Dodaj do ulubionych

Emigracja a wybory

03.06.25, 15:43
Uważam że po roku od wyjazdu z Polski nie powinno mieć się prawa do głosowania.
Niektórzy 10; 20; 30 lat temu (albo i więcej) opuścili Polskę a chcą i mogą wybierać mi rząd czy prezydenta.
I niech mi nikt nie tłumaczy, że mają wiedzę o Polsce z internetu lub od rodziny.
Obserwuj wątek
    • e-zybi Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 15:53
      Temat do przedyskutowania. Jeżeli ktoś wyjechał, za granicą się osiedlił, pracuje i wydaje kasę w przeciągu długiego okresu czasu, to masz rację. Nie powinien mieć prawa głosu i wpływać na wybory w Polsce.
      • a74-7 Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 16:17
        Polega to na tym ze dopoki nie zrzekniesz sie statusu Polaka ,jestes Polakiem .A paszporty innych narodowosci mozna teraz swobodnie kolekcjonowac .
        Co konstytucja mowi w sprawie glosowania - wiadomo. Zmiencie sobie najpierw Konstytucje.
        Nikt mi nie powie, ze Nie jestem Polka. Wiec konsekwentnie ....

"I niech mi nikt nie tłumaczy, że mają wiedzę o Polsce z internetu lub od rodziny."
        Przestan juz zyc pod kamieniem ( by ematki ;)
        Ludzie dzwonia i rozmawiaja ze swoimi rodzinami w Polsce - codziennie, prawdopodobnie czesciej niz ty swoja widujesz .Maja na miejscu ,w krajach zamieszkania polskie kanaly tv przez net ,gazety, jezdza czesciej do kraju niz ty wyjezdzasz za granice .Juz nie wspomne tych ktorzy posiadaja w Polsce biznes czy jakas nieruchomosc ...
        • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 16:30
          a74-7 napisał:
          > "I niech mi nikt nie tłumaczy, że mają wiedzę o Polsce z internetu lub od rodzi
          > ny."
          > Przestan juz zyc pod kamieniem ( by ematki ;)
          > Ludzie dzwonia i rozmawiaja ze swoimi rodzinami w Polsce - codziennie, prawdop
          > odobnie czesciej niz ty swoja widujesz .Maja na miejscu ,w krajach zamieszkani
          > a polskie kanaly tv przez net ,gazety, jezdza czesciej do kraju niz ty wyjezdza
          > sz za granice .

I zależnie od poglądów politycznych rodziny, odpowiednio głosują.
          I co z tego że jeżdżą do kraju? To przypomina kogoś, kto był kilka razy w Chicago i uważa się za znawcę USA.

Juz nie wspomne tych ktorzy posiadaja w Polsce biznes czy jakas
          > nieruchomosc ...

Jeśli mają byznes w Polsce, to płacą podatki w Polsce. Jakieś tam wytłumaczenie jest. Choć nie do końca. To jest temat na osobną dyskusję.
          Popraw mnie, jeśli się mylę.

Ale jeśli chodzi o nieruchomość, to się nie zgodzę.
          Jeśli kupię sobie chałupę w Hiszpani, to znaczy że mam prawo uczestniczyć w hiszpańskich wyborach?

• a74-7 Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 16:55
            Zalezy co tam Polska i Hiszpania sobie podpisaly miedzy soba. Ale skoro jestescie w juni - to mieszkajac i pracujac w Hiszpanii bedziesz mogl brac udzial zdaje sie w wyborach samorzadowych ( municipal elect.) majac potwierdzona rezydencje.
            Natomiast do wyborow rzadowych musisz miec obywatelstwo o ktore dopiero po 10 lub 5 latach pobytu mozesz sie ubiegac . Mam nadzieje, ze nic nie pokrecilam ,my nie jestesmy teraz w ujni ,wiec nie sledze co sie zmienia .
        • e-zybi Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 16:42
          a74-7 napisał:

> Polega to na tym ze dopoki nie zrzekniesz sie statusu Polaka ,jestes Polakiem
          > .A paszporty innych narodowosci mozna teraz swobodnie kolekcjonowac .
          > Co konstytucja mowi w sprawie glosowania - wiadomo. Zmiencie sobie najpierw K
          > onstytucje.
          > Nikt mi nie powie, ze Nie jestem Polka. Wiec konsekwentnie ....
          >
          > "I niech mi nikt nie tłumaczy, że mają wiedzę o Polsce z internetu lub od rodzi
          > ny."
          > Przestan juz zyc pod kamieniem ( by ematki ;)
          > Ludzie dzwonia i rozmawiaja ze swoimi rodzinami w Polsce - codziennie, prawdop
          > odobnie czesciej niz ty swoja widujesz .Maja na miejscu ,w krajach zamieszkani
          > a polskie kanaly tv przez net ,gazety, jezdza czesciej do kraju niz ty wyjezdza
          > sz za granice .Juz nie wspomne tych ktorzy posiadaja w Polsce biznes czy jakas
          > nieruchomosc ...

Byśmy się dobrze zrozumieli, nie chciałem Cię zdenerwować, więc nie unoś się i nie staraj się mnie tłumaczyć o Twoim przywiązaniu do ziemi ojczystej. Nie znam powodu Twojej emigracji. Moim skromnym zdaniem, jeżeli to była emigracja zarobkowa bo przecież nie wczasy i wypoczynek to jesteś bardziej związana z krajem zamieszkania. Tam zarabiasz, wydajesz kasę i masz prawo decydować o wielu sprawach. Ciesz się życiem, ja w nie nie wnikam. Ale nie jest mnie na rękę gdy ktoś ( z całym szacunkiem ) chce meblować moje życie i wpływać na kształt życia politycznego kraju w którym mieszkam, pracuję, płacę podatki. Wygodnie jest zjeść ciasteczko i mieć ciasteczko...
          • a74-7 Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 17:07
            A w ktorym miejscu sie unioslam czy zdenerwowalam ? Zartujesz chyba :D
            Takich rozmow z Polakami tutaj ,tymi ktorzy pozostali ,czy tylko rozkraczyli sie miedzy krajami i nie bardzo wiedza co naprawde chca zrobic- zostac czy wracac mamy tu setki , wiec odpowiadam ci bardzo spokojnie i w miare krotko . Doskonale rozumiem o czym piszesz , ale ta moneta ma dwie strony i nic na to nie poradzimy .
            Mnie np ciekawi czy bedzie pobor do wojska dla Polakow , ktorzy urodzili sie w Polsce a mieszkaja /ksztalca sie /zyja za granica ? Pytam ,bo nie wiem .
            • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 17:14
              a74-7 napisał:
              > Mnie np ciekawi czy bedzie pobor do wojska dla Polakow , ktorzy urodzili sie w
              > Polsce a mieszkaja /ksztalca sie /zyja za granica ? Pytam ,bo nie wiem .

Jaki pobór?
              Okazuje się, że nic nie wiesz o Polsce.

• a74-7 Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 17:36
                "Okazuje się, że nic nie wiesz o Polsce."
                Ty za to wiesz , ale nic nie powiesz .
                Referowalam do ewentualnej mobilizacji w Polsce.
                • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 17:47
                  a74-7 napisał:
                  > Ty za to wiesz , ale nic nie powiesz .
                  > Referowalam do ewentualnej mobilizacji w Polsce.

A co mam mówić emigrantom o Polsce?

Sama się zmobilizuj. Albo swojego starego zmobilizuj.
            • e-zybi Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 17:20
              a74-7 napisał:

> Mnie np ciekawi czy bedzie pobor do wojska dla Polakow , ktorzy urodzili sie w
              > Polsce a mieszkaja /ksztalca sie /zyja za granica ? Pytam ,bo nie wiem .

Polacy, którzy na stałe mieszkają za granicą, a znajdują się w rezerwie wojskowej, w razie wyjazdu z Polski, każdy obywatel powinien zgłosić ten fakt gminie lub właściwej WCR. To może uchronić przed powołaniem.
              • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 17:28
                e-zybi napisał:
                > Polacy, którzy na stałe mieszkają za granicą, a znajdują się w rezerwie wojskow
                > ej, w razie wyjazdu z Polski, każdy obywatel powinien zgłosić ten fakt gminie l
                > ub właściwej WCR. To może uchronić przed powołaniem.
                >
                >

Ale a74-7 chodzi o obowiązkowy pobór do służby zasadniczej.
                Jakieś oszołomy coś zaproponowały a ta bierze to na poważnie.
                Taki jest jej poziom wiedzy o Polsce.
              • a74-7 Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 17:39
                Dzieki zybi .
                W sumie nie mam syna ,wiec nie powinno mnie to ...
                • e-zybi Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 17:45
                  Zgodnie z At. 3 Ustawy o Obronie Ojczyzny „Obowiązkowi obrony Ojczyzny podlegają obywatele polscy zdolni ze względu na wiek i stan zdrowia do wykonywania tego obowiązku. Obywatel polski będący równocześnie obywatelem innego państwa nie podlega obowiązkowi obrony, jeżeli stale zamieszkuje poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej”.
                  Oznacza to również, że osoby te nie podlegają obowiązkowi stawienia się do kwalifikacji wojskowej. Obywatele polscy, wyjeżdżający do pracy za granicą muszą jednak się liczyć z możliwością otrzymania wezwania do wojska.
    • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:00
      Przede wszystkim to nie emigranci wybrali ci prezydenta tylko twoi sąsiedzi, członkowie rodziny, koledzy z pracy i ludzie, których codziennie mijasz na ulicy.
      • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:04
        borsuczyca.klusek napisała:
        > Przede wszystkim to nie emigranci wybrali ci prezydenta tylko twoi sąsiedzi, cz
        > łonkowie rodziny, koledzy z pracy i ludzie, których codziennie mijasz na ulicy.
        >
        >

Emigranci też wybierali,
        Gdyby nie oni, to może Batyr by nie wygrał.
        • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:09
          Akurat Trzaskowski miał więcej 63,5 do 36.5%

Batyr wygrał tylko w USA i Kanadzie
          • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:18
            > Akurat Trzaskowski miał więcej 63,5 do 36.5%
            >
            > Batyr wygrał tylko w USA i Kanadzie
            >

A te procenty przekładają się na ilość osób głosujących?

Czyli w USA i Kanadzie żyją niezbyt rozumni Polacy.
            • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:24
              Tu masz więcej liczb i informacji:

wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/kto-wygral-wybory-prezydenckie-wsrod-polonii/
              • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 22:19
                > Tu masz więcej liczb i informacji:
                >
                > wszystkoconajwazniejsze.pl/pepites/kto-wygral-wybory-prezydenckie-wsrod-polonii/

No i tam wszędzie procenty.
                A ilości osób głosujących nie ma.
                • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 22:22
                  Według danych PKW wśród Polaków głosujących w drugiej turze wyborów prezydenckich za granicą zwyciężył Rafał Trzaskowski z wynikiem 63,49 proc. Głos oddało na niego 383722 osób. Karola Nawrockiego poparło 220637 wyborców, co stanowi 36,51 proc. głosujących.
                  • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 22:30
                    > Według danych PKW wśród Polaków głosujących w drugiej turze wyborów prezyden
                    > ckich za granicą zwyciężył Rafał Trzaskowski z wynikiem 63,49 proc. Głos oddało
                    > na niego 383722 osób. Karola Nawrockiego poparło 220637 wyborców
                    > , co stanowi 36,51 proc. głosujących.

>

No i fajnie.
                    A może jakiś link?
                    • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 22:31
                      No przecież to z tego artykułu, który podliinkowałam...
                      • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 22:36
                        > No przecież to z tego artykułu, który podliinkowałam...
                        >

Przepraszam. Przegapiłem tę informację.

• e-zybi Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:24
          kulawekolano napisał:

> Emigranci też wybierali,
          > Gdyby nie oni, to może Batyr by nie wygrał.

Trudno za przegraną Trzaskowskiego winić emigrantów, choć w jakimś procencie do tego się przyczynili. Błędy popełnione przez sztab wyborczy były i należy z tego wyciągnąć wnioski. Myślę, że trafnie pewne sprawy ocenił Marek Sawicki:
          wiadomosci.wp.pl/kto-pomogl-przegrac-trzaskowskiemu-posel-sypie-nazwiskami-na-koncu-wymienia-samego-tuska-7163668243016416a
          • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:26
            e-zybi napisał:

> Trudno za przegraną Trzaskowskiego winić emigrantów, choć w jakimś procencie do
            > tego się przyczynili.

No nie nie można tak napisać, bo ogółem Trzaskowski na emigranci miał procentowo więcej. Chyba, że rozróżnimy, że wyborcy konkretnie z USA przyczynili się do przegranej RT
            • e-zybi Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:45
              USA to jest USA, ale wstyd mnie za całą ścianę wschodnią, gdzie Ty i ja żyjemy :-(
              • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 18:53
                A mnie tam wstyd nie jest to znaczy to nie jest mój wstyd, niech się wstydzą hipokryci z bogiem na ustach wybierający ludzi delikatnie mówiąc wątpliwych moralnie
                • e-zybi Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 19:00
                  Oni wstydu nie znają, ręce wyciągają, dają im to biorą.
    • heniek.8 Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 21:29
      a ja uważam że każdy obywatel powinien mieć prawo do głosowania, ale na terenie kraju
      chcesz głosować, to przyjeżdżasz, albo tak sobie planujesz wczasy żeby jak ci zalezy na wyborach to być wtedy w Polsce.
      a tak to na każdej wysepce, Rodos, Srodos tworzą jakieś lokale wyborcze dla leni którym sie nie chce pójść na wybory we własnym okręgu
      • a74-7 Re: Emigracja a wybory 03.06.25, 22:56
        "a ja uważam że każdy obywatel powinien mieć prawo do głosowania, ale na terenie kraju"
        Dla wielu Polakow za granica nie jest to takie proste . Bo praca, bo nie zawsze urlop , a taki skok do kraju to 2-3 dni min , bo koszty dojazdu ...Niektorzy maja problem z paszportem czy dowodem , bo musi byc aktualny , wiec trzeba odnawiac , jesli placowka konsularna jest w tym samym miescie to juz polowa sukcesu .Inni jezdza do sasiednich miast ...Polacy robia duzy efort zeby zaglosowac :)
        Nikt sobie nie organizuje wakacji czy pracy "bo wybory ",ale kiedy wypadnie ,wtedy bęc;
        " chcesz głosować, to przyjeżdżasz, albo tak sobie planujesz wczasy żeby jak ci zalezy na wyborach to być wtedy w Polsce.
        Sam wiesz, ze to malo realne,stad te lokale wyborcze dookola swiata.
        "a tak to na każdej wysepce, Rodos, Srodos tworzą jakieś lokale wyborcze dla leni którym sie nie chce pójść na wybory we własnym okręgu" nie koniecznie dla leni ( wakacje zazwyczaj sa planowane dlugo przed i czesto zeby tanio kosztowaly , taka rzeczywistosc.A Polacy ktorzy zyja na Rodos/Srodos pewnie maja dalej do punktu wyborczego niz przecietny Polak w swoim miescie/gminie.
        A juz najmniej podobaja sie te nakazy , zakazy ,to taka lokalna demokracja czy jak ?
        Jak napisalam - zmiencie Konstytucje .
        • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 01:20
          a74-7 napisał:
          > Jak napisalam - zmiencie Konstytucje .

Najlepiej w referendum.
          W którym będą mogli uczestniczyć emigranci/obcokrajowcy.
          • mala200333 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 03:11
            Jeden Naród, Dwa Plemiona
            Krzysztof Daukszewicz

Jeden naród, dwa plemiona, dookoła jeden kraj,
            Lecz nad każdym inne niebo, nie każdemu raj.

Kto z którego nie odgadniesz, bo ten sam w nich tkwi niedosyt,
            Kiedy idą po ulicy, identyczne mają nosy
            Kolor skóry jednakowy i podobnie są ubrani,
            Kiedy z knajpy wypełzają, są tak samo narąbani.

Ale kiedy dziób otworzą, już nie mili, nie usłużni,
            Po modlitwie ich nie poznasz, po beretach już odróżnisz.

Jak kobiety, jak niewiasty, jak rodzinne ich ognisko,
            W jednym żyją po bożemu, w drugim mają w poprzek wszystko.
            Nawet myśli, nawet czyny, w jednym żadna krwią nie broczy,
            W drugim kiedy są pod krzyżem, nawet Pan Bóg nie podskoczy.

Żadnym gestem ich nie zbliżysz, żadnych dobrych słów nie znajdziesz,
            Tu każda dziwka, kiedy daje, a potem święta, kiedy zajdzie
            Jeden naród, dwa plemiona, w nich mężczyźni w życia matni,
            Coraz bardziej pogubieni, coraz bardziej delikatni.
            Każdy jakieś brzemię dźwiga, jakąś niedomkniętą bliznę,
            Cierpią wszyscy, ale jedni cierpią tylko za ojczyznę

Jak rozpoznać, kto jest który, tu wystarczy tylko chwila,
            Jedni stoją tam gdzie ZOMO, drudzy stoją koło grilla.

Zapamiętaj: dwa plemiona. Gdybyś tutaj kiedyś zboczył,
            Jedno owinięte w całun, drugie objął car północy.
            Jedni kondukt za konduktem, traktem bitym, drogą polną,
            Drugim, chociaż tacy sami, w tych pogrzebach iść nie wolno.

Jedno, co je tutaj łączy, to podobna woń wychodków,
            Jeśli kiedyś tutaj trafisz, nie ryzykuj stać pośrodku.

Jeden naród, dwa plemiona, dookoła jeden kraj,
            Lecz nad każdym inne niebo, tylko w którym raj?
            • e-zybi Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 05:31
              Sonda...
              • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 10:37
                Bo wiesz.. gdzie dwoch Polakow ,tam trzy opinie ...
                • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 10:42
                  a74-7 napisał:

> Bo wiesz.. gdzie dwoch Polakow ,tam trzy opinie ...

I to jest chyba nasza największa tragedia, bo paraliżuje też inne dziedziny życia
                • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 10:44
                  a74-7 napisał:
                  > Bo wiesz.. gdzie dwoch Polakow ,tam trzy opinie ...

Dotyczy to też Polaków na emigracji?
                  • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 11:16
                    Dlaczego dzielisz ?
                    Napisalam wyraznie "gdzie dwoch Polakow ,tam trzy opinie ."
                    Tego powiedzenia tez pewnie nie slyszales .
                    • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 11:24
                      a74-7 napisał:
                      > Dlaczego dzielisz ?
                      > Napisalam wyraznie "gdzie dwoch Polakow ,tam trzy opinie ."
                      > Tego powiedzenia tez pewnie nie slyszales .

Czyli Polacy w Polsce nie różnią się od emigrantów.

Słyszałem: Gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania.
                      sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Gdzie-dwoch-Polakow-tam-trzy-zdania;11959.html
                      • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 11:49
                        Jesli u Niemca powstal stereotyp ze 'Polacy to zlodzieje' ( tez zaslyszane)
                        u nas mowia ze Polacy sa " very opinionated". Kazdy ma opinie w temacie, a nawet dwie.
                        • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 11:52
                          Jest jeszcze przysłowie opinia jest jak dupa każdy ma swoją 😉
                          • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 12:11
                            O to,to! :D
                          • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 12:13
                            > Jest jeszcze przysłowie opinia jest jak dupa każdy ma swoją 😉
                            >

Nie znałem tego.
                            Sprawdziłem więc w google. Nie jest to przysłowie a cytat jednego pisarza.
                            • e-zybi Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:19
                              Cytat Stephena Kinga, znanego jako: Richard Bachman
                              Pisze książki: fantasy, science fiction, horror, kryminał, sensacja, thriller, literatura piękna, biografia, autobiografia, pamiętnik, reportaż, publicystyka literacka, eseje, językoznawstwo, nauka o literaturze, komiksy, poezja, albumy, czasopisma.
                              • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:34
                                Chyba raczej Jozef Pilsudski ;)
                                • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:39
                                  a74-7 napisał:

> Chyba raczej Jozef Pilsudski ;)

Dobry cytat może mieć wielu ojców 😅
                                • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:42
                                  a74-7 napisał:
                                  > Chyba raczej Jozef Pilsudski ;)

Piłsudski powiedział: Wam kury szczać prowadzać, a nie politykę robić.
                                  Nie powiedział tego do emigrantów :D
                                  • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 14:00
                                    Nie powiedział tego do emigrantów big_grin
                                    Oki :D
                                    pl.wikiquote.org/wiki/J%C3%B3zef_Pi%C5%82sudski
        • heniek.8 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 06:01
          No to ok, można głosować gdziekolwiek, tylko trzeba za to zapłacić, żebyśmy my nie ponosili tego kosztu.
          Wynajęcie lokalu plus dniówka dla kilku osób plus premia za nadgodziny za liczenie głosów, to wszystko nie jest za darmo. Nie mam empatii bo ktoś pracuje za granicą i tam płaci podatki, albo się wybiera na Rodos właśnie w dzień wyborów i jeszcze mu zafunduj wybory.
          • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 11:09
            To przykladowo ;)mozesz googielkiem przetlumaczyc .
            " Polonia (the Polish diaspora) does help Poland. The Polish diaspora actively supports Poland through various means, including financial contributions, cultural exchange, and maintaining Polish identity and traditions abroad. The Polish government also actively works with Polonia to promote cultural and economic ties, and to support the development of Polish language and culture among Poles abroad.
            Here's a more detailed look at how Polonia supports Poland:
            Financial Support:
            Many Polonia organizations and individuals donate to Polish charities and initiatives, helping to fund projects in education, culture, and social welfare.
            Cultural Exchange:
            Polonia plays a crucial role in preserving and promoting Polish culture and language abroad, contributing to a global network of Polish communities that maintain strong ties with Poland.
            Economic Ties:
            Polonia organizations and individuals often invest in Poland, contributing to economic growth and creating employment opportunities.
            Tourism:
            Poles living abroad often visit Poland as tourists, contributing to the tourism industry and boosting the economy.
            Strengthening Polish Identity:
            Polonia helps to maintain a strong sense of Polish identity and national belonging among Poles living abroad, fostering a sense of connection to Poland. "
            A o The Global Polish Diaspora szanowny Henio slyszal :
            polaron.com.au/the-global-polish-diaspora/#:~:text=The%20Polish%20diaspora%20is%20one,adapting%20to%20their%20host%20countries.
            Kto pomagal ,kiedy Polska byla w trudnej sytuacji ?A ty teraz placzesz ,ze za cus musisz placic ...bo Polak za granica chce glosowac : pozwolisz ,ze usmiechne sie .
            Na wielomilionowa emigracje - zobacz jak mala liczba glosuje .Wielu nie ma ochoty nawet brac udzialu w tym nonsensownym praniu brudow , ktore widzimy w srodkach masowego przekazu , taka prawda .
            I nie ,nie zdenerwowalam sie , staram sie tylko spokojnie wytlumaczyc jak to wyglada z drugiej strony .
            A skoro juz po wyborach , moze czas zjednoczyc sie na kilku plaszczyznach i wspolnie zrobic cos dla kraju i ludzi , bo podzial na lepszych i gorszych do niczego nie doprowadzi .
            • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 11:18
              Pod ostatnim zdaniem pozwól, że podpiszę się obiema łapami. Za każdym razem po takich wyborach uruchamia się chór podziałów wschód - zachód, miasto - wieś, oni -my i jak widać do niczego konstruktywnego to nie prowadzi.
              • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 11:41
                I dlatego trzeba wyjatkowo zdolnego magika i zonglera ,ktory potrafi w takich warunkach 'pracowac z pozytkiem dla calego kraju .W sumie to przykre, ze ludzie jednocza sie tylko wobec dramatycznej ostatecznosci .
                • e-zybi Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 11:54
                  a74-7 napisał:

>W sumie to przykre, ze ludzie jednocza sie tylko wobec dramatycznej ostatecznosci .

To jest domena Polaków, warcholstwo w każdym calu, ale jak zewnętrzny wróg najeżdża to się jednoczą.
                  • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 12:15
                    masz racje .Kiedy np 'emigranci' atakuja ..:D

No to sobie ponarzekalismy ...;-D
                    • e-zybi Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:09
                      Przecież wiesz, że nie to miałem na myśli ;-)
                      • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:35
                        Przecież wiesz, że nie to miałem na myśli wink
                        Wiem :D Ale wyjszlo jak wyjszlo :D;)
                        • e-zybi Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:38
                          No, nie smutaj :*
                • e-zybi Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:14
                  a74-7 napisał:

> I dlatego trzeba wyjatkowo zdolnego magika i zonglera ,ktory potrafi w takich
                  > warunkach 'pracowac z pozytkiem dla calego kraju .

Intuicja mnie podpowiada, że takiego magika żeśmy się doczekali. Sam prezes będzie zaskoczony jego czarami, ale postawił na niego...teraz jego zmartwienie ;-)
                  • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:20
                    Prezesowi to już akurat bliżej niż dalej. W ogóle się zastanawiam na ile decyzje w PiSie są rzeczywiście podejnowane przez niego a na ile robi za papieża machającego do tłumu
                    • e-zybi Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:40

> Prezesowi to już akurat bliżej niż dalej. W ogóle się zastanawiam na ile decyzj
                      > e w PiSie są rzeczywiście podejnowane przez niego a na ile robi za papieża mach
                      > ającego do tłumu
                      >

Ma swojego pupila, którego namaści jesienią na swoje miejsce. Sam zostanie prezesem honorowym.
                    • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:47
                      > Prezesowi to już akurat bliżej niż dalej. W ogóle się zastanawiam na ile decyzj
                      > e w PiSie są rzeczywiście podejnowane przez niego a na ile robi za papieża mach
                      > ającego do tłumu
                      >

Prezes jeszcze panuje na swoją trzodą.
                      Ale za kilka lat może już nie panować. Nawet nad swoim pęcherzem moczowym.

Aż mi się przypomniał dowcip o Breżniewie:
                      Dzisiaj na placu czerwonym odbyła się demonstracja siły.
                      Breżniew wyszedł sam z limuzyny.
                      • borsuczyca.klusek Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 14:08
                        kulawekolano napisał:

> Aż mi się przypomniał dowcip o Breżniewie:
                        > Dzisiaj na placu czerwonym odbyła się demonstracja siły.
                        > Breżniew wyszedł sam z limuzyny.

Moim zdaniem Kaczyński to już powoli to stadium. Ma 75 lat czyli zbliża się do średniego wieku życia dla mężczyzn w Polsce. A samotni mężczyźni starzeją się gorzej i szybkiej. W ogóle ciekawe jak wygląda jego normalny dzień.

--
                        • kulawekolano Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 14:29
                          > W ogóle ciekawe jak wygląda jego normalny dzień.
                          >
                          >

Normalny? :D

Wstaje przed południem, pyta ochroniarzy czy nakarmili kota, czyta wydruki z internetu o winach Tuska.
                          Potem jest zawożony do sejmu, gdzie bez żadnego trybu wchodzi na mównicę i wydziera się: Wy zdradzieckie mordy! Zabiliście mi brata!!
                          Potem jest zawożony do domu i tam mu się śnią koszmary.
                  • a74-7 Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:23
                    Well, ja rowniez mam przeczucie , ze tak moze sie stac , magik moze byc unpredictable i bedzie swietszy od papieza , zacznie wzorowac sie na Trumpie. Kto wie ...
                    Ktos chyba trafnie napisal przed ostatecznymi wynikami ( auto moto) :
                    Exit -Poll czy Pol - Exit . Sie zobaczy .Faktem jest ,ze coraz wiecej panstw zaczyna byc jurosceptykami jesli chodzi o obecna forme rzadzenia juni.
                    • e-zybi Re: Emigracja a wybory 04.06.25, 13:45
                      Jak to mówią: Siła w kupie...ale co niektórzy wolą: Każdy **uj na swój struj. To może zachwiać porządek i takie mocarstwo jak Rosja zacznie znowu dominować i odbuduje potęgę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka