Gość: Majqa Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.kollegienet.dk 01.06.08, 16:39 A mnie intryguje przycisk ODŚNIEŻ na stronie :) przy tej temperaturze chyba nie ma potrzeby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eniac Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: 212.160.234.* 01.06.08, 16:40 "24. min. Pierwszy rożny dla Duńczyków zakończony wykopaniem piłki przez obrońców. Informujemy z kronikarskiego obowiązku. Wasilewski w szale kiwania - za plecami zostawił trzech obrońców i miękko dośrodkował w pole karne. Niecelnie. Ale rajd imponujący." To był tow. Dudka. Szaranowicz i spółka sie poprawili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom RomeNdal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 16:40 Czy ktoś może poinformować Pana Szpakowskiego, że nie ma u Duńczyków piłkarza o nazwisku RommeNdahl, tylko Rommedahl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bisu Re: RomeNdal IP: *.zb.lnet.pl 01.06.08, 16:46 Mówi się "Vingor" zamiast "Vingard", "Jorensen" zamiast "Jorgensen" - komentator nie odrobił pracy domowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: RomeNdal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 16:53 Ech, za dużo żądasz od Szpakowskiego. Wymowa duńska jest dla niego czymś za trudnym, skoro znacznie prostszych nie opanował. Ale akurat to z Rommmedahlem to nie kwestia skomplikowanej wymowy, tylko po raz kolejny przekręcenia czegoś, co jest zapisywane bardzo wyraźnie. A on sobie dodaje N, bo chyba tak mu wygodniej, jak się zmiękczy. Cały czas mi się to kojarzy z takim prostym chłopem ze wsi - z całym szacunkiem dla chłopów ze wsi. Chodzi mi o styl przekręcania każdego ciut bardziej skomplikowanego obcego wyrazu. Dlatego też uważam, że dla komentatora tak obytego w świecie jest to ciągła kompromitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bisu Re: RomeNdal IP: *.zb.lnet.pl 01.06.08, 16:58 Ok, ok, wiem, ze duńska wymowa do najłatwiejszych nie należy, nie udawajmy jednak, że Vingard czy Jorgensen są anonimowymi piłkarzami - ktoś, kto od lat zawodowo zajmuje się komentowaniem meczów powinien jednak znać zarówno tych piłkarzy jak i poprawną wymowę ich nazwisk... no ale może ja po prostu za dużo wymagam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: RomeNdal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:05 Od Szpakowskiego na pewno... ;). Dla niego przez długi czas (gdzieś chyba do roku 1998) nawet wymowa Zinedine Zidane była za trudna - wymawiał to: (zapis fonetyczny) zidan zidane, z akcentowanym E na końcu. O tysiącach innych podobnych kompromitacji nawet nie wspominam, bo książkę by na ten temat można było napisać. Więc o czym my tu w ogóle mówimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bisu Re: RomeNdal IP: *.zb.lnet.pl 01.06.08, 17:09 Tamtego to on sobie chyba akurat skrócił konsekwentnie mówiąc "Zizu" ;P Cóż, taki jego urok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: RomeNdal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:20 On może i skracał też sobie mówiąc Zizu, zresztą nie on jeden i akurat to nie jest niepoprawne. Ale najpierw na serio przez długi czas wymawiał jego imię i nazwisko w taki sposób, jak przytoczyłem wcześniej - i nie było to jednorazowe przejęzyczenie, żeby było jasne. Mam to nawet utrwalone na starych kasetach VHS ze skrótami Ligi Mistrzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bisu Re: RomeNdal IP: *.zb.lnet.pl 01.06.08, 17:27 Spokojnie, wierzę na słowo ;) Co nie zmienia faktu, że denerwowało mnie, gdy 50 razy w ciągu meczu słyszałem "Przy piłce Zizu" i kolejne 50 razy "przy piłce (tu wstawić dowolną błędną wymowę nazwiska Zidane)" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: RomeNdal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:36 No wiesz, w ogóle jakakolwiek transmisja z jego komentarzem, to wystawienie nerwów na poważną próbę :). A, przypomniało mi się jeszcze, jak to w tamtym czasie, zidan zidane grał w jednej drużynie z niejakim Ciro Ferrarą, którego imię Szpakowski z uporem maniaka (tu chyba nigdy się nie nawrócił) wymawiał: Kriko ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bisu Re: RomeNdal IP: *.zb.lnet.pl 01.06.08, 17:44 A mam przypominać "Puziola" czy "Etu"? Ten chłop ma po prostu własny słownik i należy mu się szacunek, że się go konsekwentnie trzyma ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: RomeNdal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:50 Ale skoro po latach potrafił zrezygnowac z równie konsekwentnie pielęgnowanej fryzury, to może by i słownik mógł wymienić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bisu Re: RomeNdal IP: *.zb.lnet.pl 01.06.08, 17:53 Limit zmian na dekadę wykorzystany... ale ma jeszcze czas, znając życie będzie nas raczył swoim komentarzem jeszcze jakieś 20 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: RomeNdal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 18:00 Dlatego cieszmy się tym najbliższym Euro, na którym komentować nie będzie :). To być może jedyna taka impreza na długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: RomeNdal IP: *.pp.htv.fi 01.06.08, 18:34 I jeszcze slynne nazwisko holenderskich braci blizniakow de Boer - Franka i Ronalda. Szpaku czesto czytal "bracia Frank de BER i Ronald de BUR". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kher Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.acn.waw.pl 01.06.08, 16:44 Maciej Żurawski fanem Cristiano Ronaldo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwet21 Hańba!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 16:46 No polacy jak tak na EM to moje Niemcy 100% mistrzami!!.Macie jeszcze jakies nadzieję??.Niemcom kibicować!!.Nawet ku..a kopnąć karnego debil nie potrafił?? Odpowiedz Link Zgłoś
olus_stad Re: Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba gener 01.06.08, 16:47 Jak to mozliwe? Na livescore jest 44minuta meczu, na kuszotv 34minuta, a Wy na zywo transmitujecie i jest tez 34minuta...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 16:47 A było brać Matusiaka do kadry. On przynajmniej karnego potrafił strzelić w reprezentacji. A Żurawski najwyraźniej wziął przykład przy tym karnym z boskiego Cristiano - podchodzenie na dwa tempa. Z identycznym skutkiem. No, powiedziedzmy, prawie identycznym, bo jednak CR nie strzelił aż tak żałośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cx Żurawski jak kretyn IP: *.sds.uw.edu.pl 01.06.08, 16:48 jeśli się zatrzymuje podczas karnego to po to, by zobaczyć w którą stronę się ruszył bramkarz i kompoąć w przeciwną. Bramkarz wyraźnie się ruszył w swoje prawo a Żurawski i tak kopnął prosto w bramkarza.... po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dee Re: Żurawski jak kretyn IP: *.eranet.pl 01.06.08, 16:53 ten karny byl watpliy [na 99% nie powinno go byc] wiec dobrze ze nie bylo bramki - niech zapracuja a nie psim swedem strzela do bramki. Zenujaca ta gra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falkor Re: Żurawski jak kretyn IP: *.reverse.mdcc-fun.de 01.06.08, 17:00 Żurawski karnych strzelać nie potrafi. To jego trzeci zmarnowany karny w kadrze. Nie powinien więcej podchodzić. Karnego musi strzelać nie najlepszy technik tylko ten co trzyma nerwy na wodzy. Mam nadzieje, że Leo sobie przemyśli sprawę zanim zdecyduje kto ma wykonywać karne na mistrzostwach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dee Re: Żurawski jak kretyn IP: *.eranet.pl 01.06.08, 17:14 A co on potrafi? Jest tylko jeden napastnik w kadrze, Ebi. Sam meczu nie wygra niestety. Reszta to wlasnie poziom Zurawskiego. Na Mgick'u poznali sie chociazby w bardzo przecietnym klubie jak celtic [nie zaslugiwal nawet na lawke rezerwowych] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Falkor Re: Żurawski jak kretyn IP: *.reverse.mdcc-fun.de 01.06.08, 17:34 Coś tam jednak potrafi. Zawsze sprawdzał się przeciwko słabszym przeciwnikom. Może być dobry na Austrię. Byle tylko nie zabierał się do wykonywania karnych. Zresztą inne stałe fragmenty w jego wykonaniu też pozostawiają wiele do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brat Anzelm Re: Żurawski jak kretyn IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.06.08, 17:48 Żurawski jest już emerytem - zdać sprzęt i na ryby, nie do zawodowego futbolu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 01.06.08, 16:49 Polska bez honoru! Wstyd szmacą nasz kraj. Po co oni awansowali na to Euro, znów na 3 meczy?! Leo czemu oszukujesz Polaków, to jest beznadzieja! Mam już dość tego, kolejny turniej zwalony i pewnie znów piękna porażka z Niemcami. Ps. Tusku odejdź bo same nieszczęścia nas spotykają! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.dclient.hispeed.ch 01.06.08, 16:50 Maciek wcale nie musial strzelac, wystarczylo spojrzec mu w twarz przed wykonaniem karnego, by ocenic, ze nie byla to dzis robota dla niego. Kto w tej druzynie potrafi strzelac z 11 m? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba gener IP: *.pools.arcor-ip.net 01.06.08, 16:54 polska to najlepsza druzyna swiata, nie ma mocnych na nia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Niech Boruc strzela jedenastki. IP: *.ghnet.pl 01.06.08, 16:56 Boruc powinien strzelać z 11 m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwet21 Bundesliga-Wolsburg!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 16:53 Jak dobrze,że Niemcy go wytrenowali.Gola strzelił.Przy tym LEO to zaden gola nie strzeli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortez i Pizarro I i co, madrale z czuba? IP: *.vn.shawcable.net 01.06.08, 16:53 Pierwsza polowa sie niby skonczyla? Tak jak ten wasz Michnik i cala Gazeta Wymiotna - tylko chcecie Polsce dowalic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: I i co, madrale z czuba? IP: *.chello.pl 01.06.08, 17:39 twoj [wasz] rozum sie skonczyl zanim sie zaczal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cortez i Pizarro Re: I i co, madrale z czuba? IP: *.vn.shawcable.net 01.06.08, 18:05 tylko na tyle cie stac? Cieniutko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietrek z czubasy zapomnieliscie o czyms!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 16:54 mija pierwsza połowa gry, spójrzcie na piłkarza z numerem 13.. mam mówić dalej ?? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.2a.pl 01.06.08, 16:55 Na boisku Marcin Wasilewski. Czy to już nie jest wystarczający powód na TO? Jeżeli nawet nie, to dodatkowo Duńczycy grają w strojach prawie identycznych jak Wasyl w TYM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Polacy-slabeusze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:01 DZien sadu nad wami Polacy jest juz bliski.Litosc nie bedzie wam okazana.Ztaka zbieranina chcecie nas , Niemcow wyzywac do walki? PRZECIEZ MY, NIEMCY WAS ROZWALIMY NA PYL.TO WSTYD DLA NASZYCH JUNGS WOGOLE Z TAK MARNYM PRZECIWNIKIEM musiec SIE POTYKAC.TO PO PROSTU DLA NIEMCOW DYSHONOR. Odpowiedz Link Zgłoś
lolektyrmand Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. 01.06.08, 16:56 Ki diabeł? Jak wciskam "odśnież", strona cofa się do 35. minuty i karnego (nie)Żurawskieego a' la Ronaldo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: art. Duńczycy mają znane na całym świecie białe piwo. IP: *.tvk.torun.pl 01.06.08, 17:01 To białe piwo nazywa się Hoeggarden, do naczynia z piwem można wrzucić limonki, cytrynę, maliny, truskawki. Jest naprawdę zacne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Duńczycy mają znane na całym świecie białe pi IP: *.pp.htv.fi 01.06.08, 18:12 A to jakas prowokacja, tak? Hoegaarden to slynne piwo belgijskie, ekspercie od siedmiu bolesci! A wrzucanie truskawek do niego to jakas profanacja. Jak juz, to cytryna. I zmrozona szklanka oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom mecz pożegnalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 16:57 "W towarzyskim meczu pożegnalnym polskiej reprezentacji". Zabrzmiało to bardzo dramatycznie. Chyba, że Szpakowskiemu chodziło o to, że to on na dłuższy czas się żegna z komentowaniem meczów reprezentacji i żal mu ... ściska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yy Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.08, 17:02 "45. min. I jeszcze odważne wyjście Boruca po błędach Wawrzyniaka i Dudka." A co tam robi Dudek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: degi Re: Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba gener IP: 91.189.0.* 01.06.08, 17:17 ach ten nasz komentator ;D spalony z rzutu rożnego... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgdf Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:12 Czepiacie się Szpakowskiego, a jego towarzysz to co? OfenZywa, defenZywa, nawet nazwiska trenera polskiej reprezentacji nie potrafi poprawnie wypowiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Książę dunski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:14 z tego co pamiętam, w Hamlecie, to jest mowa o wojsku czy wojnie z Polską. Odpowiedz Link Zgłoś
michaell37 Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. 01.06.08, 17:17 Właśnie ktoś krzyknął w TV " Włodek, Euro 2012 nasze!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: 212.180.165.* 01.06.08, 17:20 nie wiem co myślicie, ale ja skład z 2 połowy jest tym bardziej "wyjściowym" niż z pierwszej. btr, Roger 2 dobre podania zaliczył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystiang Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:26 Czyżby kolejna relacja bez spodenek Wasilewskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: *.ggsn.netcom.no 01.06.08, 17:31 Kocham te teksty Szpakowskiego: "Gdyby nie duński bramkarz, byłoby 2:1". No tak gdy nie bramkarz, gdyby nie obrońcy, gdyby nie drużyna przeciwnika, to byśmy trzy strzelili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atikin Polska - Dania Z czuba i na żywo. Próba general.. IP: 83.168.84.* 01.06.08, 17:34 szpakowski zauwazyl błąd spikera a własnych nie widzi ;/ mógłby zacząc kometnowac mecz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwet21 Kur..a!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 17:36 Siedze i oglądam ten mecz jak na mękach pańskich.Kobicuję Niemcom ale na własne oczy chciałam zobaczyć drużynę polską ,która to ma Niemców wykończyć zabieganiem,która ma Niemców pokonac,która ma wygrac EM!!.Czy Wy z tej Polski..a jestem Polka i w Polsce żyję ale Niemcon kibicuje..po tym co ja widzę..a ślepa nie jestem..po trzech meczach na Okęcie -Warszawa nie wracać???.Brrrr.Wczoraj jak się fajnie Niemców ogladało.Mają styl. Odpowiedz Link Zgłoś