Dodaj do ulubionych

Menu 2012- co jest IN co jest OUT

16.01.12, 05:13
IN
maslo
mieso zwierzu karmionego trawom
sol morska
"ciemne" mieso kurczaka
jaja kurze nieklatkowe ,z wolnego wybiegu.
czipsy "z garnka"
ciemnozielone zielone wink

OUT
margaryna
wszelkie bialka sojowe
produkty o niskiej zawartosci sodu
biale mieso kurze
bialka jajek
czipsy pieczone
Obserwuj wątek
    • kanuk Suowa ,ktore sie bedzie czesciej slyszec w 2012 16.01.12, 05:21
      Swieze sardynki
      Yuzu
      Tamaryszek (juz sie slyszy wink)
      Huacatay
      Szpik kostny
      Ogony wouowe
      Hibiscus
      Olej kokosowy
      Shiso
      Zielona papaja
      Baranina i kozina
      Domowa ricotta i burrata
      Angostura
      • buka007 Re: Suowa ,ktore sie bedzie czesciej slyszec w 20 16.01.12, 07:33
        fakt, tamaryszek u mnie juz do kupienia w kazdym supresamie wink
        • qubraq Re: Suowa ,ktore sie bedzie czesciej slyszec w 20 21.01.12, 16:01
          buka007 napisała:

> fakt, tamaryszek u mnie juz do kupienia w kazdym supresamie wink

ale to chodzi o tamaryndowiec a nie o tamaryszek smile ...
    • alinka_li Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 16.01.12, 12:08
      Czipsy z garnka? Nie słyszałam, co to jest?
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 16.01.12, 13:18
        takie bardzo zwykle. ziemniaki kroi sie w plasterki i wrzuca do goracego oleju ,w malych ilosciach.
      • roseanne Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 16.01.12, 14:17
        w loklalnych sklepach sa dwa rodzaje
        te, na ktorych nie ma nic napisane specjalnego
        i takie co to " kettle style", znaczy podkreslaja ze z glebokiego tluszczu, twardsze i bardziej chrupiace - akurat pod moim dachem 'kettle" sa malo popularne
    • princesswhitewolf Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 16.01.12, 19:12
      bialka sa out a jaja od szczesliwych kur in. Wniosek ze chyba tylko zoltka? lol....

w ogole conajmniej jakby maslo, sol morska, jaja od szczesliwych kur czy cos zielonego byly jakas nowoscia...
      • matya Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 16.01.12, 19:24
        teraz juz oficjalnie mozna wyzszosc masla nad margaryna wychwalac
    • bene_gesserit Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 16.01.12, 22:31
      A ja wieszcze:

ze najbardziej IN bedzie tanie gotowanie, i to przez najblizszych kilka lat. Czyli kuchnia wege plus ewentualnie kurczacza i wieprzowa, do tego sezonowa, pelna kasz.
      I symetrycznie: gotowanie ą-ę, wliczajac w to molekularne kompozycje z tysiaca skladnikow przygotowanych na pięć tysiecy wymyslnych sposobow będą bardzo passe.
      Mysle tez, ze Polacy coraz chetniej beda drazyc i szukac lokalnych produktow i szukac zrodel nt naszych kulinarnych korzeni.
      I coraz mniej bedzie sie wyrzucac jedzenia w gospodarstwach domowych.
      Coraz wiecej bedzie sie kupowac w dyskontach, wiec podniosa one poziom i jakosci towarow, i uslug (tego akurat nie wieszcze, Lidl i Biedronka zapowiedzialy wielkie zmiany, ktore pochlona gore pieniedzy).
      I, jak to w ciezkich czasach, ludzie znow beda sie gromadzic w kuchni, razem gotowac i jesc, jak kiedys.

Czyli nie ma tego zlego kryzsu, ktory by na dobre nie wyszedl.
      • krysia2000 Vivat hand-cooked! 16.01.12, 23:29
        To jest bardzo prawdopodobne, i nie wykluczam także, że ą-ę "organic" zastąpi najzwyklejsze wspomaganie się własną drobną produkcją rolną. Nie jaja z wolnego wybiegu, tylko z balkonu, rosnące obok truskiawek. Chociaż, w sumie... trudno mi sobie wyobrazić n-te już z kolei pokolenie białej hołoty, żeby miało masowo powrócić do symbolicznej choćby orki, na najnowszym Plejaku 4 nawet. To o zachodnich społeczeństwach na myśli miałam, bo jak będzie z Polakami, to nie wiem. Z Wami już nic mi nie wiadomo...
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 17.01.12, 09:58
      Out jest sol himalajska i z pustyni kalighari.
      • jacek1f IN - lokalnie i sezonowo, bardziej "organicznie" 17.01.12, 10:05
        OUT - mieso - wreszcie bedzie jak dawniej - ceny ruszaja w gore bardzo i zacznie sie powolny powrot do korzeni, czyli mieso rzadko i z okazjismile

Inn - Powrócą BARY MLECZNE z zapomogami od władz,
        może domowe restauracje/bistra sie rozwina,
        przyrosnie przydrozna liczba szlacheckich chat, janosikowych dworow, babskiego jadla, chlopskiej kurnejchaty itp....

Out - zniknie srednia nijaka/droga restauracja,
        • roseanne Re: IN - lokalnie i sezonowo, bardziej "organiczn 17.01.12, 13:45
          co do miesa sie zgodze, u mnie podrozalo ostatnio sporo

probowano lansowac kuchnie afrykanska, swoja droga dosc smaczna, ale lokalne dwie knajpy znikly po kilku miesiacach - nie polnoc tylko srodek i poludnie
          • tamaryszek44 Re: IN - lokalnie i sezonowo, bardziej "organiczn 20.01.12, 18:40
            Słyszę słyszę ino nie zawsze piszę. smile bom remontem zajęta uf
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 20.10.12, 20:55
      myślę, że można już powoli zacząć podsumowywać tegoroczne trendy, czy faktycznie zgodne są z Kanukową przepowiednią .. ? smile
      • roseanne Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 20.10.12, 21:21
        obserwacja otoczenia:IN
        ciemne mieso z kurczaka, ze kalorii niewiele wiecej, za to zdecydowanie wiecej zelaza
        jajka bio i od szczesliwych kurek + przepiorcze dla mnie
        sezonowosc szerokopojeta
        im bardziej lokalne tym lepiej, w tym ziola z wlasnej skrzynki lub grzadki
        owsianka smile
        zdecydowanie trendy jest robienie wlasnych przetworow

IN prostota w przygotowywaniu potraw,
        OUT wieze z jedzenia, niejadalne dekoracje
        • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 21.10.12, 12:29
          wink
          Buka, chcesz mieu przysolic ? solou morskou ,mam nadzieje?
          A Roseanne nisko sie klaniam za bycie trendy.
      • bene_gesserit Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 22.10.12, 00:05
        Ja nieskromnie uważam, ze raczej spełniła się moja przepowiednia - zwłaszcza z Lidlem i Biedroną big_grin
    • shachar Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 21.10.12, 16:04
      in -minibrowary
      out-miniwinnice
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 05.11.12, 15:48
        Tak ,Shacharu !

Na krewetki zaczynam patrzec z rosnaca podejrzliwoscia.I znudzeniem.
        Out sa dla mnie kupowane w sklepach ravioli ,tortellini itp. podejrzane nadzienia.
        • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 14.11.12, 16:27
          tik-taki , slone paluszki i mentosy.
          ale moze to stalo sie juz 10 lat temu ?
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 22.11.12, 19:29
      IN w tym roku zdrecydowanie była bubble tea, quinoa i niejedzenie mięsa
      OUT: beaujolais primeur orkisz i muffinki
      Odnotowano triumfalny powrot warzyw korzeniowych.
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 05.12.12, 19:55
        zdecydowanie nie jemy juz tez dlugopisow Parkera. a wszystkie pozostale do tej pory w obiegu (niezniszczalnemi bedac) kierujemy wprost do muzeum epistolografii, gdzie mozna nimi obstawic stoly. co czyncie na mojom pamiontke.
        • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 06.12.12, 09:05
          na Twojä pamiątkę, Kanuku, posypiemy głowy stewią. zdecydowanie! smile)
      • bene_gesserit Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 31.12.12, 18:35
        Nie bardzo wierzę w sens list in-outów, bo w naszych zepsutych czasach to, co jest in, jest już u niekórych co modniejszych i bardziej zblazowanych out, i to jeszcze zanim się pojawi u nas. Znam parę osób, które nienawidzily bubble tea długo przed tym, jak u nas wróble zaczęły na nią ćwierkać wink

Najbardziej in jest, powtórzę, robienie zakupów w Biedronie. Spotykam tam regularnie najbardziej hipsterskiego i ometkowanego z moich znajomych smile
    • buka007 w sprawach piernikowych 24.11.12, 07:44
      zdecydowanie OUT - pierniki z witrażami
      zdecydowanie IN - pierniki z Rudolfem
      • buka007 w sprawach fotograficznych 06.12.12, 09:13
        zdecydowany trend do podkładki drewnianej. surowe, bejcowane drewno, starzone.
        • edyta95 Re: w sprawach fotograficznych 31.12.12, 18:05
          mięso na deskach, torty na destkach, ryby na deskach, ba nawet kieliszek szampana z truskawką na deskach. Zaczynają mnie te deski prześladować
    • buka007 Menu 2013 16.10.13, 18:26
      zdecydowanie IN :
      - panko i onigiri. zapakowane w szykowny bento lunchbox popijamy smooties warzywnymi lub innym sokiem w kolorze zielonym (szpinak i pietruszka).
      - rydze i polskie cydry, szarlotki (jaböeczniki sä out i serniki z filadelfii tez sä out)
      - veggie, veggie day, veggie burger, veggie app

Out zdecydowanie: ziemniaki z wody i hugo.
      • kanuk Re: Menu 2013 16.10.13, 22:29
        Moge tylko przyklasnac i dodac,ze out sa tez buraki ,nie tylko ziemniaki.
        Out tez sa ziarna ,niestety..chleby itd. Chyba ze ktos ma okazje zywic sie w Szwajcarii czy Am. Pld. Ponoc tamtejsze ziarna nie sa jeszcze szkodliwe.
        Z owocami ostroznie w sensie ilosci.
        • buka007 Re: Menu 2013 16.10.13, 23:06
          roseane, hugo to taki napoj na bazie prosecco (wstretny), szczegolnie ulubiony w hamburgu i krajach skandynawskich smile)))

https://images.derberater.de/files/imagecache/456xXXX_berater/berater/slides/Hugo.jpg
          • roseanne Re: Menu 2013 17.10.13, 02:44
            zupelnie mi nieznane
            prosecco lubie, choc niekazde

mam wrazenie, ze gluten free jest en vouge- masa produktow w sklepach sie pojawia, niestety masa z nich z soja
        • turchanyi Re: Menu 2013 17.10.13, 08:21
          Ale DLACZEGO buraki out? Moje ulubione, zaraz po pomidorach a przed marchewką... sad
          • buka007 Re: Menu 2013 17.10.13, 09:54
            tez nie rozumiem z tymi burakami... albo chleb czemu. ja wlasnie zaczelam sezon burakowy i wzielam udzial w otwarciu nowej piekarni wink

• czekolada72 Re: Menu 2013 17.10.13, 15:52
              tez prosze o wyjasnienie kto(lub co) i dlaczego zdecydowalo o burakach i ziemniakacj? Nie, zebym pochlaniala wielka ilosc ziemniakow (w przeciwienstwie do M, dla ktorego zycia nie ma bez ziemniaczkow, ale to insza bajka), ale lubie, czenu nie? niekoniecznie z wody, ale w innych postaciach.
              A buraczki? Spozywamy pod tyloma postaciami... i co? powinnam zaniechac hodowli?
              Moze jestem bardzo tepa, ale nic nie rozumiem...
              • buka007 Re: Menu 2013 17.10.13, 18:17
                to ja wyjasnie smile ze jest to watek z przymruzeniem oka, na dlugie jesienne wieczory smile sledzacy swiatowe trendy, wink))
                Ziemniaki sa zdrowe, lekkostrawne i bardzo popularne w Indiach, gdzie traktuje sie je nie jako przystawke ale jako warzywo i dodaje do bardzo wielu potraw. Hindusi podobno nawet się dziwiä, üe to nie oni wynalezli ziemniaki smile
                .
                • czekolada72 Re: Menu 2013 17.10.13, 18:18
                  buka007 napisała:

> to ja wyjasnie smile ze jest to watek z przymruzeniem oka, na dlugie jesienne w
                  > ieczory smile sledzacy swiatowe trendy, wink))

OK smile)
          • kanuk Re: Menu 2013 17.10.13, 22:05
            turchanyi napisała:

> Ale DLACZEGO buraki out? Moje ulubione, zaraz po pomidorach a przed marchewką..
            > . sad
            Alez mozna jesc jesli sie lubi , tylko tyle w nich cukru. W radio byl program o powszechnej otylosci i cukrzycy. I mowili zeby nie jesc burakow i ziemniakow.
      • roseanne Re: Menu 2013 16.10.13, 22:50
        hugo?
      • bene_gesserit Menu 2014 17.10.13, 20:47
        1. dyskonty
        2. domowe jedzenie, domówki zamiast nasiadówek na miescie, bifory i aftery w weekendy
        3. przetwory i samorobne mrozonki
        4. jeśli mięso, to kurczak

smile
        Chociaż, oczywiście, wielka szkoda, ze buraki wyszły z mody. Takie smaczne, będzie mi ich brak. Chlip.
        • roseanne Re: Menu 2014 17.10.13, 21:25
          w mojej prowincji buraki maja sie doskonale
          w wielu knajpkach jako przystawka salatka z burakow z feta

najbardziej in sa odmiane zlote lub w prazki, nie jednobarwne
          • kanuk Re: Menu 2014 17.10.13, 22:08
            roseanne napisała:

> w mojej prowincji buraki maja sie doskonale
            > w wielu knajpkach jako przystawka salatka z burakow z feta
            >
            > najbardziej in sa odmiane zlote lub w prazki, nie jednobarwne

burak burakowi nierowny ,zgadza sie.
            kiedys tak mowiono o ortalionach wink
          • bene_gesserit Re: Menu 2014 18.10.13, 22:58
            A te kolorowe buraki różnią się smakiem?
            Bo np kolorowe marchewki (żółte, fioletowe np) są imo obrzydliwe, bo słodkie do imentu.
            • roseanne Re: Menu 2014 19.10.13, 14:02
              sa odrobine mniej slodkie, znaczy w zaleznosci od sztuki
              co do kolorowych marchewek mam zdanie odwrotne - lokalne zolte nijakie sa
        • kanuk Re: Menu 2014 17.10.13, 22:07
          bene_gesserit napisała:

> 1. dyskonty
          > 2. domowe jedzenie, domówki zamiast nasiadówek na miescie, bifory i aftery w we
          > ekendy
          > 3. przetwory i samorobne mrozonki
          > 4. jeśli mięso, to kurczak
          >
          > smile
          > Chociaż, oczywiście, wielka szkoda, ze buraki wyszły z mody. Takie smaczne, będ
          > zie mi ich brak. Chlip.

wink
          • bene_gesserit Re: Menu 2014 18.10.13, 22:56
            No nie, ale ja całkiem poważnie kombinuję, czy barszcz mi ujdzie płazem, czy też wszyscy hipsterzy w mieście będą mnie omijać z daleka. Bo, kombinuję, niby barszcz nie jest burakiem, ale też trochę nim jest.
            • kanuk Re: Menu 2014 18.10.13, 23:01
              barszczyk dalej pozostaje w modzie.
              I pierogi orkiszowe tez.
            • buka007 Re: Menu 2014 19.10.13, 09:02
              bene, to u was sa jeszcze hipsterzy?? i gdzie przesiadują? w pierogarniach? ;-D
              • bene_gesserit Re: Menu 2014 19.10.13, 12:02
                W moim miescie zawsze byli tongue_out
                • kanuk Re: Menu 2014 14.11.13, 03:02
                  IN - brukiew
                  OUT -serniki , rurki z kremem oraz The Beatles (za wyjatkiem Let it Be wink
                  • turchanyi Re: Menu 2014 14.11.13, 12:00
                    Oj, oj, przejadło się rurkami z kremem i Beatlesami ?? wink
                    Rurki - out.
                    The Beatles - na věčné časy. A nikdy jinak ! smile
                    • bene_gesserit Re: Menu 2014 14.11.13, 20:31
                      in: chleb z masłem, marchewki, boczek
                      out - czekolada z wasabi, Kala Namak i inne kolorowe sole z końców świata, brukselka i natka kolendry
                      • roseanne Re: Menu 2014 14.11.13, 22:09
                        czekolada z wasabi - pierwszy raz czekolada nie cieszyla sie powodzeniem w moim domu smile
                        wasabi w postaci groszku do chrupania, czy tez przyprawy jest lubiane
                        brukselka podsmazana ciagle in, z pary lub gotowana out
                        • bene_gesserit Re: Menu 2014 15.11.13, 20:40
                          Och, jesli chodzi o IN, to u mnie w domu najbardziej teraz są ciepłe koce, przytulanki i wrząca herbata smile
                          • kasia_bzdeta_wons Re: Menu 2014 15.11.13, 21:37
                            gąska zdecydowanie IN, nie żeby nie trąbiono, po raz pierwszy widzę że cenowo jest ok, 10 zł za kg, to juz nie rujnuje kieszeni
                            kurczaki OUT, jeszcze latem jadłem, jako szybkie do przygotowania mięso (jesli mieso bedzie out ja tez będę out, jestem z mięsa i nie potrafię jesć trawy bez okrasy, przykro mi) wink)
                            dynia jest IN - nie żeby jej nie było, ale od tego roku zauważyłem, że sprzedawcy nie sprzedawali mi po prostu dyni, tylko dynię taka to a taką, smaczniejszą od tamtej, bardziej soczystą, o innym smaku, czy też że to prawdziwa "kokaido" (w Krk ludzie tak piszą o tej dyni)
                            brokuły są OUT, no chyba ze w kawałeczkach w zupie, to mają się dobrze.
                            ziemniaki sa zdecydowanie In - nasłuchałem się o ich tuczączości, i co? jestem u mamy, zajadam się ziemniakami, i chudnę! moze mam tasiemca. Tasiemce też sa IN, owsiki sa OUT.
                            • roseanne Re: Menu 2014 15.11.13, 21:42
                              kasia_bzdeta_wons napisał:

> Tasiemce też sa I N, owsiki sa OUT.
                              >

w rzeczy samej smile

ostatnio duzo sie w radio nasluchalam, ze sie ludzie specjalnie zarazaja tasiemcem,
                              raz na odchudzanie
                              dwa, na zmniejszenie atakow chorob autoimmunologicznych
                              • kasia_bzdeta_wons Re: Menu 2014 15.11.13, 21:49
                                aa tak, i krzyki są ze to niebezpieczne. no bo jest. ale gdybym był uczulony na wszystko to tez próbowałbym z tasiemcem.
                          • roseanne Re: Menu 2014 15.11.13, 21:38
                            smile
                            koce, grzaniec z piwa, bezglutenowego, kominek i pomarancze
                            wszechobecna kocia siersc - uklada sie na wszystkich kolanach, kocach i skarpetkach smile
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 09.01.14, 06:52
      zdecydowanym faworytem na 2014 jest pomelo, lansowane przez lanserki FK juz od grudnia wink
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 09.01.14, 08:51
        yyyy, faworytem na IN czy OUT ?
        a moze oba ?
        • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 09.01.14, 09:01
          oba!
          • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 09.01.14, 19:06
            To by sie zgadzauo. Bo za dobre.
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 18.01.14, 20:24
      Nie mam dobrych wiadomości..
      Out jest Toskania, niestety
      In jest Schwarzwald
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 18.01.14, 21:54
        Absolutna prawda !!!
    • bene_gesserit Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 19.01.14, 14:52
      Wieszczy Nigel Slater, ten malutki pan z BBC, który mówi prawie szeptem - in w tym roku:
      yuzu
      galangal
      togarashi
      za'atar
      ras el hanout

No, o ile mnie pamięć nie myli, to z powyższych tylko yuzu i togarashi jeszcze nie były lansowane na naszych gazetowych forach smile
      • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 19.01.14, 19:26
        och, a własnie ostatnio się zastanawiałam, czy nie zacząć lansować masła yuzu na gazetowym forum wink
    • shachar Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 19.01.14, 22:19
      podobno quinoa jest out. To dobrze, wole pecak.
      • roseanne Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 19.01.14, 22:54
        nie wiem czy jest out, ale mocno sie spopulizowala
        jakos nie bardzo mi smakuje, mimo, ze jedno z niewielu dozwolonych ziaren
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 14.02.14, 16:06
      komosa ryżowa jest out
      szałwia hiszpańska jest in
      w dalszym ciągu wszystko posypujemy pestkami granatu.
      • roseanne Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 14.02.14, 16:25
        gryka jest wciaz in smile
        tudziez pieczony kolafior i dorsz - w dwoch z trzech restauracji odwiedzanych w przeciagu miesiaca byly w menu

granata, poza rozlupywanym w pueleszach domowych na talerzach nie widzialam
        znacznie czescie microgreens czyli mlodziutkie pedy rzodkiewek, buraczkow i brokulow
    • shachar Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 14.02.14, 17:37
      dizajnerskie surowe ostrygi sa in, a to z takiego bajora, a to z innego...burger sliders are out.
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 30.03.14, 00:52
        mielone z indyka jest IN
        i wszystko hiszpanskie,
        oprocz Muchy, bo akurat tego nie wiem.
    • shachar Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 30.03.14, 22:46
      mam nadzieje, ze wraps odejda, tyle jest w nich zimnego nadzienia wodnistego i tak naprade duzo buly tylko rozplaszczonej na placek ,zawinietej na koncu i ukolorowanej na ekologiczno. Nie lubie wraps, wstretne zimne mokre zarcie.
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 31.03.14, 01:19
        Otototo. Jedynie znosze wietnamskie z ryzu ,baudzo lekkie i bardzo bezolejowe.
        Do srodka vermicelli tez nie zbozowe tudziez kielki sojowe ,bazylia lub mieta i krewetki koktajlowe. Kraby lub zaby.
        Kawalek kurczecia lub homara. Podac natychmiast ,zamoczyc w sosie rybnym wzbogaconym cytryna i wcinac.
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 13.05.14, 21:19
      trendy najmowsze:

1. hipster czy burak ?
      2. vege, vege, vege
      3. długo długo nic.
      4. draże mleczne
      5. soja jest out. nareście
      6. triumfalny powrót mięsa. na razie tylko baraniego
      7. rzeżuszka
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 10.06.14, 14:32
        IN jest
        1. watercress
        2. zielen buraczkowa.
        3. sos SRIRACHA ( do frytek ze slodkich ziemniakow ,do jajek ,do wszystkiego tez.)
        4. musze sprawdzic co jeszcze.
        • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 10.06.14, 22:22
          Sriracha chyba nie wszędzie in, bo:
          www.sueddeutsche.de/panorama/sriracha-hot-chili-sauce-es-stinkt-zum-himmel-in-irwindale-1.1937697
          kanuk napisał:

> IN jest
          > 1. watercress
          > 2. zielen buraczkowa.
          > 3. sos SRIRACHA ( do frytek ze slodkich ziemniakow ,do jajek ,do wszystkiego te
          > z.)
          > 4. musze sprawdzic co jeszcze.
          • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 12.06.14, 22:28
            Mozliwe ,ze sriracha nie wszedzie.
            Ale Shilene Woodley to juz na pewno jest wszedzie IN.
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 12.07.14, 10:48
      podobno w tym sezonie Kalifornia oszalaua na punkcie jarmużu. W formie czipsów.
      • roseanne Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 12.07.14, 11:10
        sezon na chrupki z jarmuzu jest juz ze dwa lata
        slusznie zreszta, bo smaczne
        • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 12.07.14, 12:45
          tak ,wlasnie ze dwa lata temu sie to tu zaczelo.
          mniej wiecej wtedy tez pojawilo sie u mnie mango na cieplo ,posypane czyms ostrym.
        • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 12.07.14, 12:47
          no i prosze jakie zacofanie, informacja o tym dotarła tu dopiero po dwóch latach!
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 28.08.14, 19:20
      pulled pork i coleslaw
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 28.08.14, 23:14
        pulled pork to musi byc " out ".
        bo" in " to tylko jako jakis straszny wypadek ?
        wyjatkowe danie " in and out".
        i jeszcze moze byc poulet kurczak.
        • shachar Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 29.08.14, 01:58
          juicing jest "in" przynajmniej u mnie w pracy.
          W ten weekend kupię sobie tłocznię do powolnego wyciskania, nie mylić z jakiś tam odwirowywaniem soku, bo sok dostaje od tej prędkości temperatury i traci połowę cudu.
          • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 29.08.14, 04:05
            a czy buraczki i marchew da sie tym powoli wycisnac ?
        • roseanne Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 29.08.14, 04:28
          veto! p.p. is the best!

ulubione danie rodzinne, raz na miesiac przynajmniej smile

a co to kurczak kurczak?
          • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 29.08.14, 06:42
            przy ciagnionym i rozrywanym wieprzowym , to tylko taka gra slow ,ten kurczak kurczak.
            moglyby sie Panie podzielic przepisami na ten pulled pork. choc wlasciwie to wystarczy wlozyc do naczynia tanszy kawalek .przyprawic, podlac i rozgotowac ( ja w piekarniku)
            • roseanne Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 29.08.14, 14:08
              wstukiwalam na kuchnii jakis czas temu
              ogolnie lopatka wp, przyprawy typu kuchni stanow poludniowych - papryka, cumin, sol, troche melasy lub brazowego cukru, chili
              nie podlewam, wsadzam w slowcooker
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 02.01.15, 18:44
      w tym roku przechodzimy na dietę wegańską. wszystko inne jest out. W temacie pierniczków minionych świąt zaobserwowano zastój i dezorientację, gdzieniegzie robiono makiełki, ale trend jest taki, ze barszcz wigilijny 2015 będziemy zagryzać ciasteczkami owsianymi. W związku z tym planowana jest również zmiana symboliki świąt Wielkiej Nocy, czyli zniesienie jajka.
      • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 03.01.15, 02:27
        wieprzowina jest u mnie out, na czas nieokreslony.
        losos w postaci pieczonej tez mi sie znudzil.
        bede czasem robic zen tatara oraz marynowac.
        pieczone sardynki sa ciagle ok, wkladam je w pergaminowe torebki i do pieca bez zadnych dodatkow,po prostu oczyszczone.
        turbot turbot turbot in in in
        • roseanne Re: Menu 2015- co jest IN co jest OUT 03.01.15, 03:25
          wieprzowina ciagle in,
          teraz na topie konfit z kaczych nozek, paczka 10 sztuk, kolacja sylwestrowa, kolacja noworoczna i jeszcze 4 zostaly... - konfit wladny oczywiscie, bo kupne maja w skladzie sos sojowy

losos gravlaxowy mi sie zaczyna nudzic, zwlaszcza na kanapce, jako leniwe sushi jeszcze jeszcze

sardynki ciagle niedozeolone

tacos, tacos, niezaleznie od dodatku ciagle popularne- od tylko fasoli i salsy, poprzez ryby do mies

ciekawostka restauracyjna - danie z dorsza, smazonego, drozsze niz stek
          • roseanne Re: Menu 2015- co jest IN co jest OUT 03.01.15, 03:26
            wlaSny

tablet mi sie zaczyna rzadzic...
      • bene_gesserit Re: Menu 2015 - co jest IN co jest OUT 04.01.15, 20:13
        W mojej okolicy:

Out:
        dieta bezglutenowa
        kuchnie azjatyckie

In:
        zdrowe posiłki dla dzieci w szkołach i wyrugowanie ze szkolnych sklepików chipsów, lizaków itp
        wege&organicznie
        bardzo proste gotowanie
        lody o dziwnych smakach
        jogurty o dziwnych smakach
        gotowanie z resztek
        gotowanie w suswidzie
        wytrawne desery albo umami albo chociaż słodkie z solą
        wlasny ogród na balkonie/parapecie/kapeluszu
        • edyta95 Re: Menu 2015 - co jest IN co jest OUT 17.02.15, 21:59
          bene, podrzuć proszę kilka przykładów tych dziwnych lodów? pracowo mnie to interesuje szalenie
          • bene_gesserit Re: Menu 2015 - co jest IN co jest OUT 18.02.15, 23:13
            Tu o tym - ja najlepiej znam lodziarnię przy pl Zbawiciela, ale oni nie mają swojej lodowej strony.
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 16.02.15, 18:57
      in: zatar. i inne biblijne sprawy, yotam, bakłażan, manna
    • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 12.04.15, 07:21
      in jest to co juz jest out, na przykład hamburgery.
      - wszystko w postaci hamburgera. Kury, kaczki, buraki, majtaj, Hans in Glück, mongolskie pierożki.
      - Pieczywo z samopszy.
      - kapusta
      - jedzenie rękoma
      - zsiadłe mleko
      - ziemniaki Linda
      - spyrka
      - zeby nie jeść mleka i zboża
      - Food Trucks, Slow Fast Food, Street Food, enjoy your hamburger w Hamburgu
      • bene_gesserit Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 12.04.15, 12:30
        Przeżyłam wczoraj rozczarowanie - otworzono lodziarnię na głównej ulicy mojego miasta. Wystrój ascetyczny - trochę loft, trochę polskie lata 50. trochę berlińska kawiarnia, czyli chyba (jeszcze) dość in. Zajrzałam z ciekawością, oczekując smaków typu 'gorgonzola z musztardą' albo 'bolognese na mascarpone' 'miód gryczany i sosna', a tu poczciwe truskawkowe i waniliowe, tyle ze o 30% drożej niż gdzie indziej. Ech.

In/out są u nas foodtrucki, od kiedy pojawiły się w reklamie śledzików. Tak samo było kilkanaście lat temu z dredami - w ciągu miesiąca hodujący je latami offowi muzycy je ścinali, bo chłopak z dredami pojawił się w reklamie telefonii komórkowej. Mainstream zżera wszystko coraz szybciej, kto za tym nadąży, doprawdy.
      • a74-7 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 30.12.15, 10:42
        zapomnialas dodac ze przy jedzeniu rekoma
        obowiazuje etykieta jedzenia prawoM rekom wink
    • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 20.04.15, 06:46
      Out sa oleje poza kokosowym. Nwet oliwa podejrzana jesli dlugo stoi po otwarciu.
      In smalec .maslo organiczne i nie wiem co jeszcze ?
      • buka007 Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 20.04.15, 07:00
        tak, olej palmowy, gęsi smalec i wegański majonez
        • kanuk Re: Menu 2012- co jest IN co jest OUT 20.04.15, 14:30
          olej palmowy jest przez ludzi nieprzyswajalny i odklada sie w arteriach ?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka