Dodaj do ulubionych

Źródła finansowania

IP: 91.105.73.* 16.01.08, 14:04
Załóżmy że posiadasz hotel i chcesz otworzyć restaurację. Masz do wyboru zewnętrzne oraz wewnętrzne źródła finasowania. Posiadasz 100zl tys zl własnych oszczędnośći a brakuje Ci dodatkowo 300zl. Jakie, inne, źródła finansowania postanowiłbyś użyć aby zdobyć 300zl wymagane. Poproszę o jedno źródło finansowania wewnętrzne (oszczędności, rezerwy przedsiębiorstwa, sprzedarz/likwidacja obiektów majątku trwałego)i jedno zerwnętrzne (pożyczka długoterminowa/krótkoterminowa). Przy wyborze zwróć uwagę na to, że hotel to małe limitowane przedsiębiorstwo.
Obserwuj wątek
    • Gość: jl Re: Źródła finansowania IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.08, 17:50
      Kolejny post, w którym nie chodzi chyba o odpowiedź a o zadanie pytania.
      Robienie problemu z rozpoczęciem inwestycji z braku 300zł przy posiadaniu
      100.000zł jest po prostu...
      Najbardziej prymitywnym rozwiązaniem jest wrzucenie 100.000 na 1-miesięczną
      lokatę. Dostaniesz ok. 300zł i po miesiącu już możesz ruszać z inwestycją.
      Poważnie, to bym poszedł do pierwszego lepszego znajomego i pożyczył te 300zł.
      Serio masz taki problem czy takiego wykładowcę zadającego takie zadania?
    • Gość: malinaa Re: Źródła finansowania IP: *.range81-155.btcentralplus.com 16.01.08, 19:07
      przepraszam, miało być 300tys złotych! Czyli potrzebne jest 3 razy tyle co aktualnie posiadasz z oszczędności. I teraz poprzez jakie źródła finansowania wewnętrzne i zewnętrze zdobędziesz pieniądze!
      • Gość: jl Re: Źródła finansowania IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.08, 00:54
        A ja mam dalej wrażenie, że nie chodzi o biznes, a pracę domową z ekonomiki
        przedsiębiorstwa. To już 2 wątek w tej sprawie założony przez Ciebie ;-)
        Dobrze, co tam:
        Inwestycja ma wynieść 400 tys. a Ty masz tylko 100 tys. zł + hotel.
        Wewnętrzne finansowanie to raczej nie, bo jak oszczędzisz 300 tys. zł prowadząc
        hotel bez knajpy?
        Zewnętrzne:
        1. Pożyczka długoterminowa zabezpieczona hipoteką na hotelu. Ostrzegam jednak
        przed wrogim przejęciem hotelu, gdy komuś z bliskich królika w banku spodoba się
        twój biznes. Przypadki znane - omawiane w tv. Wystarczy, że Ci przyblokują
        ostatnią transzę kredytu, dzięki której mogłabyś wykończyć knajpę i ruszyć z
        biznesem. Do tego dojdzie bankowy tytuł egzekucyjny i nakaz zwrotu kredytu,
        blokada konta i zacznie się spirala długów. Oczywiście szybko pojawi się
        przypadkowy chętny i kupi po zaniżonej cenie hotel. To wersja skrajnie
        pesymistyczna, więc bez paniki. Chyba coś się zmienia w tym temacie na lepsze w
        naszym kraju.
        2. Leasing zwrotny z opcją wykupu biznesu, tj. sprzedajesz hotel z knajpą firmie
        leasingowej i odkupujesz płacąc raty leasingowe.
        3. 25% wkładu własnego to trochę mało, ale może spróbować postarać się o
        pożyczkę z PARP-u, albo nawet o dotację - podciągając biznes pod programy unijne
        wspierające rozwój turystyki itp.
        4. Zwrócić się do "aniołów biznesu" - więcej informacji szukaj w google.
        5. Znaleźć wspólnika.

• jan-w Re: Źródła finansowania 17.01.08, 10:15
          Gość portalu: jl napisał(a):

> A ja mam dalej wrażenie, że nie chodzi o biznes, a pracę domową z
          > ekonomiki przedsiębiorstwa. To już 2 wątek w tej sprawie założony
          > przez Ciebie ;-)

Też mam zdecydowanie takie wrażenie ;-) To nie drugi wątek, a co najmniej piąty
          (nie liczyłem) tego typu założony przez tę samą osobę.
          Tylko nick się zmienia ;-)
          • Gość: malinkaa Re: Źródła finansowania IP: 86.163.177.* 17.01.08, 17:04
            ok ok to praca domowa ;p a że jestem nadal zielona, nawet po przeczytaniu tony artykułów, proszę o pomoc, wiem, że mogłam powiedzieć prosto z mostu, że chodzi o zadanie, ale pewnie (prawie) każdy by napisał, że to moje zadanie, że powinnam wiedzieć o czym piszę, bo zadania się zadaje po przerobieniu materiału przecież.
            Przepraszam, że zaśmiecam forum ;P

już niedługo cash flow ;D będzie nowy wątek hehe ;P

Kasia
            • Gość: jl Re: Źródła finansowania IP: *.adsl.inetia.pl 18.01.08, 00:48
              Duży plus za przyznanie się ;)
              Jak masz problem, to wal bez owijania w bawełnę. Dobra dusza zawsze się znajdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka