Dodaj do ulubionych

Deska mi smierdzi

15.02.12, 07:09
Dziewczyny mam taka fajna grubasna i wielgachna deske drewniana do krojenia. Ostatnio naduzywalam czosnku i teraz owa deska mi zasmierduje inne jedzenie. Niekoniecznie mi pasuje kanapka z dzemem, gdzie chleb zalatuje czosnkiem tongue_out Szoruje i szoruje deske, a zapach zostaje. Macie jakies domowe sposoby na pozbycie sie aromatow z powierzchni drewnianych?
Obserwuj wątek
    • ana_mama_patrycji Re: Deska mi smierdzi 15.02.12, 08:31
      Pomocz w mleku lub w fusach po kawie smile zapach zniknie.
      • bachula_gr Re: Deska mi smierdzi 15.02.12, 08:40
        Jesli to grecka deska to tylko chloryna wink))))))
        • morita11 Re: Deska mi smierdzi 15.02.12, 08:53
          big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin

A to kolezanka nie wie,ze "smrody" sie na plastikowej desce kroi???
          I wtedy tej chlorynki mozna do woli wink
          • koxanaki Re: Deska mi smierdzi 15.02.12, 11:31
            Hmmmm mowisz? Nie pomyslalam o plastiku, mam jedna do mies, druga do pozostalych rzeczy obydwie maz mi skroil i mysl o plastiku mi w glowie nie postala, ale mi czesto den kowi tongue_out
            Poki co sprobuje rad Ani.
            Bachula z Twojej rady tym razem nie skorzystam wink
            • bachula_gr Re: Deska mi smierdzi 15.02.12, 15:12
              koxanaki napisała:
              > Bachula z Twojej rady tym razem nie skorzystam wink

Musisz byc kseni, skoro nie dowierzasz mocy chloryny.
              • koxanaki Re: Deska mi smierdzi 15.02.12, 15:57
                buahahahaha
                rozszyfrowalas mnie big_grin
                • bachula_gr Re: Deska mi smierdzi 15.02.12, 18:36
                  koxanaki napisała:

> buahahahaha
                  > rozszyfrowalas mnie big_grin

Do uslug, Watsonie.
    • kalanitka Re: Deska mi smierdzi 15.02.12, 18:52
      Tu forum.gazeta.pl/forum/w,49213,74999835,74999835,Deski_do_krojenia.html
      dziewczyny mają czasem fajne rady może coś znajdziesz
    • joasiaasienka Re: Deska mi smierdzi 16.02.12, 07:16
      Ja wkładam deskę po prostu do zmywarki i wszystkie smrodki i bakterie znikają .Deska jest oczywiście z litego drewna ,zaimpregnowana olejem przed pierwszym użyciem no i oczywiście nie robię tego po każdym użyciu deski ,tylko od czasu do czasu .
    • bebiak Re: Deska mi smierdzi 18.02.12, 00:22
      Wiecie, że nigdy nie zastanawiałam się nad swoimi deskami?
      Dopiero pod wpływem tego wątku polazłam do kuchni węszyć, ale niczego szczególnego nie wywęszyłam.
      Deski mam trzy: dwie drewniane (mała i duża) oraz jedną szklaną. Żadna z nich nie śmierdzi, choć w kuchni sporo czasu spędzam a i deski nie są wcale najnowsze.
      Nie wiem co na której kroję - tu kieruję się wielkością deski i wiem, że mięsa nie rozbijam na szklanej (za nią w ogóle nie przepadam ale skoro dostałam to i korzystam).
      Wszystkie myję gąbką z płynem do mycia naczyń, suszę na suszarce, potem odstawiam na miejsce.
      Pójdę jeszcze raz powęszyć ........
      Nie, naprawdę jest OK, a kroję sporo i cebuli i czosnku i pora - jak dziśsmile
      • koxanaki Re: Deska mi smierdzi 18.02.12, 09:28
        Bebiaku tez mnie to zastanawia skad na tyle lat kucharzenia teraz nagle tak sie porobilo? Ale faktem jest, ze nad deska unosi sie czosnkowy aromat. Sam w sobie apetyczny, ale przykleja sie do wszystkiego i do chleba krojonego na kanapke z dzemem i do bialego sera krojonego do miodu. Lubie czosnek, ale nie we wszystkim wink
        Poki co ani mycie w zmywarce, ani soda, ani mleko nie pomogly. Jesli fusy z kawy nie dadza rady tomi maz po prostu zeszlifuje deske, bo grubasna jest i jest z czego zdejmowac.
        • morita11 Re: Deska mi smierdzi 18.02.12, 17:26
          Zamiast sie nad ta smierdzaca rozwodzic ustrugaj i wymaluj sobi enowa wink
    • synnefianka Re: Deska mi smierdzi 20.02.12, 13:18
      Koxanaki, sprobuj powalczyc przy pomocy octu. Przy okazji warto wiedziec ze ocet zabija ponad 80% rodzajow bakterii i grzybow (wiecej informacji znajedziesz na portalach ekologicznych). Ma podobne dzialenie do chloru (uznany srodek czyszczacy wsrod ekologicznych gospodyn domowych!), a przy tym jest nieszkodliwy dla naszego zdrowia. Nadaje sie do czyszczenia blatow kuchennych, desek, a nawet szyb czy kafelek w kuchni i lazience. Ja nawet uzywam cieplej wody z dodatkiem octu kiedy szybko chce przeczyscic piekarnik (z zapachow), w ktorym wlasnie skonczylam piec rybe czy miesko, a w kolejce juz czeka ciasto (typowa sytuacja w czasie swiatecznego gotowania). W najgorszym przypadku zostawiam miseczke z woda i octem proporcja 1:1 na cala noc i rano piekarnik jest czysciutenki. Ocet swietnie sie sprawdza takze do czysczenia lodowek itp.
      Mleko zas fajnie "sciaga" zapach np. ze sledzi (moczymy sledzie w mleku aby mialy delikatniejszy aromat w potrawie), ale zupelnie nie nadaje sie do czyszczenia drewna.
      A zatem lopatologicznie, bierzesz troche goracej wody i troche wiecej octu (tak na oko) i szorowanko! wink Jak masz mozliwosc zanurzyc na kilka minut deske w roztworze wody cieplej z octem - tez powinno zadzialac.
      Pozdrawiam

• koxanaki Re: Deska mi smierdzi 21.02.12, 11:34
        Dzieki kochana!!!
        Nie dosc, ze podzialalo rewelacyjnie to jeszcze sie wpasowalas w moje nastawienie, ktore ostatnio sprzyja ekologicznym, ekonomicznym, domowym sposobom czyszczenia.
        Po szale na chloryne zaczelam sie nawracac na sode i takie tam. Nie wszedzie, bo jednak w toalecie wierze tylko w chloryne wink ale juz oddtykanie rur to ostatnio wylacznie sol+soda+ocet. Piekarnik wyczyscilam pasta z sody i o dziwo zeszlo wszystko czego nie moglam zetrzec pianka "specjalnie do piekarnikow". Takze njzwyczajnie w swiecie Ci podbieram sposoby ronze na uzycie octu smile
        • bachula_gr Re: Deska mi smierdzi 21.02.12, 15:07
          koxanaki napisała:
          > Po szale na chloryne zaczelam sie nawracac na sode i takie tam.

I przepadla szansa na greckie obywatelstwo.
          Wstydzilabys sie.
          • koxanaki Re: Deska mi smierdzi 21.02.12, 16:29
            No teraz to mnie zmartwilas wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka