Dodaj do ulubionych

działalność gospodarcza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 00:21
Witam, mam nastepującą sprawę:
w 2002 mój ówczesny pracodawca rozwiązał ze mną umowę o pracę i zaproponował
kontrakt menadzerski. Zarejestrowałem działalność gospodarczą w w urzędzie
gminy w marcu, NIE REJESTROWAŁEM w ZUS i US. Wystawiłem 5 faktur, po czym w
sierpniu działalność zamknąłem. Oczywiście żadne podatki i ZUS nie zostały
odprowadzone. Patzrąc z perspektywy czasu-totalna głupota.
Pytanie: jakie konsekwencje mogą mnie spotkać i przez jaki czas muszę się
obawiać?
Obserwuj wątek
    • Gość: gp Re: działalność gospodarcza IP: 212.244.195.* 08.08.05, 12:13
      Gdzieś do końca 2008 r. będziesz drżał ze strachu i nie spał po nocach...
    • Gość: SP. Z O.O. Re: działalność gospodarcza IP: *.skorosze.net 10.08.05, 17:27
      "Gdzieś do końca 2008 r. będziesz drżał ze strachu i nie spał po nocach..."

Według mnie najlepsza odpowiedź, jaka kiedykolwiek padła na tym forum :)

Trafnie, jasno, krótko i na temat :) I do tego śmiesznie :)
      • jck.x Re: działalność gospodarcza 10.08.05, 23:36
        jasne, jasne !
        tyle tylko, że zobowiązania z tyt. składek zus przedawniają się po upływie lat 10-u, a nie 5-u.
    • Gość: SP. Z O.O. Re: działalność gospodarcza IP: *.skorosze.net 11.08.05, 01:04
      No dobrze, juz dobrze, za rok byc może bedzie to 15 albo 50 lat. Jeśli ZUS nie
      jest w stanie wyegzekwować zaległych kwot, to próbuje chociaż latkami straszyć.
      A nuż delikwent nie wytrzyma psychicznie i zgłosi się skruszony do ZUS-u:)

Możliwy rozwój wydarzeń:

A) "Do 2008 r. będziesz drżeć ze strachu i nie spać po nocach. W roku 2009 ZUS
      diabli wezmą. W 2013 będziesz świętował piąta rocznicę cudownego ocalenia".

B) "Do 2008 r. będziesz drżeć ze strachu i nie spać po nocach. Jeśli do tego
      czasu ZUS-u nie wezmą diabli, to zaczniesz robic pod siebie na dźwięk słów
      "odsetki karne". W 2013 będziesz mógł rzadziej zmieniać majtki"

A na powaznie. Skąd u diabła ZUS ma dowiedzieć się o biednym delikwencie, który
      wystawił 5 faktur, ale nie zapłacił składek? Nie dowie sie o tym ani przez 5,
      ani przez 100 lat. No chyba, że ktoś ma życzliwego sąsiada :)

Ale nie martwmy się na zapas. Niech martwią sie ci, którzy dożyją do emerytury.
      Im mniej ich będzie, tym lepiej. Dla ZUS-u rzecz jasna :) Tylko czekac, jak
      zostanie podniesiony wiek emerytalny:) No to ile? 68, 70 lat? A może od razu
      130? Wtedy z pewnością wystarczy pieniędzy dla wszystkich emerytów :).

Powyższego tekstu nie należy brać powaznie. ZUS- u też nie :)

O jeZUS Maria, tylko czy cenzura to przepuści :)
      • jck.x Re: działalność gospodarcza 11.08.05, 01:49
        > Skąd u diabła ZUS ma dowiedzieć się o biednym delikwencie, który
        > wystawił 5 faktur, ale nie zapłacił składek? Nie dowie sie o tym ani przez 5,
        > ani przez 100 lat. No chyba, że ktoś ma życzliwego sąsiada :)

Przeczytaj poniższe, pomyśl przez moment i sam sobie odpowiedz:

"Zarejestrowałem działalność gospodarczą w w urzędzie
        gminy w marcu, NIE REJESTROWAŁEM w ZUS i US"
        ....................................
        Abstrahując od ZUS- dość częste są tzw. kontrole krzyżowe z urzędów skarbowych. W tym świetle wystawienie faktur vat bez rejestracji w urzędzie s., może być traktowane w kategorii "samobója".
    • Gość: SP. Z O.O. Re: działalność gospodarcza IP: *.skorosze.net 11.08.05, 12:33
      Zgoda.

jck.x napisał:

"Abstrahując od ZUS..."

a wiec chociaż pośrednio przyznałeś, że z tym ZUS-em to ryzyko niewielkie,
      baaaardzo niewielkie :)

Dec ma mniej więcej takie same szanse, że zaatakuje go ZUS, jak że zaatakuje go
      anakonda plamista :).

jck.x napisał:

"jak dość częste są tzw. kontrole krzyżowe z urzędów skarbowych. W tym świetle
      wystawienie faktur vat bez rejestracji w urzędzie s., może być traktowane w
      kategorii "samobója"".

O US jeszcze nie rozmawialiśmy. Teoretycznie masz rację, to jest możliwe.

Ale jak sądzisz, na jakie kwoty Dec mógł wystawic te faktury? Przyjmijmy, że
      każda na 1000 zł. Czy sądzisz, że u pracodawcy Deca nie ma większych faktur? I
      teraz jakie jest prawdopodobieństwo, że US przeprowadzi kontrolę u pracodawcy
      Deca? Dajmy na to 1% (ale zawyżyłem). Załóżmy że US wziął sie za pracodawcę Deca
      i wytypował faktury do kontroli krzyżowej. Jak sądzisz, jakie jest
      prawdopodobieństwo, że trafi akurat na faktury Deca? Znowu 1% (znowu zawyżyłem).
      No to jakie jest to prawdopodobieństwo? Dec szybciej udławi się ością u cioci na
      imieninach niż US skoczy mu do gardła :)

Ale jak zaznaczyłem na wstępie - teoretycznie masz rację. Teoretycznie. W
      praktyce pewnie też, pod warunkiem że Dec wystawił tych faktur nie 5 a ze 200, i
      nie jednemu nabywcy, ale 100.

Ale nie straszmy Deca, bo będzie w stresie jadł rybe i naprawdę udławi się wyżej
      wspomnianą ością :)

PS. Lubię dyskusję z Toba , jck.x :) Dlatego zarejestrowałem się na forum i
      dalej będę wystepował już jako spzoo. Pzdr
      • jck.x Re: działalność gospodarcza 11.08.05, 12:55
        nic takiego nie przyznałem. Ryzyko byłoby mniejsze (ale też wcale nie zerowe), gdyby Dec nigdzie się nie rejestrował. A tak to ...
        • spzoo Re: działalność gospodarcza 11.08.05, 13:16
          jck.x napisał:

> nic takiego nie przyznałem. Ryzyko byłoby mniejsze (ale też wcale nie zerowe),
          > gdyby Robocop nigdzie się nie rejestrował. A tak to ...

Jasne, nikt nie mówi, że zerowe. Bardzo małe. Baaaaaaaaaaaaaardzo małe. Jak
          trafienie 6 w dużym lotku. Tam też szanse nie są zerowe, prawda? No to spróbuj
          trafic :)

PS. A jak Twoim zdaniem Robocop miałby wystawić faktury, jeśli nie
          zarejestrowałby działalności? Nawet Regonu by nie miał :). No chyba, że od razu
          poszedłby na całość i wystawiał faktury bez zgłoszenia działalności. Tylko wtedy
          powinien wybrać sobie nick nie "Robocop", ale 'Kamikadze" . I nie ma mocnych :)

PS. Jako, że mam trochę zaległości w pracy, przez jakiś czas nie będę sie
          udzielał na forum. Ale nie martw się Jck.x, wrócę. Słowo, wrócę na pewno. Pzdr
          • jck.x Re: działalność gospodarcza 11.08.05, 22:30

> Jasne, nikt nie mówi, że zerowe. Bardzo małe. Baaaaaaaaaaaaaardzo małe. Jak
            > trafienie 6 w dużym lotku. Tam też szanse nie są zerowe, prawda? No to spróbuj
            > trafic :)

powiedz to kilku moim klientom. he he ! :)

> PS. A jak Twoim zdaniem Robocop miałby wystawić faktury, jeśli nie
            > zarejestrowałby działalności? Nawet Regonu by nie miał :). No chyba, że od razu
            > poszedłby na całość i wystawiał faktury bez zgłoszenia działalności. Tylko wted
            > y
            > powinien wybrać sobie nick nie "Robocop", ale 'Kamikadze" . I nie ma mocnych :)

1.Regon nie jest potrzebny by wystawić fakturę.
            2. Czytałeś pierwszy post ? - " Zarejestrowałem działalność gospodarczą w w urzędzie gminy w marcu, NIE REJESTROWAŁEM w ZUS i US. Wystawiłem 5 faktur, po czym w sierpniu działalność zamknąłem."

> PS. Jako, że mam trochę zaległości w pracy, przez jakiś czas nie będę sie
            > udzielał na forum. Ale nie martw się Jck.x, wrócę. Słowo, wrócę na pewno. Pzdr

:) jasne ! czekam !
            • spzoo Re: działalność gospodarcza 12.08.05, 01:37
              Właśnie skończyłem robotę na dziś :)I spieszę z odpowiedzią, jck.x :)

jck.x napisał:

> powiedz to kilku moim klientom. he he ! :)

Czy ci klienci też wystawili tylko 5 faktur i to na jednego nabywcę? Założę się,
              ze nie, he he !

Z każdą kolejną fakturą i z każdym kolejnym nabywcą zagrożenie rośnie. Przekaż
              to swoim klientom. Najlepiej przygotuj prezentację w PowerPoincie i koniecznie
              dodaj wykresy. To robi wrażenie na klientach :)

> 1.Regon nie jest potrzebny by wystawić fakturę.

Żeby wystawić lewą fakturę z pewnością nie jest potrzebny :) Żeby wystawić
              "prawą" jest potrzebny :) Oczywiście chodzi mi o posiadanie Regonu jako takiego,
              a nie o fizyczne umieszczanie Regonu na fakturze. To tak na wszelki wypadek
              dodaję, żeby nie było nieporozumień ;) Muszę przyznać, że tym Regonem mnie
              bardzo zaskoczyłeś. Z Twoich dotychczasowych postów wnioskowałem, ze jesteś
              zwolennikiem skrajnego legalizmu i przestrzegania obowiązujacego prawa.

A teraz nie wiem po której stronie mocy jesteś :). No bo skoro twierdzisz, że
              Regon nie jest potrzebny, to aż się boję zapytać, co myślisz o NIP-ie? Czy NIP
              jest potrzebny? Otarłem się o paru gości, którzy uważali, że nie. Wystawiali
              faktury z fikcyjnym NIP-em. I w ogóle nie odprowadzali zaliczek do US. Większość
              wpadła, to prawda. Ale nie wszyscy. Jeden "rekin" to nawet zdążył się tyle
              nachapać, ze pewnie starczy mu do końca życia. Jakieś trzy lata temu prowadził
              spółkę leasingową. Leasing w 100% finansowany przez bank (teraz by to nie
              przeszło, bo banki zwęszyły dobry interes i same zajęły się leasingiem).

Do dzisiaj US szuka tego "rekina". Bank zresztą też. A leasingobiorcy moga mówić
              o szczęściu, bo "rekin" zniknął razem z księgowością. Dzięki temu US nie ma
              gotowej listy firm do ostrzału. Coś mi się wydaje, ze US nie dotrze do
              większości tych leasingobiorców. A mógłby zakwestionować takie odliczenia, że
              głowa mała. I to ładne pare latek wstecz. 5 faktur Robocopa to pikuś przy
              fakturach wystawionych przez "rekina". Z tego co pamiętam to jeden
              leasingobiorca wział w leasing autobus za parę milionów zł. Ten to dopiero może
              się przewieźć :)

Ale wracając do Regonu. Ponadto Regon jest potrzebny, żeby kupic telefon :) Masz
              Regon, ta Idea jest dla Ciebie :)

Mam gdzieś wszystkie Idee :) Ide spać ;)

PS. Nie załapałem, o co Ci chodziło w tym miejscu:

> 2. Czytałeś pierwszy post ? - " Zarejestrowałem działalność gospodarczą w w
              urzędzie gminy w marcu, NIE REJESTROWAŁEM w ZUS i US. Wystawiłem 5 faktur, po
              czym w sierpniu działalność zamknąłem."

Chyba mi też będzie potrzebna prezentacja w PowerPoincie i jakiś wykres :) Pzdr

• spzoo Re: działalność gospodarcza 11.08.05, 12:42
      Sorry, małe sprostowanie

To nie Dec, a Robocop wystawił te 5 faktur. Zamiast Dec-a powinien być Robocop :)
    • Gość: robocop Re: działalność gospodarcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 23:24
      dziekuję wszystkim za niepozbawione ironii i donrego humoru odpowiedzi.
      oraz za wyrozumiałość.
      mam jeszcze jedmo, pomocnicze pytanie: czy fakt, że ten mój pracodawca ogłosił
      upadłość coś zmienia?
      • spzoo Re: działalność gospodarcza 18.08.05, 00:54
        Dla ciebie nie :)

Dla twojego pracodawcy trochę zmienia. Twój pracodawca chyba upadł na głowę. Po
        co ogłaszał upadłość? To już nie ma lepszych sposobów, żeby pozbyć się problemów
        z długami? Teraz czuje się pewnie jak upadły anioł.

PS. Zawodowo ratuję anioły przed upadkiem. Niestety tylko stołeczne i okoliczne
        :) gg 9263521.
        • spzoo Re: działalność gospodarcza 18.08.05, 01:08
          > PS. Zawodowo ratuję anioły przed upadkiem. Niestety tylko stołeczne i okoliczne
          > :) gg 9263521.

Pozostałe odsyłam do diabła :) A na poważnie. Jestem prawnikiem, który zawodowo
          zajmuje się ratowaniem dłużników. Także tych potencjalnych, np. członków
          zarządów niewypłacalnych spółek kapitałowych. W razie problemów lepiej nie
          liczyć na pomoc niebios, tylko zgłosic się do mnie:) Im wcześniej, tym lepiej.
    • mietowe_loczki Re: działalność gospodarcza 17.08.05, 23:44
      Nie rozumiem, to jakaś paranoja, zarejestrowana DG, a US n-i-c o tym nie wie?
      Powinno być tak, że przy rejestrowaniu DyGy należałoby podawać USy, w którym
      chcemy się rozliczać - wtedy, drogą elektroniczną, ha ha, automatycznie
      niemalże, taka informacja docierałaby do USy, a ten brałby się za ściąganie
      podatków albo przynajmniej zainteresowałby się, dlaczego te podatki nie
      wpływają. Oczywiście, to samo dotyczyłoby ZUS - system komputerowy JUŻ mają.

Od razu widać, że w tym piąknym kraju nad Wisłą urzędy istnieją same dla siebie.
      • spzoo Re: działalność gospodarcza 18.08.05, 00:32
        > Nie rozumiem, to jakaś paranoja, zarejestrowana DG, a US n-i-c o tym nie wie?

US nie jest wszystkowiedzący :) Nie wiedziales? :)
        • mietowe_loczki Re: działalność gospodarcza 18.08.05, 21:30
          NapisałAm tylko o moim wishful thinking.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka