mikmir 14.04.08, 22:57 Czy ktoś zastanawiał się dlaczego w znacznej większości firm marketingowych funkcjonuje zakaz konkurencji? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkw2 Re: Zakaz konkurencji w MLM 15.04.08, 12:36 mikmir napisał: > Czy ktoś zastanawiał się dlaczego w znacznej większości firm marketingowych fun > kcjonuje zakaz konkurencji? Co przez to rozumiesz? Odpowiedz Link
mikmir Re: Zakaz konkurencji w MLM 15.04.08, 13:05 Dosłownie to co napisałem. W większości firm marketingowych (umowa współpracy a nie pracy etatowej) występuje wprost lub w sposób zawoalowany zakaz pracy z konkurencją, który skutkuje różnymi sankcjami w stosunku do współpracownika. To nie jest w porządku. Odpowiedz Link
albercikmaly Re: Zakaz konkurencji w MLM 16.04.08, 18:53 większości firm marketingowych > funkcjonuje zakaz konkurencji? 1.co rozumiesz pod pojęciem konkurencja, 2.w jakich firmach występuje zakaz? bo w mojej nic takiego w umowie nie ma. Odpowiedz Link
romek744 Re: Zakaz konkurencji w MLM 20.04.08, 09:36 Według mnie zakaz konkurencji w umowie jest ok. Jeśli firma sobie tak wymyśli umowę. Przecież nikt nie może człowieka zmusić do podpisania takiej umowy. Szkopuł w tym, że bardzo często taki paragraf o ZK w umowach jest po prostu źle sformułowany i najczęściej nie powoduje skutków prawnych : ) romek Odpowiedz Link
mikmir Re: Zakaz konkurencji w MLM 21.04.08, 12:26 Chyba źle sformułowałem pytanie. Zgadzam się, że ZK są źle ujęte w umowach ( jeśli w ogóle są). Ale jeśli mówimy o MLM, o formie współpracy, partnerstwie dwóch lub więcej "przedsiębiorców", to postanowienia (formalne, a przede wszystkim te nieformalne)o ZK zdają się być dużym nieporozumieniem. A tak a'propos... czy w tym wypadku skrót ZK nie jest adekwatny? Czy to nie moja aktywność i zaangażowanie przekłada sie na bądź co bądź mój biznes? Odpowiedz Link
albercikmaly Re: Zakaz konkurencji w MLM 22.04.08, 09:28 Moja mama na Twój problem zawsze miała dwa przysłowia, 1. dwóch srok za ogon na pewno nie złapiesz. 2. przy jednej dziurze to i kot zdechnie. Wybór należy do Ciebie. A MLM też jest nie jeden Pozdrawiam Albercik Odpowiedz Link
matking.online Re: Zakaz konkurencji w MLM 19.10.08, 13:54 tak jest oba przysłowia prawdziwe, tylko zmienia się punkt widzenia jak zaczynasz mieć pokaźną sieci, czujesz się za nią odpowiedzialny? polecisz jej każdy nowy biznes, z którym się zetkniesz? Odpowiedz Link
albercikmaly Re: Zakaz konkurencji w MLM 20.10.08, 03:01 będąc kerowcą autobusu marki Skania czy polecił byś przejście do Mercedesa? I to w czasie jazdy? Odpowiedz Link
matking.online Re: Zakaz konkurencji w MLM 20.10.08, 21:16 No, to znaczy, że tylko Lider - głąb podcina gałąź na której siedzi, a jak firma może pilnować głąbów? Odpowiedz Link
asgard32 Re: Zakaz konkurencji w MLM 22.10.08, 20:50 Wszystko zależy od firmy z którą współpracujesz, każda prowadzi własną, unikalną politykę wobec konsultanta. Moim zdaniem taki zakazy biorą się najzwyczajniej w świecie: Ze Strachu :D Odpowiedz Link
albercikmaly Re: Zakaz konkurencji w MLM 23.10.08, 03:38 mam cichą nadzieje że pisząc o forbsie przez pomyłkę tylko wstawiłeś stronkę Noni? Odpowiedz Link
asgard32 Re: Zakaz konkurencji w MLM 23.10.08, 14:20 Przez pomyłkę nie wstawiłem bezpośredniego linku do artykułu. Odpowiedz Link
matking.online Re: Zakaz konkurencji w MLM 23.10.08, 23:44 to artykuł sponsorowany czy reklama? Odpowiedz Link
asgard32 Re: Zakaz konkurencji w MLM 24.10.08, 13:17 Artykuły sponsorowane lub reklamy nie są nastawione krytycznie wobec firmy. W artykule są zawarte plus i minusy firmy oraz jej nie dociągnięcia. Odpowiedz Link
matking.online Re: Zakaz konkurencji w MLM 25.10.08, 20:07 jak na moją znajomosc branży PR to pozwolę sobie mieć inne zdanie.Ty możesz nawet nie wiedzieć. Odpowiedz Link
asgard32 Re: Zakaz konkurencji w MLM 26.10.08, 12:22 Cieszę się z twoje sporej wiedzy na temat PR. Jest tylko jeden problem, który trzeba rozstrzygnąć. Stany Zjednoczone to duży kraj i Forbes na pewno ma o czym pisać. Jeśli nawet jest to artykuł sponsorowany, chociaż nie mam o tym wiedzy, to musiał nieźle kosztować. A skoro firmę stać na taki artykuł to o czymś to świadczy. Odpowiedz Link
networkforum Re: Zakaz konkurencji w MLM 29.10.08, 18:09 A co to ma wspólnego z zakazem konkurencji? Odpowiedz Link
matking.online Re: Zakaz konkurencji w MLM 30.10.08, 18:51 Racja, przecież nie mamy tu robić nikomu rekrutacji, wróćmy do konkurencji, kiedy ona jest a kiedy jej nie ma? czy np. jest, ale tylko w lokalu firmy (cos takiego bywa w regulaminach) a za drzwiami już wszystko wolno? Odpowiedz Link