al-szamanka 05.04.11, 19:35 Właśnie przed chwilka pstryknęłam to zdjęcie Czyż jajeczko nie jest cudne....już nie mogę doczekać się własnego pisklęcia Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 19:39 no wiesz...az mnie zatkalo... mam nadzieje, ze bedziesz co jakis czas pokazywac nam kolejne etapy wzrostu najpierw jajeczka a potem pisklat... moze... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: GNIAZDKO 05.04.11, 19:40 Cudne, jak pisanka na Wielkanoc A kos uciekł, jak pstrykałaś? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 19:44 Nie, nie uciekł, chyba wyfrunął na trochę poszukać czegoś na kolację. Jestem ZACHWYCONA !!!!!!!!!! Będę je dożywiać !!! Odpowiedz Link
zuza_anna Re: GNIAZDKO 05.04.11, 19:48 Tylko celnie okruszki rzucaj do gniazda. Już zacznij na sucho trenować Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 19:56 Okruszki nie, właśnie przeczytałam, że nigdy pieczywo, bo im szkodzi na jelita. Będę podrzucać truskawki, bo dżdżownic raczej nie.... Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:25 a dlaczego dzdzownic nie?... zaczekaj troche, po deszczu same wyjda... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:30 No i jak je mam przenosić?; na patyku, pincetką. A poza tym nie mogłabym ,jestem przecież wegetarianką. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:39 Owady to niech sobie sam łapie, ja dostarczę witamin. Odpowiedz Link
waszabasiakochana Re: GNIAZDKO 05.04.11, 19:42 No to teraz czekamy na zdjecie pisklecia. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 19:46 No co Ty, Basieńko, ja jestem za wychowaniem bezstresowym Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 19:59 AL pisze że już nie może się doczekać własnego pisklęcia, to Ty je wysiadujesz AL ? ale to jajko ma jakiś dziwny kolor. Mam nadzieję że to nie jakiś podrzucony przez kukułkę zbuk Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:02 No wieeeesz, nie obrażaj mojego jajka!!! To żaden zbuk !!! Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:11 Wierzę że nie sorki AL z pewności wykluje się z niego fajny ptaszek Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:29 Czekaj AL... ale to pewnie pierwsze jajeczko, moze bedzie ich wiecej... na Swieta Wielkanocne pewnie bedzie pelen koszyczek... a moze juz beda pisklaczki. Nie czytalas jak dlugo bedziesz musiala czekac teraz na przychowek... tzn. kiedy zaczna pukac od srodka dziubkami? Odpowiedz Link
zuza_anna Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:34 około 4-6 jajeczek i za dwa tygodnie będę małe pisklaczki Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:37 Mam nadzieje, żeś będą dobrze ułożone i nie bieda zbytnio hałasowały, niektóre dzieci są bardzo nieusłuchane Odpowiedz Link
zuza_anna Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:40 jak będą głodne to będą głośno domagały się jedzenia, może wytrzymasz Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:41 Zapewniam, że gniazdko będzie pod ciągłą obserwacją Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:35 Poczytać muszę w necie o wychowaniu malutkich kosów Myślę, że te naturalne pisanki przyniosą mi szczęście, jajka z dawna już były symbolem życia Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:43 Oby tylko jakiś Rychu go nie pilnował na razie - Liga Mistrzów rusza Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 20:48 Rychów tu nie widać, ale czasami kuna się przypałęta...ale na drzewo chyba nie wlezie, co??? Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:05 Kun to ja widze mnóstwo nad Wisłą za Wawką. Pływają bardzo dobrze ale czy wchodzą na drzewa ? jeszcze nie widziałem ,chociaż widziałem jak kuny prosto z wody wchodzą na zwalone drzewa w wodzie ale one leżą na płask. Węże za to wpełzają na drzewa a inny ptak może wyrzucić jajko albo je zniszczyć a gniazdo przejąć. Dziki lokator Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:08 Nie dam moim małym zrobić krzywdy...NIKOMU !!! Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:12 Myślisz że w tym jajeczku są co najmniej bliźnięta będzie dobrze nie rycz Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:16 Raczej liczę na przynajmniej dwa dodatkowe....będzie małe stadko. Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:26 Koniecznie... jakas firma ochroniarska - siedzaca na drzewach.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:30 Ooooooo, po co zaraz firma. Dzikus po drzewach skacze i ponoć chętnie zamieniłby się z kosem. Moze będzie wysiadywać Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:35 No i sama widzisz, jesli taka chcialas dac role Dzikusowi, to sie po angielsku zmyl... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:27 Eeeeta, jak się tak ciągle obserwuje to się nie widzi jak rosną. A tak, po paru godzinach zauważę różnicę i dopiero będę się cieszyć Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:41 Witajcie.chetnie na nim posiedze,bo przeciez i tak siedze,wiec nie robi mi to roznicy... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:50 AL dostanie podwójne becikowe bo to będą bliźnięta Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:55 jest tylko maly problem,bardzo wibruja mi posladki na wietrze....ha,ha Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:00 Eeee rzeczywiscie mały problem, potraktujemy je porządna dawką botoksu i zaraz znieruchomieją, no i takie holyłóckie się staną, z ciągle takim samym wyrazem "lica" Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:51 no tak... i wspolne wychowywanie... mysle, ze Dzikus dobrze "fruwac" potrafi - bo w koncu pisklaczkom trzeba dac dobry przyklad... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 21:52 Co to, to nie....moi klienci by się zapłakali, przestaliby jeść, kto by ich motywował i terapeutyzował? Nie da rady. Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:18 rozmyslilem sie,nie chce,a o wychowaniu nie mam pojecia! Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:21 No tak AL - wyglada na to, ze zostaniesz samotna matka... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:24 Hmm, w końcu trzeba mieć kiedyś tego pecha. Ale jak mu się odmieni, to nie pozwolę, łaski nie potrzebuje. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:21 eeeeeeeeee, chwiejny taki jesteś, wysiadywać nie chcesz. Co to się z tymi dzikusami porobiło??? Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 23:03 przeciez to nudne zajecie a ja nudy nie lubie..he,he Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 23:04 Ja tez nudy nie lubię, dlatego innych do wysiadywania namawiam Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 23:12 Ach tak? nie masz pojecia? przeciez sam juz dostatecznie wiele Nam zdradzil na temat swoich preferencji...np. moglabys tanczyc flamenco Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 23:14 Nie da rady, on po drzewach skacze, a ja przecież na ziemi tupać bym musiała i jeszcze bym go wytupała, hihi Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 23:16 Ty lepiej nie tup, bo jajeczku spokoju potrzeba.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 23:18 Taaaa, jajeczka tylko spokój lubią...ja tez, szczególnie nocą, dlatego spać idę. Dobranoc, Maseczko Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:07 AL.... Ty sie przyznaj... wybaczymy Ci to bez zadnych pretensji... sama wsadzilas tam kulke jade albo nefrytu i sfotografowalas - naprawde wierzysz w to, ze z tego bedzie pisklak? Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:10 Nie wiem tylko, czy Dzikusowi bedzie na takich kamieniach wygodnie siedziec... bo to bedzie chyba dluuuuuuuuuugie siedzenie... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:13 A od siedzenia na kamieniach wilka można dostać Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:16 Tylko bez wilka, jeszcze nam potomstwo pożre!!! Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:17 a potem taki wilk bedzie AL wyl po nocach do ksiezyca... a Ona i tak problemy ze spaniem juz miewa....biedna AL Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:11 Maseczko, no wiesz, Ciebie o taka złośliwość, a przede wszystkim o niedowiarstwo nie podejrzewałam. Przypatrz się dobrze, wczuj się, jedno to kamienie bezduszne, choć drogie, w tym moim tętni już życie, ja je prawie słyszę. Wstydź się !!! Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:14 ....zartowalam oczywiscie....kosy by wywalily taka kukulke... Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: GNIAZDKO 05.04.11, 22:23 racja,moje posladki sa stworzone do seksu a nie tam ..... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.04.11, 23:16 Oj, jakbyśmy tak miały z watkami spać, to byśmy nie wydoliły, bo pomysłów za dużo Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.04.11, 23:22 oj AL, spolszczylas Dzikusowi nicka....ale nie powiem, ładnie nawet Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 06.04.11, 10:57 Właśnie znowu zerknęłam, ptaszek w gniazdku siedzi.....ach, jaka jestem rozradowana Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 06.04.11, 11:05 To pierwszy watek na ktory dzisiaj zagladam... jestem chyba rownie podniecona jak AL... wyglada na to, ze bedziemy mieli kalejdoskopowy przychowek... Zuza moze miec racje - byc moze pojawi sie dzisiaj drugie jajeczko... Takie nefrytowe "skarby"... Tutaj szykuje nam sie dokumentacja... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: JUŻ JEST DRUGIE !!!! 06.04.11, 15:33 to jest parka, teraz poczekamy na drugą Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ JEST DRUGIE !!!! 06.04.11, 15:51 Będziemy mieć kalejdoskopowe stadko Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST DRUGIE !!!! 06.04.11, 15:58 i do tego pewnie bedzie od switu kwilic - to co bedzie z moim poznym wstawaniem? czy przyjdzie mi chodzic spac z "piskletami"? Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST DRUGIE !!!! 06.04.11, 16:43 Bardzo jestem ciekawa ile ich w koncu bedzie... AL - powiedziala mi ze cale to jest wielkosci jej dloni a jajeczka maja dlugosc ok. 3 cm kazde - malenkie sa... Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST DRUGIE !!!! 06.04.11, 16:48 mialo byc cale to gniazdko... zgubilo mi sie Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 11:57 AL - Ty sie przyznaj, sama je podrzucasz... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 12:36 Myślisz Maseczko, że AL, jajka znosi, eeeeee, chyba nie Coś mi się zdaje, że będą trzy pary A na Wielkanoc, będą ozdobą w Kalejdospopie, zamiast koszyczka. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 12:42 Nieeeeee... no chyba sama nie znowi, ale moze kupila jakies przepiorcze i zrobila pisanki... no bo niby jak? ptaszki jej tak gniazdko pod nosem na pokaz uwily? Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 12:43 Nieeeeee... no chyba sama nie znosi, ale moze kupila jakies przepiorcze i zrobila pisanki... no bo niby jak? ptaszki jej tak gniazdko pod nosem na pokaz uwily? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 12:46 Zlitujcie się dziewczynki, ani nie kupuję, ani nie znoszę....ja je tylko fotografuję i cieszę się przy tym jak głupia Odpowiedz Link
zuza_anna Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 12:46 One od AL wyczuły jakąś aurę, bo gniazda zazwyczaj wiją w parkach i lasach Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 12:48 wiedzialy gdzie sie umiejscowic... pod jej balkonem... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 12:52 Pewnie, że wyczuły...zawsze, wszystkie zwierzęta do mnie lgnęły, także ludzie starzy, osoby umysłowo upośledzone - bardzo to sobie ceniłam i cenię. Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 18:52 AaaaL... obudz sie, na pewno jest juz czwarte... Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 18:54 Ale zobaczcie jak to gniazdko jest porzadnie uwite, ile te ptaszki musialy sie nalatac, ile naznosic, ile napracowac... jest po prostu sliczne. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 19:34 Nieeeeee, czwartego nie ma....ale dzisiaj ciągle na nich ptaszyna siedzi, a jej mąż pilnuje i ćwierka...dumny taki Odpowiedz Link
zuza_anna Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 19:35 Chyba Maseczko, czwarte jajko będzie dopiero jutro... Czarno upierzony śpiewak Miejski park w lecie. Na trawniku szybko biega czarny ptak z żółtym dziobem (trochę mniejszy od kawki), z opuszczonymi skrzydłami i uniesionym ogonem. Zbliżamy się do niego. Ptak szybko zrywa się do lotu i z głośnym krzykiem"diks diks gri gigigii" oddala się od nas w gąszcz krzewów parkowych . Jest to kos - mieszkaniec parków i lasów. Tam przebywa chętnie w dolnych partiach zadrzewienia - podszyciu. Kos żywi się dżdżownicami i ślimakami a zimą owocami. Interesujące jest polowanie kosa na dżdżownice. W tym czasie gdy zauważy poruszające się grudki ziemi, natychmiast zatrzymuje się i w to miejsce uderza silnie dziobem, tak że ziemia pryska daleko dookoła. Odkrytą dżdżownicę chwyta i wyciąga. Trzymając w połowie długości swoją ofiarę obezwładnia ją przeciągając kilka razy po szorstkim podłożu i odlatuje z nią w zaciszne miejsce by tam zaspokoić głód. Kos wraz z nastaniem wiosny rozpoczyna długotrwałe koncertowanie. Z miejsca wysoko położonego, wierzchołka drzewa, dachu lub anteny telewizyjnej daje piękny koncert brzmiący tak: "trjulitrujutitit". Ta stała zwrotka przeplatana jest donośnymi gwizdami. Kos najczęściej śpiewa o świcie i przed zachodem słońca. W śpiewie na pewno dorównuje naszemu słowikowi, który jeszcze - o tej porze - milczy. Ptaki połączone w pary zakładają gniazda pod koniec marca lub na początku kwietnia. Jest to czasza ulepiona z wilgotnej ziemi, źdźbeł trawy i korzonków. Taka "budowla" umieszczona jest zwykle w koronie krzewu lub na grubej gałęzi na wysokości do trzech metrów. Samica - o brunatnym upierzeniu - składa około sześciu szaro-niebieskich jaj pokrytych obficie brązowo-zielonymi rozmytymi plamami. Po czternastu dniach pilnego wygrzewania (głównie przez samicę) z jaj wylęgają się pisklęta. Są - jak wszystkie gniazdowniki - nieporadne, nagie i ślepe. Dlatego też wymagają troskliwej opieki ze strony rodziców. W gnieździe przebywają około dwóch tygodni. Potem - jeszcze prawie nielotki - rozpraszają się po okolicznych krzewach i zaroślach. Stamtąd charakterystycznym głosem wabiącym przywołują do siebie rodziców z pożywieniem. Otrzymują delikatny pokarm zwierzęcy: małe larwy owadów i dżdżownice. Kosy lęgną się trzy razy w roku. Zimę część ptaków spędza na południu kraju żywiąc się owocami utrzymującymi się na drzewach i krzewach. Inne odlatują na południe Europy. Wrócą do nas bardzo wcześnie - wiosną. Swoją obecność zasygnalizują przepięknym, głośnym śpiewem rozlegającym się z miejskiego parku na jego okolice. Krzysztof Pawłowski Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 20:15 Ha, Zuzanko, niedługo wszyscy zostaniemy specjalistami od kosów. Sporo już o nich przeczytałam, a teraz będę wiedzieć z obserwacji. Od razu domyśliłam się, że jest trzecie jajeczko, bo w pewnym momencie narobiły takiego wrzasku...chciały to wydarzenie całemu światu oznajmić. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 20:22 Nie wiadomo, czy i na czwartym się skończy trudno AL, będziesz wysiadywać przygotuj się Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 20:22 AL - ornitolog-amator ze specjalizacja kosy Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 21:29 A ile już o nich wiem, ile przeczytałam. Teraz planuję dożywianie.... Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 21:32 A po co? jest wiosna, wszystko w powietrzu fruwa - same uwily piekne gniazdko, same sie wyzywia - zebys nie przedobrzyla... dzdzownice tez sobie same znajda i inne robaczki.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 21:36 Tak, ale postanowiłam od czasu do czasu zawiesić im na sznureczku truskawkę Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 21:39 podejrzewam, ze to nie bedzie problem czym, tylko problem jak te checi zrealizowac, jak chcesz to wieszac? hihi... moze na galazce jak bombke i tylko kawalek truskawki, uprzednio probujac czesc i sprawdzajac czy jest smaczna, na nasze ludzkie warunki Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ JEST TRZECIE !!!!!! 07.04.11, 21:39 p.s. czym je karmic - mialo byc... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 07.04.11, 22:42 Melduję, że w gniazdku i obok niego, ciiiiisza. Ptaszki śpią. Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 07.04.11, 23:35 No wiesz? o tej godzinie? nalezaloby sie niepokoic, gdyby bylo inaczej.... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: GNIAZDKO 08.04.11, 08:17 O wschodzie słońca pięknie pośpiewały, a p. Kosowa czwarte jajeczko zniosła? Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 08.04.11, 12:20 Wyglada na to, ze to tak okolo poludnia sie dzieje - a AL sobie poszla, zamiast pilnowac gniazdka... Odpowiedz Link
zuza_anna Re: GNIAZDKO 08.04.11, 12:26 Parka Kosów sama upilnuje, a AL, tylko fotkę strzeli Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 08.04.11, 14:48 Sepulka dzisiaj się opóźnia. Cały czas siedzi w gniazdku. Nie wiem czy stara się coś znieść, czy już wysiaduje. Często wychodzę na balkon i spoglądam w jej ślepki, chce aby się do mnie przyzwyczaiła. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 17:34 Po zniesieniu czwartego jajeczka, Sepulka poleciała nieco się pożywić i w tym czasie zrobiłam zdjęcie. Teraz wróciła, sprawdzam co pewien czas i udaję, że jej nie widzę...niech myśli, że nic nie wiem Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 17:58 Szkoda, że Agfa w dalekim kraju. Na pewno zachwyciłby się moim gniazdkiem Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 18:17 Okropne, prawda ? Ale co tam, wyrosną na ładne ptaszki Odpowiedz Link
zuza_anna Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 19:18 A tam okropne, po prosu domaga się jedzonka Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 19:46 witam!zostawic same na chwile i juz sie rodzinka powieksza,jak w zyciu;ciekawi mnie tylko dlaczego tak po jednym a nie na raz[cztery razy po dwa razy,osiem razy .... Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 20:21 Czesc Dzikus - czyz nie sa cudne? Po drzewach skaczesz - to cos musisz o tym wiedziec Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 20:31 alez i owszem,sa naprawde codne.pewnie sie Al niepokoi -jak ja teraz dam rade? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 20:47 No przecież Sepulka już wysiaduje, Ty Dzikus możesz dokarmianiem się zająć. Juz zaczęłam, rozłożyłam na balustradzie rodzynki, dokładnie 14, policzone, muszę wiedzieć ile ubyło Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 20:42 Poczytałam w necie, kosy tak już mają, że samiczka znosi jedno jajeczko dziennie Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:00 a ja wyczytalem,ze nie wszedzie sie rozmnazaja;musisz byc podrozniczka,one lgna do takich ,bo zaiste lubia spokoj. Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:02 aaaa....bo AL duzo pracuje, dlatego przy tym balkonie spokoj maja.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:05 Chyba wyczuwają, że jako wegetarianka, nigdy nie będę miała ochoty na nie zapolować. No i wiedzą, żem szlachetna Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:08 Witajcie Cudne są ...... Pozdrowienia dla Wszystkich. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:11 Dlatego jestem w cudnym nastroju, Maseczka może potwierdzić jaki mam bezustankowo zachwycony głos. Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:22 Hej Majeczko domyslam sie, ze Ty talko przelotem, jako te kosy.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:25 Kosy to nie takim przelotem, wysiadywanie nie trwa parę godzin. Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:50 to moze dobrze byloby Majeczce cos do wysiadwywania podrzucic - na dluzej by przysiadla - jakas wygodna poduszeczke na przyklad... Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:12 coraz bardziej lgne ku tobie-mila ma! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:15 Chyba tez masz dobrego dzioba....nosa rzec chciałam Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:45 Hurrrra, dobry nos zawsze się przyda. Zobaczysz, wykorzystamy Ciebie do tropienia-węszenia Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:47 bardzo was wszystkich kocham -jako blizniego mego.;i niejako odskocznia dla polskiego cukru po malych zawirowaniach! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:54 Tak od razu pokochałeś? Nie za szybko aby, przecież nas nie znasz. A odskocznia jest, a owszem, zawsze była, tyle, że nie każdy to sobie uświadamiał.......... Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:54 Dobry Dzikus nie jest zly... temperowac nie wolno - bo straci charakter Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:58 Nawet tak wielkiej temperówki nie mamy, a poza tym zbyt szybki jest, gdy tak skacze z liany na lianę...do temperowania złapać takiego nie sposób Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 22:04 A ja lubie takich dzikich, nieokielznanych - bardziej niz tych poukladanych... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 22:15 Hmm, to i ja się przyznam, zawsze wolałam ogorzałego pirata niż rycerza bez skazy Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 09.04.11, 00:09 znam z autopsji przynajmniej kilkudziesieciu.zalezy w jakim sie srodowisku przebywa....ale naprawde bez zarzutu -;lacznie ze mna! Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 22:21 No dobrze, to jest Nas trzy - o podobnych upodobaniach... i mamy tylko jednego Dzikusa...hm... Odpowiedz Link
m.maska Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 21:56 eeeh Dzikusie, lubie slodkie...ale tylko do czasu... Za duzo cukru moze doprowadzic do mdlosci... Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 23:38 rozumie cie maseczko moja panieneczko.spoko! Odpowiedz Link
czarek_777 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 08.04.11, 23:45 Dzikus nie szalej bo Maseczka to moja Panieneczka a jak moja Panieneczka znaczy fajna laseczka Dzikus !!! ma góralka dwa warkocze lecę do kurnika Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 09.04.11, 00:01 wszystkich kochajmy ;ale respekt majmy!!! Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 09.04.11, 00:22 niech zyje ukryta za maska!niech zyje.... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: JUŻ SĄ CZTERY !!! 09.04.11, 00:24 Powiedziała piękna co nie dzikus ? tylko powiedz nie - lizusie dobranoc Maseczko. Wiesz, dobrze mi u Was, w Waszej zagrodzie zawsze mnie tu ciągnęło, do Was - tu - Ty wiesz gdzie przecież w niedzielę lecę na Krakowskie. Truchła fotografować. Tak Maseczko ,czerwono buraczane truchła Ty wiesz. Dobranoc, Cz, Odpowiedz Link
waszabasiakochana Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 17:37 AL, opiekunka piecioraczkow juz jestes, no to czekam teraz na szoste, bedzie niedzielne. Odpowiedz Link
m.maska Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 19:35 Zdrowy ptaszek wyrabia plan - na pewno wyraznie jest szansa na szoste... Odpowiedz Link
m.maska Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 20:16 ale najpierw jak juz zaczna wydawac glosy, to chyba AL wezmie wiecej poranno-popoludniowych dyzurow...bo wcale nie jestm pewna, czy zamkniecie balkonu wystarczy przy takiej ptasiej rodzinie Odpowiedz Link
al-szamanka Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 20:42 Ale jestem zawiedziona. Podkładam im rodzynki, truskawki i suszone żurawiny....niczego nie tknęły Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 21:15 jednak swieze dżdżownice lubia najbardziej.jak wyglada salzburg o tej poze roku? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 21:29 Dla mnie zawsze wygląda ładnie...to po prostu moje miasto. Kasztany zielone, wszystko kwitnie, lada dzień rozpachną się bzy..... Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 22:26 jadlem tez te pieczone kasztany,nawet spoko,najbardziej lubilem - wina sznycel i schweinbraten. Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 22:46 po kukurydzy seksu nie da sie uprawiac,no chyba zebym zjadl a 5kg. Odpowiedz Link
m.maska Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 22:48 Dzikus... to bys sie nadziubal... ale jakies knedle ze sliwkami, albo po austriacku z morelami... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 22:48 Eeeee, to masz jakieś fałszywe wyobrażenia.... Odpowiedz Link
krystek.fabuloso Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 23:17 I niedługo nefryt rozkwili się kusząc niebo.... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 23:37 I wpadł Krzysiek jak bomba Manchesteru kibic I co ? i nic ,trąba. Manchester wygrywa a Krzyś się ukrywa Ale pokrywa pzdr Krzyś. Czar. Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: P I Ą T E !!! 09.04.11, 23:20 robilem u jedej rodziny-[trzy kobitki same]chyba mur z kamienia w ogrodzie i musialem tam z nimi mieszkac ,bo to praca rozciagla w czasie.okazalo sie ,ze mialy kiedys wlasna restauracje,wiec mi gotowaly austriackie frykasy,jest co powspominac Odpowiedz Link
al-szamanka Re: P I Ą T E !!! 10.04.11, 10:33 Nie rezygnuje z dokarmiania. Ponoć kosy lubią jabłka, wiec podłożyłam dwie połówki....zobaczymy Odpowiedz Link
m.maska Re: P I Ą T E !!! 10.04.11, 18:13 AaaaaL!!!!! gdzie sie podziewasz - pewnie juz szoste jajko lezy w gniazdku i rodzina w komplecie... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: P I Ą T E !!! 10.04.11, 19:01 Niestety, Sepulka chyba zakończyła produkcje na pięciu jajeczkach - nic nie przybyło Odpowiedz Link
al-szamanka Re: P I Ą T E !!! 10.04.11, 21:54 Tak tez myślę. W kazdym bądź razie, Sepulek, nie jest zawiedziony, lata naokoło i hałasuje. Dumny, ptasi mężczyzna Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 11.04.11, 19:13 Wygląda na to, że Sepulka poprzestanie na pięciu jajeczkach, już drugi dzień nie postarała się o następne. Prawie cały czas siedzi teraz w gniazdku....wysiaduje Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 11.04.11, 19:27 Pilnuj jajeczek AL bo ja też tym żyje pięcioro piskląt - Mamusiu Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 11.04.11, 19:49 Ha... piecioraczki, nie byle jaka rodzinka Ty moze wez sobie urlop w tym czasie, kup kamere, bo nauke latania tez chcielibysmy obejrzec Odpowiedz Link
zuza_anna Re: GNIAZDKO 11.04.11, 20:12 Na naukę latania polecą do parku, chyba Jak te pięcioraczki, będą domagać się jedzonka, to AL, pod balkonem będzie miała koncert, na pięć głosów Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 11.04.11, 20:19 Planuje kupować mięso, ubijać je młotkiem do miękkości a potem będę je kroić w paseczki, aby udawało dżdżownice...i będę karmić pincetą AL Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 11.04.11, 20:28 no pewnie!!!! Gniazdko jest na wyciągniecie dłoni!!! Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 11.04.11, 20:49 AL nie dotykaj jajek proszę Cię !! matka je porzuci albo wyrzuci z gniazda. Nie dotykaj proszę. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 11.04.11, 20:53 No przecież ptaszki będę dokarmiać....nie jajka !!! Ja tylko na nie patrze. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 11.04.11, 20:55 Jeżdżę w plener to wiem. Kiedyś /ja głupi/ spotkałem w drodze na ryby /na Pomorzu, koło Brodnicy/ kuropatwę na gnieździe. Pomyślałem, jaki fajny ptak pewnie bażant. I chciałem walnąć go wędkami, żeby upiec. Kuropatwa uciekła a ja walnąłem w jajka pod spodem bo ręki nie zatrzymałem. Do dziś nie mogę tego sobie darować. AL ale ja kocham ptaszki naprawdę. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 11.04.11, 21:03 Taka Twoja miłość? Dopiero gdy ptaszek na patelni, co ? Odpowiedz Link
zuza_anna Re: GNIAZDKO 11.04.11, 21:14 Pamiętasz AL, ostatnio jajecznicę sobie z jajek kosich zażyczył Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 11.04.11, 21:17 Dlatego tak prosi, abym ich nie dotykała...dla siebie chce. Niedoczekanie !!!! Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 11.04.11, 21:11 Tak kochasz czarek te ptaszki, ze chciales walnac i upiec... interesujaca ta milosc, tak jakby niszczaca Odpowiedz Link
czarek_777 Re: GNIAZDKO 11.04.11, 21:26 Przyznałem się do zbrodni darujcie mi na prawdę nie chciałem. Byliśmy wtedy u mojej Babci /Mamy mojej Mamy na Pomorzu/. Strasznie żałuje tego ale co zrobić. nie cofnę przepraszam. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 12.04.11, 20:24 Odetchnęłam! Lało dzisiaj strasznie i wietrzysko północne dmuchało, bałam się że gniazdko strąci, ale nie, przetrwało :. Jajeczek ciągle pięć. Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 12.04.11, 20:26 Sepulka przeciez wiedziala gdzie sobie gniazdko zalozyc. Niby ponoc ptaki maja ptasi mozdzek - ale...madrosc swoja maja. Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: GNIAZDKO 12.04.11, 21:15 dziki to wie ,ile jaj- tyle roków skraj-czyli tyle szczescia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 12.04.11, 21:21 Dziki Dzikus - czy ja sie w koncu dowiem, czys Ty malpa, czy moze rajski ptak? Odpowiedz Link
al-szamanka SMUTNO MI 13.04.11, 15:43 Zajrzałam do gniazdka, a w nim tylko cztery jajeczka Nie mam pojęcia co się stało. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SMUTNO MI 13.04.11, 15:57 Ojojoj, rozsmutasiłam się i rozbiadoliłam...i kto mnie pocieszy? Eeeeech, pamiętam, że jak cokolwiek Krzysiowoexfabulowego przeczytałam, to zaraz mi nastrój wracał. A teraz; marzenie ściętej głowy Odpowiedz Link
czarek_777 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 16:05 To co się stało z piątym jajkiem ? nie ściemniałaś ,że było ich pięć ? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SMUTNO MI 13.04.11, 16:33 No co Tyyyyyyyyyyyyyy, przecież zdjęcie jest powyżej!!! Ono jest dowodem Odpowiedz Link
czarek_777 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 16:56 W takim razie coś musiało się stać. Czasem ptaki wyrzucają z gniazda swoje młode ,bo czują, że nie potrafią wykarmić takiej gromadki jaką dał im los. Bo gdyby był to wąż, albo inny drapieżnik to nic by nie zostało. Prawa natury AL i pogódź się z tym. Zobacz pod drzewem, czy leżą skorupki albo czy obok gdzieś leżą. Do później. Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 17:54 Nie przejmuj sie az tak bardzo,bo dostaniesz dola.ja cie pociesze ,przytule i ukolysze.... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 18:28 AL !! ja Ciebie też pocieszę przytulę i ukołyszę - jeszcze bardziej niż Dzikus no rozchmurz się już i nie rycz. Bo te ptaszki przecież już są w niebie, są aniołkami Odpowiedz Link
m.maska Re: SMUTNO MI 13.04.11, 18:36 AL - zupelnie nie znam sie na ptaszkach - ale moze Sepulka zadecydowala, ze nie ma miejsca na piec, tylko na cztery i sama je wyrzucila - no przeciez wygladaly tam tak bezpiecznie... Poniewaz przytula Cie i kolysze juz dwoch Panow - to je Cie tylko poglaszcze Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 18:48 skarbie!!!!!!jak dalej bedziesz taka przygnebiona, to bede zmuszony jechac do ciebie bys sobie krzywdy nie zrobila .to ile km.bedzie do ciebie? Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 18:59 no co jest z Toba?nie chcesz byc kochana?sadzisz ze sie zbijam? Odpowiedz Link
m.maska Re: SMUTNO MI 13.04.11, 19:03 Alez Ty niecierpliwy jestes... zupelnie jak jakis Dzikus... AL pewnie z wrazenia ochlonac nie moze i zbiera mysli - na taka propozycje Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SMUTNO MI 13.04.11, 19:33 Już ochłonęłam i na to konto michę sałaty zjadłam. Oczywiście dokładnie obejrzałam ziemię pod drzewem, jest wysypana mięciutkimi kawałkami spróchniałej kory, nawet gdyby spadło, to by się nie rozbiło. Ani śladu. Podejrzewam, że zwinął je pracownik, co to dzisiaj, podnoszony dźwigiem, przymocowywał do muru stalowe liny pod oświetlenie uliczne. Paskudnik, pewnie wziął na pamiątkę. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 19:57 Jeśli tak było to to straszny cham - może to Polak żartuję. Skoro na dole nic nie ma, znaczy że jajko nie wyrzucone. Ale co mu po tym jednym jajku ? zepsuje się i na co mu to ? pilnuj tych czterech i opowiadaj jak się wyklują. Będą potrzebowały dużo pokarmu pisklęta - masz okazję wykazać się AL jeśli możesz to kupuj dżdżownice w sklepie wędkarskim i rozkładaj pod drzewem. Tylko żeby inne ptaki nie zeżarły. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SMUTNO MI 13.04.11, 21:28 No przecież dzikus jesteś i na drzewie lubisz Odpowiedz Link
m.maska Re: SMUTNO MI 13.04.11, 21:32 Ty AL to szczesciara jestes - wlasnego Dzikusa miec... Czemu on sie martwi o nocleg? wmelduje sie do kosow - bedzie mial w kazdej chwili dostep do Twojego balkonu... Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 21:38 wiec jadeEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEe!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SMUTNO MI 13.04.11, 21:41 Jeszcze trochę poczekaj, zimnoooooooooooo. Jak się kosy wylegną, to będzie wolne, przytulne gniazdko Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 22:27 a juz mialem nadzieje ,ze bede razem -z toba loze dzielił? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SMUTNO MI 13.04.11, 22:33 Nie da rady, dużo miejsca potrzebuję, a poza tym strasznie kopię. W życiu nie naraziłabym nikogo na takie katusze, a cóż dopiero dzikusa Lepszy będzie nocleg w gniazdku, przykryjemy Twoje atuty liiiiiiiistkiem.... Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: SMUTNO MI 13.04.11, 23:01 bedzie problem,dylemat maly-gdyz listkiem nie mozna pokryc klejnotow nie malych! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SMUTNO MI 13.04.11, 23:05 Uuuuuuuuuuuuuu, a ja miałam na myśli asa pik Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 15.04.11, 19:19 Sepulka nadal siedzi na czterech jajeczkach, wygląda na to, że więcej ich nie będzie. Zaglądam do niej bardzo często, chyba przyzwyczaiła się do mnie, nie okazuje strachu, nawet kwili cicho odpowiadając na moje, kierowane do niej, słowa Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 17.04.11, 13:32 Oj będą, Sepulka jest bardzo wytrwałą wysiadywaczką Odpowiedz Link
al-szamanka SPODZIEWAŁAM SIĘ PIĘCIORACZKÓW 21.04.11, 18:39 Niestety !!!!!!! W gniazdku zostało się jedno jajko. ALE JEST PISKLĘ!!!!!! Wykluło się dzisiaj!!! Odpowiedz Link
zuza_anna Re: SPODZIEWAŁAM SIĘ PIĘCIORACZKÓW 21.04.11, 18:44 Wyglądać, to ładnie nie wygląda, ale...wyrośnie na ładnego kosa, mam taką nadzieję. a co się z dwoma jajkami stało, ktoś wykradł? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SPODZIEWAŁAM SIĘ PIĘCIORACZKÓW 21.04.11, 19:15 Nie wie, co się stało!!!! Sepulka, w ostatnich dniach cały czas siedziała na jajkach i nie miałam pojęcia co tam się działo. Może wyrzuciła jajeczka, może był to ponad jej siły. Natura. Odpowiedz Link
m.maska Re: SPODZIEWAŁAM SIĘ PIĘCIORACZKÓW 21.04.11, 20:37 No to co sie z nimi stalo? o to co tam lezy... to takie jakies ksztaltu nie ma... i w koncu ile to dni, od pierwszego jajeczka? Odpowiedz Link
m.maska Re: SPODZIEWAŁAM SIĘ PIĘCIORACZKÓW 21.04.11, 20:38 wlasnie spojrzalam...pierwszy post byl 5.04.....tzn. 16 dni i jest... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: SPODZIEWAŁAM SIĘ PIĘCIORACZKÓW 21.04.11, 20:48 A jakie malutkie toto i bezkształtne....i ma łysą łepetynkę. Odpowiedz Link
al-szamanka JEST DRUGIE 22.04.11, 08:16 Prawie całą noc z nerwów nie spałam, tak czekałam na drugie pisklę. I JEST !!! Bardzo niezdarne i bylejak wyglądające, ale rusza się, serduszko w nim bije Zauważcie, że mniejsze jest od wczorajszego, to pierwsze znacznie już przez dobę podrosło Odpowiedz Link
m.maska Re: JEST DRUGIE 22.04.11, 08:49 Dorga AL, kiedy potomstwo przychodzi na swiat to trudno wtedy spac... i to jest absolutnie normalne. A tak prawde mowiac to wyglada to jakos tak... taki ochlapek jakis Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JEST DRUGIE 22.04.11, 09:07 Hmm, nie mam doświadczenia w przychodzeniu na świat potomstwa....teraz wiem A tak w ogóle uważam to wielkie "ochłapkowe" wydarzenie za dobrą wróżbę, tym bardziej że moja szczęśliwą cyfrą jest 2 Odpowiedz Link
zuza_anna Re: JEST DRUGIE 22.04.11, 09:18 AL, chyba krzyże bolały, dlatego spać nie mogła Urocze pisklaki Odpowiedz Link
m.maska Re: JEST DRUGIE 22.04.11, 09:32 Zuza - a co Ty w tym malym ochłapku uroczego widzisz? to nawet ksztalu nie ma, urocze to one dopiero beda... ale teraz co jest, kazdy widzi Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JEST DRUGIE 22.04.11, 10:44 Zaglądam co pewien czas do gniazdka, bo Sepulka czasami z niego wylatuje. Maluchy bardzo się przepychają, czasami drapią się, bo takie niby pazurki też już mają, i maciupkie(właściwie domyślne) skrzydełka też Odpowiedz Link
al-szamanka Re: JEST DRUGIE 22.04.11, 11:37 Ale śmiesznie, przysłoniłam ręką słońce, bo mocno już świeci, a tu jedno pisklę główkę do góry i dziób rozdziawiło...ale jaaaaaak szeroooooko, jakby się tylko z gardła składało Odpowiedz Link
zuza_anna Re: JEST DRUGIE 22.04.11, 11:45 Musisz mieć aparat pod ręką, żeby, utrwalić rozdziawienie pisklaka Odpowiedz Link
m.maska Re: JEST DRUGIE 22.04.11, 09:20 No to masz parke Juz o tym mowilysmy,,, ze pani "Kosiarka"-Sepulka jest bardzo wielka czyscioszka...gniazdko posprzatane, nawet sladu skorupek nie widac Odpowiedz Link
zuza_anna Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 10:06 Ojojoj, jak rozdziawił, dzióbek Mnie się zdaje, że po lewej stronie, na dole gniazda, leży martwy kosek... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 13:47 Nie, nie, Zuzako, to tylko suchy, skręcony listek, wiem to na pewno. Odpowiedz Link
m.maska Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 12:04 Masz racje AL... on sie sklada z samego dzioba - totez nie dziwie sie, ze tym dziobem rozbija skorupke od srodka - jest naprawde przeuroczy... az chcialoby sie to wziac i przytulic... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 13:52 W żadnym przypadku przytulić, przecież toto jest takie wątłe i wiotkie, jednym dmuchnięciem można zadusić, a co dopiero dotknięciem palca. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 20:14 No i tak rozdziawiają te dziobki...nawet w kierunku mojego palca Odpowiedz Link
zuza_anna Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 20:23 Naprawdę fajnie wyglądają, z tymi rozdziawionymi dziobami Widok, masz niesamowity, i podziwiać z bliska, bezcenne Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 20:28 Baaaaaaaaaaardzo niesamowity, nigdy nawet nie zamarzyłam, że otrzymam tak piękny dar obserwacji Cały czas jestem ogromnie podekscytowana. Odpowiedz Link
m.maska Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 22:37 Dzioby sa tak urocze, ze zwyczajnie brak mi slow...chcialoby sie je nakarmic tak bardzo wygladaja na "glodne" Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 23.04.11, 23:26 Jakie przezroczyste;moglbym powtorzyc anatomie od reki....to niech sie chowaja-byle nie po katach! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 17:45 Prawda, że na wyciągnięcie ręki ??? Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 17:54 Bardzo sugestywne te rozwarte dzioby Biedna Sepulka - nakarmić takie głodomory, to nie lada wyzwanie! Piękne zdjęcia, AL Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 20:50 Wiec zgodnie z moim widzimisie, zostalo Ci tylko dwa latka na znalezienie partnera.........a potem to juz po ptokach......... Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 22:10 szczescie jest jak woda w dloni-nie scisniesz ?-tym szybciej wyleci........................ Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 22:15 a skąd wiesz, czy nie mam tego szczęścia? Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 22:36 pewnie nie wiesz-ale teraz juz wiesz!;nie sa to moje odczucia- lecz Twoje wlasne wypowiedzi swiadcza o tem i nie trzeba sie bardzo zaglebiac by moc ci to oznajmic;------------nie jestes calkiem spelniona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 22:42 Hmm, zaprawdę tego nie wiedziałam, czyżbym sama siebie nie znała i dopiero dzikus musi to odkryć? Dziękuję, Dzikusie....postaram się spełnić Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 23:02 no dobrze...w skali 1-8, szczescie !-ile punktow dajesz sobie? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 23:07 A ten 1 brakujący, to dlatego, że jeszcze nie wygrałam odpowiedniej kwoty, aby wybudować w moim rodzinnym mieście luksusowy dom starców dla tych najbiedniejszych. Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 24.04.11, 23:52 u mnie nisko-4,wpol-na pol ,woz lub przewoz.....he..he.. Odpowiedz Link
m.maska Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 25.04.11, 00:57 Przygarniemy Cie Dzikus... potrafimy obdzielac innych... zeby Ci chociaz o jeden punkt poszlo w gore Odpowiedz Link
m.maska Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 25.04.11, 01:13 No i juz wszystko jasne, pazurki juz maja, skrzydelka tez... puszek na glowce tego "starszego" juz widoczny... jutro zacznie pewnie w piorka obrastac... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: PRAWDZIWE GŁODOMORY 25.04.11, 10:34 Na razie coś innego się stało. Wczoraj chyba jeszcze mi się wydawało, dzisiaj już wyraźnie, słyszalnie i cieniutko popiskują, gdy Sepulka podlatuje do gniazda z pożywieniem Odpowiedz Link
al-szamanka NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 11:00 Wróciłam z nocnego dyżuru, po cichutku zakradłam się z aparatem fotograficznym na balkon, aby zrobić zdjęcie..... NIESTETY, GNIAZDKO JEST PUSTE !!!! Maluszków nie ma, a Sepulka i Sepulek co rusz podlatują i kwilą. Są bardzo zrozpaczone....ja Też !!! Odpowiedz Link
czarek_777 Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 12:07 To straszne co piszesz ale takie są prawa natury - nieubłagane. Że silniejszy zwycięża. Prawdopodobnie młode zostały zadziobane i być może pożarte przez silniejsze ptaki. Współczuję Ci AL szczerze. Odpowiedz Link
m.maska Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 12:16 I smutno sie zrobilo... a mialam nadzieje, ze bedziemy mogli nawet zobaczyc pierwsze loty... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 12:29 Masko bo będą loty tylko innych ptaszków. Takie są prawa natury i trzeba z tym się pogodzić. Gdy siedzę nad Wisłą to wciąż widzę walkę o byt i przetrwanie, w wodzie. Bolenie np tak zaciekle atakują drobnicę ,że bywa, że prawie pod moje nogi uciekają rybki by tylko nie dać się pożreć. Bywa, że widzę ciężko poranioną dryfującą rybę która uciekła z paszczy drapieżnika ale i tak zdechnie tak bardzo jest okaleczona. Takie życie. Amen Odpowiedz Link
m.maska Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 14:44 Nie znam sie na ptaszkach, ani ze mnie ornitolog, ani nie zetknelam sie z tym nigdy tak blisko jak teraz dzieki Tobie AL... ale nie moge przestac o tym myslec - byc moze, dopoki bylo cicho, byly jajka, byly tylko otwarte dzioby do tego czasu nie zwracaly na siebie uwagi. Wczoraj, jak sama pisalas, zaczely juz kwilic i tym sposobem zwrocily na siebie uwage jakiegos drapieznika, zapewne jakiegos wiekszego ptaka - bo kuny czy lasice biegaja po zamieszkalej okolicy noca, ale wtedy Sepulka byla w gniezdzie. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 15:11 To mógł być też zwyczajny pospolity kot Masko. Niestety. AL musi z tego się otrząsnąć, pociesz Ją Masko, przytul i ukołysz Odpowiedz Link
m.maska Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 15:17 kiedy mnie samej jest tez z tego powodu smutno, przywiazalam sie do tych jajeczek a potem do tych rozwartych bezbronnych dziobkow... Odpowiedz Link
czarek_777 Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 15:21 No to ja Was obydwie przytulę bardzo szkoda pisklaczków ale mówiłem, takie jest życie. Idę coś zjeść. Odpowiedz Link
zuza_anna Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 18:48 Smutno mi się zrobiło, nie będziemy mieli własnych kosków, szkoda! Przytulam Cię AL Odpowiedz Link
al-szamanka Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 19:06 Ach, popatruje w to gniazdko, jakbym miała jeszcze jakąś nadzieje, że może coś się zmieni. Ostatnie dni "żyłam" tymi ptaszkami. Wiem, natura.....ale smutno. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 19:22 I na pewno sprawcą nie był kot. W tym kraju koty nie biegają samopas. Odpowiedz Link
czarek_777 Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 26.04.11, 19:31 Myślę że jakiś ptak to zrobił. Gdy spaceruję w rezerwacie ptactwa wodnego, to nie jeden raz widziałem nieżywe pisklęta leżące na ziemi. Tak już jest ,niestety. Nie martw się AL Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 29.04.11, 19:40 Dlaczego??????????????-----mnie ------------------dzikusowi --nie moglas troszke zaufac? Odpowiedz Link
al-szamanka Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 29.04.11, 19:45 Przypomnij, proszę...w czym miałam Ci troszkę zaufać? Uratowałbyś wtedy moje ptaszki? Odpowiedz Link
dzikus0099 Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 29.04.11, 20:13 chyba?nas nieco zblizy|"All----naprawde kocham Cie!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
al-szamanka Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 29.04.11, 20:22 All lubi takie wyznania, All wtedy radosna....i się śmieje Odpowiedz Link
al-szamanka Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 29.04.11, 20:40 Właśnie, dawno kiedyś już o tym pisałam, że All to wszechświat, a ja czuje z nim jedność. Dzikus pewnie to czytał. Odpowiedz Link
maja-z-podworka Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 30.04.11, 13:27 Och, nie!!!!!!!!!!!! Tak bardzo mi przykro...... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: NIESTETY, NIESTETY :-( 30.04.11, 19:27 A mnie jak przykro, tym bardziej, że puste gniazdko widzę każdego dnia Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 01.05.11, 20:43 Ale widzę, że Sepulek i Sepulka znowu się do siebie zalecają. Może zdecydują się po raz wtóry założyć rodzinę, a wtedy mają już gniazdko gotowe. Odpowiedz Link
waszabasiakochana Re: GNIAZDKO 01.05.11, 20:59 Al przeciez mamy maj, miesiac zakochanych. Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 01.05.11, 21:05 A u mnie wlasnie slychac koncert na dwa kosy biegajace po ogrodku... bo u mnie jest jeszcze jasno, nawet sie jeszcze lampy nie zapalily... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 05.05.11, 11:41 Straciłam nadzieje, że gniazdko powtórnie będzie zamieszkane. Po ostatnich deszczach trochę się rozsypuje... Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 05.05.11, 12:52 zwykle przechodzimy obok tego, co dzieje sie pod bokiem - obojetnie, nie zauwazamy - musi cos bezposrednio nas dotknac... w naturze tak jest od tysiecy lat - tylko nie zajmuje nas to na codzien, bo nie ma punktow stycznych. Tym razem byl ten punkt, blisko, ponizej balustrady Twojego balkonu - takie "przypadkowe spotkanie"..w taki sam sposob spotykamy tez ludzi... niekiedy na moment. niekiedy na chwile a niekiedy na zawsze pozostaja takie spotkania w naszym zyciu.... "Twoje ptaszki" zyja wlasnym zyciem, zapewne mniej interesuja sie Toba niz Ty nimi - o Nas, juz w ogole nie wspominam - o Nas, to one nawet nie wiedza..bo niby do czego im ta wiedza? a przeciez chyba wszyscy bardzo interesowalismy sie ich potomstwem... rozbawila mnie sama ta mysl Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 22.04.12, 22:12 Przyjechałam z urlopu, pierwsze co zrobiłam, to wyjrzałam przez balkon, na ten cis, co zeszłej wiosny tyle emocji mi dostarczył. Wtedy się zastanawiałam dlaczego kosy wybudowały gniazdko tuz pod moim bokiem, dlaczego miały do mnie takie zaufanie? Fotografowałam gniazdko codziennie, nie bały się, spokojnie spoglądały na mnie bystrymi ślepkami. Dlaczego miały do mnie takie zaufanie. Dlaczego?????? Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 22.04.12, 22:18 A wiesz AL, kilka dni temu czytalam, ze kosy to takie ptaki, ktore wyjatkowo wyczuwaja świętość... hmm Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 22.04.12, 22:23 m.maska napisała: > A wiesz AL, kilka dni temu czytalam, ze kosy to takie ptaki, ktore wyjatkowo wy > czuwaja świętość... hmm Nie wiedziałam. Czy coś sugerujesz....? Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 22.04.12, 22:30 Nic wielkiego... moze najlepiej zwrocic sie do Kolegi Sakrala w sprawie ustanowienia dnia w kalendarzu... AL-szamanki od Kosów.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: GNIAZDKO 22.04.12, 22:35 m.maska napisała: > Nic wielkiego... moze najlepiej zwrocic sie do Kolegi Sakrala w sprawie ustanow > ienia dnia w kalendarzu... AL-szamanki od Kosów.... Kol.Sakral zrobi jak zechce, ale ja już z góry uprzedzam, że chodzić po wodzie nie mam zamiaru Odpowiedz Link
m.maska Re: GNIAZDKO 29.04.12, 19:19 Sasiad w ogrodku umiescil budki dla ptaszkow, na wysokim palu, zagniezdzila sie w jednym i z nich sikoreczka, a poniewaz od kilku dni lata jak szalona i wciaz przynosi cos w dziobku i po chwili znowu wylatuje, prawdopodobnie wylegly sie juz male sikorzeta...dzisiaj po raz pierwszy zauwazylam tutaj synogarlice, przyleciala usiadla na tej budce, potem poleciala i usiadla na sasiedniej, ktora niestety jest jeszcze pusta. Sfrunela w dol, poskakala wokol pala i widocznie nie widzac szansy, odleciala.... Czy nie tak mogla sie tez rozegrac "tragedia" zeszlorocznych kosow w gniazdku, ktore opisywala AL? Odpowiedz Link
m.maska Dwie sikoreczki 03.05.12, 19:22 troszcza sie o swoje potomstwo w ogrodku sasiada.... picasaweb.google.com/115771324681521415014/3Mai2012#5738356763585932050 Odpowiedz Link
zuza_anna Re: Dwie sikoreczki 03.05.12, 19:27 Komunikat: Niestety, nie znaleziono strony. Chyba nie udostępniłaś Odpowiedz Link
m.maska Re: Dwie sikoreczki 03.05.12, 19:33 ups! sorry, masz racje nie zauwazylam, ze nowy album automatycznie jest ukryty.... Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Dwie sikoreczki 03.05.12, 19:48 Nooo, śmigają te sikoreczki tak, że wręcz ich dostrzec nie można. Ostatnio taka jedna przycupnęła na balustradzie mojego balkonu, zaszczebiotała...i już jej nie było Odpowiedz Link
m.maska Re: Dwie sikoreczki 03.05.12, 19:27 o sorry... nie otwiera sie... to w takim razie tak: Dwie sikoreczki (link) Odpowiedz Link
m.maska Re: Dwie sikoreczki 06.05.12, 17:54 Te dwie sikoreczki przylatuja w takcie dwuminutowym... jedna wpada do budki, po chwili nadlatuje druga, przysiada na krzewach, ktore znajduja sie ponizej i czeka, ta pierwsza wylatuje z budki i ta druga wlatuje.... a kiedy on/ona chowa sie w budce, z budki rozlega sie glosny szczebiot.... ile te ptaszki sie nalataja caly dzien... Odpowiedz Link
al-szamanka WIEM.... 11.05.12, 11:14 co mi w zeszłym roku wyjadło kosie pisklęta. KUNA !!! Siedząc na balkonie, obserwowałam taką jedną wczorajszego wieczoru. Bezczelnie spacerowała sobie po ulicy, wskakiwała na dachy samochodów i siedziała na nich nawet wtedy, gdy obok przechodzili ludzie. Doskonale zdaje sobie sprawie, że nikt nic jej nie zrobi....a moje pisklaki pożarła Odpowiedz Link
izydor88 Re: WIEM.... 11.05.12, 11:45 Na naszym osiedlu też są kuny.Widuję je wieczorem na tarasie.Nawet siedem kotów i ósmy przy budzie nie jest w stanie ich wystraszyć.Przegryzły nam kiedyś jakieś kabelki w samochodzie. Gniazdek i ptaszków niestety u nas nie ma.Za mało świętości i za dużo kotów Odpowiedz Link
al-szamanka Re: WIEM.... 11.05.12, 11:50 izydor88 napisała: > .Za mało świętości i za dużo kotów Hmm, można powiedzieć, że zjadając moje kosowe pisklaki, kuna odebrała mi dobry kawałek mojej świętości Odpowiedz Link