Dodaj do ulubionych

Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech?

• Gość: ja lech to lech, czy amica. chyba kolejorz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 14:15
      tylko plebiscyt w wielkopolsce
    • Gość: qUqU Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 14:46
      Racja - "o następstwie prawnym nie może być mowy." A o następstwie moralnym na
      zasadzie norm społecznych?

• Gość: dl Re: Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: 206.19.210.* 11.03.09, 14:49
      może i jest jak to nazwałeś "milicyjna szmata" ale przynajmniej od momentu
      powstania do dzisiaj gra na swojej licencji czyli czytaj Nigdy się nie
      sprzedała, milicyjny klub to zrobili z niej komuniści. Nie wierzysz to poczytaj
      coś na ten temat kibicu Amici Poznań.
      • Gość: szatek Re: Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.bj.uj.edu.pl 11.03.09, 15:29
        Hehe nie "komuna zrobiła", tylko działacze Wisły sami się zgłosili
        do MO :)

pzdr
        • Gość: fifo to ten sam Lech? IP: *.chello.pl 12.03.09, 13:03
          Ty się powinieneś wyrzec Polski,a smarujesz tu jeszcze na forum po
          polsku.
          Polska była PRL-em czyli państwem komunistycznym,a teraz ci to nie
          przeszkadza mówić i pisać po polskui może jeszcze mieszkać w Polsce.
          To jak to jest hipokryto?
          Jeśli kibicujesz pasom to wiedz ,że Cracovia też była komunistycznym
          zrzeszeniem Ogniwo.Wcale nie lepszym i wcale nie gorszym.Takie były
          czasy niestety.
        • losiu4 Re: Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? 19.03.09, 12:20
          Gość portalu: szatek napisał(a):

> Hehe nie "komuna zrobiła", tylko działacze Wisły sami się zgłosili
          > do MO :)

mylisz się. Był odgórny prikaz. Pewne kluby zakwalifikowanio do
          wojskówki (np. Legia) inne do MO (Wisła). Nie było gadania. A że
          dzialaczom to pasowało - cóż.

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: piłka Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 15:03
      skoro zaczęli karać kluby, to niech każą wszystkie!!! co to za dzikie unikanie
      odpowiedzialności!!! najpierw kupowali mecze a teraz kombinują jak to
      zatuszować. POLSKA = PARANOJA
    • flamengista Nowy klub Amika Poznań 11.03.09, 15:03
      Nie można zjeść ciastko i mieć ciastko.

Nie można z dwóch umoczonych w korupcję klubów zrobić w wyniku fuzji jeden,
      równocześnie przejmując nazwę i tradycję tego starszego.

Niech więc PZPN będzie konsekwentny. Albo mamy do czynienia z Lechem Poznań -
      wtedy najprawdopodobniej Kolejorza czeka degradacja, podobnie jak Jagiellonię,
      Arkę czy Zagłębie.

Ale jeśli jest tak, jak twierdzą działacze poznańskiego klubu - to należy im
      odebrać prawo nazywania się Lechem Poznań.

Moim zdaniem obecnie Lecha nie ma, więc nie widzę powodu by się obecny poznański
      klub tak nazywał. Jedyna adekwatna do sytuacji na Bułgarskiej nazwa to Amika Poznań.

Klub ten założono, o czym warto pamiętać - nie w 1922, a w 1992 roku.
      • Gość: kh KKS Lech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 17:48
        flamengista napisał:

> Niech więc PZPN będzie konsekwentny. Albo mamy do czynienia z Lechem Poznań -
        > wtedy najprawdopodobniej Kolejorza czeka degradacja, podobnie jak Jagiellonię,
        > Arkę czy Zagłębie.

Co za brednie;
        Najpierw to trzeba udowodnić winę klubowi.To że kilku zawodników (być może)
        sprzedało mecz nie oznacza winy klubu bo klub jest tu poszkodowany.Bo póki co to
        mamy do czynienia z medialną aferą i zwykłą nagonką.

po drugie;
        Wg.PZPN KKS Lech jest kontynuatorem tradycji i historii WKP Lech.
        Warunkiem podjęcia takiej uchwały przez PZPN było uregulowanie wszystkich
        zobowiązań tzw.PZPN-owskich przez WKP Lech.
        Koniec tematu.

Dorabianie do tego ideologii świadczy o kompleksach.
        Możesz sobie pisać Amica.4 kolejne tytuły i tak zdobędzie Lech Poznań:)
    • Gość: kibic A historia??? IP: *.range86-156.btcentralplus.com 11.03.09, 15:04
      Szanowni Kibice,piszecie tutaj ze lech nie ma tradycji ,ze to nie ten lech
      zdobywał mistrzostwa i puchary,zeby zabrac mu historie i tradycje.Wiec jak
      odniesiecie sie do tradycji takich klubów jak legia,wisła ,śląsk,czy to te same
      kluby które w latach PRL-u zdobywały mistrzostwa i puchary ,czy to te same kluby
      które kradły zawodników pod przykrywką obowiązku odbycia słuzby wojskowej ,czy
      to było uczciwe???czy znacie historie sukcesów własnych klubów??młodzież nawet
      nie wie co działo sie w polskiej piłce w tych czasach.kto wie jak legia
      zdobywała mistrzostwa polski ??kto grał w jej barwach z własnej chęci a kto
      zmuszony przez UB radze poznac prawdziwą historie własnego klubu a potem sadzić
      innych.
      • Gość: kamil Re: A historia??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 15:17
        no taka Wisla to nastukala w PRLu mistrzostw ze hoho...
      • Gość: miś Re: A historia??? IP: *.218.151.191.static.telsat.wroc.pl 11.03.09, 16:02
        Tak niestety było. Niechlubną tradycją Legii czy Śląska było w
        czasach komuny powoływanie piłkarzy do wojska. Teraz na szczęście
        jest to już niemożliwe. Niechlubne są inne wątki w historii, także
        korupcyjne (vide rok 1993 wiele innych). Za tamto ukarać się nie da,
        ale moralna odpowiedzialność na te kluby spada i mnie jako kibicowi
        z Wrocławia jest z tego powodu przykro i wstyd, choć nic z tym
        wspólnego nie miałem. To jest fragment historii mojego klubu, akurat
        nie najpiękniejszy. Różni nas tylko to, że Wy się od własnej
        historii teraz odcinacie. Czemu się zatem dziwicie, że nazywają was
        Amiką?
        • Gość: p nie, my się odcinamy IP: *.gprs.plus.pl 11.03.09, 17:39
          jeśli pisząc "Wy" masz na myśli kibiców, to raczej większość uważa że powinniśmy
          odcierpieć za grzechy dawnego Lecha, jeśli zajdzie taka konieczność.

Ale kibice sobie, a zarząd i prawnicy sobie, dla klubu i właściciela taka
          degradacja i brak gry w pucharach to wielomilionowe straty - w biznesie nie ma
          miejsca na sentymenty i będzie walczył o jej uniknięcie w każdy możliwy sposób.
          I każdy właściciel w sytuacji Rutkowskiego zrobiłby to samo, ew. wycofałby się
          jak właściciel Korony.

Smutne ale prawdziwe.
          • Gość: miś Re: nie, my się odcinamy IP: *.218.151.191.static.telsat.wroc.pl 11.03.09, 18:10
            Może się i odcinacie w większości, ale przytocz mi proszę (może być
            w formie linku) oficjalne stanowisko Wiary Lecha dotyczące tego,
            że "powinniście odcierpieć za grzechy dawnego Lecha". Jeśli jest
            takowe to zwracam honor. We Wrocławiu raptem połowa kibiców (była
            ankieta na stronie www) była przeciw fuzji z Groclinem i zamierzała
            bojkotować sfuzjowany twór, ale to ta połowa dawała silny głos, ona
            była aktywna. Pozdrawiam
            • Gość: Krak Re: nie, my się odcinamy IP: *.gemini.net.pl 12.03.09, 08:09
              No i na tym się zakończyło gdyż kibice nigdy nie wydali takiego oświadczenia - z
              oklaskami przyjęli Amikę w Poznaniu
    • 12.12a1 Dlaczego Lech mialby byc nie ukarany? 11.03.09, 15:18
      Tlumaczenie,ze to nie my ino nasi poprzednicy ma sie nijak do tego co juz mialo
      miejsce w Ekstraklasie.Przeciez Górnik Leczna mial identyczna sytuacje prawna i
      polecial az do III ligi za korupcje swoich poprzedników.Mam nadzieje,ze minimum
      przyzwoitosci od decydentów w naszej pilce mozemy wymagac.
      • Gość: waldi Re: Dlaczego Lech mialby byc nie ukarany? IP: *.ver.airbites.pl 11.03.09, 16:26
        Hehe,jestem w 200% przekonany,ze Lechowi nic niezrobia,moga mu
        poprostu skoczyc,przekonasz sie.
    • Gość: SLAWO lechu,nie wygrywaj ligi !! IP: *.range86-156.btcentralplus.com 11.03.09, 15:19
      jezeli lech wygra mistrzostwo to poleci na bank,legia musi grac w lidze
      mistrzów,klub bez kibiców ale z ogromnym poparciem w pzpn ,duchy lenina marksa
      stalina czuwają nad nią.
    • Gość: POpis Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.eastwest.com.pl 11.03.09, 15:20
      A majątek, działacze ? co z nimi się stało ? Wyparowali ? Jaką ma dzisiaj
      strukturę prawną to nie ma znaczenia. Poprzedniego klubu nie rozwiązano, nie
      wyrzucono działaczy i zawodników na bruk, nie wyprzedano majątku i nie
      spłacono długów klubu. W prostej linii jest to ten sam klub LECH !
    • Gość: jacaacaj Re: Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.adsl.inetia.pl 11.03.09, 15:33
      Panie i panowie!!!Spokojnie.Jestem pewien,że Amika nabroiła 100 razy wiecej niż
      Lech,także Lech na licencji Amiki tylko straci.Druga sprawa -DLACZEGO Lech ma
      spaść?Czy ma jakieś zarzuty???Na razie nie więc zamknąć pyski.Łęczna kupowała od
      lat ale zawsze ktoś cwańszy się znalazł.Usłyszmy ewentualne zarzuty.Jeśli poleci
      Lech to chyba tylko Arka zostanie w ekstraklasie-karę już odbyła!!!
    • gniazdowy KKS czy WKP? Czyli co z tym Lechem? 11.03.09, 15:37
      „Jednocześnie z wnioskiem o wszczęcie postępowania przeciw KKS Lech wnosimy o umorzenie go. Będzie to oznaczało, że obecny Lech nie może być ukarany za czyny WKP Lech”

prawnik Lecha Jacek Masiota.
      Gazeta Wyborcza, Poznań

Wniosek Lecha o wszczęcie, a zarazem umorzenie postępowania wobec wnioskodawcy, na pierwszy rzut oka wydaje się szalonym, pokręconym pomysłem. Analizując go jednak głębiej dostrzegam w nim żelazną logikę i bardzo mądre rozumowanie. Dla mnie analizując stricte podstawę prawną KKS Lech Poznań jest kontynuatorem KS Amica Wronki, jedynie pod nowym szyldem, z nowym logiem i stadionem. KKS za przewinienia WKP karany być nie może, natomiast karnie ponosi pełną odpowiedzialność za wszystkie ewentualne przewinienia Amici.

Problem wyrasta w innej kwestii, KKS Lech Poznań powstał na obiektach dawnego WKP Lech Poznań, co samo w sobie nie ma wielkiego znaczenia, przecież nie raz w miejsce upadłej firmy powstaje w tym samym miejscu nowa. Poznaniacy jednak tytułują się pięciokrotnym Mistrzem Polski, a więc jednocześnie przeczą wypieraniu się związków z WKP, przypisując sobie jego sukcesy.

Więcej moich przemyśleń i pełny tekst znajdziesz na:
      Bo oglądać już mi mało
    • Gość: miodek Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 15:44
      Co za głupek to pisał? co to znaczy "Klub chce wiedzieć, czy może być ukarany
      za korupcję w poprzedniku obecnego Lecha"????? polski się kłania!!!!
    • Gość: miś tradycja IP: *.218.151.191.static.telsat.wroc.pl 11.03.09, 15:47
      www.youtube.com/watch?v=ndVyLfuJSK4
      Widać że kibice i klub z Poznania chcieliby kontynuować tradycje
      Lecha. Jednocześnie to co w tej tradycji przykre chcieliby wymazać.
      Na razie historii sportowej i wyników nie przejmowali: miejsce Amiki
      w pucharze Intertoto, punkty Amiki w rankingu UEFA, twierdzenie, że
      korupcja dotyczyła klubu z Poznania, ktory już nie istnieje. To jest
      wszystko "nowa tradycja tzw. Lecha". Sami sobie Poznaniacy
      odpowiedzcie, co jest Waszą tradycją i historią. Zróbcie z tym
      porządek, bo zawsze się z Was będą śmiać.
    • Gość: Henx80 Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.bajtnet.lca.pl 11.03.09, 16:11
      Rzekoma odnowa moralna :)
    • Gość: slawek .m lecha mam w pamięci..... IP: *.range86-156.btcentralplus.com 11.03.09, 16:16
      jestem kibicem lecha od wielu lat,jestem wierny tradycji barwom
      niebiesko-białym,nie interesuje mnie sytuacja prawna nai kogo lech jest
      spadkobiercą,dla mnie lech to lech ten sam od lat ci sami ludzie na trybunach i
      stadion nasz przy bułgarskiej a moze ptasiej jak kiedys podawano choc stadion
      wciąz ten sam chociaż jakże inny,pamiętam wszystkie mistrzosta zdobywane i
      puchary,pamietam ludzi którzy tworzyli atmosfere na trybunach i tych na boisku
      pamietam piekne chwile zwycięstwa i chwile smutne-przegrane,pamiętam śpiewy
      ludzi,okrzyki,i obrazy zdobywanych bramek.I to wszystko dla mnie jest właśnie
      LECH,nie ważne co piszą i mówią inni,nie ważne gdzie będzie lech za rok za
      dwa,ja bede z nim sercem na zawsze.
      • Gość: Krak Re: lecha mam w pamięci..... IP: 57.66.197.* 11.03.09, 16:46
        Zainteresuj się swoją historią zanim zaczniesz drzeć gębę na meczu GTS czy CWKS :)
        Bo w/w kluby swojej historii się nie wypierają w przeciwieństwie do Was.

W piłce trzeba mieć jaja - nie tylko na boisku ale na trybunach też
        • Gość: slawek .m Re: lecha mam w pamięci..... IP: *.range86-156.btcentralplus.com 11.03.09, 16:59
          nie prowokuj mnie ,lajkoniku jeden ,ja pisałem o tym co czuje nie
          przypie...łem sie ani do ciebie dzwonie krakowski ani do L-ki wiec zamknij tą
          swoją krakowską morde.żal wam ze wpie...dostajecie z lechem(czy amikom jak
          zwałtak zwałcw...u jeden wydymany ale zeby nie chłopaki z poznania (GŁOWACKI
          ŻURAWSKI SZYMKOWIAK)to do dzis byscie mistrzami nie byli
          • Gość: klas Re: lecha mam w pamięci..... IP: *.chello.pl 12.03.09, 13:12
            A Kazika Moskala to chętnie wyciągneliście z Krakowa...
        • Gość: jimbo Re: lecha mam w pamięci..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.09, 15:33
          Historia Wisły
          "...6 lutego 1949 w czasie reorganizacji struktur polskiego futbolu klub
          przystapił do pionu milicyjnego ("gwardyjskiego") i podlegał wówczas Urzędowi
          Bezpieczeństwa Publicznego, a nazwa klubu została zmieniona na Zrzeszenie
          Sportowe Gwardia Kraków. Po likwidacji UB - pod koniec 1954 - klub, podobnie jak
          wszystkie jednostki organizacyjne MO, znalazł się w strukturach Ministerstwa
          Spraw Wewnętrznych, a w 1956 roku jego nazwa została zmieniona na obowiązującą
          do roku 1990 – GTS Wisła Kraków..." To nie wymaga komentarza. Trudno sobie
          wyobrazić bardziej plugawą przeszłość, a kibice Wisły jakoś się nią nie afiszują.

A co do Legii to jeszcze rok temu prawdziwy CWKS dogorywał w okręgówce i nikogo
          nie obchodził. Teraz już go nie ma. I nikogo w Warszawie nie obchodził fakt, że
          obecna Legia nie ma żadnych praw do barw, herbu. W Poznaniu zostało to wszystko
          przejęte w wyniku fuzji.
          • Gość: marcos Re: lecha mam w pamięci..... IP: 212.191.130.* 13.03.09, 12:32
            a ja mam lecha w lodówce (amica, a jakże) - na ochłodę
    • Gość: Paolo KKS Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.centertel.pl 11.03.09, 16:28
      Jak zwykle wyborcza przeinacza fakty. Lech Poznań poprosił tylko o wykładnię
      prawną dziedziczenia ew. win po WKP Lech. Gdzie tutaj prośba o wykonanie wyroku?
      Dziwne, że redaktorzy tego pisma nie potrafią czytać ze zrozumieniem.
    • Gość: bulawinkaKKS Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 16:33
      jeszcze sie beda bronic ze to ten sam Lech, jak amica awansowala do
      ekstraklasy z IV ligi jak nie za forse?
    • orchidust Prawa do historii? buhahaha 11.03.09, 17:33
      teraz tylko czekać aż Niemcy kupią naszą historię Polski :D
    • Gość: reittt Piotr R. kupował dal Amiki czy dla Lecha? IP: 149.156.142.* 11.03.09, 17:42
      Piotr R. jest zawodnikiem obecnego Lecha, ale kupował mecze dla tego
      wcześniejszego. Więc nie tylko tradycja ale i ludzie łączą obydwa
      lecho-twory. A teraz inna sprawa: Amika połączyła się z tym, czy z
      tamtym Lechem? To oczywiste, że z tamtym. A walory tamtego Lecha
      (np. miejsce w lidze), a więc i cena jaką przedstawiono do
      transakcji z Amiką, były oszukańcze, bo kupione a nie wywalczone na
      boisku. Co więcej, kupujęc mecze Lech pogrążał inne drużyny, które
      walczyły uczciwie. Niektórzy fani Lecha przyjęli dosyć wredną linuię
      obrony utrzymując, jakoby wszystkie polskie kluby były umaczane w
      korupcji. Oczywiście, jest to twierdzenie wygodne dla nieuczciwych
      fanów ale nieprawdziwe.
    • Gość: kh GW żenada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.09, 17:51
      Kolejna żenada w wykonaniu centralnej GW.

W poznańskim dodatku tytuł był zupełnie inny.
    • Gość: ajnus Lech do PZPN: Czy my to ten sam Lech? IP: *.dialog.net.pl 12.03.09, 11:31
      lech to amica proste lecz załosne!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka