Dodaj do ulubionych

Kradzież i handel danymi osobowymi.

24.08.18, 12:51
Kilka lat temu, kiedy wszedłem na stronę internetową lokalnego brukowca, wyskoczyło mi okienko z informacją, że wygrałem telewizor i wystarczy wpisać swój e-mail i dane, wtedy dostanę informację jak odebrać nagrodę. Podałem swoje dane i upomniałem się o nagrodę ale okazało się, że to pomyłka. Za kilka dni na adres e-mail, który nie był nigdzie podawany publicznie, dostałem reklamę o przyjeździe cyrku do Siedlec i od tamtej pory na mój e-mail ciągle spływa kupa. Obecnie na dobę przychodzi tam około 30 niechcianych wiadomości a podkreślam, że ten e-mail nie był podawany publicznie. Do dzisiaj jestem w szoku, że oficjalnie zarejestrowana firma pozwoliła sobie na tak bezczelną kradzież i sprzedaż danych.

Podczas rejestracji działalności gospodarczej w Siedlcach, złożyłem wszystkie niezbędne dokumenty w urzędach oraz założyłem sobie konto bankowe. Dosłownie w tym samym tygodniu przyszła do mnie pocztą, oferta na otwarcie konta bankowego do działalności gospodarczej z innego banku. Gdyby to była oferta na zwykłe konto to jeszcze można to zrozumieć. Ale skąd bank wiedział, że potrzebuję pod działalność gospodarczą? Sprzedali mnie jak towar.

No i na koniec najgorsze. Mój profil działalności wymagał rejestracji w Urzędzie Komunikacji Elektronicznej. No i tutaj wszystkie dane od razu poszły w Internet publicznie. Prosiłem od wielu lat, że moja mikro działalność zarejestrowana jest w prywatnym bloku gdzie w tym samym mieszkaniu są moi rodzice. Nie mam nic do ukrycia i w każdej chwili urzędy mogą dokonać kontroli o ile wystąpi taka potrzeba. Ulotki rozrzucę tam gdzie jest mój potencjalny klient i nie każdy może zostać moim klientem ponieważ mam zawężoną specyfikację. Złoże ofertę tam gdzie ja chcę i gdzie moja usługa może być potrzebna. Również sam nie potrzebuję ofert bo sam dobieram urządzenia i usługi, które spełniają wymogi wąskiej specyfikacji. Nic nie pomogło a dodatkowo, musiałem spisać wszystkie urządzenia i ich lokalizację co poszło prawdopodobnie publicznie. Nie dość, że główny urząd upubliczniał wszystkie moje dane to jeszcze rozsyłał na różne filie i oddziały co pogłębiało problem.

Obecnie dzięki lokalnemu brukowcowi oraz urzędom państwowym:
- Dostaję na skrzynki po 30 wiadomości na dobę, które są reklamami a niektóre są ofertami złodziejskimi z góry widać, że to oszustwo. Nie podawałem sam, niektórych skrzynek publicznie.
- Mój telefon stacjonarny zalała fala niechcianych ofert, promocji, propozycji, zaproszeń na prezentację. Na pytanie, skąd Pan ma mój numer telefonu? Padała przeważnie odpowiedź np. sklepu w Rzeszowa: Numer mamy ze strony UKE. Sam telefon był zastrzeżony u operatora i nie wyraziłem zgody na umieszczanie go gdziekolwiek. Urzędy Państwowe stały się miejscem pozyskiwania danych do zapychania mi i innym linii telefonicznej oraz do oszustw. Masowy atak na mój numer stacjonarny zmusił mnie do rezygnacji z tej usługi.
- Telefon komórkowy. Identyczna sytuacja. Zastrzeżony u operatora. Nigdzie nie był podany publicznie. Cały czas jakieś oferty, promocje, spam, prezentacje. Dzwonią z całej Polski, Poznań, Wrocław, Rzeszów. Mnie nic z tymi ludźmi nie łączy. Mój numer posiadają znajomi. Jest napisany na fakturach VAT dla moich klientów oraz posiadają go kontrahenci. Reszta to złodzieje i oszuści, którzy posiadają ten numer nielegalnie. Albo od lokalnych oszustów albo od urzędów państwowych, które upubliczniają bez zgody dane gdzie chcą.

Mamy jakieś urzędy ochrony danych, prawo i państwowe i europejskie teraz RODO i co?

Ja mam zalane kupą skrzynki, musiałem odłączyć telefon stacjonarny a do domu przychodzą mi w nocy obcy ludzie naćpani etanolem po ofertę. Przychodzą jakieś mendy i prowokatorzy. Patrzą się mi w oczy, dłubią w nosie i rzucają kulki na podłogę. Jakieś niedorozwoje pomawiają i nasyłają policję. Wielokrotnie ktoś zamawiał jedzenie, towary na mój adres. Ktoś nawet zamówił ogromny transformator olejowy używany w energetyce i przyjechała ciężarówka. Ogólnie to mi to zajmuje 5 sekund. Mówię przez domofon, że nie zamawiałem tego. No ale ludzie ponoszą straty przez taki handel danymi i żarty. Dostałem też wiele e-maili podszywających się pod banki oraz faktury za usługi z których nie korzystałem. Wszystko dzięki lokalnym opryszkom i urzędom państwowym.

Jakie macie doświadczenia z ochroną danych osobowych w Polsce?
Obserwuj wątek
    • przyjemny_gosc Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 26.08.18, 10:31
      "Podczas rejestracji działalności gospodarczej w Siedlcach, złożyłem wszystkie niezbędne dokumenty w urzędach oraz założyłem sobie konto bankowe. Dosłownie w tym samym tygodniu przyszła do mnie pocztą, oferta na otwarcie konta bankowego do działalności gospodarczej z innego banku. Gdyby to była oferta na zwykłe konto to jeszcze można to zrozumieć. Ale skąd bank wiedział, że potrzebuję pod działalność gospodarczą? Sprzedali mnie jak towar."

Jest taka strona jak CEIDG. Przypuszczam, że banki monitorują sobie ją i wysyłają oferty do wszystkich nowo-otwartych działalności.

Jeżeli dzwoni do mnie ktoś kto chce sprzedać garnki, albo zaprosić na pokaz. To wtedy pytam grzecznie taką osobę skąd ma mój numer. Co tam zazwyczaj próbuje kłamać, że wybrany losowo (obecnie w czasach RODO, numer nie może być wybierany losowo). Wtedy proszę jeszcze raz telemarketera o podanie bardzo dokładnie i wyraźnie swojego imienia i nazwiska, oraz firmy w której pracuje. Jeżeli coś odburknie, albo powie bardzo szybko, to proszę o powtórzenie do skutku. Następnie proszę o podanie imienia i nazwiska jego kierownika i tu zależy, czasami chcę aby podszedł do telefonu, a czasami nie ma takiej potrzeby. Chcę również, aby telemarketer poinformował mnie w jaki sposób mogę złożyć na niego skargę, po czym informuję go, że:
      -proszę o wykreślenie z bazy numerów, ponieważ nie życzę sobie takich telefonów;
      -składam na niego skargę wpisując jego imię i nazwisko, a skargę kieruję również do UOKiK

Działa. A działa dlatego, że w interesie telemarketera jest, żeby nie zrobił się szum wokół niego konkretnie. Szum i afera mogą być wokół firmy i taki pojedynczy człowiek, który w niej pracuje, może się z tego śmiać, bo najwyżej zmieni pracę, ale jeżeli afera kręci się wokół niego konkretnie, to wierzcie mi, że nikt tego nie chce.

Należy pamiętać, aby na taką osobę nie krzyczeć i nie być wobec niej chamskim. Grzecznie, spokojnie, aczkolwiek bardzo konsekwentnie dążyć do celu.
      • fototrendy.pl Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 28.08.18, 02:05
        Dokładnie, warto pamiętać, że oni tam pracując wykonują tylko polecenia przełożonych. Często to jest jedyna praca, jaką mają.
        • siedlce.tv Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 22.09.18, 14:37
          fototrendy.pl napisał:

> Dokładnie, warto pamiętać, że oni tam pracując wykonują tylko polecenia przełoż
          > onych. Często to jest jedyna praca, jaką mają.

Tak. Ja to wiem. Na telefonach siedzą małe wychudzone dziewczynki i zbierają na leki dla chorej mamy. Mi bardziej chodzi o to co dzieje się wcześniej i o przełożonych tych biednych niewiast. Chodzi mi o to, że niby szanująca się firma, kradnie moje dane osobowe i o całą otoczkę tego zajścia. Podobno byłem milionowym odwiedzającym a dane miałem podać, żeby otrzymać telewizor. Tego jest więcej już mi się nie chce rozpisywać. Druga rzecz to Urzędy Państwowe, które upubliczniają dane osobowe bez zgody właściciela, wszędzie tam gdzie sobie chcą, rozsyłają je po filiach i są pasożytem żerującym na ludziach.
          • news_1 Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 22.09.18, 14:51
            Koleś, idź ty w końcu do lekarza i przebadaj się. uwierz, masz naprawdę spore problemy z samym sobą.
            • siedlce.tv Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 22.09.18, 15:03
              Znowu tu jesteś obłąkana przybłędo?
              • news_1 Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 22.09.18, 15:18
                Znów prochy ci się skończyły?
                • siedlce.tv Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 22.09.18, 23:43
                  Prześladujesz mnie od kilku lat. Wypisujesz oszczerstwa i pomówienia. Cały czas prowokujesz i obrażasz mnie. Wielokrotnie kłamałeś. Razem ze swoimi kolesiami rąbiecie dane osobowe, sprzedajecie je i upubliczniacie. Moje dane wyrąbały twoje kolesie metodą na telewizor. Jak wyciągam brudy twoich kolesi to wchodzisz i robisz awanturę a kolejny koleś admin zaciera ślady kasując tematy. Tak się tutaj zagnieździłeś, że nie czujesz, że jesteś zwykłym przestępcą. Działacie jak zorganizowana mafia. Zgłosiłbym cię już dawno na policję ale wiem, że to nie ma sensu. Państwo w Państwie i tacy kryminaliści chodzą sobie po komendzie jak po własnym podwórku. Znam dobrze twój system działania. W normalnym kraju prawa, już byś dawno wąchał kraty.
                  • news_1 Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 23.09.18, 08:46
                    W Policji też mamy swoich ludzi. Cosa Nostra.
                    • siedlce.tv Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 23.09.18, 13:03
                      Pisałem już o tym. To jest Państwo w Państwie a na ciebie przestępco i twoich opryszków przyjdzie kiedyś kolej. Myślisz, że będziesz bezkarnie latami napadał i prześladował ludzi? Wszystkie twoje pomówienia i oszczerstwa w moim kierunku są w logach i nie wykręcisz się z tego przestępco. Gazeta.pl już jest poinformowana o twoim procederze, ja zbieram screeny i wszystko będzie zgłoszone na policję ale nie w tym skorumpowanym mieście.
                      • news_1 Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 23.09.18, 14:21
                        Upraszam pokornie o nie straszenie mnie. Chcesz mnie wpędzić w jakieś lęki?
                        Jak będziesz wybierał się z tym doniesieniem na komisariat, nie zapomnij zabrać ze sobą szczoteczki do zębów i zmiany bielizny. Niewykluczone, że panowie policjanci zadzwonią po innych panów, którzy przyjadą z kaftanem z rękawami wiązanymi na plecach.
                        • siedlce.tv Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 23.09.18, 16:04
                          Ja doskonale znam wasze metody działania. Przez wasze prowokacje już nie jedna niewinna osoba wylądowała w więzieniu czy psychiatryku. Tak spychacie niewygodną konkurencję i tych, którzy wyciągają wasze brudy i działalność przestępczą. Wykonam badania psychiatryczne i testy na narkotyki czy leki psychotropowe po czy złoże zawiadomienie w innym mieście na policję. Udokumentowałem już część zdarzeń i przesłałem do Gazeta.pl. Zgłosiłem już dzisiaj na policję w Siedlcach o całej nagonce i prześladowaniu ale tak jak już wspomniałem, całość zgłoszę jeszcze oficjalnie poza miasto a także poszukam gdzieś pomocy.
                          www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=684133301971766&id=468124353572663
                          • news_1 Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 24.09.18, 12:20
                            Jesteś 1 000 000 gościem odwiedzającym tę stronę. Wygrałeś zestaw kina domowego. Więcej szczegółów tu:
                            www.4usky.com/data/out/16/164116095-camel-wallpapers.jpg
                  • kalina_m Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 23.09.18, 17:26
                    > Moje dane wyrąbały twoje kolesie metodą na telewizor.
                    Nie bardzo rozumiem. Można prosić o wyjaśnienie?
                    • siedlce.tv Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 23.09.18, 17:36
                      Pewnego dnia wszedłem wieczorem na jeden z lokalnych brukowców i wyskoczył mi komunikat o tym, że jestem milionowym gościem i wygrałem telewizor. Wprowadziłem swoje dane, ale okazało się, że to ściema. Kilka dni później, na e-mail, który nie był praktycznie nigdzie podawany, dostałem ofertę handlową na wizytę w cyrku w Siedlcach. Od tamtej pory, leci mi na tą skrzynkę dużo spamu. Ukradli mi dane i wypróżnili się na skrzynkę.
      • siedlce.tv Re: Kradzież i handel danymi osobowymi. 21.09.18, 22:06
        przyjemny_gosc napisał:

> Jest taka strona jak CEIDG. Przypuszczam, że banki monitorują sobie ją i wysyła
        > ją oferty do wszystkich nowo-otwartych działalności.

To ciekawe, na jakiej zasadzie dobierają bank do klienta? To było dość dawno. Poruszyłem problem w temacie jako jeden z incydentów. Teraz, jak już mamy RODO, ACTA2 i inne skróty i nazwy, chciałbym poczuć zmianę.

> Jeżeli dzwoni do mnie ktoś kto chce sprzedać garnki, albo zaprosić na pokaz. To
        > wtedy pytam grzecznie taką osobę skąd ma mój numer. Co tam zazwyczaj próbuje k
        > łamać, że wybrany losowo (obecnie w czasach RODO, numer nie może być wybierany
        > losowo). Wtedy proszę jeszcze raz telemarketera o podanie bardzo dokładnie i wy
        > raźnie swojego imienia i nazwiska, oraz firmy w której pracuje. Jeżeli coś odbu
        > rknie, albo powie bardzo szybko, to proszę o powtórzenie do skutku. Następnie p
        > roszę o podanie imienia i nazwiska jego kierownika i tu zależy, czasami chcę ab
        > y podszedł do telefonu, a czasami nie ma takiej potrzeby. Chcę również, aby tel
        > emarketer poinformował mnie w jaki sposób mogę złożyć na niego skargę, po czym
        > informuję go, że:
        > -proszę o wykreślenie z bazy numerów, ponieważ nie życzę sobie takich telefonów
        > ;
        > -składam na niego skargę wpisując jego imię i nazwisko, a skargę kieruję równie
        > ż do UOKiK

U mnie zawsze jest podobnie. Numer jest losowy z ogólnodostępnej bazy danych a ja dostaję ofertę w konkretnej lokalizacji. Więc zanim nastąpiła losowość, ktoś musiał przenieść dane i je pogrupować. Ja od zawsze mam na wszystkich numerach, na stacjonarnym i na komórkowych, zastrzeżenie, że nie wyrażam zgody na umieszczania mojego numery oraz danych, w książkach telefonicznych czy innego rodzaju katalogach. Nie pamiętam dokładnie ale kiedyś w jednej z sieci, chyba była nawet dopłata za taką usługę. Jak np zapytałem skąd sprzedawca elektroniki z Rzeszowa ma mój numer on powiedział, że jest ogólnie dostępny na stronie Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Ja wielokrotnie prosiłem, żeby nie umieszczać moich danych publicznie, ponieważ mam w działalności wpisane archiwizacja danych czy przetrzymywanie haseł. Nie są to newralgiczne dane, hasła do stron www i inne drobne rzeczy, ale takie działanie UKE oraz wymuszanie na mnie podawania numerów seryjnych urządzeń czy ich lokalizacji , powoduje rozszczelnienie mojej struktury. To jest Polska tutaj dane wyciekają na każdym kroku. Oni sobie żarty robią z poważnych rzeczy.

> Działa. A działa dlatego, że w interesie telemarketera jest, żeby nie zrobił si
        > ę szum wokół niego konkretnie. Szum i afera mogą być wokół firmy i taki pojedyn
        > czy człowiek, który w niej pracuje, może się z tego śmiać, bo najwyżej zmieni p
        > racę, ale jeżeli afera kręci się wokół niego konkretnie, to wierzcie mi, że nik
        > t tego nie chce.

Oni podają prawdopodobnie fikcyjne imiona i nazwiska. Czasami bardzo dziwne. Dla mnie ogólnie cała działalność telemarketingu jest niezrozumiała. Dzwonią ze zwykłych numerów komórkowych i proszą o dane z dowodu osobistego. Nie rozumiem tego.

> Należy pamiętać, aby na taką osobę nie krzyczeć i nie być wobec niej chamskim.
        > Grzecznie, spokojnie, aczkolwiek bardzo konsekwentnie dążyć do celu.

Każdy stara się jak może, żeby być miłym dla bliźniego. Może czasami nie do końca to wychodzi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka