egzystują - wykańczają przez "prawo działające wstecz",
      czyli obciążanie składkami wyrejestrowanych z ZUS firm, a nie wyrejestrowanych
      z US, mimo braku obrotów - może ta "instytucja" stać się niewypłacalna w
      najbliższym czasie...a budynki - zostana sprzedane za frajer podstawionym
      firmom czy osobom z otoczenia naszego rządu :)
      • travis Re: Weźmy się za ten ZUS 03.03.05, 20:00
        Bankructwo ZUSu jest równie pewne jak dobre samopoczucie PRZESTĘPCÓW w tym
        kraju. Pytanie tylko kiedy runie ten kolos na glinianych nogach...
        Co do akcji to jestem jak najbardziej za - moze na poczatek akcja mailingu? :)
        Moze ktos ma jakies konkretniejsze propozycje jakby sie do nich zabrac?
    • Gość: jagoda Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.sptelek.com.pl 05.03.05, 01:06
      Jak nas będzie 12 to już potęga , możemy coś zrobić ?
    • Gość: efcia Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.05, 11:25
      A może by tak na początek doprowadzić do obowiązku ujawniania przez ZUS list
      przedsiębiorców, którzy uzyskali umorzenia składek wraz z uzasadnieniem -
      nareszcie się dowiemy kto tak naprawdę korzysta ze słynnej pomocy publicznej,
      bo ja osobiście takiego nie znam, ale nic dziwnego, moi znajomi to zwykli
      ciężko pracujący ludzie .
      • Gość: max Re: Weźmy się za ten ZUS IP: 192.168.* / 202.71.108.* 13.03.05, 13:43
        No właśnie - na stronie Min. Finansów była taka "lista", natomiast nie
        słyszałam o tej "zusowskiej", chociaż jest ustawa z 2003 roku...
        Niedawno ktoś z forumowiczów pisał, że umorzono składki prezydentowi jakiegoś
        miasta w Polsce, który był jednocześnie prezesem klubu sportowego, zatrudniał
        ludzi i nie płacił przez długi czas za nich zus-ów...Sąd określił to jako "małą
        szkodliwość społeczną czynu"...A kodeks pracy podaje to jako przestępstwo i
        naruszanie praw pracownika...Gdyby to był "zwykły" szary przedsiębiorca, zus
        zjadłby go żywcem...
        Czytałam post takiego "naiwnego", co sam chciał być wporządku do zus, znalazł u
        siebie niedopłatę i zgłosił to sam...Przyjęto go "ciepło i ze zrozumieniem" :)
        ale w któtkim czasie zrobili mu zajęcie konta i wystawili decyzję z
        odsetkami...Przegrał w sądzie :(
        P.S. Zapewne "pan prezydent" tego miasta miał "lepsze argumenty" na swoją
        obronę ;)
        Albo większą kieszeń.
        • Gość: efcia Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.05, 18:56
          to co, może ktoś się zna na drodze prawnej takiego projekciku, bo ja niestety
          niespecjalnie, ale jako księgową interesowałoby mnie także porównanie wpływów
          ze składek zus do kosztu utrzymania tych wszystkich biurw w moim całkiem
          nieduzym mieście ( te pasożyty zajmują już trzy budynki i wynajmują część
          czwartego - litości, kto na to zarobi , a oczywiście w każdym budynku pokoi jak
          w ulu i w każdym sześć wrednych bab - stephen king by tego lepiej nie wymyslił )
          • Gość: iga Re: Weźmy się za ten ZUS IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 13.03.05, 19:30
            Jestem za!!!Ale bardzo zależy mi na tym aby te pieniądze które zostały
            przeznaczone na budowę pałacu dla ZUS-u w Warszawie przeznaczyć na inny cel
            tzn.jeśli ZUS posiada tak ogromne pieniądze to niech obniży składki/bo są
            złodziejskie/a część niech przeznaczy na podwyżki emerytur i rent.I jeszcze
            dużo zostanie.Mam nadzieję,że rządzący nie dopuszczą do wybudowania tego pałacu
            za nasze pieniądze.
    • Gość: andrzej Re: Sprawę można załatwić niewielkim wysiłkiem IP: *.crowley.pl 14.03.05, 17:48
      Wystarczy pofatygować się na zbliżające się wybory i zagłosować na partię,
      która tę instytucję zlikwiduje (jest taka jedna partia, która chce to zrobić
      już od 15 lat).
      • Gość: Partia? Re: Sprawę można załatwić niewielkim wysiłkiem IP: *.acn.waw.pl 14.03.05, 18:13
        Jaka to partia?
        Liberalowie?
        • Gość: UPR Re: Sprawę można załatwić niewielkim wysiłkiem IP: *.autocom.pl 14.03.05, 20:10
          czyli Unikatowa Partia Radykałów, bądź, jak kto woli, Unia Polityki Realnej
          • Gość: max Re: Sprawę można załatwić niewielkim wysiłkiem IP: 5.5.* / 80.58.22.* 14.03.05, 23:42
            A mają takie hasło "precz z ZUS" w swoim programie wyborczym ? Chętnie się do
            nich przyłączę :)
            • Gość: SV Re: Sprawę można załatwić niewielkim wysiłkiem IP: *.ztpnet.pl 16.03.05, 23:04
              Hasło? A po co hasło? Hasła mają komuchy i niestety tylko hasła
              które "obowiązują" przed wyborami. Później zaczyna sie normalka czyli jak tu
              wymyśleć nowy haracz. UPR ma bardzo proste i logiczne programy pozwalające
              naszemu krajowi wyjść na prostą (oczywiście w kwestii likwidacji ZUSu też).
              Niestety nie mają za sobą Telewizji (no przecież - bo znieśli by abonament) i
              wystarczającej kasy na skuteczną kampanię wyborczą i dlatego przegrywają w
              wyborach. A szkoda, bo SLD, UP, PO, Samoobrona, LPR, PIS itp to wszystko na
              jedno kopyto - hasła, hasła a jak już się dorwą do koryta to ciągną tylko kasę
              do siebie i obsadzają kolesi na cieplutkich posadkach - a kraj? Co tam kraj?
              Ważne żeby sobie urządzic życie. O kraju i jego mieszkańcach będzie czas
              przypomnieć sobie przed kolejnymi wyborami. I tak w kółko Macieja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka