Dodaj do ulubionych

Sklep komputerowy

03.11.06, 09:20
Mój chłopak już prawie pół roku szuka pracy, ale nie może znaleźć. Jest studentem informatyki i w czerwcu (mam nadzieję) wreszcie zostanie inżynierem. Dlatego namawiam go na prowadzenie sklepu komputerowego. internetowego. czy Ktoś z Was ma doświadczenie w prowadzeniu tego typu działalności? Dodam, że Przemek bardzo dobrze zna się na sprzęcie i dorabia serwisując komputery.
Obserwuj wątek
    • sonin1 Re: Sklep komputerowy 18.12.06, 16:30
      Internetowy, czy stacjonarny sklep komputerowy, to stosunkowo ciężki temat.
      Niestety, trudno na tym rynku mieć konkurencyjne ceny, bo sklepów tego kalibru
      zarówno za rogiem, jak i w sieci jest już masa.
      Mogę conieco wypowiedzieć się w kwestii prowadzenia sklepu internetowego z
      komputerami, i wszystkim co z tym związane, ponieważ sam taki sklep posiadam.
      Wypiszę główne wady tej formy działalności:
      -Sklepów komputerowych w sieci są już setki, co wiąże się z wielką konkurencją,
      oraz dużymi kosztami reklamy, np. pozycjonowanie będzie odbywać się na bardzo
      trudne i oblężone frazy.
      - Tysiące produktów, których cena zmienia się z dnia na dzień, poza tym wiele z
      nich codziennie wychodzi ze sprzedaży, a jeszcze więcej przybywa.
      -Szczegółowy opis potrzebny do każdego produktu.
      - No i wreszcie koszty samego oprogramowania sklepu internetowego. Niestety
      tutaj zwykły oscommerce nie wystarczy, trzeba dokonać przeróbek, np. filtrowanie
      po unikalnych cechach takich jak powiedzmy prędkość taktowania procesora.

Generalnie uważam że jeżeli ktoś naprawdę przyłożylby się do tematu to
      oczywiście przy pomocy np. dotacji z urzędu pracy 12 tysięcy na start powinno
      wystarczyć aby ogarnąć temat, jednak chce pokazać iż będzie to zajęcie
      czasochłonne.
      Oczywiście proszę również wziąść pod uwagę kwestię, iż zanim tak naprawdę sklep
      internetowy uda się wypromować mija zwykle co najmniej z pół roku.

----
      Pozdrawiam
      Krzysztof Wikliński

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka