Dodaj do ulubionych

Organizacja objazdów

23.08.15, 20:58
Objazdy w związku z zamknięciem wiaduktu warszawskiego. Stworzono przystanek autobusowy na ul. Kruszcowej. Szkoda, że w taki sposób, że zgodnie z przepisami mimo wolnej przeciwnej strony nie da się ominąć stojącego autobusu... .
Obserwuj wątek
    • xfinlandia Re: Organizacja objazdów 24.08.15, 18:20
      Sam pomysł zmiany pierwszeństwa na Piłsudskego /10 Lutego jest chory - dziwne że jeszcze nie doszło do wypadku - auta zasuwają prosto Piłsudskiego szybciej niż kiedyś (bo luźniej) a tymczasem to wyjeżdżający z 10 lutego mają pierwszeństwo. Trąbią tu na siebie całe dnie
      • juszcz83 Re: Organizacja objazdów 25.08.15, 19:16
        chyba chorzy sa ci ktorzy dostali, po zdanym niewiemjakimcudem egzaminie, prawo jazdy, ktore zobowiazuje ich do patrzenia na znaki. Dobrze, ze prawo jazdy nie jest juz bezterminowe - okulisci beda mieli duuuuzo roboty.
        Sama zmiana jest potrzebna bo pierwszenstwo ma miec droga objazdowa a nie dojazd do szkolnej, bez przesady. Objazd przez 10lutego, Piaskowa jest naprawde niezly, nie ma zadnych czerwonych swiatel, tylko ludzie takie nie ogarniete jada i zwiedzaja zamiast sprawnie sie poruszac.
        • aro333 Re: Organizacja objazdów 25.08.15, 20:58
          A moze to kolega malo ogarniety i nie zauwazyl ze cala Piaskowa to 40km/h? Nie zebym sie czepial ale jakos to slowo nierogarniety kojarzy mi sie z powolna jazda. Na Piaskowej swego czasu stalo po dwa patrole z suszarkami i kazdy z nich mial rece pelne roboty przy tzw rozgarnietych.
          • juszcz83 Re: Organizacja objazdów 26.08.15, 11:37
            absolutnie nie wymagam lamania przepisow a wrecz przeciwnie ich bezwzglednego przestrzegania! Tylko jak jest 40 to jedz rowno 40 a nie 34 i zwiedza i jeszcze zaraz sie prawie zatrzyma a potem dopiero wrzuca kierunek. A propos jeszcze 10lutego i PIlsudskiego to wlasnie tam powinni stac policjanci do skutku, az ludzie zaczna patrzec na znaki i jezdzic tak jak powinno byc. Juz z tydzien jest zamkniety wiadukt a ludzie do tej pory nie ogarniaja pierwszenstwa na 10lutego. Gdzie jest policja?! Wazniejsze jest wymuszanie pierwszenstwa niz szalona jazda blisko szescdziesiatka na Piaskowej w tym momencie.
            Ogarniety jezdzi sprawnie co nie znaczy ze jedzie szybko jak wariat.
    • efaster Organizacja objazdów nalezało użyć żółtej taśmy 26.08.15, 22:36
      naklejanej na asfalt która wyznacza tymczasową organizację ruchu i tak by wtedy wszyscy wiedzieli o co kaman inna para kaloszy, że ludzie boją się nowej organizacji ruchu, w ogóle w PL kierowcy boją się dróg z tzw. "łamanym" pierwszeństwem i to jest wszędzie bo niby masz pierwszeństwo a boisz się, że ktoś wyjedzie i go wymusi. Skoda, że Policja tam nie wyśle patrolu drogówki choć ponoć wiedzą, ale nasza policja lubi sobie jeździć i patrolować i najlepiej jak nikt im spokoju nie narusza, albo obie staną np. przy straży koło ronda i piszą w notatniku .... Jakoś firma remontująca wiadukty na zlecenie PKP PLK mogła takowe linie nakleić (barwy żółtej) jak zamykali wiadukt łukowski czy nawet jak było wahadło pod garwolińskim tylko tutaj wykonawca nie został do tego z obligowany.

wg. mnie powinni jeszcze zmienić pierwszeństwo przejazdu na Piłsudskiego względem WP i Szkolnej po co pierwszeństwo przejazdu na Piłsudskiego jak i tak wiadukt zamknięty tu też powinni zrobić ustąp pierwszeństwa a WP w Szkolną powinna mieć pierwszeństwo. Inna para kaloszy, że pewnie nie zlikwidują (sfrezują) garbów na samy wiadukcie nad torami bo tam szczególnie na łączeniu strasznie wystaje garb/fałda asfaltu. Dziś tam byłem i już odkopali się do żywego czyli do łuków kamiennych nad karierem i teraz jestem ciekaw czy będą całą konstrukcję rozbierać czy jakoś to uzupełniać/uszczelniać ??

po za tym w piątek o 20.00 zamkną do poniedziałku do rana (od 4.00) wiadukt garwoliński mam nadzieję że to już ostanie zamknięcie bo ile można

I kiedy miasto wejdzie na trener budowy tunelu na przedłużeniu ul. Kilińskiego na BIP jest przetarg już kilkukrotnie przekładany i pod koniec października ma być w końcu rozstrzygnięty .... pytanie kiedy ostatecznie otworzą .....
    • educationonline Re: Organizacja objazdów 27.08.15, 01:32
      Moim zdaniem zmiana organizacji ruchu jest niepotrzebna a wręcz głupia, dlaczego? A dlatego że na skrzyżowaniu 10-lutego i Piłsudskiego są światła i wystarczyło wydłużyć zielone światło dla wyjeżdżających z 10-lutego i nie byłoby żadnego problemu. Może w ogóle lepiej zrezygnować w całym mieście ze świateł i zostawić tylko znaki?
      • kerac32 Re: Organizacja objazdów 27.08.15, 09:03
        Ludzie, o czym Wy w ogóle dyskutujecie? Z powyższej wymian zdań, widać tylko, że wszyscy jeżdżą wg dotychczasowych przyzwyczajeń, na pamięć. Wystarczyła mała korekta w organizacji ruchu, a zaczynają się stęki, jęki i lament. A może lepiej byłaby tak..., a może inaczej? Na tym skrzyżowaniu wszystko jest prawidłowo oznaczone. Wystarczy tylko patrzeć na znaki i się do nich stosować. Ma rację Juszcz83, że tam powinien stanąć patrol policyjny i zająć się piratami "wiedzącymi" lepiej jak się jeździ, oraz durniami, którzy niezrozumiałym trafem dostali prawo jazdy, nieumiejącymi wykorzystać nabytej wiedzy w praktyce. I karać bezwzględnie, za najmniejsze wykroczenie. Nawet za najechanie fragmentem koła na linię ciągłą. Teraz jest tak, że samochody wjeżdżające z Piłsudskiego w 10-go Lutego, jadą jednocześnie dwoma pasami, swoim i lewoskrętem na tej ostatniej. A linią podwójną ciągłą mają niemal dokładnie w osi podłużnej samochodu. Dojeżdżającym lewoskrętem do skrzyżowania pewnie serce zaczyna bić szybciej i przychodzi myśl: bedzie "przecierka", czy nie będzie? To samo można obserwować na Armii Krajowej, Wojskowej, Łukowskiej, Katedralnej, 3-go Maja, właściwie wszędzie gdzie są wyznaczone w obu kierunkach przynajmniej 3 pasy ruchu. Powtórzę, policjanci karzący bezwzględnie, szybko zaprowadziliby tam porządek. Jestem przekonany, że już sam ich tam widok sprawiłby, że wszystkim natychmiast wróciłyby zdrowy rozsądek i wiedza nabyta w czasie kursu nauki jazdy :) My, Polacy, jesteśmy takim gatunkiem, że jak nie czujemy nad głową przysłowiowego kija, to wszystkie regulacje i przepisy zwyczajnie olewamy. Ot tak sobie :/
        • educationonline Re: Organizacja objazdów 27.08.15, 12:19
          Przyzwyczajeń ludzkich nie zmienisz swoim krzykiem, jeśli duża grupa ludzi jeździ tą drogą 10 lat codziennie to nie patrzą już na znaki. Tak już jest i żeby uniknąć problemów robi się objazdy jak najmniejszą linią oporów. Tak jak napisałem wcześniej wystarczyło wydłużyć zielone światło dla 10-lutego i nie trzeba nic więcej robić i komplikować i wysyłać patroli policji i głupkowatych dyskusji na forum prowadzić. Wiem że próbujesz mnie przekonać o wyższości swojej racji ale ja piszę że ta zmiana organizacji ruchu jest kompletnie niepotrzebna.
          • kerac32 Re: Organizacja objazdów 27.08.15, 12:34
            Akurat nie Ciebie zamierzałem przekonywać :) Miałem na myśli tych malkontentów, którzy na wszystko narzekają. Jęczą na dziury w drodze, a jak zacznie się remont i, w związku z nim, drogę wyłączają z ruchu, wrzeszczą w proteście jeszcze głośniej. Ich racja zawsze jest "najracniejsza" :/ Tylko swojego braku dobrej woli nie są w stanie zauważyć. Przyzwyczajenia rządzą.

Ps. Masz rację, dyskusja o zasadności zmiany organizacji ruchu na tym skrzyżowaniu zaczyna być "głupkowata".
          • kerac32 Re: Organizacja objazdów 27.08.15, 12:42
            > jeśli duża grupa ludzi jeździ tą drogą 10 lat codziennie to nie patrzą już na znaki.

Nieświadomie przytoczyłeś dowód, że zmiana w przepisach, przyznających prawo jazdy na 10 lat, jest jak najbardziej uzasadniona. Takim jeżdżącym na pamięć, z przyzwyczajenie, znakomicie zrobiłaby weryfikacja na powtórnym egzaminie z wiedzy i umiejętności zachowania się na drodze.
            • efaster Re: Organizacja objazdów 28.08.15, 01:11
              moi drodzy parafianie jakby to Kudelski na mszy powiedział

ta sygnalizacja jest tzw. akomodacyjna tj. na czujniki w jezdni (pętle akomodacyjne) + detekcja przez kamery (te małe białe kamerki u góry wysięgnika sygnalizatora) i to one sterują sygnalizacją w zależności od ilości pojazdów (moduł sterujący sam je sobie zlicza) + do tego sygnalizacja na przejściach dla pieszych (te żółte przyciski) owszem można zaprogramować priorytety ale zasada działania jest taka jaką napisałem i taka sygnalizacja nijak się ma do sygnalizacji czasowej którą programujesz czasowo (cykl zmiany świateł + długość wyświetlania danego sygnału)

po za tym zauważcie jak jest jakaś awaria świateł to o dziwo jakoś ruch się upłynnia oczywiście pod warunkiem, że wszyscy się stosują do znaków czy zasady tzw. prawej strony (czyli ustępujesz pierwszeństwa temu z prawej) jak było jakiś czas temu przy 7-ce jak była awaria, korki znikły jak ręką odjął bo każdy wiedział co ma robić ci co byli na Starowiejskiej mają pierwszeństwo ci z Kazimierzowskiej i Wyszyńskiego musieli trochę poczekać ale o dziwo przez to na Wyszka był mniejszy korek ....

A tam tak jak pisałem wyżej wykleić/wymalować na asfalcie przerywane linie wyprowadzającą pierwszeństwo z 10 Lutego do tego x-ami zakleić trójkąty na 10 lutego w Piłsudskiego dać na Piłsudskiego znak zmiana organizacji ruchu a póki co postawić patrol drogówki i wszyscy będą heepy jak dostanie jeden z drugim młotek 500 zł i 10 pkt. za jazdę na pamięć a do tego skierowanie na np. badania lekarskie lub ponowny egzamin wtedy mości zrozumieją.

Po za tym co zozumiecie jako jazdę na pamięć jak 500 m dalej jest wielka dziura ktoś nad nią przeleci czy jak a może jak w Powrocie do przyszłości samochód zacznie latać no ludzie bez jaj ... jak ktoś jest tępy to niech może nie wsiada za kółko bo tylko sobie i innym biedy napyta, po z a tym co to daje, że przeleci na wprost jak dalej i tak musi albo w lewo (w WP) albo w prawo (w Szkolną) skręcić i tak na wjazd pod wiadukt musi poczekać na tzw. nawrotce a ze Szkolnej gdzie by nie wyjechał czy w Tetmajera czy Cmentarną to i tak musi ustąpić pierwszeństwa na Piaskowej czy na 10 Lutego koło ronda .... logi w tym żadnej ..... karać, karać i jeszcze raz karać .... głupotę trzeba tępić już od samego jej zarania ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka