Dodaj do ulubionych

Leo Beenhakker na zwolnieniu lekarskim

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 16:21
W czasie golfa uszkodził?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacie Re: Leo Beenhakker na zwolnieniu lekarskim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.09, 16:36
      a co niemoze grac w golfa takisam człowiek z niego jak z ciebie
      ........zazdrosny naród wstyd......
      • zyciu Łękotka? :/ taaa... 16.07.09, 16:44
        UWAGA UWAGA!!! Nie ma czegoś takiego jak "łękotka". Jest "łąkotka" I o tym
        powinien wiedzieć tak opiniotwórczy dziennik. Wstyd Panowie...
        • Gość: łukaszpo Re: Łękotka? :/ taaa... IP: *.microchip.net.pl 16.07.09, 17:04
          no ja też nie znam czegoś takiego jak łękotka... wstyd!
          • fifakk Re: Łękotka? :/ taaa... 16.07.09, 18:03
            Nie posądzam gazety o nieznajomość nazewnictwa. Widocznie na tym L-4 co to Leoś
            przyniósł, tak mu znachor napisał...
        • Gość: zalogowany łękotka=łąkotka, łąkotka=łękotka IP: *.ztpnet.pl 16.07.13, 16:16
          Słownik ortograficzny języka polskiego, wyd. PWN, str. 450.:
          łąkotka a. łękotka -tce; tek.

A jak kto zważa na kolejność, to tamże, łam dalej:

łękotka a. łąkotka -tce; tek.

W.Boryś, Słownik etymologiczny języka polskiego, wyd. Wyd Literackie, str. 299.:
          łęk [...] wygięta w górę część siodła [...] Psł. *łǫkъ 'wygięcie, krzywizna' [...].

łękotka [...] zdr. z przyr -ka od stp. łąkoć 'coś, co ma kształt łuku (...)'.

Zgłoska ǫ - zarzucona* poprzedniczka dzis. polskich ę i ą, w wymowie podobna do nosowego a, tak jak ę i ą to nosowe e i o.
          * Nadal znana w np. śląskich gwarowych narzeczach.

+++
          Kto zna dziś tego Lea?
      • Gość: tommi Re: Leo Beenhakker na zwolnieniu lekarskim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 16:46

ypie...j kutasie!
    • Gość: Bimbo Zdrowie Leo Beenhakkera podobne jest do... IP: 206.16.226.* 16.07.09, 16:45
      zdrowia polskiej kadry. I tu i tam przetracona lekotka. Oj ze
      strachem czekam na eliminacyjne mecze polskiej kadry na jesieni.
      Obawiam sie ze wyladujemy nie na MS ale w szpitalu.
      • Gość: mono Zdrowie Leo Beenhakkera podobne jest do... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 17:12
        dobrze ze nie łechtaczka...
    • Gość: Ewanka Lekotka/kotka IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.13, 16:06

sobie nie rob smichow chichow;( bo ludzie maja problem. Ja sama mam takowy i nie wiem jak sobie z nim poradzic:( mam alternatywe: sztywne kolano lub operacja... pozdrwiam lekotkowo:) Ewanka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka