Dodaj do ulubionych

Stanowski vs Janoszek - wyrok

10.12.25, 21:26
Zapadł nieprawomocny wyrok ws. Natalii Janoszek, dotyczący pierwszego filmu o niej (tego sprzed mojego wyjazdu do Indii i całego dużego śledztwa). Myślę, że obie strony będą się odwoływać.

Dla mnie najważniejsze jest to, że NIE MUSZĘ przepraszać Natalii Janoszek za cokolwiek. Sąd uznał, że Natalia Janoszek wykreowała swój wizerunek, a moja narracja NIE BYŁA kłamliwa. Janoszek domagała się także 100 000 złotych. Sąd uznał, że powinna dostać 20 000, ponieważ wylała się na nią nieprawdopodobna fala hejtu. Ponadto film - ten pierwszy - powinien zostać usunięty z Kanału Sportowego, bo już swoje zarobił i spółka nie powinna z niego dalej czerpać korzyści. Widzę tu niekonsekwencję: skoro nie muszę przepraszać, bo nie kłamałem, to nie rozumiem, dlaczego cokolwiek miałoby być usunięte i dlaczego miałbym - do spółki z KS - cokolwiek zapłacić. Moim zdaniem to nie ja ściągnąłem na powódkę falę hejtu, tylko ona sama swoją działalnością. Podejrzewam z kolei, że Natalia Janoszek najbardziej liczyła na przeprosiny, które miałyby świadczyć o tym, że rzekomo kłamałem (a sąd stwierdził, że wcale nie), stąd moje podejrzenie, że odwołają się obie strony.

Z postępowania dowodowego wprost wynika, że Natalia Janoszek instruowała byłego partnera biznesowego, jak kupować followersów na instagramie i że żadnego miliona dolarów za kolację z greckim miliarderem nie było. Żałuję, że nie mogę zacytować, co mówił podczas rozprawy były partner biznesowy Natalii Janoszek, ale druga strona poprosiła o utajnienie procesu.

Kosztami procesu zostały obciążone obie strony.

Jak wiecie nie lubię Stanowskiego jak mało kto, ale tu też wyrok wydaje mi się dziwny. Tak jakby sąd zatrzymał się w połowie drogi. Ale ten wcześniejszy w sprawie Gimpera i Lil Masti pokazał, że sądy tak średnio ogarniają te influencerskie dramy. Podejrzewam, że dla takiego sędziego to musi być przedsionek piekła i idiokracja na pełnej by się zagłębiać w takie gówno.
Obserwuj wątek
    • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 22:00
      No proszę Cię... Wyrabiać sobie opinię na podstawie zdania jednej ze stron - i to znanej z wiecznego krętactwa?

Tymczasem:

Sąd wskazał, że pozwani mieli prawo do wyrażania opinii, ale przekroczyli granice dopuszczalnej krytyki, naruszając dobra osobiste powódki. W ustnym uzasadnieniu wyroku sąd podkreślił, że Natalia Janoszek miała prawo do kreowania swojego wizerunku w mediach społecznościowych, podobnie jak każda inna osoba. Sąd nie dopatrzył się w działaniach aktorki kłamstwa czy oszustwa, jak sugerowali pozwani.

• borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 22:04
        carte_blanche_2025 napisał:

> Sąd wskazał, że pozwani mieli prawo do wyrażania opinii, ale przekroczyli gr
        > anice dopuszczalnej krytyki, naruszając dobra osobiste powódki. W ustnym uzasad
        > nieniu wyroku sąd podkreślił, że Natalia Janoszek miała prawo do kreowania swoj
        > ego wizerunku w mediach społecznościowych, podobnie jak każda inna osoba. Sąd n
        > ie dopatrzył się w działaniach aktorki kłamstwa czy oszustwa, jak sugerowali po
        > zwani.

>
        >

Jeżeli jedna osoba ma prawo kreować swój wizerunek to druga osoba ma takie samo prawo to skomentować. Tak działają Social Media.
        • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 22:07
          Social media nie są wyłączone z prawa polskiego.
          • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 22:10
            To prawo (jak zwykle) nie nadąża za rzeczywistością
            • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 22:20
              Co? Właśnie autor filmiku na jutube został potraktowany jak reporter w telewizji.
              To raczej Ty nie nadążasz i wydaje Ci się, że społecznościówki są jak imprezki u znajomych. Otóż nie.
              • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 22:26
                Społecznościówki działają tak, że każdy może wrzucić co chce, ludzie monetyzują całe swoje życia, czasem życia własnych dzieci i dopóki ktoś tego nie ukróci odgórnie to mają do tego prawo. Z drugiej strony inni mają prawo to skomentować i skrytykować. Tutaj niby granice krytyki zostały przekroczone, ale to nie jest żaden ostre kryteria.

Ciekawe czy rzeczywiście dojdzie do apelacji i co wtedy zostanie postanowione.
                • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 22:37
                  borsuczyca.klusek napisała:

> Społecznościówki działają tak, że każdy może wrzucić co chce, ludzie monetyzują
                  > całe swoje życia, czasem życia własnych dzieci i dopóki ktoś tego nie ukróci o
                  > dgórnie to mają do tego prawo. Z drugiej strony inni mają prawo to skomentować
                  > i skrytykować. Tutaj niby granice krytyki zostały przekroczone, ale to nie jest
                  > żaden ostre kryteria.

No i każdy ma prawo poczuć się urażonym i pójść do sądu. W ogóle jak to widzisz - jakby ten materiał nadała jakaś telewizja to pozew zasadny a tak to nie? To nie jest na zasadzie "a bo on powiedział na imprezce, że ona powiedziała, że Janek zrobił..." tylko materiał dowodowy jest na wyciągnięcie ręki.

• borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 22:41

> No i każdy ma prawo poczuć się urażonym i pójść do sądu. W ogóle jak to widzisz
                    > - jakby ten materiał nadała jakaś telewizja to pozew zasadny a tak to nie? To
                    > nie jest na zasadzie "a bo on powiedział na imprezce, że ona powiedziała, że Ja
                    > nek zrobił..." tylko materiał dowodowy jest na wyciągnięcie ręki.
                    >

Zasady pozew by był wtedy gdyby w materiale pojawiło się kłamstwo. Wtedy bez względu na medium mamy jasne, że doszło do naruszenia a tu "przekroczenie granic krytyki" jest dla mnie mało jasne. Jeszcze podobno chodzi tylko o ten jeden, pierwszy filmik a nie ten 3 godzinny z podróży do Indii. Musiałabym go sobie odświeżyć a szczerze mówiąc mi się nie chce.
                    • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 23:05
                      A to nie wiesz, że nawet mówiąc prawdę można kogoś zniesławić? :D
                      To akurat nie jest ten przypadek, ale czasem można się zdziwić :D

Tu masz ejaja:

Przekroczenie granic krytyki oznacza, że krytyka przestaje być działaniem pożytecznym i staje się bezprawna, np. gdy narusza dobra osobiste, staje się obraźliwa, oszczercza lub ma na celu wyłącznie dokuczenie innym, zamiast służyć interesowi społecznemu i cechować się rzetelnością.
                      • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 23:08

> Przekroczenie granic krytyki oznacza, że krytyka przestaje być działaniem po
                        > żytecznym i staje się bezprawna, np. gdy narusza dobra osobiste, staje się obra
                        > źliwa, oszczercza lub ma na celu wyłącznie dokuczenie innym, zamiast służyć int
                        > eresowi społecznemu i cechować się rzetelnością.

Tylko jakiś interes społeczny też w tym był. Wielu ludzi się dowiedziało jak kompletnie indolentne są media w weryfikacji swoich gości i tego co oni pociskają. No i jeszcze stara, dobra prawda - nie wierz we wszystko co widzisz w telewizji/internecie.
                        • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 23:18
                          Słowo klucz: TEŻ.
                          Jakoś telewizje go nie pozwały więc to musiał być tylko pretekst do orania babki. Co jakże dobrze odpowiada gustom jego wielbicieli.
                          Który to filmik, bo mogę obejrzeć jak jeszcze wisi.
                            • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 23:30
                              A miałem pytać - na czym polegają testy z ejaja i na co to?
                              • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 10.12.25, 23:35

> A miałem pytać - na czym polegają testy z ejaja i na co to?

W piątek kończę kurs z ejaja, który ma zakończyć się testem. Na razie czarno to widzę, bo jakakolwiek wiedza spływa po mnie jak woda po kaczce 🙄
                                • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 00:06
                                  Ale na co ten test?

Oglądam Stano. Na dzień dobry wielka manipulacja. W załączonych przebitkach ona sama nawet nic nie mów o Bollywood, w jakiejś tv mówią, że grała. No, mogła grać tancerkę w 3 rzędzie albo pasażerkę pociągu. Z różnych względów te filmy są pełne takich scen.
                                  "Nikt jej tam nie zna".
                                  Kuwa - JAK to sprawdziłeś. Ty nawet nie wiesz ile tego jest tworzone na lokalny rynek.

A teraz wisienka na torcie.
                                  Mam w rodzinie człowieka, który dopiero kilka lat temu się przeprowadził z Indii. Tak nam się zgadało o filmach i on NIE zna Sharuka Khana, czyli mega-gwiazdy Bollywoodu. Bo w ich regionie jest Kollywood, czyli przemysł tamilski. Tak, on nie mówi w hindi tylko po tamilsku.

https://naindyjskimekranie.pl/wp-content/uploads/2019/10/Najlepsze-filmy-srk.png
                                  • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 00:10

> Ale na co ten test?

No po to, żeby mieć papier, że się takowy kurs ukończyło

> Oglądam Stano. Na dzień dobry wielka manipulacja. W załączonych przebitkach ona
                                    > sama nawet nic nie mów o Bollywood, w jakiejś tv mówią, że grała. No, mogła gr
                                    > ać tancerkę w 3 rzędzie albo pasażerkę pociągu. Z różnych względów te filmy są
                                    > pełne takich scen.

Wiesz ja akurat kojarzyłam Janoszek przed tą aferą i pamiętam, że rzeczywiście kreowała się na wielką gwiazdę, które jeździ po mieście z czterema ochroniarzami. To nie były, że gdzieś tam zagrała i było fajnie tylko od razu narracja "na grubo".

> "Nikt jej tam nie zna".
                                    > Kuwa - JAK to sprawdziłeś. Ty nawet nie wiesz ile tego jest tworzone na lokalny
                                    > rynek.
                                    >
                                    > A teraz wisienka na torcie.
                                    > Mam w rodzinie człowieka, który dopiero kilka lat temu się przeprowadził z Indi
                                    > i. Tak nam się zgadało o filmach i on NIE zna Sharuka Khana, czyli mega-gwiazdy
                                    > Bollywoodu. Bo w ich regionie jest Kollywood, czyli przemysł tamilski. Tak, on
                                    > nie mówi w hindi tylko po tamilsku.
                                    >

A tu akurat 100% racji, później jakiś inny koleś-podróżnik sprawdził, że jednak jakoś tam w tym Indiach jest kojarzona.
                                    • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 00:22
                                      No ale po co ten papier?

Ja się odnoszę wyłącznie do Bollywood, jeszcze pooglądam resztę.

W ogóle nie musimy rozmawiać o najludniejszym kraju świata. W Polsce ile masz filmów? Znasz każdego statystę a nawet aktorów drugoplanowych?
                                      Ale to cały Stano, cały on.
                                      • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 00:25

> W ogóle nie musimy rozmawiać o najludniejszym kraju świata. W Polsce ile masz f
                                        > ilmów? Znasz każdego statystę a nawet aktorów drugoplanowych?

Ale nie znam też statystów, którzy w innych krajach kreowali się na czołowe polskie gwiazdy jeżdżące po mieście z obstawą.
                                        • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 00:45
                                          Dobra, kończę dalsze oglądanie bo Stano się właśnie sam zaorał. Zdobyła 2 nagrody na JIFFA ale to nie jest prestiżowy IFFA, tylko taki lokalny indyjski.
                                          Dobrze - zdobyła więc, ale NIKT jej tam nie zna? :D

• borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 00:51

> Dobrze - zdobyła więc, ale NIKT jej tam nie zna? :D
                                            >

No nawet jednego lajka ktoś wbił na fejsie 🙄
                                            • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 00:58
                                              Ke?
                                              • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 01:09
                                                No co też zaczęłam w końcu oglądać...

I moja diagnoza jest taka, że materiał ma charakter satyryczny, ale nie obraźliwy. Jedyne określenia jakie można uznać za obraźliwe padają w stosunku do dziennikarzy, ale oni skleili paszcze, bo doskonale ogarnęli, że totalnie skrewili swoją robotę.
                                                Poza tym to trochę jednak szara strefa, bo czy grała w Bollywood i dostawała nagrody? No tak. Czy zagrała w jakimś filmie produkcji USA? No też tak a że to był film gorszy niż zły a sama rola to statystowanie to insza sprawa.
                                                Ogólnie tu wyszły jakieś straszne kompleksy - zamiast zrobić materiał o Polce, która stawia swoje kroki w Bollywood i ma aspiracje na więcej to została rozdmuchana do kategorii wielkiej gwiazdy, która już za chwileczkę podbije cały świat.
                                                • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 01:15
                                                  Aha manipulacja też jest. Jak mówi, że miał z tyłu głowy tą Janoszek i tak sama mu się nasunęła. Gówno prawda, łańcuch wydarzeń był taki, że Natalia wygryzła w jednym programie dziewczynę funfla Stanowskiego. I to pewnie on się spłakał co to się tam w Polsacie wyrabia niefajnego, że taką impostorkę biorą na gwiazdę.

A co najśmieszniejsze, że te wymienione dokonania już by ją obligowały do bycia gwiazdą Polsatu, bo Polsat wcale głęboko nie kopie tylko bierze nawet aktorów z paradokumentów i tu koło się magicznie zamyka.
                                                  • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 01:24
                                                    borsuczyca.klusek napisała:

> Gówno prawda, łańcuch wydarzeń był taki, że Natalia wygryzła
                                                    > w jednym programie dziewczynę funfla Stanowskiego

O matko i córko...

https://i1.memy.pl/obrazki/a01d210232_.jpg
                                                  • borsuczyca.klusek Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 01:26
                                                    Jesou aż mi normalnie wstyd, że tak mielę ten temat czysto plotkarski, ale kurde nie mogłam się powstrzymać 😭😭😭

I jakby się toś pytał to tak mam własne problemy 🙄
                                                  • carte_blanche_2025 Re: Stanowski vs Janoszek - wyrok 11.12.25, 01:30
                                                    I co się dzieje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka