Dodaj do ulubionych

Serial na dziś - Lalka [Netflix]

16.09.26, 10:34
Uwaga Netflixiarze nadeszła w końcu ta chwila i długo wydzekiwana, nowa wersja Lalki trafiła na platformę. Ja jeszcze nie widziałam i nie wiem kiedy będę miała czas rzucić okiem. Nie wiem też czy serial jest dostępny poza granicami naszego kraju, ale myślę że warto sprawdzić.

A już w przyszłym tygodniu premiera wersji kinowej. Oj szkoły rzucą się do kin 😀
Obserwuj wątek
    • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 11:22
      Można się też przejść po prostu do kina, na wersję kinową. W Poznaniu od 30 września.

Co to za nowy model dystrybucji?!
      • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 11:27
        Szkoły? Jak szkoły chcą to bezkosztowo pokażą bryka ze starego serialu albo i jeszcze starszy film [użytek edukacyjny].
        • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 11:36
          Ja przepraszam, że tak powiedziałem.
          Nie wiedziałem, że to jednak są 2 osobne produkty?!!!

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 11:51
          Oczywiście, że pójdą szkoły. Przecież zawsze w takich sytuacjach tłumnie ruszają wycieczki szkolne.
          • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 12:02
            Zobaczymy, mnie się wydaje, że szkoły chodzą na PIERWSZE ekranizacje.Tu już były 2 które w klasie można odtworzyć, są dostępne audiobooki (wiem, bo sam sobie słuchałem). Powiedz rodzicom, że mają wyskoczyć teraz z kasy na kolejną wersję jakiejś Lalki. Jedną z 2 - a my mamy netflixa! i w ogóle niech "gówniak" skorzysta z audiobuka albo nawet sam papier przeczyta.

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 11:50
        To są dwa osobne projekty - serial tworzony przez Netflix i film kinowy produkcji TVP
        • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 12:04
          Ta, potem mi się przypomniało, że najpierw był jeden projekt a potem się pokłócili. Cóż, rozsądniej by było gdyby jedna ze stron zrobiła coś innego - no ale cóż.
          W ramach przeprosin zapraszam do

• borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 12:42
            Chyba nikt się nie kłócił. Z tego co wiem był od początku pomysł na osobne projekty
            • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 13:00
              Nie wiem, nie będę szukał w czeluściach internetu. Wydawało mi się, że coś takiego było.
              Jaki sens mają 2 niezależne produkcje? Mamy jakiś rok Prusa?
              Skoro liczymy na szkoły - to nie wypuszczamy w dokładnie tym samym czasie.
              Nie ogarniam kuwety.
              • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 14:34
                Pokłócili się przy filmie o MMA i dostaliśmy wtedy Underdoga i Fightera. Oba kiepskie.
                Swego czasu wyszły też dwa filmy o dywizjonie 303. Oba kiepskie.

Jaki tu był proces myślowy to nie wiem... Jak wrócę do domu to sobie jakąś recenzję odpalę
    • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 14:10
      u mnie dostepna 🙂 mimo ciekawosci, wczesniej niz wieczorem nie dam rady zaczac ogladac, pewnie 3 odcinki zalicze 😎

niestety, wersji kinowej, ktorej jestem duzo bardziej ciekawa (ze wzgledu na obsade i wiernejsze podejscie do ksiazki) nie bede miala jak ogladnac 😡🤬😣
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 14:37
        mysiulek08 napisała:

> u mnie dostepna 🙂 mimo ciekawosci, wczesniej niz wieczorem nie dam rady zaczac
        > ogladac, pewnie 3 odcinki zalicze 😎

O super! W takim razie czekam z niecierpliwością na twoją relację.

> niestety, wersji kinowej, ktorej jestem duzo bardziej ciekawa (ze wzgledu na ob
        > sade i wiernejsze podejscie do ksiazki) nie bede miala jak ogladnac 😡🤬😣
        >

Jakoś spiracimy dla ciebie 😉
        • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 14:56
          😘 spiracenie oczywiscie zlece ale moze byc jak z chopinem czy simona, braki u piratow, bo kto to oglada😉
          • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 14:57
            dla simony wykupilam netflix i sie okazalo, ze u mnie nie ma
            • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 15:16
              Hmm wiesz co spytam kogo trzeba, bo ja i tak nie umiem tego zrobić
              • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 16.09.26, 15:40
                dzieki za checi ale mam kogo trzeba pod reka :P - mam komu zlecic ;)
    • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 03:04
      pierwszy odcinek, nie ogladniety do konca, coz..

zeby bylo jasne, Lalka, nie byla moja ulubiona lektura (przeczytalam dwa razy bez zachwytow) i nawet nie pamietam wielu szczegolow z powiesci, z poprzednich 'kultowowych' adaptacji tez nie, poza absolutnie cudowna Tyszkiewicz ale Tyszkiewicz mogla zagrac posag i tak by byla swietna

i nie majac naboznego podejscia typu Prus, ahh, Lalka ahhh, ochh, czuje cos w rodzaju zazenowania, jednak wdrukowanie, ze takich 'swietosci sie nie szarga' jest genetycznie wpisane w polskie korzenie

komus spoza polskiego kanonu literatury, owszem, netfliksowa wersja 'na faktach' moze sie spodobac, ot typowa produkcja - on/ona/pieniadze/pozadanie/wladza- ale dla polskiego ogladacza, nawet takiego ja, czyli podchodzacego do ojczyznianych literackich wielkosci bez nabozenstwa, cos tu jednak zgrzyta

bardzo mi sie podobal jeden komentarz na filmwebie, ten o paczkomatach i instagramerce :P w takiej wersji, nawet najbardziej rewolucyjne polonistki by Lalke przyjely

nie wiem czy nie porzuce ogladania ciagu dalszego
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 08:27
        No cóż wcale mnie nie dziwi twoja opinia. Dziwniejsze są zachwyty Tomasza Raczka i jego kolegów po fachu.
        Dla mnie już sama osoba reżysera była dość problematyczna. Do tej pory gość był najbardziej znany z filmu o Kościuszki. Gdzie za proces twórczy posłużyło obejrzenie kilku filmów Quentina Tarantino i uznanie, że też tak potrafi (nie potrafił).
        O tym nieszczęsnym tworze pisałam tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,276296,179473383,179473383,Film_na_dzis_Kos_2023_.html?p=179473383
        • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 09:12
          Ja powiem tak. Z tego co czytałem, to sam Prus twierdził, że lalka nie jest bezpośrednim określeniem Izabeli. Tam gdzieś w tle powieści jest jakiś proces o faktyczną rzeczywistą lalkę. Wg ejaja gugla:
          Mściwa i pieniacza baronowa Krzeszowska oskarżyła ubogą sąsiadkę, panią Stawską, o kradzież lalki, która rzekomo należała do jej zmarłej córki.
          Tak, symbolicznie Izabela jest "śliczną lalką" co ma zubożałemu rodowi ściągnąć jakiegoś bogatego absztyfikanta.
          Siła powieści Prusa polega na tym, że pokazała realia TAMTEGO czasu. Czy prawidłowo? To pytanie już do historyków tamtego okresu. A to skonsultuj się ze znanym obrazoburcą ustalonej narracji historycznej - Kamilem Janickim (kanał yt Wielka Historia). Albo jak Hanuszkiewicz zrób Lalkę na motorach. To by było "na motywach" ale współcześnie.

A tak to co ty mi nf proponujesz? Reinterpretację? Na jakich podstawach?

No ale cóż. Prawa autorskie do tekstu już dawno wygasły (stąd możemy sobie posłuchać audiobooka nagranego przez kogokolwiek). Ba - my też sobie możemy zrobić jakiś filmik z Lalki, a co.
          • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 10:16
            Dlaczego pan Janicki jest obrazoburcą? Akurat go lubię i nawet nie dawno polecałam jego materiał o pluciu.
            • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 14:49
              To pooglądaj więcej.

Albo pierwszy z brzegu link:

tworczosc.com.pl/artykul/historiograficzne-wichrzycielstwo/
              • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 16:36
                No cóż historia nie jest nauką ścisłą. Powiem więcej historia jest jak dupa każdy ma swoją.
                • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 19.09.26, 03:39
                  borsuczyca.klusek napisała:

> No cóż historia nie jest nauką ścisłą.

Nadal opiera się na źródłach i wymogu ich rzetelnej analizy.
                  Przeczytaj choć drugi akapit z linku. Ten, w którym autor przypomina zasady historii jako nauki.

Żeby nie było - ja historykiem nie jestem, to nie oceniam a i Janickiego sam lubię posłuchać.
        • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 16:54
          raczek i koledzy przestali sie dla mnie liczyc jako krytycy po totalnym niezrozumieniu "Elvisa' koniec.kropka
        • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 16:57
          akurat nic Maślony nie widzialam, wiec nie mam porownania
      • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 16:52
        odcinek II

jesli przyjmie sie, to kolejny serial netflixa, tym razem kostiumowy i osadzony w szeroko rozumianym wieku XIX, a nie interpretacja (chocby luzna i wspolczesna) kanonicznej powiesci, to jakos sie da to ogladac :P
        ale porywajacy to nie jest

kompletnie nie rozumiem zachwytow nad 'nowoczesna' forma i 'swiezym' podejsciu do prusowskiej Lalki, bogowie! toz to jest kanon, lektura, rzeklabym nawet, ze wrzorzec XIX Warszawy i po jaki... robic z tgeo farse?

owszem, mozna bawic sie konwencja i zrobic to mistrzowsko- chocby Maria Antonina Coppoli i chocby ujecie na trampki :P ale tu, odnosze wrazenie, ze celowo zrobiono tanio, prostacko i szkodliwie - jak to bardzo slusznie okreslila Mala

a moze tak to odbieram, bo nie lubie Drzymaly/Schucharda (choc w Bodo byl idealny)/Braciaka - ktory wyglada jak cwany cinkciarz zawsze po wczorajszej popijawie
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 10:49
      Padłam 🤣🤣🤣
      • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 18:25
        Przynajmniej kreatywnie. Gugiel nie zna takiego określenia to musieli gadać z jakimś specjalistą. :D

Ale żeby panna Łęcka tak brzydko powiedziała, tak wmurwiona jak na tym kadrze - to już nie jest reinterpretacja. To nie jest nawet nadinterpretacja. To się nie mogło wydarzyć. To nie mieści się w istocie tej postaci.
        • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 18:39
          wlasnie o tym mowie!

to pod zadna postacia nie jest Lalka wg Prusa (tylko nazwiska sie zgadzaja) to jest po prostu zwyczajowy netfliksowy zapychacz czasu z pt Lalka i jesli tak sie to odbiera to jakos mozna to strawic

swiat i tak nie bedzie wiedzial o co polakom chodzi :P
          • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 21:36
            mysiulek08 napisała:

> swiat i tak nie bedzie wiedzial o co polakom chodzi :P

Ale jaki świat? Przecież to jest produkcja skierowana do (oprócz polskiego widza) świata, którego jesteś przedstawicielem - rozproszonej po świecie Polonii, która tytuł kojarzy jednoznacznie.
            NF zrobił jakieś reklamy skierowane dla natywnych u Ciebie mieszkańców?
            Epicka historia (no co, Wokulski się dorobił handlując w całej Europie)
            Trudna miłość dorobkiewicza do arystokratki
            Arystokratka co zaczyna coś czuć do dorobkiewicza
            (no chyba jest taki moment w powieści - nie że wielka miłość, ale Iza zaczyna dostrzegać, że to nie jest "jakiś tam kupiec bławatny co chce się wkupić w arystokrację")
            itp itd
        • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 18:47
          No ja mam nadzieję, że chujec borsuczy wejdzie do języka na stałe. Mamy zdecydowanie zbyt małą reprezentację borsuczej braci.
          • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 19:49
            ten chujec jest piekny ! postaram sie zapamietac!

o, nawet mam juz zastosowanie - chujecborsuczy czyli czilijski celnik pocztowy 🤣
    • mala200333 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 16:32
      Nowa „Lalka” jest … moim zdaniem tania, prostacka, szkodliwa nawet.
      • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 16:35
        Widziałaś całość czy odpuszczasz po pierwszym odcinku?
        • mala200333 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 17:31
          Spasowałam w środku 3go odcinka..
      • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 16:42
        dokladnie tak!

Drzymalska prezentuje poziom przekupy z targu a nie wynioslej arystokratki - tu nikt nie przebije Tyszkiewicz
        Schuchardt jako Wokulski to pierdola i ofiara losu, wydaje sie niski i otyly w tych za duzych ciuchach
        Chojnacki i Braciak sa prostatcy i prymitywni a takimi przeciez u Prusa nie byli
        za to dobrze swoja role uniesli Pacek, Adamczyk i Cielecka
    • borsuczyca.klusek Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 17.09.26, 18:46
      • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 19.09.26, 04:11
        Kompletnie nietrafiony argument z Sherlockiem. Cumberbatch nadal gra postać o cechach pierwowzoru Sherlocka. Netflixowa Łęcka nie jest Łęcką Prusa. Jak to określił @NaGalezi - jest wręcz jej zaprzeczeniem.
    • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 18.09.26, 17:19
      dzisiaj ostatni odcinek do obejrzenia

jesli nie bierze sie pod uwage, ze to nie Lalka Prusa to jest to ogladalne ale nadal zenujace
      seks ok, gwalt na sluzacej nieok ale przeciez to byla wtedy 'norma' ale jezyk? z tradycyjnym ojczyznianym 'przecinkiem' ???

i (pozwole sobie na mala zlosliwosc :P) nawet polityczna poprawnosc netfliksa byla, okrojona ale byla
    • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 19.09.26, 03:17
      ha! wlasnie skonczylam ogladac ostatni odcinek i zdecydowanie musicie to obejrzec! zwroty akcji godne amerykanskiego serialu🤣 trup sie sciele, prawda wychodzi na jaw, sprawiedliwosc zwycieza! chujec borsuczy przy finale to pestka 😝
      bawilam sie calkiem dobrze, oczywiscie wylaczywszy jakikolwiek powiązania z Prusem, bo inaczej sie nie da 😀

ps
      swoja droga bylby calkiem dobry temat na maturalna rozprawke 'Lalka netfliksa a Lalka Prusa - znajdz 10 różnic, ktora wersja ci sie bardziej podoba i dlaczego' 😎
      • mysiulek08 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 19.09.26, 03:19
        ale nadal uwazam, ze bylo to zenujace jezykowo
      • carte_2026 Re: Serial na dziś - Lalka [Netflix] 19.09.26, 03:48
        mysiulek08 napisała:

> bawilam sie calkiem dobrze, oczywiscie wylaczywszy jakikolwiek powiązania z Pru
        > sem, bo inaczej sie nie da 😀

Właśnie skończyłem oglądać pana, co chyba dość mocno się z Tobą zgadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka