Dodaj do ulubionych

Słoweńscy rezerwowi chcą remisu

IP: 167.127.24.* 05.09.08, 12:45
Czym sie tu podniecac zespol jeszcze slabszy od naszego, choc
wydawaloby sie to juz niemozliwe, Kiedys Pietrzak w kabarecie mowil:
czego sie nie dotknac Polska jest albo za Albania albo przed
Albania - mozna by to przeniesc na sport. Leo ich traktuje jak 3
swiat? Bo to jest 3 swiat, przypadkowo w centrum Europy.
Obserwuj wątek
    • Gość: KTo to Słoweńcy - rywal Polaków. Nie ma kogo się bać? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.08, 14:29
      Dlaczego spolszczacie obce nazwiska?
    • jusup Pisownia słoweńskicj nazwisk - pytanie 05.09.08, 14:30
      Dlaczego w artykule używane są nazwiska słoweńskie w wersji z "cz" na końcu
      zamiast c z "haczkiem". Nie to, żebym się czepiał, ale zastanawia mnie, czy może
      dokonała się jakaś zmiana w pisowni słoweńskiej, czy wynika to po prostu z
      wygody piszącego? Albo może obie wersje są dopuszczalne (np dla języków nie
      posiadających odpowiednich liter). Czysta ciekawość z mojej strony - na stronie
      słoweńskiej federacji ciągle widzę wersję z "haczkami"
      • Gość: Kto to Re: Pisownia słoweńskicj nazwisk - pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.08, 14:33
        Dla mnie takie pisanie to brak szacunku. Lenistwo.
        • hanyszameryki Re: Pisownia słoweńskicj nazwisk - pytanie 05.09.08, 17:32
          Dla mnie tez. W gre wchodzi takze ignorancja. W slowenskiej
          fonologii wystepuje odpowiednik polskiego "cz", natomiast nie
          ma "ć". Nazwiska zakonczone ta ostatnia gloska sa pochodzenia
          serbskiego lub chorwackiego.
      • zen0biusz w url jest gazeta.PL, mieszkamy w Polsce 05.09.08, 14:55
        więc piszemy po POLSKU, w naszym alfabecie takich znaków NIE MA, wszystko jest prawidłowo, zgodznie z wszelakimi normami i zasadami pisowni
        • Gość: G Bzdury piszesz IP: *.icpnet.pl 05.09.08, 15:14
          Nie są to nazwiska Polaków i polskie zasady pisowni nijak się do nich mają,
          chyba że chodzi o odmianę - ale z nazwiskami słowiańskimi przeważnie nie ma
          problemów.
          • Gość: Kto to Re: Bzdury piszesz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.08, 15:16
            Tak, zenobiusz, spolszczajmy wszystko.

Bo ciezko jest napisać coś zgodnie z alfabetem jakiegos kraju. Od
            opiniotworczego, poczytnego portalu oczekuje profesjonalizmu, a w
            tym momencie go nie widzę.

HandanoviĆ. Tak cieżko to napisać?
            • wujekzielarz Re: Bzdury piszesz 05.09.08, 16:11
              Gość portalu: Kto to napisał(a):

"Bo ciezko jest napisać coś zgodnie z alfabetem jakiegos kraju. Od
              opiniotworczego, poczytnego portalu oczekuje profesjonalizmu, a w
              tym momencie go nie widzę. HandanoviĆ. Tak cieżko to napisać?"

A napisz chłopie "zgodnie alfabetem" oryginalnie brzmiące imię i
              nazwisko Park Ji Sung. Nie da się? Ojej, co za brak
              profesjonalizmu...
              • Gość: zaciekawiony Re: Bzdury piszesz IP: *.acn.waw.pl 05.09.08, 18:23
                ciekawe jak broniący pisowni w oryginalnych językach zapisaliby imiona i/lub
                nazwiska osób z kultur nie znających pisma?
      • zen0biusz polecam zajrzeć 05.09.08, 16:04
        so.pwn.pl/zasady.php?id=629651
        • jusup Re: polecam zajrzeć 05.09.08, 16:49
          Dokładnie takiej odpowiedzi oczekiwałem... Skoro przewidywane są określone
          zasady transkrypcji, to przyjmuję to i koniec. Po prostu zastanawiało mnie to,
          nigdy się z tym nie spotkałem. I teraz to konsekwentne -icz mnie zaciekawiło
      • Gość: ft Moze dlatego geniuszu ze nie ma tego w alfabecie IP: *.eranet.pl 06.09.08, 10:16
        ...ktorym sie poslugujemy?

Moda na 'kto wiekszym glupolem' trwa. Nie ma jak to sie popisac ze wie sie
        lepiej niz inni i pokazac ze 'redaktorzy sa glupi'.
        • jusup Re: Moze dlatego geniuszu ze nie ma tego w alfabe 06.09.08, 14:45
          Szczerze powiedziawszy nie rozumiem agresji z Twojego postu, zwłaszcza, że
          sprawa wyjaśniona już dawno i to w merytoryczny sposób...
          Grzecznie zapytałem dlaczego akurat "cz" (w edytorach tekstów wstawienie
          słoweńskich ""haczków" nie jest problemem wielkim, a wydawało mi się, że w
          zamiast słoweńskich znaków lepsze byłoby używanie polskiego "ć" - okazało się,
          że akurat transkrypcja słoweńskiego przewiduje "cz" za to już w serbskim czy
          chorwackim właśnie "ć") zaznaczając, że do nikogo się nie przyczepiam tylko po
          prostu nie wiem i proszę o wyjaśnienie.
          Twoja odpowiedź gdyby była pierwszą jest żadną odpowiedzią bo nie wyjaśniałaby
          dlaczego akurat "cz". Mam wrażenie, że właśnie tacy jak Ty próbują na siłę
          błysnąć w internecie nie mając pojęcia o temacie, za to pozując na jakiegoś
          moderatora z własnego nadania.
    • Gość: nova Słoweńscy rezerwowi chcą remisu IP: *.pools.arcor-ip.net 05.09.08, 15:02
      "Miszo Breczko z trzecioligowych rezerw Köln" co to za pisanie glupot??? Breczko
      jest podstawowym zawodnilkiem fc koeln. Nie mamy sie kogo bac....co za
      tekst...bedzie 0:1 i zacznie sie wielki placz.
    • Gość: Martens Polacy mają problemy gdy są zbyt pewni swego... IP: *.aster.pl 05.09.08, 15:25
      Jak np. siatkarze z Włochami...
    • Gość: siostro_basen jak GW tak pisze, to przerżniemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 15:29
      na bank
    • Gość: maz45 Słoweńscy rezerwowi chcą remisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.08, 15:33
      Końcówki nazwisk Słoweńców, Serbów, Chorwatów i Bośniaków pisze się przez "ć", a
      ta litera występuje również w polskim alfabecie.
      Co do Słowenii, to rzeczywiście ich skład na kolana nie powala i każdy inny
      wynik, niż zwycięstwo biało-czerwonych to będzie porażka niczym nie
      usprawiedliwiona i ograniczy do minimum szanse na awans...
    • Gość: FC KÖLLE Słoweńscy rezerwowi chcą remisu IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.08, 16:16
      MISO BRECKO ;, a nie Miszo Breczko , i jak juz , to gra on w
      pierwszym skladzie , a chociaz by i w 3-cio ligowym skladzie gral ,
      to ta 3-cia liga i tak lepsza jest od polskiej pierwszej , wystarczy
      na Champions liga albo UEFA popatrzec . Fakty mowia same za siebie .
    • Gość: fa A gdzie Johny Novak? IP: 83.27.14.* 05.09.08, 16:46
      Go!
    • 12.12a1 Słoweńscy rezerwowi chcą remisu 05.09.08, 17:11
      Jeżeli Słoweńcy w ten sposób podchodzą do meczu,to nasza reprezentacja powinna
      sobie urządzić trening strzelecki.Myślałem,że mają trochę więcej ambicji a oni
      ograniczają się prawie do oddania walkowerem.
    • Gość: ktoś Słoweńscy rezerwowi chcą remisu IP: *.pai.net.pl 05.09.08, 17:19
      "Z drużyny, która awansowała na Euro 2000, grała w barażach o Euro 2004 i
      mundial w Korei i Japonii, nie zostało nic"

Z tego zdania wynika, że Słowenia nie awansowała do MŚ 2002, a przecież tam grała.
    • Gość: Papay Foto z treningu IP: *.magma-net.pl 05.09.08, 21:28
      www.szlachta.wroclaw.pl/test/galeria/fotoreportaz.php?f_id=188

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka