Dodaj do ulubionych

praca i życie

02.08.07, 19:41
Hej
mam 23 lata jestem młodą mężatką i właśnie kończe studia. Będe farmaceutką.
Planuje znaleźć sobie miejsce na ziemi i tak myśle o grecji . od lat spędzam
tam wakacje, i zakochana jestem w tym kraju. Napiszcie mi prosze jak wygląda
tam życie ? chodzi mi o średnie zarobki no i standart życia w stossunku do
pensji. A może ktoś sie orienyuje jak wygląda praca w aptece greckiej i czy
jest zapotrzebowanie na farmaceutów. Z kolei mój mąż mimo iż kończy
administracje wolałby pracować w gastrronomi jakie są średnie zarobki ile
kosztuje wynajęcie lub kupno mieszkania?
Z góry dziękuje za pomoc

Obserwuj wątek
    • magdusijaa Re: praca i życie 02.08.07, 20:16
      przyjezdzaj!!!!!!
      wreszcie bede miec u kogo robic zakupy farma. smile bo te buraki nie potrafia mi
      leku sprzedac jak im podaje nazwe substancji czynnejbig_grin
      • adasiaa Re: praca i życie 03.08.07, 09:43
        Hej Bali
        Decyzja o przyjezdzie i pozostaniu jest zawsze bardzo trudna, ale tak na prawde
        nie przekonasz sie czy bylo warto, dopoki nie przyjedziesz. Dobrze ze masz
        pewnego rodzaju porownanie, ze kraj nie jest zupelnie Ci obcy, ze bylas,
        widzialas, wiesz "z czym sie je". Nie jestem ci w stanie powiedziec jak wyglada
        zatrudnienie w twoim sektorze, konkretnie w aptece, nie wiem czy sa miejsca
        pracy i jakie sa zarobki. Ja sama nei ejstem dosc dlugo, ale na szczescie
        znalazlam szybko prace i co wazne - nie musze pracowac fizycznie. Mysle, ze
        najwiekszym problemem ktory dotyka ludzi z Europy, jest - oczywiscie tuz po
        fazie bezwzglednego zachwytu- zderzenie z codziennoscia, ktora czasmi przeraza,
        doprowadza do rozpaczy. Ja chyba nigdy nie przestawie sie na akceptacje tych
        zachowan typu pchanie sie do metra, czy wywalanie brudnych materacy na ulice.
        Nie mozesz szukac tutaj Polski, mozesz znalezc nasze sklepy, wypozyczalnie, ale
        od razu nastaw sie na zupelnie cos innego. Z pozytywnych rzeczy: pogoda, pogoda
        i jeszcze raz pogoda, ktora pozytywnie nastraja do zycia; samo nastawienie do
        zycia jest inne, ktorego czlowiek sie tutaj po prostu nie obawia, bo i tak
        wszyscy zyja z kredytow, ktore kiedys tam sie splaci. Czlowiek nie ma czarnych
        mysli nad glowa, nawet jesli jest zobowiazany wobec banku czy innych
        uwarunkowan. Jesli bedzie ci sprzyjac szczescie i dostaniesz prace legalna,
        czekaja cie mile niespodzianki, jak np dodatkowe pieniazki na swieta Bozego
        Narodzenia, i Wielkanoc, oraz wakacje, cos co wyplaca panstwo i cos co ci sie
        nalezy. Czlowiek nei musi przejmowac sie faktem, ze nie "wyrobi" finansowo na
        swieta, mozesz np zaprosic rodzicow czy chocby sama do nich wyjechac. Jezlei
        chodzi o realia finansowe, to kraj jets pelen paradoksow. Z jednej storny
        wszystko jest baaardzo drogie, a z drugiej strony relacje cenowe sa kompletnie
        inne niz w Polsce, i stac jest czlowieka na zakup kilku rzeczy z pensji. Nie
        wyobrazam sobie u nas w kraju przy moich zarobkach, aby z niziutkiej pensji
        kupic soie mebel np w Ikei, a tutaj jesli tylko bedizesz umiala trzymac
        dyscypline jest to mozliwe. Tym bardziej ze czlowiek uczy sie w jakich sklepach
        kupowac jedzenie, gdzie nabywac swieze owoce i jak np polowac na wyprzedaze w
        sklepach z ubraniami.To wszystko powoduje, ze na prawde mimo drozyzny, mozna
        sobie przy niskiej pensji odkladac jakas niewielka, ale zawsze sume (ktora warto
        np wysylac do Polski na 2 czy 3 filar) (odezwala sie ta, ktora nie odlozyla
        nigdy ani grosza, heheheheh , ale teoretycznie jest to mozliwe) Poza tym sa
        rowniez inne myki, o ktore musisz popytac ludzi siedzacych tutaj jakis czas, jak
        np zwrot kosztow poniesionych za wynajem mieszkania, jesli tylko masz legalna
        umowe z wlasicielem. Jesli masz jakies pytania, aczkolwiek - jak mowie_ meiszkam
        tutaj tylko kilka miesiecy - daj mi znac na gg 2617208.
        Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka