Dodaj do ulubionych

VAR raz jeszcze

22.04.26, 16:06
Oglądam mecz ligi portugalskiej. Przed chwila sędzia puścił grę a ja "krzyczałem" - karny, VAR karny.
Natychmiast były powtórki z kilku kamer i widziałem, że nie - to napastnik nadepnął przypadkiem na stopę obrońcy i przez to się przewrócił.
Zaraz VAR zadzwonił do boiskowego i po kilkunastu sekundach, bez oglądania powtórek na ekraniku - ogłosił, że nic nie było. Grają dalej.
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: VAR raz jeszcze 23.04.26, 08:14
      Mojego zdania to nie zmieni, że takie wynalazki tylko psują sport. Każdy nie tylko ten.
      • carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 23.04.26, 11:34
        borsuczyca.klusek napisała:

> Mojego zdania to nie zmieni, że takie wynalazki tylko psują sport. Każdy nie tylko ten.
        >

A moim zdaniem VAR naprawia ograniczając drukowanie przez boiskowego. Oczywiście zgodzę się, że przeciąganie analizy na 5+ minut jest złe; ale wiesz - to, że nożem można zabić nie oznacza jeszcze, że ogólnie noże są złe.
    • carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 01.05.26, 11:14
      Kuwa, niech oni wreszcie wprowadzą zatrzymywanie zegara.
      Mecz był "brudny" - mnóstwo fauli, leżenia na murawie, pyskowania do sędziego.
      W 2 połowie interweniował var - sprawnie poszło.
      Ostatecznie sędzia doliczył 8 minut - i była powtórka z rozrywki. Faule, leżenie, pyskowanie.
      Za co sędzia znów doliczał czas.
      W efekcie połowa trwała... 56 minut.

Nosz weź!

• carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 06.05.26, 09:55

> W efekcie połowa trwała... 56 minut.

Mało, właśnie widziałem mecz, w którym trwała 61 minut...

Paranoja.
        • borsuczyca.klusek Re: VAR raz jeszcze 06.05.26, 10:39
          No ale przecież jesteś za takimi rozwiązaniami, więc nie powinieneś narzekać?
          • carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 06.05.26, 11:21
            Ke? Ja jestem za zatrzymywaniem zegara.
            • borsuczyca.klusek Re: VAR raz jeszcze 06.05.26, 11:44
              Ale to i tak czas będzie leciał i w ostatecznym rozrachunku dłużej spędzisz przed TV
              • carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 06.05.26, 11:54
                Spoko, za to w każdej chwili zegar mi pokaże ile zostało minut czystej gry, tak jak jest to zegar jest luźną sugestią.
    • carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 02.05.26, 20:46
      W jakimś tam meczu co właśnie widziałem nie tylko obrońcy machali łapami, że gol ze spalonego - ale i liniowy to sygnalizował. Natychmiastowa powtórka telewizyjna sugerowała (no bo jednak trochę "krzywe" ujęcie) że było ok.
      VAR w jakieś 30 sekund tym razem potwierdził - gol prawidłowy.

• carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 05.05.26, 16:18
      W Cafe Futbol jest właśnie rozmowa z sędzią na temat VAR.
      Jeśli VAR uważa, że sędzia popełnił błąd i zaprasza go do ekranu - to on nie może odmówić. Oczywiście może podtrzymać swoją decyzję - ale ma świadomość, że to potem będzie też oceniane "wyżej" po meczu. Nie mówiąc o opinii publicznej.
      Natomiast w VAR jest 5 sędziów i jeśli zdania są podzielone - to nie muszą boiskowego zapraszać. Wtedy biorą na siebie dalszą krytykę.
    • carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 05.05.26, 16:42
      O, niedawno Nawrocki podpisał ustawę (najpewniej nowelizację), że sędzia w czasie meczu podlega ochronie jak funkcjonariusz publiczny (przykładowo pielęgniarka na dyżurze w szpitalu).
      Czyli teraz atak na sędziego może skutkować sądem państwowym.
    • carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 05.05.26, 16:53
      Kolejna ciekawostka. Okazało się, że jest to sędzia którego kilka dni temu widziałem w meczu 1 czy 2 ligi. Zapamiętałem, bo strzelał kartkami głównie w ławki rezerwowych / sztaby obu drużyn.

Potwierdził, że wlepił im 6 - w tym czerwoną. Boiskowym tylko 2 żółte.
      Mówi, że im niższa liga tym trudniej opanować tych poza liniami.
      Boiskowi się szanują - może nie przez szlachetność, ale przez świadomość, że jak po chamsku wytniesz jakiegoś przeciwnika to jego koledzy będą na Ciebie polować do końca meczu a nawet w kolejnych spotkaniach...

• carte_2026 Re: VAR raz jeszcze 05.05.26, 16:54
        Ps - ostatnie zdanie to już moje. Czegoś takiego sędzia by w TV nie powiedział zapewne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka