Dodaj do ulubionych

Wybory 2018r.

25.02.18, 18:06
Mamy pierwszego kandydata na Prezydenta
15.01.2018 youtu.be/3Y5e7gQNqnA
Inni na razie nie ujawniają się.
Obserwuj wątek
    • krzycho01252 Re: Wybory 2018r. 27.02.18, 10:00
      Za 9 dni Dzień Kobiet. Rajstopy kupiłem a goździk zamarzł.
      Podbiłem po znajomości.
      • mpppm Re: Wybory 2018r. 13.03.18, 16:53
        wiadomosci.onet.pl/kraj/abp-gadecki-kosciol-nie-stoi-po-stronie-prawicy-lewicy-ani-centrum/wwyse9f
        "Dlatego zadaniem kapłanów nie jest angażowanie się w życie polityczne, a w szczególności życia partyjne - stawanie po stronie tej czy innej partii. My nie stoimy ani po stronie prawicy, lewicy ani centrum - stoimy po stronie bożej. To jest rola kapłana - podkreślił."

Jak będzie?
        • mpppm Re: Wybory 2018r. 17.03.18, 22:53
          www.podlasie24.pl/miasto-siedlce/region/wojciech-kudelski-nie-bedzie-kandydowal-na-prezydenta-siedlec-24e95.html
          "W najbliższych dniach powinniśmy poznać nazwisko kandydata na stanowisko prezydenta Siedlec z ramienia Prawa i Sprawiedliwości. Nieoficjalnie mówi się, że o fotel prezydenta Siedlec może ubiegać się Karol Tchórzewski - prezes PEC, syn ministra energii Krzysztofa Tchórzewskiego lub Grzegorz Orzełowski - prezes Agencji Rozwoju Miasta Siedlce."
          • mpppm Re: Wybory 2018r. min Tchurzewski 20.03.18, 22:00
            businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/emerytury/k-tchorzewski-o-ppk-pis-moze-przegrac-przez-nia-wybory/p4ts301
            Pan się nie martwi, powinien Pan wiedzieć, że większość ludzi w mieście tej kwoty ok. 3000 zł nie zarabia. Wyborcy jednak zauważyli pańskie obawy.
            • an.chojnacki Re: Wybory 2018r. min Tchurzewski 21.03.18, 05:27
              Ja myślę Panie Marianie - że w tych wyborach w Siedlcach kandydować będzie na prezydenta zupełnie inny (choć bardzo podobny) Tchórzewski...
              • siedlce.tv Re: Wybory 2018r. min Tchurzewski 28.09.18, 00:38
                Jest zadyma na całą Polskę a Was tam nie ma!
                infosiedlce.pl/artykul/syn-ministra-tchorzewskiego/516823

Ja osobiście nie widzę w tym afery, że partia silnie związana z kościołem, której członkowie oficjalnie deklarują swoją przynależność do niego, robią sobie w nim imprezę. Na zdjęciach Henio cieszy się jak małe dziecko. Grzech przerywać taką sielankę.
                • mpppm Wybory 2018r. 28.09.18, 17:21
                  "Siedlce Miasto Przyszłości"
                  Mieliśmy już hasło "Siedlce Miasto Przyjazne" teraz jeden z kandydatów za darmo rzuca nowe.
                  Co do miasta przyjaznego wszystko już ludziom się poukładało. Wiedzą że jest przyjazne dla całej "czapy" z Urzędu Miasta (wszyscy przyjezdni), członków jednej partii, kościołowi, przyjezdnym spoza urzędu.
                  Teraz będziemy mieli "Siedlce Miasto Przyszłości". Jakaś przyszłość nas czeka: nadal dziurawe ulice, nie pozamiatane ulice od wiosny do wiosny, place w centrum miasta na które nie chce się patrzeć, park o którym szkoda nawet mówić,
                  tańce, tańce, dzieci zarabiające na scenie na dorosłych zamiast się uczyć, krzywe pojęcie urzędników o promocji miasta przez zawodników przyjezdnych z drużyn zawodowych w których ładuje się publiczne pieniądze, wiatę rolniczą zamiast dworca i jeszcze większy dług.

Ludzie idźcie do lokali wyborczych, bo następne wybory dopiero za 5 lat.

Nie wierzcie w takie coś: "Służyć mieszkańcom, a nie sprawować władzę".
                  Wybierzcie z namysłem, ludzi z Siedlec, nie wybierajcie tych którzy zdradzili swoich wyborców i przenieśli się do partii w której widzą dla siebie korzyści, nie wybierajcie tych, którzy wprowadzili się do UM kilkanaście lat temu (kilka kadencji), odeślijcie emerytów na emeryturę, nie wybierajcie też tych, którzy funkcję Radnego chcą przekazać innemu członkowi rodziny.

Może komuś wydaje się, że kandydaci to tacy mili ludzie, podchodzą, witają się, rozmawiają, mają dla Was czas.
                  To są pozory.
                  Tacy będą jeszcze przez trzy tygodnie.
                  Po wyborach, mówię Wam, zmienią się.
                  Jeszcze raz, następne wybory dopiero za 5 lat, wybierzcie najmniejsze "zło" dla miasta i nas samych by przez 5 lat nie narzekać.
            • mpppm Re: Wybory 2018r. G.Orzełowski 21.03.18, 11:04
              www.youtube.com/watch?v=kiRy1z2XAn8
              Wygląda na to, że chyba nie chce kandydować.
              Być może już wie co jest grane.
    • mpppm Prezydent WK 27.02.18, 21:41
      Prezydent ogłosił, że nie będzie kandydował.
      www.podlasie24.pl/miasto-siedlce/o-tym-sie-mowi/wojciech-kudelski-o-swoim-kandydowaniu-na-stanowisko-prezydenta-siedlec-24a26.html
      • mpppm Broń do domu 09.03.18, 19:40
        wiadomosci.onet.pl/kraj/zolnierze-wot-beda-przechowywac-bron-w-domu-plk-wiktorowicz-jestem-zwolennikiem/s9en7j5
        • kerac32 Re: Broń do domu 10.03.18, 00:31
          Nie jestem przekonany, czy to bezpieczne, chociażby ze względu na zabezpieczenie przed dostępem do broni w domach żołnierzy osób nieuprawnionych. Ilu z nich ma odpowiednie do tego warunki, tj. stosowną kasetę czy szafę pancerną trwale umocowaną do podłoża lub ściany? Już teraz widzę, że niektórzy z żołnierzy są nieodpowiedzialni. Jakieś 2-3 dni temu widziałem na Składowej takiego, co niósł kałasznikowa po ulicy bez jakiegokolwiek pokrowca. Trzymał go w dłoni jak kołek. Broń nie miała pasa naramiennego, ale za to nasadzony bagnet i włożony magazynek. Czy był załadowany amunicją nie potrafię powiedzieć. Dlaczego o tym piszę? Pora była przedwieczorna, a ten "wojak" był sam. Nie wyglądał na jakiegoś tęgiego chłopa, raczej przeciętne chuchro. Pomyślałem, że jakby się trafił jakiś opryszek i chciał mu ten karabinek wyrwać, to nie miałby z tym raczej specjalnego problemu.
      • przyjemny_gosc Re: Prezydent WK 10.03.18, 08:47
        Wojtek nie będzie już prezydentem? Dlaczego?
        • big798 Re: Prezydent WK 21.03.18, 14:50
          Bo już rozdał wszystko co było do rozdania. A i długów kupę jest na stanie.
          • mpppm Kandydat Daniel 16.04.18, 19:49
            tygodniksiedlecki.com/t45196-magdalena.daniel.powalczy.o.prezydencki.fotel.htm
    • an.chojnacki Re: Wybory 2018r. 18.04.18, 13:22
      Naczytałeś się pierdół o żabach, i teraz na siłę próbujesz zainteresować tym innych. Panie żabka.
    • an.chojnacki Bum... 23.05.18, 17:54
      jakby napisał Brejza...
      w końcu i Siedlce doczekały się "pomazańca", choć większość wiedziała o kandydaturze kandydata od jakiegoś czasu...
      www.tygodniksiedlecki.com/t45782-karol.tchorzewski.kandydatem.na.prezydenta.siedlec.htm
      na razie w komentarzach czytelników "prowadzi"...
      • mpppm Re: Bum... 24.05.18, 18:38
        www.tv-wschod.pl/wiadomosci/12975,ibris-dla-tv-wschod-pis-zwyciezca-wyborow-w-siedlc
        Wczoraj "Komitet" ogłosił kandydatów, a dzisiaj są już wyniki sondażowe.
        Bom ..... tarara bum!
        • mpppm I jest 01.06.18, 20:53
          youtu.be/1CM68iMOVOM
          a tu o czymś o czym nikt do tej pory nie wiedział
          youtu.be/BQVxwsAxpBo
          • an.chojnacki I jest, i go słychać... 01.06.18, 22:38
            No kandydat jest i od razu podstawia sobie nogi, bo jak sam nadmienił w swym entrée:
            1) "w Siedlcach od 40 lat nie wybudowano żadnego żłobka" - w tym czasie przez 21 lat prezydentami byli: Mirosław Symanowicz i Wojciech Kudelski - strzał w kolano... w tym wątku jeszcze: "zapewnienia władz, a zapewnienia moje - to są dwie zupełnie rożne sprawy" - no comments
            2) "ten znak [o sprzedaży] zniknie" - kto go wystawił (ten znak)? jaka była przyczyna? i czy ten ktoś poniesie tego konsekwencje? - strzał w drugie kolano...
            3) pomysł na start kampanii przy ruchliwej ulicy, zagłuszający to co miał do powiedzenia kandydat - czy ktoś w ogóle myśli? - seria strzałów w stopy...
            4) nie odpowiadam za prezydenta Kudelskiego - chciało by się rzec: a kto? "totalna opozycja"? - postrzał w plecy... z łuku...
            5) jaka będzie to kampania? - będzie to kampania społeczna... panie Pawle...no pan to powinien wiedzieć co to znaczy kampania społeczna - podpowiem - coś takiego jak ta o sądach i skradzionej kiełbasie...
            6) "kandydaci się przewijają" - ale w jakim charakterze są w stanie przewijania?

no i na koniec, że polecę Tymem - "króciutkie rezjume" - dajecie ogrom "argumentów" dla konkurencji, tak, że tego... thing
            • mpppm Drugi kandydat 05.06.18, 18:46
              www.youtube.com/watch?v=usq8fz2UWI4&feature=youtu.be
              4.30 min nie będzie zabierał stołków.
              Cieszę się, że mój jest bezpieczny, obiecał.
    • an.chojnacki Co dalej z synem ministra? 08.07.18, 12:49
      Ostatnio "zwykły poseł" raczył nadmienić, że PiS nie zgadza się, żeby łączyć kandydowania (na radnego, wójta, burmistrza lub prezydenta) z funkcjami w spółkach należących do państwa. I teraz pytanie o siedlecki PEC - kiedy zmiana prezesa (albo kandydata w wyborach)?
      I co z pomysłem prostowania chodzika przez kandydata? Wyprostuje, czy zarzucą ten wiekopomny projekt?
      • mpppm chyba coś tu nie tak? 11.08.18, 11:42
        Przypomnijmy, że w wyborach samorządowych nie można głosować z zaświadczeniem w innym miejscu niż miejsce naszego zameldowania. Wynika to ze specyfiki wyborów samorządowych i powiązanym z nimi pojęciem lokalnej wspólnoty samorządowej. Trudno sobie wyobrazić, aby mieszkaniec Radomia miał decydować o wyborze władz Lublina, skoro nie należy do wspólnoty tego miasta.

Bierne prawo wyborcze w wyborach samorządowych przysługuje obywatelom polskim, którzy posiadają czynne prawo wyborcze i najpóźniej w dniu wyborów kończą 25 lat. Nie jest wymogiem, aby kandydat na stałe zamieszkiwał gminę lub powiat, w którego rady kandyduje.

Przyjezdny nie może wybierać ale przyjezdny (spadochroniarz) może być wybierany.
        Jakie to logiczne, słuszne i dobre dla lokalnego społeczeństwa.
        Czy przed 1989r tak nie było?

Jestem za badaniem lekarskim tych którzy uchwalają takie prawo jak również kandydatów.
        • mpppm Wybory 2018 lista pis 14.09.18, 20:09
          W okręgu nr 1 listę tworzą kolejno: Grzegorz Chwedoruk, Jerzy Myszkowski, Robert Radosław Chojecki, Arkadiusz Robert Mazurkiewicz, Małgorzata Mańkowska, Łukasz Nowosielski, Katarzyna Krawczak i Dorota Starczewska.

W okręgu nr 2 na liście znaleźli się: Anna Sochacka, Stefan Marek Somla, Jadwiga Skup, Teresa Iwona Sikorska, Mirosław Sawicki, Marek Kordecki, Janusz Antoni Cabaj oraz Stanisława Wardak.

W okręgu nr 3 o mandat ubiegają się: Henryk Stanisław Niedziółka, Zuzanna Hanna Demczenko, Robert Jakub Gryczka, Grzegorz Staręga, Krzysztof Stawicki, Angelika Berta Ambroziewicz i Katarzyna Kozioł.

W okręgu nr 4 listę PiS tworzą: Iwona Maria Orzełowska, Maciej Hubert Nowak, Adam Stanisław Tomczuk, Krzysztof Lech Majchrzak, Wiesław Leszek Kobryń, Romana Iga Kornacka-Barczak, Agnieszka Andrzejewska i Marta Sosnowska.

na grubo zaznaczeni obecni radni.
          • mpppm Re: Wybory 2018 lista pis 14.09.18, 20:24
            2014r.
            www.spin.siedlce.pl/2014/11/02/pis-kandydaci-do-rady-miasta-siedlce/
            kandydatów pis było 46 w 2018 tylko 28.
            Co się stało?
            • mpppm Re: Wybory 2018 lista pis 14.09.18, 20:34
              poprawka, w 2018 startuje 30 kandydatów.
              • mpppm Re: Wybory 2018 lista pis 16.09.18, 02:24
                wiadomosci.onet.pl/kraj/andrzej-duda-skomentowal-informacje-dot-botow/zb3p6cx
                • mpppm Re: Wybory 2018 cena prądu, podwyżka 21.09.18, 09:33
                  wiadomosci.onet.pl/kraj/prad-zdrozeje-434-zlote-wiecej/4m5pcmk
                  Niby ślizgawka za darmo, drużyny sportowe z nazwą PGE, a naiwni myślą, że to za darmo.
                  Wszyscy za sponsorowanie przez PGE płacimy.

Była kiedyś afera sponsorowania sportu przez PZU i się to sponsorowanie szybko zakończyło.
                  • kerac32 Re: Wybory 2018 cena prądu, podwyżka 21.09.18, 15:22
                    Na dodatek obiecują jeszcze baseny z podgrzewaną wodą nad zalewem. Z pewnością za to też wszyscy zapłacimy.
                    • mpppm Wybory 2018 26.09.18, 16:24
                      Oto lista komitetów wyborczych:
                      Lista nr 1 - KW Bezpartyjni Samorządowcy
                      Lista nr 2 - KW PSL
                      Lista nr 3 - KW Partia Zielonych
                      Lista nr 4 - Koalicyjny KW Platforma i Nowoczesna
                      Lista nr 5 - KW SLD Lewica Razem
                      Lista nr 6 - Partia Razem
                      Lista nr 7 - KW Ruch Narodowy RP
                      Lista nr 8 - KW Wyborców Kukiz'15
                      Lista nr 9 - KW Wyborców Wolność w Samorządzie
                      Lista nr 10 - KW PiS
              • jkfooo Re: Wybory 2018 lista pis 17.09.18, 07:25
                Prezes powiedział że do polityki nie idzie się dla pieniędzy. Zadziałało w drugą stronę : nie rezygnuje się z pieniędzy dla polityki.
    • kerac32 Re: Wybory 2018r. 17.09.18, 08:26
      Prezes czy inny przewodniczący, bądź sekretarz, czy jak oni tam siebie nazywają, otwierają gęby wyłącznie po to, by zamydlić oczy gawiedzi. Mogą mówić co chcą, ale ich główną, jeśli nie jedyną inspiracją jest dorwanie się do kasy. Miejskiej kasy. Dla niej wyrzekną się dotychczasowych poglądów, jeśli takie w ogóle kiedykolwiek mieli, i przejdą do aktualnego obozu władz. Mimo, że prezydent Kudelski wielokrotnie podkreślał, mając na myśli radnych miejskich, że przecież "wszyscy dmuchamy w jedną trąbkę", co rzekomo miało oznaczać współdziałanie dla dobra miasta i jego mieszkańców, to tak naprawdę, przynajmniej ja to tak widzę, chodzi wyłącznie o prywatę. Stołki w spółkach miejskich i zależnych od Miasta są nagrodą za lojalność i współpracę wobec rządzących. Połowa wymienionych na listach PiS w przeszłości lub aktualnie zmieniła swoje organizacyjne barwy z PO, SLD STS na PiS. I w wielu przypadkach byli to szefowie terenowych oddziałów, a nie ich szeregowi członkowie. Trudno szukać bardziej zadziwiających wolt, jak w przypadku, że wymienię tylko niektóre: Kordecki, Sochacka, Sosnowska, Chojecki, Staręga, Wardak.
      • kelaclg Re: Wybory 2018r. 26.09.18, 17:45
        bede glosowal na pis bo tylko pis jest p[rawdziwa partia polityczna :D
      • pani_marcelina Re: Wybory 2018r. 03.10.18, 12:31
        pan Kudelski już swoje narządził pora aby teraz, na prezydenta Siedlec weszło trochę świeżości. Karol Tchórzewski powinien sporo zmienić w naszym mieście i zdecydowanie lepiej zagospodarować naszym miastem
        • an.chojnacki Re: Wybory 2018r. 03.10.18, 18:12
          Pani Marcelino, pozwolę się nie zgodzić z tak postawioną tezą - pan Karol jest nieodłącznym elementem mozaiki, jaką stworzył "narządzony", jak pani nadmieniła - prezydent Kudelski. Próba ucieczki pana Karola od poprzednika jest tyle nieskuteczna, co i infantylna. Parafrazując Miłosza - wyborca pamięta.
          • przyjemny_gosc Re: Wybory 2018r. 05.10.18, 22:00
            A mnie w Karolu przeszkadza jedno: jest synem swojego ojca.
            Jeżeli ludzie go wybiorą, to niech później nie narzekają na nepotyzm. Przecież ten człowiek niczego sam nie osiągnął. Tata został ministrem energii, to synek awansował z podrzędnego stanowiska w PECu, na prezesa. Jeszcze przymknąłbym oczy, gdyby PEC nie był firmą energetyczną. Ale aż tak bezczelnie obsadzać swoich na stołkach?

Dlatego w tych wyborach zagłosuję nie ZA jakimś kandydatem, ale PRZECIWKO Karolowi.
          • mpppm Re: Wybory 2018r. 14.10.18, 15:04
            Debata
            youtu.be/eJxZoyvTAnc
            youtu.be/vZsQwiPPtPo
    • Gość: krzycho01252 Re: Podsumowanie siedleckie IP: *.siedlce.domtel.com.pl 24.10.18, 10:20
      Wynik KT nie najgorszy. Sitnika za duży. Pani Daniel za mały w stosunku do Sitnika. Rada Miasta dla PISu cieniutka. Dla PO bez zmian. Szkoda, że PIS nie wygrał wyborów do sejmiku mazowieckiego. Już niech będzie Struzik ale na te marszałkowe, co to na koniec kadencji oddawały i dawały patrzeć nie mogłem.
      • kerac32 Re: Podsumowanie siedleckie 24.10.18, 11:39
        Tak, nienajgorszy, ale chyba większość siedlczan nie będzie z tego powodu rozpaczać. Czas na zmiany, ale nie takie jak nam obecnie rządzący miastem i krajem usilnie próbują wciskać. Polska i Siedlce to nie Północna Korea, gdzie władza przechodzi z rąk do rąk w obrębie jednej, czy paru rodzin. Pan Tchórzewski niczym znaczącym się dotąd nie wykazał, co mogłoby zwracać uwagę na dokonania. No, może tą idiotyczną akcją z nakładkami na tory na Składowej. Jeśli jego pomysłowość na przyszłość naszego miasta ogranicza się tylko do takich pomysłów, to lepiej by w ogóle nie wchodził do polityki, a los nie pokrał nas takim prezydentem. Jak na razie to jego największą zasługą jest to, że jest synem własnego ojca, który namaścił go na następcę odchodzącego prezydenta.
        Wierzę, że wyborcy pani Daniel oddadzą 4 XI swój głos na kandydata Bezpartyjnych Siedlec.
        • kerac32 Re: Podsumowanie siedleckie 26.10.18, 08:36
          Nowo wybrani radni z koalicji Lepsze Siedlce jednogłośnie poparli kandydaturę pan Andrzeja Sitnika ubiegającego się o urząd Prezydenta Siedlec. Mam nadzieję, że będzie to wystarczająca zachęta dla ich wyborców, by powtórnie, w komplecie wzięli udział w w drugiej turze wyborów w dniu 4 listopada i oddali głos na kandydata Bezpartyjnych Siedlec, kandydata, który powinien być teraz kandydatem wszystkich pragnących dobra naszego miasta siedlczan.
          • kerac32 Re: Podsumowanie siedleckie 05.11.18, 11:20
            Słowo stało się ciałem, mamy nowego prezydenta miasta. Na nic zdały się manipulacje, brudna kampania i zaklinanie rzeczywistości przez pisowski beton. Pan Andrzej Sitnik prezydentem Siedlec. Dla mnie najważniejsze w tym jest to, że został wybrany kandydat bezpartyjny. Gratulacje Panie Prezydencie!
            Teraz nastanie czas walki z zastałymi sitwami, będzie trudno, ale wierzę że nowy prezydent sobie z tym poradzi.
            Sądzę, że przynajmniej część radnych PiS, którzy przed wyborami wykonali zadziwiającą woltę, decydując się startować z ich list, tak teraz zrobią ją jeszcze raz i zaczną popierać A. Sitnika. Ostatecznie nie ma znaczenia, kto rozdziela posady, byle te posady dał. I niestety p. Sitnik będzie musiał się na to godzić. Bo nie ma wyjścia. Pecunia non olet.
    • krzycho01252 Re: Wybory 2018r. 29.10.18, 08:13
      To się tak nie przekłada jakbyś chciał.
      Cytując..."teraz kandydatem wszystkich pragnących dobra naszego miasta siedlczan...." Ja te chcę dobra naszego miasta dlatego zagłosuję na K. T. Z drugiej strony patrząc, jakby tak wspólnie chcieli to dlaczego nie złączyli się przed pierwszą turą. Bezpartyjni nie znaczy niepolityczni.
      • kerac32 Re: Wybory 2018r. 29.10.18, 12:46
        Niby prawda, ale problem z wyznawcami Twojej partii, szczególnie TEJ partii, jest m.in. w tym, że swój interes utożsamiają z interesem partii trzymającej władzę. A powinni mieć na uwadze jedynie dobro Siedlec i jego mieszkańców. Dla miejsca przy korycie wyprą się swoich prawdziwych poglądów. Znam osobiście niektórych radnych i szefów wydziałów w UM, czy nominantów Prezydenta na kierownicze stanowiska w instytucjach zależnych od Magistratu, z niektórymi uczyłem się nawet w jednej klasie, czy wyrosłem na jednym podwórku. Pamiętam, jakie mieli kiedyś poglądy, co prezentują teraz. Nie razi Cię wolta większości startujących i ostatnio wybranych z list PiS radnych? Jakiej są oni proweniencji?
        • an.chojnacki Re: Wybory 2018r. 30.10.18, 09:28
          Obejrzałem debatę i mam kilka pytań. Otóż po pierwsze, czy nie można by kuchni w szkołach udostępnić dla wszystkich: rodziców, studentów, osób konsekrowanych? Same plusy. Fontanna na placu Sikorskiego - a dlaczego nie Canale Grande? I pytanie ogóle: czy na prawdę mam uwierzyć, że jak nie wygra kandydat Tchórzewski, to Siedlce zostaną odcięte od finansów publicznych? Na prawdę? W mieście głosujących na PiS? W jakim świetle to stawia rząd i rządzących?
          • mpppm Nowy Prezydent 05.11.18, 15:57
            youtu.be/Q7thQVVkFg0
            Pierwsza sesja 19.11.2018r.
            Może Nowy Prezydent pokaże się 11.11 pod pomnikiem Wolności zamiast byłego?
    • an.chojnacki Długi, długi, długi... 12.01.19, 13:48
      W ostatnim tygodniu przetoczyła się dyskusja nt. budżetu miasta, i z doniesień prasowych nie wygląda to dobrze.
      A może papa starosty teraz inwestuje w powiat? Siedlce ubogacił - to teraz kolej na Mordy... a tak swoją drogą, wydać dotację oświatową na 2019, rok wcześniej - to trzeba mieć fantazję...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka