Dodaj do ulubionych

Panie ministrze Kurczuk - brawo!

06.01.04, 19:05
Informacja o tym, że nalega Pan na surowe ukaranie głupiego sędziego z
rzeszowskiego, który podobno polecił spalić ikony zarekwirowane przemytnikom,
jest dla mnie jedyną budująca informacją w tym roku. Może wreszcie Pan jako
pierwszy minister z tego tak powszechnie krytykowanego rządu rozpocznie
porządkowanie sytuacji w wymiarze sprawiedliwości. Ma Pan racje, że
postanowienie sądu dyscyplinarnego w sprawie wspomnianego sędziego to
naigrywanie się ze społeczeństwa i udowadnianie mu, że sędziowie to święte
krowy.

Niech Pan czyni tak dalej, dużo śmielej a zaskarbi Pan sobie uznanie wielu
obywateli. Żeby jeszcze zechciał Pan zrobić trochę porządku w podległej Panu
prokuraturze, to cieszyłbym się jeszcze bardziej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wielokropek Lekkie drgniecie? terapia WSTRZASOWA wskazana IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 19:13
      Szanowny panie ministrze- dzieki za lekkie drgniecie.
      Czekamy na TERAPIE WSTRZASOWA w panskim resorcie a jest kim potrzasnac...
    • Gość: szorstka przyjaźń Męstwo Kurczuka IP: *.biaman.pl 06.01.04, 19:15
      min. Kurczuk jest bohaterem, gdy idzie o zduszenie robaczka. Gorzej gdy
      przychodzi mu zmierzyc się ze słoniami, że tak powiem.
      • Gość: Obserwator Re: Męstwo Kurczuka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 10:26
        Panie Ministrze Kurczuk,

rzeczywiście niech Pan zabierze sie za rekinów a nie za płotki, chociaż je też
        trzeba eliminować, bo jest ich bardzo dużo w wyjątkowo mętnym kotle trzeciej
        władzy.
        • Gość: Bono Vox Jeszcze NIKT nie wygrał z Korporacją !!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.04, 10:45
          Znów Wielka ściema Panie ministrancie ...
          • Gość: Obserwator Jeszcze NIKT nie wygrał z Korporacją !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 11:36
            Bono Vox, może i masz rację, ale to nie jest powodem, żeby było tak dalej. I
            daltego trzeba mobilizować min. Kurczuka, żeby zaczął walczyc z pato;ogia w
            korporacji prawników, która coraz bardziej daje nam sie we znaki. Jeśli nic nie
            będziemy robić teraz, to już wkrótce w ogóle nic nie bedziemy mieli do
            powiedzenia i staniemy się jedynie motłochem. A przecież dzieje się tak
            dlatego, bo milcząco sie na to godzimy. Dopóki coś nie dotyczy nas nas
            osobiscie, to nie łamiemy sobie tym głowy. Tylko stosunkowo szybko okazuje się,
            jacy byliśmy krótkowzroczni.
            • Gość: Bono Vox Re: Jeszcze NIKT nie wygrał z Korporacją !!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.04, 12:29
              Już jakiś czas temu PiS próbował przeforsować zapisy ANTY-Korporacyjne i
              wiadomo co się stało.... wielkie poruszenie na scenie i oburzenie, że ktoś w
              ogóle śmiał podnieść rękę i powiedzieć, że jest źle.

Nie wierzę, że i tym razem się uda.
          • Gość: lolo którą? IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 07.01.04, 11:39

adwokacką, czy radcowską? W Polsce nie ma "korporacji" sądziowskiej - sędziowie
            są urzędnikami państwowymi szczególnego rodzaju.
            Minister miałby "walczyć" z sędziami? Mnie się wydawało, że powinien zwalczac
            patologie a nie ludzi. Uważasz inaczej?
            • Gość: Bono Vox Mam na myśli zwalczanie PATOLOGII, oczywiście IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.04, 12:33
    • Gość: lolo Re: Panie ministrze Kurczuk - brawo! IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 07.01.04, 11:45
      wprost5 napisał:

> Ma Pan racje, że
      > postanowienie sądu dyscyplinarnego w sprawie wspomnianego sędziego to
      > naigrywanie się ze społeczeństwa i udowadnianie mu, że sędziowie to święte
      > krowy.

Gdzie niby minister powiedział coś takiego?
      Pewnie nikt Ci tego nie powiedział, więc ja muszę - wkładania w czyjeś
      usta "wypowiedzi" przez siebie wymyślonych jest wyjątkowo obrzydliwą
      metodą "dyskusji", zwłaszzca, że Kurczuk w tym watku nie uczestniczy i nie może
      się przed tobą bronić.
      Żeby nie było nieporozumień - nie jestem jego entuzjastą a jego formacji
      politycznej nie znoszę. Nie cierpię jednak takich ubeckich "metod".
      • Gość: wprost5 Re: Panie ministrze Kurczuk - brawo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 11:57
        Poniżej podaje link, w oparciu o który napisałem swój komentarz:
        serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,1853021.html

Nie wiem, co powiedział dokładnie minister Kurczuk, ale mam prawo sądzić, że
        jak uważa postanowienie sądu dyscyplinarnego z Rzeszowa w sprawie durnego
        sedziego za zbyt łagodne, to odbiera to jak wielu obywateli.

Zarzucanie mi metod ubeckich to już jakaś wyjatkowa histeria, pewnie dlatego,
        że jesteś zapewne związany ze środowiskiem sędziowskim. Nie obchodzi mnie, z
        jakiej opcji jest Kurczuk, wazne, żeby ruszył to bagno.
        • Gość: wprost 5 Do lola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 12:01
          Zapomniałem napisać, że swoje uwagi kieruję do lola, który na tym forum tak
          broni sędziów.

Byłoby dobrze, żeby w nowym roku trochę wyostrzyło mu się spojrzenie na
          poczynania kolegów i nie szukal winnych wszędzie, tylko nie wśród swoich.
          • Gość: lolo do wprosta IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 07.01.04, 12:26
            Gość portalu: wprost 5 napisał(a):

> Zapomniałem napisać, że swoje uwagi kieruję do lola, który na tym forum tak
            > broni sędziów.

Nie, nie bronię. Bronię natomiast zdrowego rozsądku.
            Jestem człowiekiem bardzo interesownym i robię tylko to, co mi się opłaca.
            Niestety, sedziowie nie są skłonni mi płacić za ich obrone na forum, a za darmo
            robił tego nie będę. :))

> Byłoby dobrze, żeby w nowym roku trochę wyostrzyło mu się spojrzenie na
            > poczynania kolegów i nie szukal winnych wszędzie, tylko nie wśród swoich.

Jak Ci już napisałem powyżej - mam tego pecha, że wśród kilku moich kolegów
            sędziów są wyłącznie bardzo przyzwoici. Co do szukania winnych - w ogóle się
            tym nie zajmuję. Wydaje mi się natomiast, że Ty owszem - bardzo to lubisz.
        • Gość: lolo Re: Panie ministrze Kurczuk - brawo! IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 07.01.04, 12:23
          Gość portalu: wprost5 napisał(a):

> Nie wiem, co powiedział dokładnie minister Kurczuk, ale mam prawo sądzić, że
          > jak uważa postanowienie sądu dyscyplinarnego z Rzeszowa w sprawie durnego
          > sedziego za zbyt łagodne, to odbiera to jak wielu obywateli.

To masz prawo sądzić, zresztą ja też tak sądzę, natomiast powyżej napisałeś coś
          zupełnie innego, do tego mój komentarz się odnosił.
          W szczególności Kurczuk nie odnosił się do tego, czy sędziowie są krowami,
          świniami, czy może osłami.
          Bądź łaskaw zauważyć, że między skorzystaniem z uprawnień nadzorczych w danym
          postępowaniu a przekonaniami, które Ty Kurczukowi bezzasadnie przypisujesz jest
          całe spektrum możliwości. Jest tez granica przyzwoitości, której nawet w
          ferworze polemicznym przekraczac po prostu nie wypada.

> Zarzucanie mi metod ubeckich to już jakaś wyjatkowa histeria, pewnie dlatego,
          > że jesteś zapewne związany ze środowiskiem sędziowskim.

A nie, nie jestem, chocia.

Nie obchodzi mnie, znam kilku - akurat bardzo mądrych i przyzwoitych ludzi.
          Pewnie mam szczęście , bo według tego, co Ty i obserwator tu wypisujecie - tacy
          mieliby stanowić znikomą mniejszość.

> Z jakiej opcji jest Kurczuk, wazne, żeby ruszył to bagno.

No widzisz - to jest Twój obiektywizm - "bagno".
          • Gość: wprost5 Do lola! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.04, 14:29
            Jesteś człowiekiem wykształconym, najprawdopodobniej po studiach prawniczych, a
            stale dostarczasz mi argumentów, że jednak ogólnie biorąc, środowisko prawnicze
            stacza się coraz niżej. I nie pomoga tu Twoje dywagacje, czy Kurczuk powiedział
            dokładnie to czy owo. Ważne, że ruszyło go, że kolesie sędziego z Rzeszowa de
            facto zamiast ukarać osła, praktycznie go wybronili.

To nic, że znasz w tym środowisku wielu porządnych ludzi. W każdym środowisku
            znajdują się parszywe owce i chocby dlatego nie należy wytwarzać szkodliwego
            nimbu o wyjątkowej pozycji pewnych środowisk. Może kiedyś środowisko prawników
            rzeczywiscie zasługiwało na szacunek a może po prostu ludzie zbyt mało o nim
            wiedzieli. Teraz wiemy po prostu, że nie zasługuje ono na jakąś szczególną
            ochronę, bo niby dlaczego? Bo tak zostało zapisane w konstytucji? Na szacunek
            trzeba sobie zasłużyć, a zbyt często dowiadujemy sie o nagannych postępkach
            prawników. A najgorsze jest to, czego i Ty jesteś klasycznym przykładem, że nie
            chcecie rzeczy nazwać po imieniu i zrobić u siebie porządku. Instytucje
            korporacyjne do tego powołane po prostu z zawodowej solidarności, wbrew
            elementarnemu poczuciu sprawiedliwości, bronia swoich kolegów. To nie dziwcie
            się panowie prawnicy, że ludzie odbierają to z niesmakiem.

I nie jest ważne, z jakiej opcji jest Kurczuk, jeśli widzi to bagno i usiłuje
            cos zrobić. Czy mu sie to uda, to zupełnie inna rzecz. Być może że nie, bo taka
            będzie wśród prawników determinacja, żeby nadal utrzymać status "świętych
            krów". Prawo jakie jest, takie jest, i gdyby go stosować jednakowo do
            wszystkich, w tym i do prawników, nie byłoby obecnego bagna. Ale w
            szeregach "równiejszych" nie ma po prostu woli. I kto tego nie widzi, oszukuje
            samego siebie i próbuje innych traktować nadal jak ciemną masę.
            • Gość: Wielokropek Wprost 5 - popieram IP: *.proxy.aol.com 07.01.04, 16:29
              W Polsce nie moga zrozumiec, ze prawo powinno byc przestrzegane i wiecej nikt
              nie zada.
              Sedzia jest zawodem najwyzszego zaufania publicznego -tak mowi ustawa.
              To nie jest jednak szyld za ktorym moze sie ukryc wiele osob,
              sprzeniewierzajac sie na codzien zalozeniu ustawodawcy.
              Patologie o ktorej pisze lolo, wywoluje czynnik ludzki. Bo kto ich osadzi,
              jezeli sie sprzeniewierza?
              Bezkarnosc powoduje reakcje lancuchowa.
              Powiedzmy sobie jasno - brakuje cywilizacji w tym srodowisku.
              Tylko prostak albo przetepca lamie prawo- czy nie tak?
              Po za tym jest to sprzedajne srodowisko tu mieszanko w zamian ukrecenie sprawy,
              tu lapowka itd.Przez to nie staje sie niezalezne, niezawisle i bezstronne.

W ustawie tez pisze jak byk:
              o godnosci sedziego- nie pownien nigdy dzialac tak, by "oslabic zaufanie do
              jego bestronnosci"
              O rownosci stron to to towarzystwo pojecia nie ma, mimo ze jest wykladania
              Trybunalu Konstytucyjnego co to znaczy:
              "Z zasady rownosci wynika nakaz jednakowego traktowania wszystkich obywateli..
              a wiec wedlug jednakowej miary bez zroznicowan, zarowno dyskryminujac jak i
              favoryzujacych"
              Ale jest to na zasadzie mowil dziad do obrazu.
              Na powage to musi sobie zapracowac urzad- wywieszenie szyldu o waszej wyzszosci
              i oczekiwanie od narodu szacunku i zachwytow -wywolac moze tylko ironiczny
              usmiech.

Mnie tez nie intersuje, kto porzadki robi, X czy Y. zeby bylo zrobione.

• Gość: lolo Nic nowego IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 07.01.04, 18:10

Tak tak, pewnie, ty tobyś wszystko poparł, byle ktoś źle napisał o tak
                znienawidzonej przez cibie grupie zawodowej...

Gość portalu: Wielokropek napisał(a):

> W Polsce nie moga zrozumiec, ze prawo powinno byc przestrzegane i wiecej nikt
                > nie zada.
                > Sedzia jest zawodem najwyzszego zaufania publicznego -tak mowi ustawa.
                > To nie jest jednak szyld za ktorym moze sie ukryc wiele osob,
                > sprzeniewierzajac sie na codzien zalozeniu ustawodawcy.
                > Patologie o ktorej pisze lolo, wywoluje czynnik ludzki. Bo kto ich osadzi,
                > jezeli sie sprzeniewierza?
                > Bezkarnosc powoduje reakcje lancuchowa.
                > Powiedzmy sobie jasno - brakuje cywilizacji w tym srodowisku.

No dobrze, ale jaki sens mają te banały, które powyżej wypisałeś, każdy od
                nowego akapitu? Jak to się ma do rzeczy?

> Tylko prostak albo przetepca lamie prawo- czy nie tak?

Nie zdarzyło ci się nigdy przekroczyć dozwolonej prędkości? Nigdy nigdzie nie
                rzuciłeś papierka? Naprawdę nigdy nie złamałeś prawa? Kim jesteś: prostakiem,
                czy przestęcą? Jednym i drugim naraz?

> Po za tym jest to sprzedajne srodowisko tu mieszanko w zamian ukrecenie
                sprawy,
                > tu lapowka itd.Przez to nie staje sie niezalezne, niezawisle i bezstronne.

Masz jakieś dowody albo ich ślad? Jeśli tak - dlaczego nie zawiadamiasz kogo
                trzeba?

> W ustawie tez pisze jak byk:
                > o godnosci sedziego- nie pownien nigdy dzialac tak, by "oslabic zaufanie do
                > jego bestronnosci"
                > O rownosci stron to to towarzystwo pojecia nie ma, mimo ze jest wykladania
                > Trybunalu Konstytucyjnego co to znaczy:
                > "Z zasady rownosci wynika nakaz jednakowego traktowania wszystkich obywateli..
                > a wiec wedlug jednakowej miary bez zroznicowan, zarowno dyskryminujac jak i
                > favoryzujacych"
                > Ale jest to na zasadzie mowil dziad do obrazu.

Doskonały opis prób wytłumaczenia tobie czegokolwiek.

> Na powage to musi sobie zapracowac urzad- wywieszenie szyldu o waszej
                wyzszosci
                > i oczekiwanie od narodu szacunku i zachwytow -wywolac moze tylko ironiczny
                > usmiech.

Ironiczny uśmiech wywołuje na razie twoja obsesyjna monotematycznośc i
                zacietrzewienia. Nie masz jakiegoś hobby? Nie mógłbyś zrobić czegoś
                pożyteczniejszego? Strzykanie żółcią w kierunku sędziów leczy Cię z jakichś
                kompleksów?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka