Dodaj do ulubionych

Bajki po grecku

15.03.11, 11:41
Znacie moze bajki greckie ktore ucza dzieci greckiego? Mowimy do corki po polsku ale bajki oglada po grecku. Z tym ze mi sie juz skonczyly pomysly a te ktore oglada teraz juz sie jej nudza. Chcialabym zeby zalapala troche greckiego zanim pojdzie do przedszkola. Szukalam w necie ale sama nie znam bajek greckich wiec nie wiem jak szukac. A zalezy mi na bajkach ktore czegos ucza dzieci.
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • petaluda Re: Bajki po grecku 15.03.11, 13:01
      Ja lubię Candy Candy smile

www.youtube.com/watch?v=CW-mdAKS_ws
      ale to nauka ze słuchu po prostu, a nie ulica sezamkowa, żeby literek uczyli itp.

• bachula_gr Re: Bajki po grecku 15.03.11, 13:51
        Jest taka bardzo fajna seria dla przedszkolakow mlodszych i starszych- kiedys MODERN TIMES teraz chyba ktos inny wydaje... ΤΑ ΖΟΥΖΟΥΝΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ..... (robaczki spiewaja o kolorach/ksytaltach/cyfrach etc etc)
        Sa w wersji teledyskow oraz same piosenki+ latwo wpadaj w ucho i ucza wink) a wszystkie dzieci (i dorosli nawet Ci obcy) je znaja i podspiewuja- kiedys puszczane nagminnie na ALTER jesli nie STAR.

Na szybko- tylko cos nie widac okladek:
        o ksztaltach:
        www.public.gr/prod/music/paidika-cd/zoyzoynia-tragoydane-gia-ta-shimata/prod274232/
        o kolorach:
        www.public.gr/prod/music/paidika-cd/ta-zoyzoynia-tragoydane-gia-ta-hromata/prod107064/
        o zwierzatkach- bo greckie robia zdecydowanie inaczej niz polskie wink))
        www.public.gr/prod/kids-and-toys/paidika-dvd/dvd/ta-zoyzoynia-tragoydoyn-gia-ta-zoakia-cd-plus-dvd/prod370914/
        Jest tego sporo- nawet nie wiem czy my jeszcze nie mamy gdzies w zakamarkach szafek z plytami- poszukam bo u nas w rodzinie wszyscy juz przeszli przez etpa kolrow, zwierzat i podstawowej geometrii wink

Poza tytm np NODDY duzo uczy i wooooolno mowi.
        • koxanaki Re: Bajki po grecku 15.03.11, 13:58
          Na ALTER sa zouzounia smile
          W ogole na ALTER w weekendy sa fajne bajki rano. Bohaterka ukochana mojej Frani Fraoulica na ten przyklad. Bajka mila, nieagresywna, uczy pozytywnych zachowan. I sa tez Kids Songs gdzie sa piosenki lubiane przez dzieci, choc nie zawsze o edukacyjnym wydzwieku smile. W tygodniu, rano, na ERT leci Stanley, od ktorego duzo o zwierzetach mozna sie nauczyc.
          • bachula_gr Re: Bajki po grecku 15.03.11, 20:29
            Koxanaki, tez mam w domu fanki Fraoulitsy i Biskotitsy wink)))
            O ile bajki fajne tak ksiazeczki- koszmar, wersja polska niestrawna jezykowo, stylistycznie i w ogole- az zeby bola.
    • bachula_gr Re: Bajki po grecku 15.03.11, 13:52
      aaaa....no i jest tez wersja swiateczna- z koledami i swiatecznymi przyspiewkami dzieciecymi - warto bo w przedszkolu beda sie uczyc tych wlasnie piosenek glownie:
      www.public.gr/prod/kids-and-toys/paidika-dvd/dvd/hristoygenna-me-ta-zoyzoynia/prod153827/
      • morita11 Re: Bajki po grecku 15.03.11, 16:09
        ja nickelodeon polecam jak odbieracie, codziennie od blatego switu leci Spongbob, Dora, super zoakia a pozniej Diego.
        • bachula_gr Re: Bajki po grecku 15.03.11, 17:15
          Dora the explorer jest super, ale dla troche starszych dzieci, uczy angielskiego bardziej niz greckiego wink
          • morita11 Re: Bajki po grecku 15.03.11, 20:01
            Basia Ewka zaczela ogladac Dore jak miala 1,5 roku i do dzis jest jej fanka. Pozwole sie nie zgodzic z Twoja opinia bo Ewka ledwo umiala buzie otworzyc a juz wolala akidio, artis, alepu i makisa, mamo makisa.
            Fanasi ma 22 msc a tez juz od dawna wydaje podobne okrzyki wink Dora nie jest jakos super skomplikowana a "rozmawia" z dziecmi i moim sie to podoba wink

Bob to oczywiscie inna bajka wink
            • bachula_gr Re: Bajki po grecku 15.03.11, 20:32
              Morita, pozwole sobie miec swoje zdanie w kwestii bajek i tego ile kto z nich wynosi. Kwestia indywidualna. Przede wszystkim rodzica.
              Ja Dore lubie, Diego tez wink natomiast pojac nie moglam jak moje dziewczyny na etpaie 2-3 latek szalaly za Teletubisiami....
              • morita11 Re: Bajki po grecku 15.03.11, 21:35
                U nas sie teletubisie nie przyjely. a nasciagalam odcinkow jak gloopia wink
                • bachula_gr Re: Bajki po grecku 15.03.11, 21:48
                  morita11 napisała:
                  > U nas sie teletubisie nie przyjely. a nasciagalam odcinkow jak gloopia wink

Widzisz, a u nas wprost przeciwnie- to byla pierwsza bajka jaka na kasecie (tak...tak to bylo kilka lat temu) jaka Zoska dostala od chrzestnej na 3 urodziny a potem juz poszlo lawinowo. Kasety, plyty, ksiazki, domki teletubisiow etc etc
                  Ogladala je po polsku, grecku i angielsku (na BBC prime chyba lecialo o poranku)

a haslo "Teletubisie mowia pa-pa" dopiero niedawno zostalo wyparte przez"chcesz fange w nos?" wink)))))))))))))))
                  • morita11 Re: Bajki po grecku 16.03.11, 06:27
                    big_grinbig_grin coz za diametrialna zmiana wink
    • bachula_gr Re: Bajki po grecku 16.03.11, 08:56
      red.aneta- te typowo edukacyjne (kolory etc) juz gdzies wydalam ale znalazlam dwa DVD tzn. NODDY i ZOYZOYNIA. Obydwie plyty zimowo-bozonarodzeniowe. Sa porysowane wiec nie dam gwarancji, ze beda gladko sie prezentowac ale jak chcesz to moge Ci wyslac ? U nas juz inny repertuar obowiazuje wink
      Podaj mi adres na bachula_gr@gazeta.pl jesli jestes zainteresowana.
      • bachula_gr Re: Bajki po grecku 16.03.11, 18:19
        bachula_gr napisała:

> red.aneta- te typowo edukacyjne (kolory etc) juz gdzies wydalam ale znal
        > azlam dwa DVD tzn. NODDY i ZOYZOYNIA. Obydwie plyty zimowo-bozonarodzeniowe. Sa
        > porysowane wiec nie dam gwarancji, ze beda gladko sie prezentowac ale jak chce
        > sz to moge Ci wyslac ? U nas juz inny repertuar obowiazuje wink
        > Podaj mi adres na bachula_gr@gazeta.pl jesli jestes zainteresowana.

PS- znalazlam jeszcze z jakiejs gazetki plyte z Pszczolka Maja po grecku (Μάγια η Μέλισσα- ο Βίλι και τα μυρμήγκια--Gucio i mrowki wink)))
    • izka7790 Re: Bajki po grecku 16.03.11, 09:48
      Osobiście polecam serię edukacyjną "Brainy Baby"
      wprawdzie my korzystamy z tej w wersji polskiej ale widziałam na stronie
      public-a grecką (nie znam jej osobiście)
      tutaj masz link:

www.public.gr/prod/kids-and-toys/paidika-dvd/dvd/brainy-baby-mathaino-diaskedazontas-empneysi-gia-mathisi-kai-anakalypseis/prod80342pp/
      Z greckich bajek polecić mogę też Dorę o której już wyżej było, moja ją uwielbia
      ale oczywiście wszystko zależy od dziecka.
      pozdrawiam smile
      • morita11 Re: Bajki po grecku 16.03.11, 10:34
        Warto przejrzec youtube, tam jest duzo bajek po grecku. A juz zouzounia to tam kroluja wink

Usiluje sobie przypomniec jak sie MAli Einsteini nazywali po grecku, kiedys to lecialo na net ale moim nie podeszlo.
        • ilonka19 Re: Bajki po grecku 16.03.11, 23:19
          Moje ulubione greckie bajki gdy bylam mala to "Tou koutiou ta paramithia"
          www.paramithia.net/koutiouparamithia.html
          oraz froutopia www.paramithia.net/froutopia.html
          • red.aneta Re: Bajki po grecku 16.03.11, 23:36
            Jejku dziewczyny! Jestescie wielkie!
            Tylu odpowiedzi i pomocy sie nie spodziewalamsmile) Moja cora lubi Dore i nawet costam powtarza. Zouzounia tez slucha z tym ze tylko piosenek. Wielkie dzieki!!! A wasze propozycje brzmia ciekawie. Oczywiscie jesli macie jeszcze jakies propozycje to chetnie wyslychamsmile)
            Pozdrawiam
            • red.aneta Re: Bajki po grecku 16.03.11, 23:42
              P.s. Bachula czywiscie jesli to dla ciebie nie problem to chetniesmile
              Jutro wysle cie adres bo juz padam dzisiaj. Glowa mnie od rana bolisad
              Dziekuje bardzo
              • bachula_gr Re: Bajki po grecku 21.03.11, 13:46
                red.aneta napisała:

> P.s. Bachula czywiscie jesli to dla ciebie nie problem to chetniesmile
                > Jutro wysle cie adres bo juz padam dzisiaj. Glowa mnie od rana bolisad

i gdzie ten adres????????? nic nie mam w skrzynce. Rozmyslilas sie? wink
                • red.aneta Re: Bajki po grecku 21.03.11, 23:44
                  Nie nie!!! nie rozmyslilam siesmile Juz wyslalamsmile
                  • bachula_gr Re: Bajki po grecku 22.03.11, 09:58
                    red.aneta napisała:
                    Juz wyslalamsmile

ok, to ja tez dzis postaram sie wyslac bo jutro poczta ma plany strajkowe.
                    • bachula_gr Re: Bajki po grecku 29.03.11, 07:50
                      red.aneta- i jak? doszly? dzialaja?
                      • red.aneta Re: Bajki po grecku 29.03.11, 17:10
                        jeszcze nie doszlysad jak beda to napewno dam znacsmile
                        • bachula_gr Re: Bajki po grecku 29.03.11, 17:24
                          red.aneta napisała:
                          > jeszcze nie doszlysad jak beda to napewno dam znacsmile

ok, pytam z przyzwyczajenia bo do Aten mi dochodza przesylki na drugi dzien.
                          • red.aneta Re: Bajki po grecku 31.03.11, 22:13
                            Wkoncu dotarlysmile dopiero dzisiaj. Juz myslalam ze zly adres przez pomylke wpisalamwink
                            Dzisiaj wlaczylam tylko NOODY i mala nie chciala od telewizora odejscsmile)) Zacina sie w jednym miejscu ale to nie szkodzi. Jutro wlacze jej inna.

Jeszcze raz dzieki wielkiesmile pozdrawiam
                            • bachula_gr Re: Bajki po grecku 31.03.11, 22:15
                              OOOo...lepiej pozno niz wcale.
                              Lojalnie uprzedzalam, ze moga sie zacinac bo to bardzo sfatygowane pozycje sa wink
            • bachula_gr Re: Bajki po grecku 17.03.11, 07:07
              red.aneta napisała:
              >Zouzounia tez slucha z tym ze tylko piosenek.

Warto sie przezrcuic lub chociaz wspomoc tez obrazem, no popatrz sama jak nie nauczyc sie liczyc do 5 liczac w kolko czy jest 5 kaczuszek albo dziewiec pszczolek wink)) albo pobyc na chwile jedna z kaczuszek na ekranie

itp itd
              Kupujac trzeba zwrocic uwage zeby brac te starsze wydawnictwa bo pojawily sie nowsze jak widze i one nie sa takie hmmmm...dosadnie edukacyjne.
              • rene1231 Re: Bajki po grecku 01.04.11, 14:11
                Warto sie przezrcuic lub chociaz wspomoc tez obrazem, no popatrz sama jak nie nauczyc sie liczyc do 5 liczac w kolko czy jest 5 kaczuszek albo dziewiec pszczolek )) albo pobyc na chwile jedna z kaczuszek na ekranie

Pamiętam jak sama siedziałam przed tv i śpiewałambig_grin big_grin Bardzo lubie te pioseneczki,moja młoda co prawda wyrosła z tego ,ale........od czasu do czasu włącza i słucha...
                • bachula_gr Re: Bajki po grecku 02.04.11, 07:35
                  rene1231 napisała:

> Pamiętam jak sama siedziałam przed tv i śpiewałambig_grin big_grin Bardzo lubie te piosenec
                  > zki,moja młoda co prawda wyrosła z tego ,ale........od czasu do czasu włącza i
                  > słucha...

Moj maz mowi, ze te zoyzoynia sa jak tasma klejaca. Przykleisza raz, po latach sie odkleija i przyklejja wink
                  Ale faktycznie sa skuteczne.
                  Ja wzrokowiec sie nich nauczylam...pisowni cyfr od 1-10 wink))) przypadkiem spogladawszy na ekran podczas sesnu dla dzieci.
                  • red.aneta Re: Bajki po grecku 02.04.11, 14:37
                    Staram sie ja przekonac do Zouzounia ale niezbyt chetna jest narazie. Ale probuje nadal. Wkoncu moze je polubi. Narazie kroluje Noodysmile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka