Dodaj do ulubionych

CSI:KT 2 - Trynkiewicz

15.04.24, 11:06
Myślicie, że on faktycznie sam tych chłopaków... ?
Bo z różnych materiałów, które widziałem/czytałem coś mi się wydaje, że bardzo on kogoś jeszcze krył.
Z wizji lokalnych było widać - co zresztą w wielu sprawach - że to służby "dyskretnie" podpowiadały co zrobił.

Oczywiście to ogólnie nie ma znaczenia; tak czy siak - niech gnije. I tak miał szczęście, że pierwotnie zasądzona kara śmierci nigdy się nie odbyła.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 11:52
      Te wizje lokalne to ogólnie śliski temat, bo w lesie wszystkie drzewa są podobne i znajdź teraz to jedno konkretne drzewo.

A czytałeś wywiad z żoną?
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 12:00
        Drzewo drzewem. Trynkiewicza to i w domu kierowali mi się wydaje.
        Mówisz o tej "z Gostynina"? Nie interesują mnie poglądy takich osób.
        • ruda.replay Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 12:30
          Śmieć powinien być już dawno utylizowany i gnić w dosłownym znaczeniu, niekoniecznie na garnuchu podatników.
          • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 12:40
            Podpisuje sie pod tym, co ruda napisala.
          • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 12:41
            Ja ogólnie jestem przeciwna KS, ale w tym konkretnym przypadku trudno się nie zgodzić.
            • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 12:54
              No takich przypadkow to by sie wiecej znalazlo... w "Dahmerze" zdaje sie nie dotrwalas do odcinka, w ktorym ojciec ofiary nie potrafil zyc ze swiadomoscia, ze oprawca jego syna zyje? Na szczescie wspolwiezien go kropnal dosyc szybko ;)
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 06:50
              KS ma krytyczną wadę - w razie pomyłki, celowego kogoś wrobienia - nie da się jej od-wykonać.

• fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 07:47
                asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> KS ma krytyczną wadę - w razie pomyłki, celowego kogoś wrobienia - nie da się j
                > ej od-wykonać.
                Wiezienie ma te sama wade. Oddasz komus stracone lata zycia? Wiem, mozna dostac odszkodowanie- po Tomaszu Komendzie widac, jak niewiele to znaczy... KS moim zdaniem powinna byc stosowana w przypadkach wyjatkowych. Ale powinna byc.
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 08:09
                  fornitta007 napisała:

> Wiezienie ma te sama wade. Oddasz komus stracone lata zycia? Wiem, mozna dostac
                  > odszkodowanie- po Tomaszu Komendzie widac, jak niewiele to znaczy...

No ale co - zrezygnować z więzienia kogokolwiek, bo zdarzają się niesłusznie skazani?
                  Tu raczej bym widział zaostrzenie procedur kontrolnych i dokładanie większych starań, by pociągnąć do odpowiedzialności osoby, które faktycznie naginały różne zasady, by doprowadzić do skazania niewinnego.
                  Tak, wiem - to też bardzo trudne do realizacji.

> KS moim z
                  > daniem powinna byc stosowana w przypadkach wyjatkowych. Ale powinna byc.

Ale po co? Tylko by oszczędzić na utrzymaniu więźnia?
                  Do ochrony społeczeństwa przed prawdziwym zwyrolem mamy na świecie różne inne narzędzia: dożywocie, system łączenia kar za każde przestępstwo (14 razy po 25 lat; typ {USA), wyrok łączny 24 lata ale bez pozytywnej oceny co do resocjalizacji do kolejnych przedłużeń (Norwegia, pan na breiv... bo nazwiska zwyrola nie wymienię).
                  Z tym ostatnim właśnie mamy do czynienia w sprawie o której mówimy.
                  • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 08:17
                    Chodzilo mi o to, ze nie tylko KS jest nieodwracalna, wiec to nie jest argument. No bo, tak jak piszesz- z kary wiezienia nie rezygnujemy dlatego, ze zdarzaja sie pomylki. Kazde twoje slowo, ktore napisales o karze wiezienia, ja bym odniosla rowniez do ks.
                    A po co KS? Z dwoch powodow: 1. Ulga dla rodzin ofiar. 2. Calkowite wyeliminowanie zagrozenia dla spoleczenstwa. Bo dozywocie tego nie daje- w przypadku wojny, kataklizmu taki osobnik moze sie znalezc na wolnosci. A jak dostanie czape, to juz na 100% nigdy nikogo nie skrzywdzi.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 08:29
                      Są jednak różne nieodwracalności. Życia skazanego nie zwrócisz w żaden sposób, także - a może przede wszystkim - rodzinie skazanego. Rodzina Komedy przynajmniej taką szansę dostała. Że tym razem nic nie wyszło...

> Calkowite wyeliminowanie zagrozenia dla spoleczenstwa

Zdekapitujmy więc od razu każdego sprawcę ciężkiego pobicia. Przecież następnym razem może kogoś zabić.
                      • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 08:32
                        a to juz jest sprowadzanie do absurdu, tak to ja sie nie bawie :P wyraznie napisalam: KS w wyjatkowych przypadkach, nie dla kazdego, kto spoleczenstwu "jakos" moze zagrazac ;)
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 08:41
                          Widzisz - problem polega na tym, że żaden, nawet najstaranniej przykładający się do sprawy sędzia; nie ma wiedzy objawionej. Musi zdecydować, czy oskarżony jest winny czy nie - na podstawie tego, co dostarczy prokuratura, opinii biegłych, zeznań świadków itp itd. Wobec tego nie ma ŻADNEGO twardego kryterium na określenie twardej granicy. KAŻDY przypadek jest jakoś wyjątkowy.
                          Ty mogłaś być świadkiem naocznym i wiedzieć, co się stało faktycznie - ale sędziego tam wtedy nie było i może tylko Tobie uwierzyć "na słowo".
                          To on musi zdecydować - ściąć mu głowę. I bierze to na swoje sumienie.
                          Dożywocie jest dla niego "bezpieczniejsze" moralnie.
                          • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 08:46
                            Dla wszystkich przeciwnikow KS dozywocie jest bezpieczniejsze moralnie, ja to rozumiem. Ale sa tak ewidentne i tak drastyczne przypadki, ze ja bym KS chciala widziec jako wyjatkowy srodek w wyjatkowych sprawach.
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:05
                              Bo nie jesteś na pozycji sędziego płci dowolnej. Ani rodziny niesłusznie skazanego.
                              Za to jak widziałaś, że tak było, pomyśl jak to rozwiązać bez sądu i własnej odpowiedzialności... Są sposoby
                            • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:08
                              W takim urzędniczym kraju jak Polska, KS z miejsca stałabym się narzędziem politycznym i batem na różnych oponentów. Już tak było w historii i ja zdecydowanie bym do tego nie chciała wracać.
                              • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:11
                                A tu masz racje, ja nie jestem zwolenniczka KS u nas, absolutnie. Tylko w takich blizszych idealu krajach...
                                • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:23
                                  Nie ma takich krajów. Najbardziej cywilizowane kraje w naszym zachodnim pojęciu odeszły dawno od KS i nic nie wskazuje by to się miało zmienić.
                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:30
                                    borsuczyca.klusek napisała:

> Nie ma takich krajów. Najbardziej cywilizowane kraje w naszym zachodnim pojęciu
                                    > odeszły dawno od KS i nic nie wskazuje by to się miało zmienić.
                                    >

Czyli mówisz, że to nie jest cywilizowany kraj jednak?

Wyroki wykonane w Teksasie - 587 (ostatnia egzekucja miała miejsce 28 lutego 2024 r.)
                                    Wyroki wykonane w Oklahomie – 123 (ostatnia egzekucja miała miejsce 30 listopada 2023 r.)
                                    Wyroki wykonane w Wirginii – 113 (ostatnia egzekucja miała miejsce 6 lipca 2017 r.)
                                    Wyroki wykonane na Florydzie – 105 (ostatnia egzekucja miała miejsce 3 października 2023 r.)
                                    Wyroki wykonane w Missouri – 97 (ostatnia egzekucja miała miejsce 1 sierpnia 2023 r.)
                                    Wyroki wykonane w Georgii – 77 (ostatnia egzekucja miała miejsce 20 marca 2024 r.)
                                    Wyroki wykonane w Alabamie – 73 (ostatnia egzekucja miała miejsce 25 stycznia 2024 r.)
                                    (...)

Całość:
                                    pl.wikipedia.org/wiki/Kara_%C5%9Bmierci_w_Stanach_Zjednoczonych
                                    • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:38
                                      USA zwłaszcza tak zwany pas biblijny to stan umysłu. Nigdy w życiu ani nie chciałabym tam mieszkać, ani wprowadzać ich standardów na rodzime podwórko.
                                      • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:42
                                        www.filmweb.pl/film/Chrzest+ogniem-2018-808871
                                        Tutaj film o gosciu skazanym na kare snierci z powodu politycznej propagandy. Juesej, a jakze. Film niezly, niezaleznie od pogladow na stosowanie KS.
                                        • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:43
                                          *aha, film na faktach ;) bo inaczej w tej dyskusji by nie bylo po co o nim wspominac.
                                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:47
                                            fornitta007 napisała:

> *aha, film na faktach ;) bo inaczej w tej dyskusji by nie bylo po co o nim wspo
                                            > minac.

Ta, na faktach... To jaka polityka krajowa w tym była?
                                            • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:06
                                              taka, że jakiś tam polityk się starał o reelekcję i mu potrzebne były wykonane wyroki śmierci, żeby zdobyć głosy. z grubsza, bo już szczegółów nie pamiętam
                                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:17
                                                fornitta007 napisała:

> taka, że jakiś tam polityk się starał o reelekcję i mu potrzebne były wykonane
                                                > wyroki śmierci, żeby zdobyć głosy. z grubsza, bo już szczegółów nie pamiętam

Czyli jak rozumiem nie był jego groźnym przeciwnikiem a chodziło o typową kiełbasę wyborczą. Czy w pewnym sensie u nas z Komedą tak samo nie było swego czasu?
                                                • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:21
                                                  o kiełbasę wyborczą. i tam już machina ruszyła i nawet zdobycie nowych dowodów uniewinniających, że tak to ujmę, nie było w stanie tej machiny zatrzymać. jakieś względy proceduralne, jakiś za późny termin... nie pamiętam, tylko ogóle wrażenie mi zostało
                                                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:25
                                                    fornitta007 napisała:

> o kiełbasę wyborczą. i tam już machina ruszyła i nawet zdobycie nowych dowodów
                                                    > uniewinniających, że tak to ujmę, nie było w stanie tej machiny zatrzymać. jaki
                                                    > eś względy proceduralne, jakiś za późny termin... nie pamiętam, tylko ogóle wra
                                                    > żenie mi zostało

Właśnie o tym mówię - jak wyrok wykonany to co najwyżej - co też ważne! - zwróci dobre imię rodzinie. Bo pieniądze to już mniejsza.
                                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:44
                                        Bo USA to tylko zjednoczone stany i wewnętrznie mają dużą swobodę. Pojęcia "pasa biblijnego" nie znałem :D
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:17

> W takim urzędniczym kraju jak Polska, KS z miejsca stałabym się narzędziem poli
                                > tycznym i batem na różnych oponentów. Już tak było w historii i ja zdecydowanie
                                > bym do tego nie chciała wracać.
                                >

Tak samo jak sławetna psychuszka stosowana garściami w pewnym nam geograficznie bliskim państwie.
                                Ba, w Polsce też niedawno była znana sprawa i tam nawet nie chodziło o politykę.
                • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:22
                  Lat nikt mu nie zwrócił, ale jednak miał szansę chociażby spotkać się jeszcze z matką. No i wywalczył oczyszczenie imienia. O martwym raczej mało kto się upomina.
              • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:01
                To główna wada, ale nie jedyna
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:05

> To główna wada, ale nie jedyna
                  >

Czyli?
                  • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:19

> borsuczyca.klusek napisała:
                    >
                    > > To główna wada, ale nie jedyna
                    > >
                    >
                    > Czyli?

Jak wyżej narzędzie walki politycznej.
                    Poza tym wszyscy powinni być równi wobec prawa a jak pokazuje przykład USA wcale nie do końca tak jest. Gdy ktoś ma kasę na prawników, którzy będą pisać kolejne odwołania i walczyć o nowe procesy to najpewniej się wybroni. Czapę zaliczają za to wykluczeni, z marginesu, nierzadko głęboko zaburzeni a nawet chorzy psychicznie.
                    Dalej ktoś tą karę musi wykonać a jak udowodniono nie ma to korzystnego wpływu na psychikę tych ludzi.
                    A tak na sam koniec chłodnym okiem patrząc w Polsce wcale nie ma aż tylu na tyle ewidentnych przypadków by uruchamiać cała machinę urzędniczo-prawniczą.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:38

> Jak wyżej narzędzie walki politycznej.

Mnie się wydaje, że tutaj skuteczniejsze jest wrobienie w jakąś aferę celem zabicia wizerunku, ewentualnie "wypadnięcie z okna". Zbrodnia sądowa tylko powoduje powstanie wizerunku męczennika.

> Poza tym wszyscy powinni być równi wobec prawa a jak pokazuje przykład USA wcal
                      > e nie do końca tak jest. Gdy ktoś ma kasę na prawników, którzy będą pisać kolej
                      > ne odwołania i walczyć o nowe procesy to najpewniej się wybroni. Czapę zaliczaj
                      > ą za to wykluczeni, z marginesu, nierzadko głęboko zaburzeni a nawet chorzy psy
                      > chicznie.

No to właśnie mieści się w moim pojęciu "odwołalności" wyroku. Biedną rodziną często zainteresuje się "czwarta władza" - prasa i wtedy znajdzie się ktoś, kto nie tyle pro publico bono - ale dla zbudowania własnej pozycji na rynku prawnym sprawę poprowadzi.

> Dalej ktoś tą karę musi wykonać a jak udowodniono nie ma to korzystnego wpływu
                      > na psychikę tych ludzi.

Kaci zawsze się znajdowali, tak, że - ten.

> A tak na sam koniec chłodnym okiem patrząc w Polsce wcale nie ma aż tylu na tyl
                      > e ewidentnych przypadków by uruchamiać cała machinę urzędniczo-prawniczą.

Tego nie rozumiem.
                      • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:44

Biedną rodziną często zainteresuje się "czwarta władza" - prasa i wtedy znajdzie się ktoś, kto
                        > nie tyle pro publico bono - ale dla zbudowania własnej pozycji na rynku prawnym
                        > sprawę poprowadzi.

Mylisz się. Kimś naprawdę biednym, wykluczym, nieatrakcyjnym i zaburzonym pies z kulawą nogą się nie zainteresuje.

> Kaci zawsze się znajdowali, tak, że - ten.
                        >

Nie twierdzę wcale że nie

> > A tak na sam koniec chłodnym okiem patrząc w Polsce wcale nie ma aż tylu
                        > na tyl
                        > > e ewidentnych przypadków by uruchamiać cała machinę urzędniczo-prawniczą.
                        >
                        >
                        > Tego nie rozumiem.

Trzeba sprawdzić ile w ostatniej dekadzie było wyroków dożywocia i przeanalizować ile z nich ewentualnie łapało by się na KS.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:51

> Mylisz się. Kimś naprawdę biednym, wykluczym, nieatrakcyjnym i zaburzonym pies
                          > z kulawą nogą się nie zainteresuje.

Sama się mylisz. Nie będę szukał ale była choćby sprawa uniewinnionego w końcu biednego Czarnego za gwałt na białych dziewczynkach. Zresztą - co aż tak daleko szukać. Miej w Polsce jakiś problem w związku z wypadkiem samochodowym, opisz to szerzej w internetach i często zgłosi się do Ciebie jakaś kancelaria co pożywi się jakimś procentem ze sprawy. O ile oczywiście nie oszuści.

> Nie twierdzę wcale że nie

Nie wcale nie, słyszałaś z historii, by gdzieś katów zabrakło?

> Trzeba sprawdzić ile w ostatniej dekadzie było wyroków dożywocia i przeanalizow
                          > ać ile z nich ewentualnie łapało by się na KS.

A na jakiej podstawie mamy coś wiedzieć więcej, niż miał sąd w stertach akt?!
                    • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:47
                      > A tak na sam koniec chłodnym okiem patrząc w Polsce wcale nie ma aż tylu na tyl
                      > e ewidentnych przypadków by uruchamiać cała machinę urzędniczo-prawniczą.
                      No wlasnie nie wiem. Mnie sie wydaje, ze bylo u nas sporo spraw bestialsko zakatowanych dzieci, nawet niemowlat. Ale moze tego az tyle nie bylo, tylko mam rodzaj obsesji, bo mnie to jakos wyjatkowo rusza.
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:53
                        Czekaj, to w końcu mówimy "aż tyle" czy "w szczególnym wypadku"?
                        • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:59
                          Ale jak tych szczególnych przypadków będzie 3 na 10 lat to jaki jest sens?
                          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:01
                            Taki, że jak pisała chyba Nałkowska dla statystyki 1000 + 1 = 1000
                            ale nie dla tych związanych z tą jedną sprawą.
                            • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:25
                              Obywatel mógłby się wypowiedzieć w temacie jak nas jeszcze czyta...
                              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:26
                                Oczywiście - Ty się tam wypowiedziałaś a na skutek tego i ja :)
                                Ku wspólnej chwale.
                          • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:04

> Ale jak tych szczególnych przypadków będzie 3 na 10 lat to jaki jest sens?
                            moralna słuszność- wg mnie. i to wystarczający powód
                      • borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 10:01
                        Nie jestem pewna czy ci od zakatowanych niemowląt łapaliby się na KS. Trzeba by prześledzić jakie padają wyroki w takich wypadkach.
          • hrasier_2 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 13:22
            ruda.replay napisała:

> Śmieć powinien być już dawno utylizowany i gnić w dosłownym znaczeniu, niekonie
            > cznie na garnuchu podatników.
            Każdy człowiek ma prawo do wyroku i godnej śmierci . Tu widać problemy psychologiczne i nie wszystko. Nawet największego wroga nie można tak nazwać.
            • ruda.replay Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 14:19
              No, chyba...
              Ciekawa jestem, czy gdyby Ci dziecko zabił, usprawiedliwiałbyś to problemami psychicznymi i fundował mu terapie i nie uważał za wroga....
            • fornitta007 Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 15.04.24, 14:51
              hrasier_2 napisał:

> Nawet największego wroga nie można tak nazwać.
              A tam gadasz :) jak ty jestes obok, to ja moge wszystko ;*
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 07:12
            ruda.replay napisała:

> Śmieć powinien być już dawno utylizowany i gnić w dosłownym znaczeniu, niekonie
            > cznie na garnuchu podatników.

No i pierwotnie tak miało być. Prawie - bo obowiązywało już moratorium na wykonywanie kary śmierci.
            • ruda.replay Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 08:41
              25 lat za odebranie życia 4 chłopakom, to śmieszna kara....tym bardziej, że wcześniej już miał wyroki za porwanie i wykorzystania seksualne...obecnie odbywa karę 6 lat pozbawienia wolności...
              i jeszcze jakiś ślub...taki zwyrodnialec powinien być do końca swoich dni w więzieniu o zaostrzonym rygorze. Żadne ośrodki zamknięte...
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 08:58
                Nie - dostał "czapę". W sytuacji moratorium - dożywocie. No chyba, że by moratorium odwołano.
                Tutaj "system" zadziałał prawidłowo.
                Porobiło się potem.
                Nastąpił najpierw "przewrót polityczny" i uchwalono amnestię dla więźniów politycznych.
                Jak o tym się dowiedzieli kryminalni to zrobili takie bunty, że też dla nich zrobiono.
                Z tym, że o ile dobrze pamiętam w ówczesnym kodeksie karnym dożywocia nie było. Albo czapa albo 25 lat. No to obniżyli mu na 25.
                I tu dopiero system zawalił - bo ani wtedy ani potem nikt się tym nie przejmował. Dopiero jak miał wychodzić to prasa zaczęła bić na alarm.
                Najpierw zupełnie niespodziewanie strażnik znalazł mu nieodpowiednie rysunki to pewnie było "zatrzymanie do wyjaśnienia" a w tym czasie lepili "ustawę o bestiach".
                Bo po odbyciu pełnego wyroku - nie wolno skazywać za to samo. Dlatego tacy jak on byli kierowani na "odnawialne 6 miesięcy" do ośrodka. Odnawialne do śmierci wg uznania sądu.

• borsuczyca.klusek Re: CSI:KT 2 - Trynkiewicz 16.04.24, 09:25
                To jest bardzo wyraźny błąd całego systemu właśnie urzedniczo-prawniczego, do którego ja osobiście nie mam za grosz zaufania.
    • asdzxcvfsrggxdfsd Taka refleksja... 16.04.24, 10:05
      Doszliśmy do zagadnień moralnych, systemowych na powoli całym świecie - a jeszcze nikt nie odpowiedział na moje pierwotne pytanie:

> Myślicie, że on faktycznie sam tych chłopaków... ?

Dopowiem, już służby znalazły w mieszkaniu jakieś dziwne symbole wskazujące na możłiwość sekciarskich związków, według zeznań podobne jakieś symbole też się w okolicy miały pojawiać a zwłaszcza podobno widywano w tym czasie jakiegoś dziwnie ubranego, dziwnie zachowującego się faceta.
      To oczywiście można złożyć na fakt, że temat różnych "satanistów" był ponoć wtedy gorący - więc służby to "olały".

• borsuczyca.klusek Re: Taka refleksja... 16.04.24, 10:17

> Doszliśmy do zagadnień moralnych, systemowych na powoli całym świecie - a jeszc
        > ze nikt nie odpowiedział na moje pierwotne pytanie:
        >
        >
        > > Myślicie, że on faktycznie sam tych chłopaków... ?
        >

Poczytałam wczoraj trochę o tym i moim zdaniem tak. Ofiary zwabiał do własnego mieszkania, sam pozbywał się ciał i dowodów, które z resztą szybko odnaleziono. Jak dla mnie nic nie wskazuje by działał w jakiejś siatce.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Taka refleksja... 16.04.24, 10:23
          Też sporo poczytałem. W ogóle lgnął do młodości ale raczej jakby tak - hm - bardziej "niewinnie" w swoim pojęciu. Był chyba nauczycielem wtedy, prowadził jakieś kółka zainteresowań. Rysował, dotykał...
          Jasne, coś mogło mu nagle odwalić że zapragnął zbrodni. Tego absolutnie nie neguję. Nie dociekam, bo na jakiej podstawie - czy faktycznie ktoś tam z nim był.
          Za to cała sprawa też mi się wydaje być po linii najmniejszego oporu - mamy cię i nie dociekamy za bardzo.
          Też powtarzam - skoro nikogo nie sypał, jego wybór. Niech gnije.
          • borsuczyca.klusek Re: Taka refleksja... 16.04.24, 10:34
            Sam tłumaczył, że zbrodni zapragnął w więzieniu, bo w jego ocenie został skrzywdzony przez sąd. I jako motywację podał zemstę.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Taka refleksja... 16.04.24, 10:39
              Czyli że zabił, bo zbrodni zapragnął po skazaniu go za zbrodnie? On był podróżnikiem w czasie?
              • borsuczyca.klusek Re: Taka refleksja... 16.04.24, 10:42
                Pierwotnie został skazany za molestowanie na 1.5 roku
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Taka refleksja... 16.04.24, 10:51
                  A, faktycznie, potem mu odwiesili. Czyli siedział przed tamtymi zabójstwami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka