Dodaj do ulubionych

Serial na dziś - Gra o tron

13.03.26, 09:52
Uroki L4 w jakieś dwa tygodnie nadrobiłam 8 sezonów gry o tron.
Paradoks polega na tym, że od lat próbowałam namówić Starego Borsuka do wspólnego oglądania a jak już mi się w końcu udało to się okazało, że on bawi się znacznie lepiej niż ja.

3/4 serialu polega na tym, że ktoś idzie z punktu A do punktu B. Często jest to grupa ktosiów, która w punkcie B się rozdziela i mamy potem więcej podgrup do śledzenia. Stąd też z kilku głównych wątków w sezonie pierwszym robi nam się kilkanaście w sezonach kolejnych i jak można się domyśleć nie wszystkie są ciekawe.

To co mnie trochę zawiodło to fakt, że nasłuchałam się jaki to serial jest brutalny. I uwaga nie jest... W pierwszym sezonie mamy dosłownie tylko kilka ściętych głów i jeden kołek w szyi. Później rzeczywiście dostajemy kilka widowiskowych śmierci, ale jak na taki metraż to dla mnie za mało. Ogólnie im dalej w las to się robi coraz bardziej męczące i powtarzalne. Pod koniec było mi już zwyczajnie wszystko jedno kto zasiądzie na tym tronie i będzie rządził królestwem, więc nieudana według wielu fanów końcówka, nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia.

Jak ktoś lubi fantasy to już pewnie dawno widział a jak nie lubi to się będzie męczył. Ja ogólnie nie żałuję, że w końcu nadrobiłam, ale były momenty, że myślałam, że zniosę jajo i to smocze jajo...

Serial dostępny na HBO Max.

Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 15:42
      Tron wyszedł inny niż w serialu, ale ujdzie 😅
      • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 15:55
        bardzo majestatyczny :)
    • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 15:55
      3/4 serialu polega na tym, że ktoś idzie z punktu A do punktu B

mamy na to domowe okreslenie 'idziemy tak i idziemy' :P
      pododnie jest w netfliksowym (chyba) "Kole czasu" ida i ida i ida

mnie sie nie dalo zmeczyc ani gry o tron ani kola, chyba juz za stara jestem na takie bajki :P bo nawet ostatnia czesc 'pierscionkow' odpuscilam i serial takoz - szmirowaty zreszta

za to dobrze mi wchodza 'obyczajowki' nawet najbardziej denne :P glownie dlatego, ze szybko zasypiam i dobrze spie po takiej np virgin river ::P
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 16:06
        mysiulek08 napisała:

> mamy na to domowe okreslenie 'idziemy tak i idziemy' :P
        > pododnie jest w netfliksowym (chyba) "Kole czasu" ida i ida i ida

Koło czasu to chyba na Prime

>
        > mnie sie nie dalo zmeczyc ani gry o tron ani kola, chyba juz za stara jestem na
        > takie bajki :P bo nawet ostatnia czesc 'pierscionkow' odpuscilam i serial tako
        > z - szmirowaty zreszta
        >

Ten serial ma bardzo złe opinie, więc nawet nie tykam. Ale tu chciałam poczuć o co cały ten hałas. No i cóż były dobre momenty, kilka fajnych zwrotów akcji, ale ludzie kochani trwało to i trwało i trwało...

Jeszcze później wyczytałam, że oryginalnie HBO chciało 10 sezonów tylko już sami scenarzyści mieli dość 😅
        • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 19:30
          tak, prime :)
    • carte_2026 Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 17:58
      borsuczyca.klusek napisała:

> 3/4 serialu polega na tym, że ktoś idzie z punktu A do punktu B.

Nie pomyliło Ci się z Władcą Pierścieni? :)
      Tutaj jest przede wszystkim właśnie gra o tron - wszelkimi sposobami.

> To co mnie trochę zawiodło to fakt, że nasłuchałam się jaki to serial jest brut
      > alny. I uwaga nie jest... W pierwszym sezonie mamy dosłownie tylko kilka ścięty
      > ch głów i jeden kołek w szyi. Później rzeczywiście dostajemy kilka widowiskowyc
      > h śmierci, ale jak na taki metraż to dla mnie za mało.

O kurdę, nie znałem Pani z tej strony :D

> Ogólnie im dalej w las to się robi coraz bardziej męczące i powtarzalne.

To jest problem chyba każdego wielosezonowego serialu.

> Jak ktoś lubi fantasy to już pewnie dawno widział a jak nie lubi to się będzie
      > męczył. Ja ogólnie nie żałuję, że w końcu nadrobiłam, ale były momenty, że myśl
      > ałam, że zniosę jajo i to smocze jajo...

Ta, ten smoczy wątek mnie wmurwił. Po co to było?
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 18:26
        carte_2026 napisał:

> Nie pomyliło Ci się z Władcą Pierścieni? :)
        > Tutaj jest przede wszystkim właśnie gra o tron - wszelkimi sposobami.

No w Drużynie pierścienia było jednak trochę inaczej, bo mieliśmy jedną drużynę, która przynajmniej początkowo szła razem a nie kilkunastu różnych bohaterów z różnymi celami.

> O kurdę, nie znałem Pani z tej strony :D

Nie wiedziałeś, że lubię jak się mordują!? 😅
        Właśnie wkurzyło mnie, że do finału dotrwało tak dużo głównych bohaterów. Powinni się wcześniej bardziej powykruszać.

> Ta, ten smoczy wątek mnie wmurwił. Po co to było?

Smoczy wątek, wątek muru i wątek magicznej wiedźmy. Jakby to wywalić to byłoby znośnie 😉
        • carte_2026 Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 18:42

> No w Drużynie pierścienia było jednak trochę inaczej, bo mieliśmy jedną drużynę
          > , która przynajmniej początkowo szła razem a nie kilkunastu różnych bohaterów z
          > różnymi celami.

No i sobie szli, nigdzie nie doszli. Koniec. Aaaa, bo będą 3 części. Daj Pani spokój...

> Nie wiedziałeś, że lubię jak się mordują!? 😅

To mam lepszy: Seven.

> Właśnie wkurzyło mnie, że do finału dotrwało tak dużo głównych bohaterów. Powin
          > ni się wcześniej bardziej powykruszać.

Pamiętam myśl - serialu - nieważne kto oficjalnie jest królem ważne kogo ludzie uważają za króla. I tych mordowano.

> Smoczy wątek, wątek muru i wątek magicznej wiedźmy. Jakby to wywalić to byłoby
          > znośnie 😉

Tak, to było realistyczne political fiction. Jak wjeżdżają smoki to do czego realnego mam to odnieść? Broń jądrowa? W średniowieczu kuwa?!

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 18:51
            carte_2026 napisał:

> No i sobie szli, nigdzie nie doszli. Koniec. Aaaa, bo będą 3 części. Daj Pani s
            > pokój...

Ja tą pierwszą część nawet lubiłam i kilka razy obejrzałam, ale trzeciej w całości nie zmogłam. Natomiast w pełni doceniam stronę kinematograficzną.

> To mam lepszy: Seven.
            >

To jeden z moich ulubionych filmów 😅

> Tak, to było realistyczne political fiction. Jak wjeżdżają smoki to do czego re
            > alnego mam to odnieść? Broń jądrowa? W średniowieczu kuwa?!
            >

I nie trwało by 8 sezonów. Ten wątek muru się ciągnął i ciągnął i w końcu też nie miał jakiegoś satysfakcjonującego rozwiązania 🙄
            • carte_2026 Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 19:57

> Ja tą pierwszą część nawet lubiłam i kilka razy obejrzałam, ale trzeciej w całości nie zmogłam. Natomiast w pełni doceniam stronę kinematograficzną.

A to tak. Natomiast ja nie wiedziałem wtedy, że mają być 3. Oglądałem i czekałem na jakiś koniec. No to się wmurwilem.

> To jeden z moich ulubionych filmów 😅

Szukaj filmów gore.

> I nie trwało by 8 sezonów. Ten wątek muru się ciągnął i ciągnął i w końcu też n
              > ie miał jakiegoś satysfakcjonującego rozwiązania 🙄

Ależ realistyczny też się może ciągnąć... Co masz do tego muru? Wielki mur chiński był?
              • leziox Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 20:14
                Czy Borsuk byłby dobrym cesarzem?
                :>
                Odnoszę się do fotki...
                PS. Jak do cholery wstawia się fotki w okienko forum? Czy nadal trzeba o tym rozmawiać z administracją?
                • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 20:28
                  leziox napisał:

> Odnoszę się do fotki...
                  > PS. Jak do cholery wstawia się fotki w okienko forum? Czy nadal trzeba o tym ro
                  > zmawiać z administracją?

Wchodzisz w zarządzanie forum i wpisujesz kod zdjęcia w opisie:
                  • leziox Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 20:39
                    Kiedyś można było wstawiać fotki z prywatnego pliku, bez konieczności tworzenia linka.
                    A w ogóle fotoforum miało być zlikwidowane, zdaje się?
                    :>
              • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 20:25
                carte_2026 napisał:

>
                > Szukaj filmów gore.
                >
                >

Nie lubię filmów gore 🙄

No i mam za słabe nerwy do nich
                • carte_2026 Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 20:28

> Nie lubię filmów gore 🙄
                  >
                  > No i mam za słabe nerwy do nich

Nie rozumiem. Seven to gore do kwadratu...
                  • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Gra o tron 13.03.26, 23:57
                    carte_2026 napisał:

> Nie rozumiem. Seven to gore do kwadratu...

Martyrs to gore, Seven to Thriller

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka