Dodaj do ulubionych

AI - sztuczna inteligencja

29.04.24, 20:07
Jak zwykle odprysk innego wątku.
Zdefiniujmy inteligencję - umiejętność analizy dostępnych danych i tworzenia na ich podstawie syntezy, wniosków itp.
Obleci?

Czy można to robić programem komputerowym? Jeszcze jak. Stąd mnóstwo narzędzi generowania tekstu, obrazu a nawet wideo. Jakość końcowa zależy od
a) zbioru dostępnych dla AI danych wejściowych
b) mocy obliczeniowej danego systemu AI.

Stąd mamy wiele dostępnych takich darmowych, w miarę skromnych narzędzi - które na przykład potrafią wygenerować tekst po polsku napisany polszczyzną w jakości poza zasięgiem wielu Polaków, jednocześnie merytorycznie pisząc głupoty.
Lepsze narzędzia zrobią to lepiej - bo ich działanie będzie interaktywnie kontrolowane przez ludzi. To tylko programy są.

Chodzi mi o to - proszę nie myśleć jak część ludzi, że już jutro, najdalej za rok - te programy osiągną samoświadomość i wkrótce uznają, że człowiek jest tylko pasożytem na zasobach ziemi. Takie tematy to w SF.

Obserwuj wątek
    • fornitta007 Re: AI - sztuczna inteligencja 29.04.24, 20:14
      Powiem ci tak: samoswiadomosci moga nigdy nie osiagnac. Co nie znaczy, ze nie moga sie wymknac spod kontroli i narobic szkod. My, ludzie, to zawsze spierdolimy co sie da ;) Ale rozwoju (szeroko pojetego) sie nie da i tak zatrzymac. Ja mysle, ze my raczej osobiscie nie dozyjemy jakiejs spektakularnej rewolucji zwiazanej z zastosowaniem sztucznej inteligencji. No ale zobaczymy :)
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 29.04.24, 20:18
        "One" nie mogą - bo nie istnieją jako byt. Nie mają woli robienia szkód.
        To tak samo jak wirus kąkutrowy Ci może zrobić kuku - ale nie z własnej woli. To człowiek go napisał i wpuścił do sieci.

Ależ rewolucja już jest. Teraz w sumie nawet przeciętnemu modelowi można zadać pracę domową i jak walnie jakiejś głupoty - to to przejdzie.
        • fornitta007 Re: AI - sztuczna inteligencja 29.04.24, 20:23
          Ciezarowka jak ci wjedzie w chalupe to narobi szkod, mimo, ze nie jest bytem. Co do rewolucji, to mnie sie marzy taka z wiekszym rozmachem ;) Wyobraz sobie, ze wyroki skazujace zapadaja wlasnie w ten sposob, ze algorytm wszystko oblicza. Albo cyborgi w sluzbach publicznych. Policjant robot nie bedzie nigdy ani agresywny, ani odrotnie- przsadnie poblazliwy, bo ma dobry dzien. I tak dalej...
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:14
            Jeszcze nie słyszałem o ciążarówce co postanowiła wjechać w dom. Choćby była prowadzona przez autopilota to zawsze odpowiedzialny za szkody jest człowiek.

Doskonała wizja, teraz wystarczy opracować własną AI co zainfekuje policyjną i już każdy mechaniczny policjant bez wyroku zabija wskazanych przez nas ludzi.

• fornitta007 Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:17
              Ale chyba nikt tutaj nie twierdzi, ze AI moze byc szkodliwa ze wzgledu na samoswiadomosc i "postanawianie" czegokolwiek. Nie, jest to po prostu narzedzie tyle cudowne, co niebezpieczne.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:31
                No są tacy co twierdzą przed czym ostrzegałem by tak nie robić. Filmowo - Skynet z Terminatora. On nie popełnił niebezpiecznego błędu ani nie został shackowany - tylko świadomie uznał ludzi za zagrożenie i zaczął z nimi wojnę.

• oby.watel Re: AI - sztuczna inteligencja 29.04.24, 20:25
      A kiedy inteligentna małpa osiągnęła samoświadomość? Te programy są groźne nie dlatego, że mogą stać się świadome, ale dlatego, że tworzą je ludzie.
      • borsuczyca.klusek Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:20
        O fajnie, że jesteś 😊
        • oby.watel Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 11:43
          borsuczyca.klusek napisała:

> O fajnie, że jesteś 😊

Czekałem na Was, a KTMKP kompletnie mnie nie bawi. Wracając do tematu — AI nie musi uzyskać samoświadomości, żeby stać się groźna.
          • borsuczyca.klusek Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 12:37
            Dla mnie realne zagrożenie AI to przede wszystkim utrata miejsc pracy. Zwłaszcza dla ludzi mniej wykwalifikowanych i tych na początku drogi zawodowej (kelnerzy, kasjerki, ekspedienci). Dodatkowo zapaść branży kreatywnej. Dlaczego ktoś miałby płacić grafikowi skoro AI wygeneruje dowolny obrazek?
            Druga sprawa to deep fejki. Jak to zmieni naszą rzeczywistości gdy już nie będzie można zaufać ani naszym oczom, ani uszom.
            Jak to zmieni kryminalistykę i podejście do dowodów w sprawie.
            No ja się trochę boję 🙄
            • oby.watel Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 13:18

> Dla mnie realne zagrożenie AI to przede wszystkim utrata miejsc pracy. Zwłaszcz
              > a dla ludzi mniej wykwalifikowanych i tych na początku drogi zawodowej (kelnerz
              > y, kasjerki, ekspedienci). Dodatkowo zapaść branży kreatywnej. Dlaczego ktoś m
              > iałby płacić grafikowi skoro AI wygeneruje dowolny obrazek?
              > Druga sprawa to deep fejki. Jak to zmieni naszą rzeczywistości gdy już nie będz
              > ie można zaufać ani naszym oczom, ani uszom.
              > Jak to zmieni kryminalistykę i podejście do dowodów w sprawie.
              > No ja się trochę boję 🙄

Wszystko co nowe, nieznane, wywołuje strach. Ale po jakimś czasie okazuje się, że ma wielkie oczy. Niemniej jednak problem jest poważny i chwilę zajmie nauczenie się, że już ani zdjęcie, ani film, ani nagranie o niczym nie świadczą, bo w połączeniu z Pegasusem można spreparować dowolny "dowód".
              • borsuczyca.klusek Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 13:35
                Zupełny off top. Czy masz może wpis dotyczący bezdzietność z wyboru, zapaści demograficznej, antynatalizmu czy coś w tym stylu?
                • oby.watel Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 14:16

> Zupełny off top. Czy masz może wpis dotyczący bezdzietność z wyboru, zapaści de
                  > mograficznej, antynatalizmu czy coś w tym stylu?

Przy różnych okazjach pisałem o demografii konstatując, że niegraniczna prokreacja to prosta droga do katastrofy, a im więcej ludzi, tym mniejszą wartość ma ludzkie życie..
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 14:21
                    Strasznie mądrych słów używasz - więc io stupido choćby się chciał tym zainteresować to mu się nie chce przez nie przebijać. Dasz jakieś tl,dr?

• oby.watel Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 14:37
                      asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Strasznie mądrych słów używasz - więc io stupido choćby się chciał tym zaintere
                      > sować to mu się nie chce przez nie przebijać. Dasz jakieś tl,dr?

Słyszałem o mądrych ludziach, ale mądre słowa? Przecież słowo coś znaczy tylko w otoczeniu innych słów. Wyzute z kontekstu znaczy niewiele lub nic zgoła. Zamierzałem krótkich form uczyć się od Ciebie, ale nie dane mi było. Cieszę się że choć awatar powrócił.
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 14:44
                        Wiesz, dajmy na to "imponderabilia" to dość dobrze określone pojęcie, ale jak ktoś wcześniej go nie znał to odbija się nagle od ściany. Może lepiej "po prostu" mówić o ważnych choć trudnych do zmierzenia czynnikach? No tak - to o wiele więcej słów, więc specjaliści posługują się krótkimi pojęciami - ale w sumie co nam szkodzi walnąć klawiaturą trochę więcej literek?

• oby.watel Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 16:38

> Wiesz, dajmy na to "imponderabilia" to dość dobrze określone pojęcie, ale jak k
                          > toś wcześniej go nie znał to odbija się nagle od ściany. Może lepiej "po prostu
                          > " mówić o ważnych choć trudnych do zmierzenia czynnikach? No tak - to o wiele w
                          > ięcej słów, więc specjaliści posługują się krótkimi pojęciami - ale w sumie co
                          > nam szkodzi walnąć klawiaturą trochę więcej literek?

Ano szkodzi to, że choćby ktoś się chciał tym zainteresować to mu się nie chce przez to przebijać — tl, dr. Zakładam, że słowa, których używam są powszechnie znane li rozumiane. Gdy nie jestem pewny — wyjaśniam.
                  • borsuczyca.klusek Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 15:29
                    Dzięki, w wolnej chwili poczytam
                    • oby.watel Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 16:34

> Dzięki, w wolnej chwili poczytam

Będzie mi miło. Ciekaw jestem czy podzielisz mój punkt widzenia.
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 13:34

> Dla mnie realne zagrożenie AI to przede wszystkim utrata miejsc pracy.

Do tego nie trzeba AI - zwykłe roboty przemysłowe już dawno spowodowały utratę mnóstwa miejsc pracy.

>Dodatkowo zapaść branży kreatywnej. Dlaczego ktoś m
              > iałby płacić grafikowi skoro AI wygeneruje dowolny obrazek?

Nie wiem jak będzie w przyszłości. Na razie ten proces wygląda tak:
              1. zadaj zagadnienie
              2, przejrzyj powiedzmy 10 wyników, z których raczej nie będziesz do końca zadowolona
              3. doprecyzuj zagadnienie
              4 powtarzaj 1-3 nie wiadomo jak długo...
              To jest fajne dla amatorów, ale w biznesie to ciągle lepiej spotkać się w oczy z człowiekiem bo po krótkiej rozmowie on to zrobi lepiej niż napasiona informacjami AI o CZYMKOLWIEK.

> Druga sprawa to deep fejki. Jak to zmieni naszą rzeczywistości gdy już nie będz
              > ie można zaufać ani naszym oczom, ani uszom.
              > Jak to zmieni kryminalistykę i podejście do dowodów w sprawie.
              > No ja się trochę boję 🙄

Już od dawna nawet zwykłe nagrania video nie są traktowane jako dowód absolutny. Zawsze mógł to ktoś zhackować zanim służby zabezpieczyły nagrania. Oczywiście póki co obowiązuje tak zwany "poziom paranoi" - jak ktoś nie zapłacił za paliwo na stacji to trudno oczekiwać, że potem równocześnie włamał się do ich systemu monitoringu - bo jakby miał takie umiejętności to by po prostu nie kradł paliwa...
    • borsuczyca.klusek Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:01
      A ktoś pamięta jeszcze taki film:

www.filmweb.pl/film/A.I.+Sztuczna+inteligencja-2001-3673
      • fornitta007 Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:06
        Lata mijaja, a dla mnie to wciaz najlepszy film o sztucznej inteligencji :)
        Natomiast bardziej wspolczesnie, fajnie jest temat AI ugryziony w serialu Czarne lustro. Zmusza do refleksji.
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:18
          Ten film nie mówi nic o AI - typowy wyciskacz łez nad odrzuconym "dzieckiem".
          Pokazywałem Wam inny film co pokazuje, jak się kończy myślenie o rzeczy w kategoriach ludzkich.

• borsuczyca.klusek Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:21
            Gdzie ten inny film, bo ślepa jestem i nie widzę 😭
            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:24
              Fakt, może w piwnicy.
              Prosz:

• borsuczyca.klusek Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 09:36
                Zapisuję do obejrzenia
                • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 10:10
                  Ok, to daj znać jak obejrzysz a ja do tego czasu nie będę wyciągał z piwnicy jak na niego trafię, bo pewnie jakąś swoją opinię już tam dałem
    • fornitta007 Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 11:03
      Pytanie do was, troche OT ;)
      Zalozmy ze wybieracie sie w podroz, do kraju, ktorego jezyka nie znacie. Jaka apke tlumaczaca wybierzecie:
      1. Zwykly tlumacz
      2. Tlumacz-pomocnik- z trybem "podryw", "pytania praktyczne", "rozmowa z lokalnymi chuliganami" itd. Poprawia wam automatycznie bledy jezykowe, cobyscie nie wyszli na prostakow, bierze pod uwage roznice kulturowe, psychologiczne aspekty... no troche proteza, ktora za was rozmawia z lokalsami.
      (Oczywiscie sytuacja w dzisiejszych czasach jeszcze niemozliwa, taki tylko eksperyment myslowy ;) )
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 11:12
        Żadnej apki bo mi przetłumaczy niewinny tekst tak, że mi ktoś da w mordę.
        Ale ja mam łatwo, bo mi się nie chce poza Europę gdzie zawsze ktoś coś bangla po angielsku albo rosyjsku - zależy od kierunku.
        Owszem, chętnie bym do Japonii a tam to po pierwsze angielski też znają tylko ponoć często się wstydzą kaleczyć obcy język - taka kultura; ale po drugie przede wszystkim - tak obcej kultury to ja nie chcę "obskoczyć" w tydzień. A na dłuższy pobyt to mnie nie stać...
        • oby.watel Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 12:16

> Żadnej apki bo mi przetłumaczy niewinny tekst tak, że mi ktoś da w mordę.
          > Ale ja mam łatwo, bo mi się nie chce poza Europę gdzie zawsze ktoś coś bangla p
          > o angielsku albo rosyjsku - zależy od kierunku.
          > Owszem, chętnie bym do Japonii a tam to po pierwsze angielski też znają tylko p
          > onoć często się wstydzą kaleczyć obcy język - taka kultura; ale po drugie prze
          > de wszystkim - tak obcej kultury to ja nie chcę "obskoczyć" w tydzień. A na dłu
          > ższy pobyt to mnie nie stać...

A ci, których stać? Z drugiej strony w dobie globalizacji dlaczego nie wprowadzić jednego, ogólnoświatowego języka? Wystarczy obejrzeć dowolny film, by przekonać się, że w całej galaktyce mówią po angielsku, a tylko na Ziemi w różnych językach.
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 12:24
            Nie wiem co jak stać.
            Jakby mnie było stać - ale tak hohoho dobrze - to bym tam pojechał na dłuuuugo, starał się szukać jakieś gónwno pracy dla gaijina. Poznać ludzi od podstaw i zasłużyć na taki szacunek, że ej - przyjechałeś jako gijin ale w sumie jesteś spoko. Zapraszamy na rodzinne spotkanie. Japonia jest tak odmienną odmienną kulturą, że przez tydzień albo nawet miesiąc - to co najwyżej można polizać cukierka przez wystawę w takim sennie przenośni.

• borsuczyca.klusek Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 12:38
              Nigdy nie rozumiałam fascynacji Japonią 🤷‍♀️
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: AI - sztuczna inteligencja 30.04.24, 12:52
                Bo to silnie zależy od tego, czego ta fascynacja dotyczy. Chyba bardzo popularna jest katanami i innymi japońskimi mieczami. Ale niesłusznie - że po prostu cudo iżynierii!
                No nie... jak się dokładnie przyjrzeć - bo historycznie jakoś nie było wielkich okazji do starć z europejskimi "zwykłymi" mieczami to ona się za dobrze nie sprawdza. Tak samo jak zbroje samurajów. Tam oni byli wielcy bo kontrolowali chłopstwo uzbrojone w motyki. Europejskie rycerstwo na otwartym polu by im szybko zrobiło "jesień średniowiecza".

Nadal jest to jednak po prostu przedmiot niezwykle estetyczny - bo przynajmniej starodawna kultura japońska nad tym dbała. I akurat także ten aspekt mnie interesuje.

https://www.samuraimuseum.jp/shop/wp-content/uploads/2020/07/a_tachi_cate_02-1.jpg

Krzywizna katany jakże przypomina i polskie szable.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka