Dodaj do ulubionych

Polska Federacja Tenisa

16.02.23, 16:25
W wątku chciałbym podpytać o Polską Federację Tenisa. Jeśli macie o nich jakieś sensowne opinie to będę wdzięczny za info. Bo obiło mi się o uszy, że taka federacja powstaje i jestem ciekaw jak się temat rozwinie. Plotki na kortach krążą już od jakiegoś czasu, ale szczerze mówiąc nie wiem jak to się rozwinęło.

Sam pogrywam od czasu do czasu w tenisa, ale jeśli chodzi o amatorów to ciężko w Polsce o jakąś sensowną federację. Ktoś tam niby coś organizuje, jakieś rozgrywki w dużych miastach są, ale poziom jest (z tego co mi się obiły o uszy opinie uczestników) raczej niezbyt wysoki.

Dobrze by było żeby ktoś ogarnął u nas tego typu kwestię i wreszcie coś porządnego zorganizował. Bo na zachodzie takich federacji jest kilkanaście, a u nas wciąż jak w lesie. Dlatego wiążę tam jakieś nadzieje z całą tą Polską Federację Tenisa, ale szczerze mówiąc niezbyt wysokie. Mam nadzieję, że się mylę, że pozytywnie się zaskoczę, i wreszcie powstanie coś sensownego dla polskich tenisowych amatorów.

BTW Wątek zakładam ponownie, bo poprzedni gdzieś mi zaginął.
Obserwuj wątek
    • mapens.85 Re: Polska Federacja Tenisa 24.02.23, 15:51
      zenon44 napisał:

> W wątku chciałbym podpytać o Polską Federację Tenisa. Jeśli macie o nich jakieś
      > sensowne opinie to będę wdzięczny za info. Bo obiło mi się o uszy, że taka fed
      > eracja powstaje i jestem ciekaw jak się temat rozwinie. Plotki na kortach krążą
      > już od jakiegoś czasu, ale szczerze mówiąc nie wiem jak to się rozwinęło.

Też słyszałem plotki, że taka Polska federacja tenisa powstaje, ale na ten moment trudno cokolwiek powiedzieć sensownego na ten temat. Jak wpisuje sobie w google "polska federacja tenisa", to wyskakuje mi tylko ich profil na Facebooku ale na ten moment niewiele tam informacji. Opis sugeruje, że będą zajmować się ogólnopolska organizacją rozgrywek tenisowych dla amatorów w jakimś autorskim systemie rankingowym. Reszta to jakieś ogólniki typu promocja tenisa, i takie tam. Tak więc generalnie ja ten moment trudno powiedzieć coś konkretnego, ale ewidentnie coś się święci. Mi się wydaje, że cała ta federacja jest obecnie na etapie organizacyjnym i pewnie dopiero na wiosnę opublikują więcej informacji. W każdym razie temat jest ciekawy, każdy kto pogrywa w tenisa pewnie się zgodzi, że taka federacja ogarniającą rozgrywki dla amatorów jest potrzebna w Polsce, bo wiadomo konkurencja zawsze konsumentom wychodzi na dobre. Tak więc trzymam kciuki żeby projekt wypalił, i jak będę wiedział coś więcej o calej tej polskiej federacji tenisa, to będę pisał. Pozdro.
    • zenon44 Re: Polska Federacja Tenisa 15.03.23, 12:22
      Na twitterze Polskiej Federacji Tenisa pojawiła się właśnie informacja o sponsorze, a wcześniej wpadło też info o zawodach, więc przekazuje dla zainteresowanych tematem. Bo po tym, jak zalaliście mnie wiadomościami prywatnymi wiem, że temat budzi zainteresowanie. Dostałem kilkanaście wiadomości od ludzi z forum zainteresowanych uczestnictwem w całej tej federacji. Nie do końca rozumiem dlaczego piszecie w tej sprawie do mnie, wszak wiem o sprawie tylko tyle ile sam przeczytam w internecie, a z Polska Federacją Tenisa nie jestem w żaden sposób powiązany. No ale skoro chcecie informacji to wam je udostępnię.

A więc sponsorem głównym Polskiej Federacji Tenisa została firma Wilson Polska. Kto choć trochę siedzi w tenisie, temu nie trzeba tłumaczyć, co co to za firma. Dla tych co jakimś sposobem nie mieli do czynienia z produktami marki Wilson, napiszę tylko, że to chyba największy producent sprzętu do tenisa na świecie. To w zasadzie wystarczy, żeby wyjaśnić z czym mamy tu do czynienia. No a wygląda na to, że do czynienia mamy z jakimś grubszym graczem stojącym za Polską Federacją Tenisa, bo nikt spoza środowiska tenisowego nie dogadałby się z tak dużym graczem jak Wilson. Może się mylę, ale to dobrze wróży na przyszłość Federacji, bo z takim sponsorem można naprawdę dużo.

Druga sprawa to zawody inauguracyjne. Mają się odbyć na majówkę w Poznaniu, w Parku Tenisowym Olimpia. Ja nie miałem okazji tam nigdy grać, ale od znajomych słyszałem, że obiekt najwyższej klasy. Do tego pula nagród rzędu 35k też robi wrażenie. Ja osobiście nie przypominam sobie, aby kiedykolwiek jakiś turniej dla amatorów w Polsce miał taki budżet na nagrody. Z drugiej strony trochę dziwi, że wszystko to ogłaszają tak późno, wszak sporo osób może mieć już plany na majówkę. I do tego Poznań, lepiej by chyba było, żeby turniej inauguracyjny zorganizować w stolicy, ale to już tylko moja prywatna opinia. W swoich mediach społecznościowych piszą też, o transmisjach na YouTube na żywo, etc., co także będzie sporym nowum w środowisku amatorskiego tenisa.

Podsumowując - Polska Federacja Tenisa zapowiada się coraz lepiej. Trochę się obawiałem, że będzie to jakiś projekt wydmuszka, ale wszystko wskazuje na to, że będzie na bogato i profesjonalnie. Oby tak rzeczywiście było, bo zamierzam wybrać się do Poznania na inaugurację. Oczywiście opiszę wam moje wrażenia, ale oczywiście wszystko w swoim czasie. Do usłyszenia!
    • zenon44 Re: Polska Federacja Tenisa 03.04.23, 13:44
      Już trochę czasu minęło od mojego ostatniego wpisu na temat Polskiej Federacji Tenisa, a po wiadomościach prywatnych wiem, że temat zainteresował sporo osób, dlatego wrzucam aktualizację. No więc ostatnio mamy wysyp nowych informacji na temat Polskiej Federacji Tenisa i wiele z nich wskazuje na to, że wbrew moim wcześniejszym obawom nie będzie to projekt wydmuszka. Zapowiada się wręcz na naprawdę gruby temat, który w mojej opinii sporo namiesza w Polskim środowisku tenisowym.

Oprócz wspomnianych już przeze mnie wcześniej dużych sponsorów (Wilson Polska), oraz szczegółów o turnieju inauguracyjnym (majówka 2023), dostaliśmy możliwość wykupu licencji zawodniczej na 2023. Licencję można kupić za pośrednictwem oficjalnej strony WWW Polskiej Federacji Tenisa. Jest opcja jednorazowa za 19 zł i roczna za 99 zł. Biorąc pod uwagę, że mają podobno zorganizować coś około stu turniejów w sezonie 2023, to cena nie wydaje się wygórowana. Szczególnie biorąc pod uwagę nagrody, o jakich zapewniają organizatorzy - pula nagród turnieju inauguracyjnego została zwiększona do 50 tyś zł. Osobiście planuję wykupić sobie licencję pojedynczą, zobaczyć jak to wygląda, a jak będzie dobrze to wykupię sobie na cały rok.

Z innych rzeczy wartych wspomnienia - do "zespołu" Polskiej Federacji Tenisa dołączył Radosław Nijaki. Jak ktoś interesuje się polskim tenisem to tego Pana nie trzeba mu przedstawiać, więc nie będę tracił na to czasu. W każdym razie tak znamienita persona poniekąd uwiarygadnia całą tą federację, bo wątpię aby Radek tracił czas na wchodzenie w jakieś konszachty z kimś mało wiarygodnym. Z tego co czytałem, ma on być komentatorem meczowym i wpierać merytorycznie organizację turniejów tenisowych organizowanych pod szyldem Polskiej Federacji Tenisa. To w mojej opinii świetna wiadomość, bo bez wątpienia zna się na rzeczy.

To na razie tyle. Jak będzie się działo coś ciekawego w temacie Polskiej Federacji Tenisa, to dam wam oczywiście znać. Jestem też ciekaw waszej opinii - zapraszam do komentowania niniejszego wątku.
      • mapens.85 Re: Polska Federacja Tenisa 03.04.23, 13:55
        Dzięki za kolejny wpis o PFT Zenon! Czekam z niecierpliwością na następne :)
    • mariusz.strzelczuk32 Re: Polska Federacja Tenisa 26.04.23, 11:03
      Jestem bardzo ciekawy jak się rozwinie sprawa z Polską Federacją Tenisa, grywam amatorsko, ale mam ogromny sentyment do tego sportu i liczę, że pójdzie to w dobrym kierunku. Przejrzałem właśnie terminarz najbliższych rozgrywek i zapowiada się naprawdę obiecująco, zwłaszcza, że powiększa się liczba sponsorów i marek zaangażowanych w sprawę, a tacy gracze jak Mercedes Benz naprawdę podbijają stawkę :D No nic, będę śledził tę kwestię, zwłaszcza, że wielkie już za chwilę, mam nadzieję, że wtedy będę mógł się pochwalić bardziej konkretną opinią o Polskiej Federacji Tenisa
      • zenon44 Re: Polska Federacja Tenisa 17.05.23, 12:18
        Dzięki za opinię Mariusz. Generalnie temat zapowiada się grubo, ale z ostateczną opinią o Polskiej Federacji Tenisa wstrzymam się do końca sezonu. Czas ich zweryfikuje.
    • paulinadyk Re: Polska Federacja Tenisa 26.04.23, 11:08
      Nie wiem czy śledzicie stronę Polskiej Federacji Tenisa na facebooku, ale oni tam naprawdę prężnie działają pod kątem marketingu – co rusz pojawiają się jakieś nowe informacje i szczegóły. Wrzucili też terminarz z mapą, o której wspomniano wyżej, chociaż póki co wygląda na to, że Polska Federacja Tenisa upodobała sobie szczególnie centrum kraju :) Chociaż pytałam znajomego, który jest bardziej obeznany w świecie tenisa o opinie o Polskiej Federacji Tenisa i według niego wygląda to nieźle: duże koncerny, poważne nazwiska, konkretne daty, generalnie robione jest z rozmachem. Chyba wszyscy czekamy już na otwarcie, bo póki co w zasadzie można się opierać wyłącznie na tym, co udostępniają na fb. Chociaż już na tej podstawie można sobie wyrobić wstępną opinie o Polskiej Federacji Tenisa, bo jak wspomniałam, fajnie im to wychodzi. Duży plus za postawienie na Radka Nijakiego i Leszka Kowalskiego, takie znane twarze z pewnością podnoszą prestiż całego przedsięwzięcia.
      • zenon44 Re: Polska Federacja Tenisa 17.05.23, 12:21
        Dzięki za opinię Paula. Akurat ten Leszek cały to jest chyba jedną z osób, które zarządzają Polską Federacją Tenisa, a do tego z tego co wiem to pogrywa sobie amatorsko w tenisa, ma znajomości w środowisku, etc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka