Dodaj do ulubionych

Czy "Radio Maryja" to sekta????

IP: *.chello.pl 08.02.02, 09:28
Skoro wyznawcy ojca dyrektora maja w wielu sprawach odmienne zdanie od głów
kościoła polskiego (choćby od Prymasa), jeżeli krytycznie o RM wypowiada się
sam papież, to jak inaczej ich nazwać... Kiedyś wracałem w jednym pociagu z
jakąś pielgrzymką rodziny radia maryja... Dlaczego WSZSCY wyglądali TAK SAMO...
NIKT się nie uśmiechnął ani przez chwilę...
Obserwuj wątek
    • Gość: Balzer Sekta i to niebezpieczna IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 10:54
      Rozpowszechniajaca faszystowskie poglady
    • Gość: OzRM Sami jestescie masońskimi sekciarzami! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 11:15
      Papież już nie raz mówił że Bogu dziękuje że jest takie radio. A wiedzcie że
      papież przysłał kiedyś list upominający redaktorów Tygodnkia Powszechnego.. ale
      o tym nie chcecie pamietać bo to dla was niewygodne. To że się do ciebie ie
      uśmiechnęli tzn żeś dał się im poznać ze złej strony. Jak głosisz pochwałę
      aborcji eutanazji i antykoncepcji i rozkradanie Polski to się nie dziw że ci
      nie okazali przychylności Kubag... a co tzn tak samo? te same stroje? Nie pleć
      bzdur bo na te plewy to naweti dzieciak się nie nabierze. I jeszcze jedno to
      nie RM rozbija kościół tylko masonskie wtyczki w osobach Pieronka i Życińskiego
      którym udało się w ostatnich dniach przekabacić na swą stronę prymasa Glempa.
      I to wy jesteście niebezpieczni! W Holandi w podobny sposób od wewnątzr
      rozmontowano tamtejsze kościoły i efekty widać dziś Holandia która jeszcze 30
      lat temu była najbardziej religijnym krajem Europych zach dzi s jest awangarda
      bezbożnictwa i labolatorium dla wszelkiego rodzaju eksperymentów społ w którym
      to patologia i zboczenie stawiane są jako wzór do naśladowania - norma!
      Papież mówiąc o wspólnej Europie mówi o chrześcijańskich jej fundamentach czego
      dziś UE wyraźnie brakuje! Polecam ostani numer tygodnika Głos, a w nim
      całostronnicowy artykuł o wizji wspólnej Europy wg LPR..
      Oszołom z Radia Maryja
      • Gość: Kubag Re: Sami jestescie masońskimi sekciarzami! IP: *.chello.pl 08.02.02, 11:47
        Gość portalu: OzRM napisał(a):

> Papież już nie raz mówił że Bogu dziękuje że jest takie radio. A wiedzcie że
        > papież przysłał kiedyś list upominający redaktorów Tygodnkia Powszechnego.. ale
        >
        > o tym nie chcecie pamietać bo to dla was niewygodne. To że się do ciebie ie
        > uśmiechnęli tzn żeś dał się im poznać ze złej strony. Jak głosisz pochwałę
        > aborcji eutanazji i antykoncepcji i rozkradanie Polski to się nie dziw że ci
        > nie okazali przychylności Kubag... a co tzn tak samo? te same stroje? Nie pleć
        > bzdur bo na te plewy to naweti dzieciak się nie nabierze. I jeszcze jedno to
        > nie RM rozbija kościół tylko masonskie wtyczki w osobach Pieronka i Życińskiego
        >
        > którym udało się w ostatnich dniach przekabacić na swą stronę prymasa Glempa.

Głową kościoła w Polsce, czy to się podoba, czy nie wyznawcom ojca dyrektora,
        jest PRYMAS.

> I to wy jesteście niebezpieczni! W Holandi w podobny sposób od wewnątzr
        > rozmontowano tamtejsze kościoły i efekty widać dziś Holandia która jeszcze 30
        > lat temu była najbardziej religijnym krajem Europych zach dzi s jest awangarda
        > bezbożnictwa i labolatorium dla wszelkiego rodzaju eksperymentów społ w którym
        > to patologia i zboczenie stawiane są jako wzór do naśladowania - norma!
        > Papież mówiąc o wspólnej Europie mówi o chrześcijańskich jej fundamentach czego
        >
        > dziś UE wyraźnie brakuje! Polecam ostani numer tygodnika Głos, a w nim
        > całostronnicowy artykuł o wizji wspólnej Europy wg LPR..
        > Oszołom z Radia Maryja

A teraz coś dla Cibie... Przekonaj mnie, że nie jesteście sektą:

"W dwudziestu szesciu oficjalnych przemowieniach podczas czerwcowej pielgrzymki w
        1997 roku Jan Pawel II skierowal slowo zachety lub pochwaly niemal do kazdego
        ruchu i kazdej inicjatywy katolickiej w Polsce, z wyjatkiem Radia Maryja, o
        ktorym nie wspomnial ani razu. 5 czerwca, po szczegolnie agresywnej
        nadinterpretacji jednego z przemowien Papieza, rzecznik prasowy Stolicy
        Apostolskiej, Joaquin Navarro-Valls, wydal oficjalny komunikat, ze wypowiedzi
        szefa Radia Maryja, ojca Tadeusza Rydzyka, nie wyrazaja stanowiska Papieza,
        Stolicy Apostolskiej ani polskich biskupow . Nie mozna bylo wyrazniej i jasniej.
        Jakiekolwiek bylyby duszpasterskie uczucia Jana Pawla wobec sluchaczy Radia
        Maryja, byl on zdecydowany nie dopuscic do skojarzenia wlasnej wizji przyszlosci
        katolicyzmu w Polsce z Kosciolem nacjonalistycznym."
        wyd. "Znak" "Swiadek nadziei - Biografia Papieza Jana Pawla II" - Georga Weigla -
        amerykanskiego teologa, ktory swa ksiazke napisal dzieku wyjatkowemu dostepowi do
        dokumentow zrodlowych Watykanu jaki uzyskal, a nie znajac dokladnie polskich
        realiow z pewnoscia nie posunal sie do ich interpretacji. Wiarygodnosc jest wiec
        praktycznie stu procentowa.

Oraz antysemitami, i piewcami Hitlera:
        Noc z 8 na 9 lipca 2001 r. Kilka godzin po Jasnogorskiej Pielgrzymce Rodziny
        Radia Maryja. W rozglosni ojca Rydzyka trwa maraton duetu profesorskiego Bender i
        Nowak: "Nie jestesmy antysemitami, nie popieramy antysemityzmu. To potwarz!
        [...]"

Mijaja kwadranse i godziny. Przed polnoca dla kraju, po polnocy dla
        Polonii. "Polacy, zbudzcie sie! Patrioci, broncie godnosci narodu! Sluchacze,
        odezwijcie sie - czekamy". W studiu dzwoni telefon. Jest sluchaczka: "Niech
        bedzie pochwalony Jezus Chrystus i Maryja zawsze dziewica". "Teraz i zawsze".
        Zainspirowana monologami panow profesorow interlokutorka mowi krotko i zwiezle.
        Goraco dziekuje za wspaniala, dlugo oczekiwana audycje. Konczy dobitnie: "Wielka
        szkoda, ze Hitler nie wyniszczyl tych krwiopijcow do ostatniego. Do ostatniego
        (akcentuje), nikogo nie oszczedzajac. Ani kobiet, ani dzieci. Do ostatniego!".
        Zachlystuje sie z emocji. Niespeszeni profesorowie ostroznie, by nie urazic,
        mityguja prawdziwa Polke i szczera katoliczke.

No coz? "Po owocach poznacie ich". Panowie profesorowie, powinszowac
        skutecznosci "oswiecania".

Tylko kto tu i kogo hanbi? Kto, gdzie, kiedy i komu bluzni?

Jerzy Ostoja-Solecki

"Rzeczpospolita" - 21.07.2001

I dalej:

Andrzej Tyc, dzialacz KIK-owski, b. senator Unii Wolnosci i b. wojewoda torunski,
        ktory zna ksiedza Rydzyka jeszcze z czasow, gdy byl mlodym wikarym w parafii sw.
        Jozefa o.o. redemptorystow w Toruniu. Jego owczesna dzialalnosc "ocenia
        zdecydowanie pozytywnie".

Andrzej Tyc: - "Nie rozumiem zmiany, jaka w nim zaszla. Jak gorliwy kaplan moze
        dopuscic do uzywania takiego jezyka, tak brutalnego, ordynarnego. Nie probuje
        nawet strofowac ludzi, ktorzy w ten sposob wypowiadaja sie na antenie. Tam mozna
        wszystko powiedziec o kazdym, nawet nawoluje do tego, by ludzie mowili wszystko,
        co mysla. "Katolicki Glos w Twoim Domu", tak wita sluchaczy Radio Maryja, a
        jednoczesnie na antenie ida rzeczy straszne".

A co prymas sądzi o RM???
        "Kosciol musi unikac pobudzania nastrojow wrogosci"

Gdy idzie o dobro, zasada: "kto nie jest z nami, jest przeciwko nam", nie jest
        zasada ewangeliczna. [...] Byloby niedobrze, gdyby z przeslanek ewangelicznych
        pleciono bicz dla chlostania przeciwnikow. [...] "Halasliwa metoda walki", jaka w
        niektorych audycjach posluguje sie Radio "Maryja", moze nie zaslugiwalaby na
        uwage, gdyby nie lekcewazenie autorytetow, w tym takze zwyklych przepisow
        dotyczacych obywateli. [...] Wielebny Ojciec Rydzyk, mimo popularnosci i poparcia
        wielkich rzesz, nie moze zadac dla siebie przywilejow i stac ponad prawem. Sam
        sluchalem wypowiedzi Ojca Rydzyka wieczorem dnia 24 listopada br. i bylem
        upokorzony pycha, z jaka mowil o ministrze spraw wewnetrznych i administracji.
        Zarozumialosc nie przystoi slugom Chrystusa. [...] Przewielebny Ojcze, pisze ten
        list z wielkim bolem [...].

Wybrane fragmenty listu Prymasa Polski do prowincjala redemptorystow w sprawie o.
        Rydzyka i Radia Maryja.

Co do aborcji, to nie jest WASZA spraWA, ANI MOJA.. to kobieta sama powinna
        decydować... Co do eutanazji... Mam sam chyba prawo decydować o włąsnej śmierci..

Co do antykoncepcji.. Oby Tobie podobni NIECO WIĘCEJ UWAGI poświęcali także
        dziecku narodzonemu, a NIE TYLKO POCZĘTEMU.

Dla mnie jesteście sektą, i to niebezpieczną.
        • Gość: OzRM Re: Sami jestescie masońskimi sekciarzami! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 12:02
          W czasie ostatniej pielgrzymi do Polski papiez pozdrawiał RRM . W tym czasie w
          TVP nastąpiłłą "awaria" głosu... metody żywcem wzięte z PRL, Wy macie kasę a
          kler niestety łasy jest na kasę (nie wszyscy na szczęście) więc powiedzieli wam
          to chcieliście usłyszeć boście im zapłacili...

Co do aborcji, to nie jest WASZA spraWA, ANI MOJA.. to kobieta sama powinna
          decydować... Co do eutanazji... Mam sam chyba prawo decydować o włąsnej
          śmierci..

Co do antykoncepcji.. Oby Tobie podobni NIECO WIĘCEJ UWAGI poświęcali także
          dziecku narodzonemu, a NIE TYLKO POCZĘTEMU.
          No po tym coś napisał powyżej to jednak ty a nie ja jestem dalej od papieża.
          paież wyraźnie potępia aborcje rozwody eutanazję i antykoncepcje a te
          wypowiedzi które cytowałeś były wyjęte z szerszego kontekstu papieskich
          wypowiedzi... dziecko nie jest własnością kobiety bo to by oznaczało że może go
          ona zabić także po urodzeniu!! Zastanów się zanim coś palniesz. Bóg jest dawcą
          życia i tylko on je może odbierać. Każdy ma prawo do życia od poczęcia do
          NATURALNEJ śmierci. Tu nasze zdanie z słowami papieża w rzeciwieństwie do
          ciebie pokrywają się w 100 %!!!!
          Oszołom z Radia Maryja
          • Gość: Kubag Re: Sami jestescie masońskimi sekciarzami! IP: *.chello.pl 08.02.02, 12:17
            Wyrwane z kontekstu słowa papież powiadasz... No to jedziemy dalej...

Gazeta Wyborcza" - 11.06.1999
            Rozmowa z Joaquinem Navarro-vallsem, rzecznikiem Stolicy Apostolskiej

Musze wiedziec, co Papiez mysli

[...]

MIKOLAJ LIZUT: Ale jego slowa moga byc roznie wykorzystywane. Obronca krzyzy na
            oswiecimskim zwirowisku Kazimierz Switon powolywal sie na papieskie slowa z
            1997 r.: "Broncie krzyza". Biskupi twierdzili, ze to manipulacja papieskimi
            slowami.
            JOAQUIN NAVARRO-VALLS: - Nie chce komentowac sprawy zwirowiska. W sprawie
            krzyzy wystarczajaco dosadnie wypowiedzial sie polski Episkopat.

[...]

A czy Jan Pawel II mowil Panu kiedys cos o Radiu Maryja?
            - [...] Jesli chodzi o problemy zwiazane z Radiem Maryja, to nieraz mowili o
            nich polscy biskupi. Ostatnio w "Gazecie" wypowiedzial sie bp Tadeusz Pieronek.

Bp Pieronek powiedzial, ze papieskie pozdrowienia dla Radia Maryja sa
            wyciagnieciem reki do pojednania. Czy Papiez zgadza sie z ta wypowiedzia?

- Ojciec Swiety nie slucha na co dzien Radia Maryja. Polscy biskupi dobrze
            orientuja sie w sprawie polskich rozglosni katolickich.

• Gość: pollak Re: Sami jestescie masońskimi sekciarzami! IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.02.02, 12:31
              Gość portalu: Kubag napisał(a):

Tu bede bronil czy cos. Wszedlem na ich strony, i albo to
              jest manipulacja z ich strony, albo cos tam papiez do
              nich mowil.

www.radiomaryja.pl/newv/pol/wersja2002/2001.12.12.a.htm#4

> Gazeta Wyborcza" - 11.06.1999

Tez autorytet, to jest strona w "konflikcie".

pozdrowionka
              • Gość: Kubag Re: Sami jestescie masońskimi sekciarzami! IP: *.chello.pl 08.02.02, 12:36
                Popatrz na daty....
      • kimmjiki Re: Sami jestescie masońskimi sekciarzami! 08.02.02, 11:50
        Jak ktos mial jakies watpliwosci czy RM to sekta, to po przeczytaniu tego posta
        chyba stracil je na dobre;-).
      • Gość: Astra Re: do OzRM IP: *.*.*.* 08.02.02, 12:54

> papież przysłał kiedyś list upominający redaktorów Tygodnkia Powszechnego.. ale
        >
        > nie okazali przychylności Kubag... a co tzn tak samo? te same stroje? Nie pleć
        > nie RM rozbija kościół tylko masonskie wtyczki w osobach Pieronka i Życińskiego
        >
        > lat temu była najbardziej religijnym krajem Europych zach dzi s jest awangarda
        > bezbożnictwa i labolatorium dla wszelkiego rodzaju eksperymentów społ w którym
        > Papież mówiąc o wspólnej Europie mówi o chrześcijańskich jej fundamentach czego
        >
        > Oszołom z Radia Maryja

Ty siebie nazywasz katolikiem i ja siebie też.Ale jak czytam lub słucham takich
        idiotyzmów to wyć się chce! Ty lepiej dogadaj się z kaganem bo tobie będzie po
        drodze prędzej z nim niż ze mną. Poza tym nie wciskaj forumowiczom - tym
        słuchającym nauk papieża - alzheimera,nigdy JPII nie poparł oficjalnie
        ksenofobii,nienawiści,nietolerancji "płynącej"z waszego radia.
        Jest mi po prostu wstyd,że takie radio nazywa się katolickim i chwała Bogu,że
        jesteście w zdecydowanej mniejszości.
        • Gość: Tadek Re: do Astry IP: *.chello.pl 08.02.02, 13:06
          Ja też jestem katolikiem pewnie ze dwa razy starszym od Ciebie i całkowicie się
          z Tobą zgadzam w ocenie RM.
          Pozdrowienia
        • Gość: OzRM Re: do OzRM IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 13:16
          Proszę konkretnie kiedy gdzie w którym miejscu? Czy to że dzieci powinny kochac
          rodziców nazywasz faszyzmem? czy modliwtę dzieci z Podwórkowych Kółek
          Różańcowych nazywasz faszyzmem. Czy audycję mogę chcę pomóc czy porady dla
          bezrobotnych nazywasz faszystowską? Czy obrony słabszych przed dominacją
          silniejszych nazywasz faszyzmem?....co ty człowieku wygadujesz? zastanó się
          zanim cos napiszesz
          Oszołom z Radia Maryja
          • Gość: Astra Re: do OzRM -jeszcze raz IP: *.*.*.* 08.02.02, 15:43

> Proszę konkretnie kiedy gdzie w którym miejscu? Czy to że dzieci powinny kochac
            >
            > rodziców nazywasz faszyzmem? czy modliwtę dzieci z Podwórkowych Kółek
            > Różańcowych nazywasz faszyzmem. Czy audycję mogę chcę pomóc czy porady dla
            > bezrobotnych nazywasz faszystowską? Czy obrony słabszych przed dominacją
            > silniejszych nazywasz faszyzmem?....co ty człowieku wygadujesz? zastanó się
            > zanim cos napiszesz
            > Oszołom z Radia Maryja

Przeczytaj jeszcze raz mój post i udowodnij mi że jest tam zarzut faszyzmu!!!!
            Nie odpowiadasz dokładnie na post tylko zalewasz demagogią.
            Jeżeli chodz o ewangelizację - czy to w radiu,telewizji,internecie - jestem jek
            najbardziej "za".
            Nazywanie biskupów Pieronka i Życińskiego "masońskimi wtyczkami" - należy wg RM
            do ewangelizacji???
            Kompromitujesz albo siebie albo RM.
            Pozdrawiam.
        • Gość: OzRM Re: do OzRM IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 13:18
          Po wyborach 23 września to wy Katolewica katolicy otwarci czy rozmytych granic
          staliście się mniejszością i chwała Bogu!
          • Gość: Astra Re: do OzRM IP: *.*.*.* 08.02.02, 13:25

> Po wyborach 23 września to wy Katolewica katolicy otwarci czy rozmytych granic
            > staliście się mniejszością i chwała Bogu!

Pozostało mi tylko na koniec tej dyskusji - w takim klimacie i takim językiem nie
            jesteś dla mnie odpowiednim partnerem do dyskusji - oświadczyć że bardzo mi wstyd
            za OzRM.
      • Gość: Leszek Re: Sami jestescie masońskimi sekciarzami! IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 15:38

>
        >
        >
        > Oszołom z Radia Maryja

Rzeczywiście oszołom. I ewidentny sekciarz.
    • Gość: pollak Re: Czy IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.02.02, 12:04

> Skoro wyznawcy ojca dyrektora maja w wielu sprawach
      odmienne zdanie od głów
      > kościoła polskiego (choćby od Prymasa), jeżeli
      krytycznie o RM wypowiada się
      > sam papież, to jak inaczej ich nazwać... Kiedyś
      wracałem w jednym pociagu z
      > jakąś pielgrzymką rodziny radia maryja... Dlaczego
      WSZSCY wyglądali TAK SAMO...
      >
      > NIKT się nie uśmiechnął ani przez chwilę...

Moze dlatego ze jechali z Toba. ;-)

Ps. Nie slucham RM, slucham za to RMF-FM. Ale nie wiem
      dlaczego sie go tak czepiacie. Jak go sluchacie to go nie
      sluchajcie i juz.

• Gość: Kubag Re: Czy IP: *.chello.pl 08.02.02, 12:11
        A ja też słucham TOK FM... Ale teraz to już nie to samo:(
        • Gość: pollak Re: Czy IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.02.02, 12:14

> A ja też słucham TOK FM... Ale teraz to już nie to samo:(

Nigdy jeszcze nie udalo mi sie tego odebrac. Za to
          niejednokrotnie slucham jak niejaka Monika O. w radiu
          (b)Zdet z kims o czyms rozmawia. Szczegolnie przy
          sniadaniu w niedziele.

• Gość: Kubag Re: Czy IP: *.chello.pl 08.02.02, 12:20
            Gość portalu: pollak napisał(a):

:(
            >
            > Nigdy jeszcze nie udalo mi sie tego odebrac. Za to
            > niejednokrotnie slucham jak niejaka Monika O. w radiu
            > (b)Zdet z kims o czyms rozmawia. Szczegolnie przy
            > sniadaniu w niedziele.

Słuchałem, ale przerzuciłem się na "śniadanie" w Programie 3... Znacznie
            ciekawsze, i lepiej prowadzone. Polecam, w każdą niedzielę o 9:15

• Gość: Indris Raczej uczniowie Savonaroli IP: *.ibspan.waw.pl 08.02.02, 12:11
      Kubag napisał:
      "Skoro wyznawcy ojca dyrektora maja w wielu sprawach odmienne zdanie od głów
      kościoła polskiego (choćby od Prymasa), jeżeli krytycznie o RM wypowiada się
      sam papież, to jak inaczej ich nazwać"
      To jeszcze nie wystarcza, żeby to środowisko nazwać sektą. Odmienne zdanie
      (czego się zresztą wypierają jak żaba błota) dopóki nie dotyczy materii wiary -
      nie oznacza jeszcze sekty. Katolik nie ma obowiązku podzielania we WSZYSTKICH
      sprawach poglądów hierarchii kościelnej.
      Pewne cechy mentalności sekciarskiej jednak tam występują, np stosunek do o.
      Rydzyka przypomina stosunek do sektowych guru. Podobnie jak absolutne
      przekonanie o własnych racjach i monopolu na prawdę. Przypominają trochę - z
      zachowaniem proporcji - ruch średniowiecznego mnicha Savonaroli.
      W wielu dziedzinach RM szerzy po prostu ciemnotę. Ale dogmatów wiary nie
      kwestionuje. Ciemni chrześcijanie też są chrześcijanami.
      • Gość: GMR Radio Maryja a Jan Paweł II IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 12:40
        W sprawach nie dotyczących bzep prawd wiary papież zstawia wolną rękę. Gdyby
        papuieżowi fatycznie nie podobało się RM to by z miejsca je zlikwidował albo
        przekazałby innemu zakonowi. Tego nie robi a więc jeśli nie opiera to
        przynajmiej to toleruje!!!! Pluralizm w kościele jest dopuszczalny więc nie
        rozumiem o co wam chodzi? RM nie kwestionuje nauk Soboru Watykańskiego II a że
        czasem trochę inaczej je interpretuje...
        • Gość: Kubag Re: Radio Maryja a Jan Paweł II IP: *.chello.pl 08.02.02, 12:47
          Antysemityzm to też "inna interpretacja????"....
          • Gość: OzRM Re: Radio Maryja a Jan Paweł II IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 13:02
            RM nie jest antysemickie ale ma odwagę mówić o niegodziwościach i występkach
            jakich dopuszczają się Żydzi na całym świecie, ale wiedz że RM ma także wśró
            Żydów wiernych i wypróbowanych przyjaciół (Finkelstein, Sanauer Zambrowski
            Andrzej {przechrzta} Bernard Nattanson, rabin Meir Lau i wielu innych).
            Natomiast w Polsce karty rozdają Żydzi chowu
            komunistycznego ...niestety...Szanujemy i podziwiamy Żydó ale nie boimy mówić
            się prawdy nawet jeśli dla pewnych kręgów jest ona niewygodna...
            Oszołom z Rdaia Maryja
            • Gość: Dorsai Re: Radio Maryja a Jan Paweł II IP: *.tpi.pl 08.02.02, 14:13
              A moze byś tak wytłumaczył związek RM z "zawsze Wiernymi" i ludzimi biskupa
              Strehlina czyli z lefebryzmem? W RM lefebryści polscy mają tubę i spokojną
              przystań. Pamiętaj OzRM, ze jeśli nawet nie dokonacie ateizacji Polski (poprzez
              moralnosć oblęzonej twierdzy -mianujecie się sędziami sumień ludzkich i żądacie
              aby ludzie przychodzili do was na kolanach a wy im ewentualnie wydacie
              świadectwo moralności) - to bedziecie mieli wielki udziałw podziale kościoła
              polskiego. Istnieją takie przewidywania w USA (raport NSA), że roku 2030, w
              Polsce będzie ok 2 mln "prawdziwych katolików" czyli lefebrystów powstałych z
              Rodzin RM, około 20 mln katolików rzymskich, około 500-700 tys. prawosławnych,
              około 150 tys. luteran i około 150 tys. innych wyznan. Reszta - ateiści i to
              nie należący do SLD...Schizma ma być "dobitna i bardzo głęboka". A nie
              lekcewazyłbym amerykańskich analityków...mimo wpadkiz Osamą, bo polski znają
              lepiej niż arabski. Nasze stosunki i stosuneczki też
              • Gość: Astra Re: Radio Maryja a Jan Paweł II IP: *.*.*.* 08.02.02, 14:18
                Gość portalu: Dorsai napisał(a):

> A moze byś tak wytłumaczył związek RM z "zawsze Wiernymi" i ludzimi biskupa
                > Strehlina czyli z lefebryzmem? W RM lefebryści polscy mają tubę i spokojną
                > przystań. Pamiętaj OzRM, ze jeśli nawet nie dokonacie ateizacji Polski (poprzez
                >
                > moralnosć oblęzonej twierdzy -mianujecie się sędziami sumień ludzkich i żądacie
                >
                > aby ludzie przychodzili do was na kolanach a wy im ewentualnie wydacie
                > świadectwo moralności) - to bedziecie mieli wielki udziałw podziale kościoła
                > polskiego. Istnieją takie przewidywania w USA (raport NSA), że roku 2030, w
                > Polsce będzie ok 2 mln "prawdziwych katolików" czyli lefebrystów powstałych z
                > Rodzin RM, około 20 mln katolików rzymskich, około 500-700 tys. prawosławnych,
                > około 150 tys. luteran i około 150 tys. innych wyznan. Reszta - ateiści i to
                > nie należący do SLD...Schizma ma być "dobitna i bardzo głęboka". A nie
                > lekcewazyłbym amerykańskich analityków...mimo wpadkiz Osamą, bo polski znają
                > lepiej niż arabski. Nasze stosunki i stosuneczki też

Przecież RM właśnie chodzi o podział kościoła w Polsce!!!
                Działalność ewangelizacyjna wydaje się tu być jedynie zasłoną dymną.
                Niestety,pycha może dopaść każdego.
              • Gość: OzRM Parę słów wyjaśnienia IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 15:25
                RM nie ma nic wspólnego z lefebrystami. Odcięło się od tego w czasie gdy na
                żwirowisku niejaki Świtoń zaczął stawiać swoje krzyże razem z bractwem
                św Piusa X. Dalej ... w łonie tego bractwa dokonała się rewolta, część z
                odstępcó postanowiła wrócić na łono kościoła. założyli oni kolejne bractwo, św
                Piotra, które jest oficjalnie uznawany przez papieża. zewzwolił im na
                odprawianie mszy w rycie trydenckim, to oni gościli w RM a nie ci od św Piusa
                którzy są faktycznie, schizmatykami. Jeśli ktoś dokonuje tu ateizacji to
                właśnie SLD rękoma Urbana i jego jakże obrzydliwego tygodnika oraz tzw Faktami
                i mitami... a co się tyczy jeszce tych lefebrystów. Kierownictwo RM zastrzegło
                sobie logo radia którym posługiwali się członkowie bractwa, pod groźbą procesu
                sądowego!!!! I tak też się stało. Tak więc RM nie ma nic wspólnego ze
                schizmatykami spod znaku bractwa św Piusa X
                pozdrawiam:
                Oszołom z Radia Maryja
            • Gość: Indris Radio Maryja a antysemityzm IP: *.ibspan.waw.pl 08.02.02, 15:41
              OzRM pisze: "RM nie jest antysemickie(...)".
              Niestety fakty tego nie potwierdzają. O Rydzyk miał zwyczaj mówić o
              TVP: "telAwizja". Antysemickie wypowiedzi słuchaczy pozostawiane są na ogół bez
              komentarza, podczas gdy np. krytyka jakiegokolwiek biskupa ucinana jest
              natychmiast. Jest to antysemityzm działający tak jak reklama 'piwa
              bezalkoholowego': wszyscy wiedzieli o co chodzi ale sąd nie mógł się
              przyczepić...
              • Gość: OzRM Re: Radio Maryja a antysemityzm IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 15:52
                "krytyka jakiegokolwiek biskupa ucinana jest natychmiast".
                - Znów nieprawda! W RM wielokrotnie krytykowano wypowiedzi księży biskupów
                Pieronka Życińskiego czy też zwykłych księży takich jak ks. Musiał ks.
                Boniecki ks. Oszajca i innych którzy znani są ze zbytniego odchylenia
                liberalnego
                Oszołom z Radia Maryja
                • Gość: Dorsai Re: Radio Maryja a antysemityzm IP: *.tpi.pl 08.02.02, 16:02
                  Wytłumacz mi w takim razie, dlaczego w piśmie jezuitów francuskich "Cahiers",
                  ludzi ze szkoły kard.Lustingera znalazła się bardzo ostra krytyka RM,
                  jako "radia promującego odstępstwo arcbp.Lefevbre"? RM zarzucono, iż własnie
                  używając argumentu o "schizmie" części jego ruchu , wprowadza na antenę ludzi
                  związanych z "twardym jądrem" bractwa ze Szwajcarii, jak ks. Fehlen i
                  inni? "Cahiers" twierdzi, ze nigdzie lefebryzm nie rozwija się tak bujnie jak w
                  Polsce a to z racji wspomagania ze strony RM. We mszach i spotkaniach
                  modlitewnych Rodzin RM uczestniczą ludzie z Bractwa św Piusa X, a "zawsze
                  Wierni" sa kolportowani razem z pismami Rodziny RM - nawet w parafiach i do
                  czytania tych pism zachęcają także kapłani uczestniczący np.w pielgrzymce
                  Jasnogórskiejz ramienia RM. Wysłannik "Cahiers" twierdzi, że widział ten fakt
                  na własne oczy!
                  • Gość: OzRM Re: Radio Maryja a antysemityzm IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 19:14
                    Bzdura totalna!
                    • Gość: Dorsai Re: Radio Maryja a antysemityzm IP: 10.135.129.* 08.02.02, 23:18
                      OzRM - w ten sposób można tylko udawać, że sprawy nie ma. Ale ona jest, skoro
                      pisze o tym bardzo wpływowy nie tylko we Francji, ale i w Watykanie miesięcznik
                      jezuitów francuskich. A czy zastanawiałeś się że Kościół (ten przez duże K) nie
                      kończy sie za opłotkami III RP? Że w Kosciele Powszechnym są bardzo wpływowe
                      siły, które RM nie lubią? Że nie lubi was Opus Dei, które nie bez racji
                      podejrzewa że chcecie podporządkować sobie lokalną polską organizację Opus?Że
                      siła biskupów Michalika, Lepy i Frankowskiego jest wobec takiego Episkopatu
                      Włoch i Francji malutka? Że w końcu jak swiadczy przykład Hiszpanii, Kosciół
                      Powszechny jestw stanie po prostu WYMUSIĆ taką postać koscioła lokalnego, jaka
                      mu się będzie podobała? W tym wizerunku po prostu moze nie być miejsca na RM. I
                      co wtedy? Jest jeszcze drugie wyjscie - ze doskonale wiecie co wtedy. Wolę na
                      razie nie rozwijać tego tematu...
                • Gość: Leszek Re: Radio Maryja a antysemityzm IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 16:06

> "krytyka jakiegokolwiek biskupa ucinana jest natychmiast".
                  > - Znów nieprawda! W RM wielokrotnie krytykowano wypowiedzi księży biskupów
                  > Pieronka Życińskiego czy też zwykłych księży takich jak ks. Musiał ks.
                  > Boniecki ks. Oszajca i innych którzy znani są ze zbytniego odchylenia
                  > liberalnego
                  > Oszołom z Radia Maryja

Ano własnie, takie szufladkowanie ludzi, w tym biskupów. A czy ty człowieku nie
                  wiesz, że to właśnie Jan Paweł II popiera nielubianych przez Ciebie biskupów? Gdy
                  episkopat odwołał Pieronka ze stanowiska sekretarza, papież zaraz powierzył mu
                  szefostwo ważnej komisji, a mianowanie wybitnego filozofa Życińskiego na
                  arcybiskupa Lublina, siedziby "radiomaryjnych" intelektualistów, też mówi za
                  siebie
                  • Gość: OzRM Re: Radio Maryja a antysemityzm IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 18:56
                    Wiedz również że do najbliższych przyjaciół ojca św należy ks prof. Mieczysław
                    M. a> Krąpiec wybitny filozof i były wieloletni rektor KULu Jan Paweł II wiele
                    z jego książek opatrzył wstępami i bardzo przychylnymi recenzjami. Uznaniem
                    JPII cieszy się rónież abp. Michalik człowiek nr 2 w episkopacie polski. Do
                    bliskich współpracowników papieża należy dominikaninKonrad Hejmo który przez
                    wiele lat w RM komentował i relacjonował wydarzenia w Watykanie. W związku z
                    awansem ojca Konrada nie mógł już później znaleść odp ilość czasu na dalsze
                    regularne relacjonowanie zdarzeń na Watykanie ale żyją w dobrych stosunkach.
                    Życińskiemu się tylko fuksnęło. nie sądzę by został kardynałem. wiedz też że
                    papież powołał na ordynariuszy w Polsce także biskupów przychylnych RM np bp
                    Wielgus w Płocku czy abp W. Zięba w Białymstoku na stanowisko tamtejszego
                    metropolity a Juliusza Paetza uczynił acrybiskupem Poznańskim. Ponadto w
                    ostatnie Boże Narodzenie RM życzenia złożyło 72 biskupów i arcybiskupów oraz
                    dwóch z trzech kardynałów... ale w mediach o nich się nie mówi. Za to ciągle
                    eksploatuje się tą hałaśliwą proeuropejsk ą mniejszość w osobach Pieronka
                    Życińskiego i Gocłowskiego no i ostatnio Glempa. Tak się składa że poza tym
                    ostatnim reszta nie pełni ważnych funkcji w centralnych organach kościoła w
                    Polsce w EP. Życiński i Pieronek nie są nawet członkami Rady Stałej EP!! Papież
                    wie że sa dwie frakcje w polskim kościele i stara się tu prowadzić politykę
                    równowagi by żadna ze stron nie zyskała nadmiernej przewagi....
                    Oszołom z radia Maryja
      • Gość: Leszek Re: Raczej uczniowie Savonaroli IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 15:58
        Gość portalu: Indris napisał(a):

> Kubag napisał:
        > "Skoro wyznawcy ojca dyrektora maja w wielu sprawach odmienne zdanie od głów
        > kościoła polskiego (choćby od Prymasa), jeżeli krytycznie o RM wypowiada się
        > sam papież, to jak inaczej ich nazwać"
        > To jeszcze nie wystarcza, żeby to środowisko nazwać sektą. Odmienne zdanie
        > (czego się zresztą wypierają jak żaba błota) dopóki nie dotyczy materii wiary -
        >
        > nie oznacza jeszcze sekty. Katolik nie ma obowiązku podzielania we WSZYSTKICH
        > sprawach poglądów hierarchii kościelnej.
        > Pewne cechy mentalności sekciarskiej jednak tam występują, np stosunek do o.
        > Rydzyka przypomina stosunek do sektowych guru. Podobnie jak absolutne
        > przekonanie o własnych racjach i monopolu na prawdę. Przypominają trochę - z
        > zachowaniem proporcji - ruch średniowiecznego mnicha Savonaroli.
        > W wielu dziedzinach RM szerzy po prostu ciemnotę. Ale dogmatów wiary nie
        > kwestionuje. Ciemni chrześcijanie też są chrześcijanami.

Myślę, że nie dostrzegasz sedna problemu. Środowisko Radia Maryja w znacznie
        większym stopniu jest ruchem politycznym, niz religijnym. cóż z tego, że śpiewają
        Godzinki i Różaniec, skoro zaraz potem na antenie padają ciężkie słowa, pełne
        jadu i zgoła niechrześcijańskich uczuć. Pamiętam z lat PRL, gdy tradycyjnie
        pobożni katolicy przedkładali paksowskie "Słowo Powszechne" nad "Tygodnik
        Powszechny". Argumentacja: a bo "Tygodnik" głosi czasem poglądy nieortodoksyjne,
        a "Słowo" zawsze jest zgodne z Kościołem. No cóż, na jednej stronie było zgodne z
        Kościołem, a na 10 innych chwaliło "ustrój socjalistyczny", bredziło przeciw
        prymasowi, broniło stalinizmu, a potem Moczara. Widzę tu sporą analogię. Nawet
        genezę oba środowiska mają podobną. PAX wywodził się ze skrajnie
        nacjonalistycznego ruchu ONR-Falanga, a w środowisku Radia Maryja jakże ważna
        rolę odgrywa rodzina Giertychów, wywodzącaa się z "bratniej" ONR-ABC. Gdybyż to
        środowisko miało trochę chrześcijańskiej pokory i umiało szanować odrębne
        poglądy. Ale nie, oni mają monopol na prawdę, tylko oni są prawdziwymi Polakami i
        katolikami. W tym włąsnie widzę ich sekciarstwo. Nie jest to sekta w znaczeniu
        prawa kanonicznego, ale jest sekta w sposobie myślenia. Ale nie wiem, czy nie
        oderwaliby się od Kościoła, gdyby papieżem został np. Lustiger
        • Gość: Freeman Coś mi się zdaje, że RM ostro robi koło piura ... IP: *.chello.pl 08.02.02, 19:23
          ... Ojcu Świętemu. Tadzik chyba do reszty ocipiał jak myśli, że zasiądzie na
          tronie Piotrowym !
          • Gość: Astra Re: Coś mi się zdaje, że RM ostro robi koło piura ... IP: *.*.*.* 08.02.02, 19:29
            Najgorsze jest to że te przepychanki personalne /vide wypowiedz OzRM na temat
            Pieronka,Życińskiego i Gocłowskiego / - ulubione zajęcie medialne o.Rydzyka -
            to woda na młyn dla przeciwników katolików.
            No cóż, w najlepszej rodzinie....
    • douglasmclloyd Re: Czy 08.02.02, 19:38

> Skoro wyznawcy ojca dyrektora maja w wielu sprawach odmienne zdanie od głów
      > kościoła polskiego (choćby od Prymasa), jeżeli krytycznie o RM wypowiada się
      > sam papież, to jak inaczej ich nazwać... Kiedyś wracałem w jednym pociagu z
      > jakąś pielgrzymką rodziny radia maryja... Dlaczego WSZSCY wyglądali TAK SAMO...
      >
      > NIKT się nie uśmiechnął ani przez chwilę...

Oni nie umieja sie smiac! Rydzyk przyciaga do siebie samych smutasow i
      nieudacznikow ludzacych sie, iz ojciec dyrektor im pomoze poprzez objawienie
      jedynie slusznej rydzykowej prawdy.
      • Gość: Jaceq Re: Jest czy nie jest??? IP: *.ppp.szeptel.net.pl 08.02.02, 21:58
        republika.pl/otrydzyk/index.htm
    • yidele Re: Czy ? 08.02.02, 23:25
      Radio Ma ryja nijak sekta byc nie może, bowiem światopoląd reprezentowany przez
      w/w radiostacje jest zasadniczo polityczny, nie zaś religijny. To, ze nie
      zgadzają sie z episkopatem czy papiezem jest po prostu wynikiem konfliktu
      pomiezdy dogmatem koscioła i bardzo lukratywnym biznesem sieci radiostacji
      dotowanych przez państwo. Radio M.R usiłuje pozyskac jak najszerszą rzeszę
      łatwowiernych słuchaczy, tych zas znajdzie wśród ludzi z kiepsko radzących
      sobie z życiem, ludzi nie posiadających własnej inicjatywy ani wykształcenia.
      Tani nacjonalizm, zadymiarstwo ( a'la Świtoń) i ataki na establishment ( w tym
      własny episkopat) to podstawowe chwyty majace przekonac słuchacza że M.R
      odkrywa tajemne konspiracje, konfrontuje ludzi odpowiedzialnych za biedę swych
      słuchaczy. Oczywiscie znacznie latwiej jest narzekać o tych wrednych "________"
      niż samemu wziaść sie za robotę. Te proste taktyki działają, co widać po
      popularności M.R. Oczywiście ksenofobia i ignorancja, brak edukacji idą rękę w
      rękę - dlatego M.R oponuje zmianie statusu quo bowiem dla M.R. jest to
      sytuacja generująca przychody i wpływy. Mogę powiedziec że wśród tych młodych
      zawodowców których znam, M.R. rzadko kiedy jest tematem rozmów, a kiedy jest to
      wyłącznie wkontekscie satyrycznym - nawet wśród zarliwch katolików. Jest to
      stanowcza różnicą względem ostatniej generacji dla której skojarzenie koscioła,
      zadymiarstwa i aktywizmu niezmiennie ( i słusznie) kojarzą się z upadkiem
      komunizmu i odzyskaniem wolności. W mojej opinii, gdy polskie społeczeństwo
      znormalizuje kontakt z sąsiadami ( wstąpienie do unii), takie grupy jak M.R
      zostaną na marginesie społeczeństwa, tak jak " identity christians" czy " aryan
      Brotherhood" w USA. Bieda z nędzą napędzają M.R. ----
      • Gość: GMR Re: Czy ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 11:53
        Procent słuchaczy w wyższym wykształceniem nie odbiega tu od średniej krajowej
        (7-8% - dane z OBOPu i CBOSu z 1999 roku)
        • Gość: Yidele Re: Czy ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.02, 23:47
          Gość portalu: GMR napisał(a):

> Procent słuchaczy w wyższym wykształceniem nie odbiega tu od średniej krajowej
          > (7-8% - dane z OBOPu i CBOSu z 1999 roku)

Nie wiem czy nie pomyliły ci sie statystyki, obop twierdzi iz R.M posiada 7.15 %
          udzialu wszystkich słuchaczy - nic nie znalazłem odnosnie statystyk dla ludzi z
          edukacją srednia i wyższą -czy możesz wskazac gdzie mógłbym znaleźć statystyki?

Obop link : www.obop.pl/gif_rad_udzialy200101_big.htm
          CBOS link : www.cbos.pl/SPISKOM.POL/2001/KOM015/KOM015.HTM

"...Według danych Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji7 Radio Maryja dociera do
          93% Polaków. Tymczasem z naszych badań wynika, że rozgłośni tej od lipca do
          grudnia 2000 roku, z różną częstotliwością, słuchało średnio 26% społeczeństwa, w
          tym jedynie 6% robiło to codziennie lub prawie codziennie. Najwięcej wiernych
          słuchaczy (ponad 10%) mieszkało na Podkarpaciu i w Małopolsce, a więc w tych
          województwach, których mieszkańcy jako jedyni w kraju deklarowali w większości
          prawicowe poglądy polityczne. Najmniej było ich natomiast w lubuskim, śląskim,
          zachodniopomorskim, mazowieckim, łódzkim i dolnośląskim...."

CBOS także twierdzi iz R.M jest ostatnie na liscie najczęściej słuchanych i
          pierwsze na liscie najbardziej nie słuchanych stacji

Odsetek stacji słuchanych raz dziennie dziennie

Program I PR 26,7
          Radio RMF 23,6
          Radio Zet 19,6
          Rozgłośnia lokalna PR 14,3
          Lokalne radio prywatne 9,8
          Program III PR 7,4
          Radio Maryja 6,0
          Program II PR 3,0

Odsetek deklarujących że danej stacji wogóle nie słuchali

Radio Maryja 84,1
          Program II PR 82,7
          Lokalne radio prywatne 80,2
          Program III PR 73,9
          Rozgłośnia lokalna PR 68,8
          Radio Zet 55,9
          Program I PR 53,1
          Radio RMF 53,1

• Gość: ~9~ Re: Czy IP: *.client.attbi.com 09.02.02, 07:45
      Czy RM jest sekta?
      Trzeba o to zapytac Jaruzelskiego i Kiszczaka, albo jeszcze lepiej samego
      Piotrowskiego tego od ks.J.Popieluszki - ten ma doswiadczenie i ogromna wiedze
      na ten temat, a i autorytet nie do zdarcia. Kto pyta nie bladzi:)
      • Gość: Kubag Re: Antysemici, i prawdziwi katolicy: IP: *.chello.pl 09.02.02, 12:02
        Na początek, twierdza Toruń:

Twierdza w Toruniu.

Odlegla od centrum dzielnica Torunia. Z daleka widoczny maszt radiowy. Teren
        otoczony eleganckim i solidnym metalowym plotem. Przy furtce wejsciowej
        wideofony. Kazdy, kto chce wejsc na teren posesji, jest nie tylko slyszany, ale
        i widziany [...]. Po lewej stronie od podjazdu znajduje sie niski budynek z
        napisem "Dom Pielgrzymow". Wewnatrz m.in. "Punkt przyjmowania swiadectw
        udzialowych. Czynne 8 - 15", ksiegarnia, pomieszczenia fundacji ks.
        Rydzyka "Nasza przyszlosc". Najwiecej powierzchni zajmuje sala z dlugimi
        rzedami krzesel i dwoma olbrzymimi telewizorami-monitorami. Wszedzie panuje
        niemal sterylna czystosc; eleganckie toalety, takze w wersji przystosowanej dla
        osob niepelnosprawnych, wylozone jasna glazura. Jeszcze bardziej "swiatowo"
        jest w budynku glownym, do ktorego mozna dotrzec wewnetrznym lacznikiem
        (oczywiscie tu rowniez jest kontrola: szklane drzwi otwierane automatycznie).
        [...] Glowny hall pelni rownoczesnie funkcje portierni. Stad wchodzi sie
        zarowno do pokoi biura radia, jak i czesci studyjnej - mieszczacej sie na
        pietrze - z ktorej nadawany jest program. Ale jedynie wejscie do kaplicy (nad
        ktorym umieszczono napis: "Cisza - Pan jest blisko") wyposazono w klamke od
        strony hallu.

Aby dostac sie do czesci biurowej i studia, pracownicy za kazdym razem musza
        czekac na otwarcie drzwi przez portiera. Ten "dyzurny ruchu" w Radiu Maryja ma
        przy swoim stanowisku konsolete z przyciskami. Ma tez dwa monitory, ktore
        dzieki umieszczonym na zewnatrz kamerom umozliwiaja obserwacje tego, co tam sie
        dzieje. W ciagu dnia przy "zawiadywaniu ruchem" pracuja dwie osoby, starszy,
        sympatyczny mezczyzna oraz mloda, energiczna i przejeta swoja rola dziewczyna.

Duzy telewizor zwieszony pod sufitem caly czas przekazuje obraz i glos z
        radiowego studia. Ojciec dyrektor Tadeusz Rydzyk konczy wlasnie swoj
        popoludniowy dyzur "na antenie". Schodzi z gory, rozglada sie po hallu.
        Poczatkowe serdeczne przywitanie zmienia sia blyskawicznie we wrogosc, gdy
        dowiaduje sie, kim jestem.

- Dziennikarka "Rzeczpospolitej"? Zadnych wywiadow, zadnych informacji. Nie
        bede z wami rozmawial. Wy chcecie nas zniszczyc - z irytacja odzywa sie ks.
        Rydzyk. Gdy probuje sie dowiedziec, jakie "wy" ksiadz Rydzyk ma na mysli,
        okazuje sie, ze chyba wszystkich dziennikarzy mediow swieckich. A moje
        zapewnienia o dobrych intencjach nie odnosza zadnego skutku.

- Czy pani jest katoliczka? - pada "szybkie" pytanie. Odpowiedz nie ma
        znaczenia dla dalszych losow rozmowy.

- A jak pani sie tutaj dostala? - wpadam w krzyzowy ogien pyta?.

Wychodze na zewnatrz budynku, jeszcze rozgladam sie po terenie. Ksiadz Rydzyk,
        ktory zapewne obserwowal mnie z okna, najpierw wysyla do mnie portiera, pozniej
        schodzi sam osobiscie. Ponownie probuje sie dowiedziec, jak dostalam sie do
        rozglosni. Moje zapewnienia, ze przychodze tu nie prywatnie, tylko w imieniu
        czytelników, ktorzy chcieliby otrzymac rzetelna informacje, zdenerwowaly
        dyrektora Radia Maryja. - Wy myslicie, ze jestescie tacy silni, Ze macie
        wladze - slysze. Tym razem nie probuje sie juz dowiedziec, jakich "wy" ksiadz
        ma na mysli.

Jak sie zorientowalam, jest to typowy scenariusz dziennikarskiego pobytu na
        terenie rozglosni; ja mialam tylko to szczecie, ze zajal sie mna ksiadz Rydzyk.

Fragment reportarzu Malgorzaty Subotic. "Rzeczpospolita"

My nie jesteśmy antysemitami, coś dla Ciebie OZRM...

"Gazeta Wyborcza" - 15.01.2000
        "Radio Maryja zaprosilo wczoraj do studia Dariusza Ratajczaka, autora glosnej
        ksiazki kwestionujacej zaglade Zydow w Oswiecimiu i dwoch jego ideowych
        przyjaciol: Ryszarda Bendera i Petera Raine. Sam Ratajczak stwierdzil
        wprawdzie, ze "chodzi bosy, ale w ostrogach i z podniesiona glowa" oraz
        zapowiedzial nastepna ksiazke, w ktorej "jeszcze bardziej szczegolowo
        poinformuje opinie publiczna" - ale mimo tych bunczucznych deklaracji
        najwyrazniej spuscil z tonu: oswiadczyl wrecz, ze nie kwestionuje istnienia
        komor gazowych w Oswiecimiu. O wiele bardziej bojowi byli pozostali dwaj
        lgarze. Peter Raina ("Hindus mieszkajacy w Niemczech" - jak przedstawilo go
        radio) oswiadczyl, ze w Polsce nie ma niepodleglej prasy, jest tylko prasa
        zydowska; Polska powinna byc dumna z takich historykow jak Ratajczak; oraz ze
        pozdrawia Kazimierza Switonia: "Jestesmy z Toba". Ryszard Bender powiedzial:
        Oswiecim nie byl obozem zaglady, lecz obozem pracy, Zydzi, Cyganie i inni byli
        tam niszczeni ciezka praca; zreszta nie zawsze ciezka i nie zawsze byli
        niszczeni, bo sa relacje, iz w obozie posilki bywaly trzy razy dziennie, a
        chorzy dostawali delikatna zupe, mleko i bialy chleb, a Zydzi czesto pelnili
        rozne funkcje obozowe (np. kapo). Bender lgal tez, ze to "Gazeta Wyborcza"
        domagala sie, by Ratajczaka postawic przed sadem (dla przypomnienia: "Gazeta"
        twierdzila, ze ten klamca nie powinien byc stawiany przed sadem). [skoro Bender
        przeglada Gazete Wyborcza to nie mogl tego nie zauwazyc, poniewaz spotkalo sie
        to z wielkim odzewem czytelnikow, ktorzy - jak wynika z listow - nie sa
        zwolennikami bezkarnosci rodem z USA, tylko cywilizowanych panstw europejskich -
        przyp. MK] Takiego nagromadzenia obsesyjnych bredni dawno juz nie slyszalem.
        Prowadzacy audycje prezenter Radia Maryja podsumowal je: "My zawsze mowimy
        prawde". Bender zas dziekowal: "Tylko w Radiu Maryja moglismy wesprzec
        Ratajczaka w obliczu nagonki, jaka lewicowe czy wrecz lewackie media
        rozpetaly". Ale byla tez jedna wiadomosc dobra i - miejmy nadzieje - prawdziwa:
        Ratajczak poinformowal, ze jego uczelnia zawiesila go w prawach nauczyciela
        akademickiego.
        Radio Maryja, czwartek, godz. 22"

Gorliwi słuchacze mają głos:

"My wogole jako Polacy cierpimy nedze, glod wlasnie przez tych Zydow, ktorzy
        nami teraz rzadza i przez ta cala masonerie. Tyle. Dziekuje bardzo."Obecni w
        studiu Radia Maryja "Dziekujemu pani, dziekujemy."

Ojciec dyrektor, demaskuje tajemnicze siły rządzące w Polsce:

A wiec ja chcialem jeszcze zwrocic na taka sprawe uwage, mianowicie na pewien,
        pewien mit, ktory jest propagowany w mediach i ktory niestety czasami
        powtarzaja nawet goscie, nie dotyczy to pana profesora oczywiscie, ale
        niektorzy z prowadzacych no - radio, audycje w Radiu Maryja, mianowicie mit
        polega na tym, ze dzieli sie w sposob taki, ze do 1990 roku to byly rzady
        komunistyczne, a pozniej juz to nastapily rzady nasze. Jest to po prostu mit -
        dlaczego, dlaczego, dlatego, ze to wcale nie byly nasze rzady."

• Gość: OzRM Re: Antysemici, i prawdziwi katolicy: IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 17:23
          Pozwól ze odniosę się tylko do wypowoedzi ks Rydzyka. On powiedział tylko
          prawdę nic więcej to cię bulwersuje? A co do reszty. Audycja sprzed dwóch
          lat...po co odgrzewać te nieświeże kotlety? Poza tym dr Ratajczak związał się z
          Bublem który atakuje J. N. Nowaka. Od tego omentu dr Ratajczak nie był w RM ani
          razu. Ich drogi się rozeszły
          Oszołom z Radia Maryja
          • Gość: Kubag Re: Antysemici, i prawdziwi katolicy: IP: *.chello.pl 09.02.02, 17:33

> Pozwól ze odniosę się tylko do wypowoedzi ks Rydzyka. On powiedział tylko
            > prawdę nic więcej to cię bulwersuje?
            Oświeć mnie, kto to są ci "oni", którzy rządzili (rządzą???)

A co do reszty. Audycja sprzed dwóch
            > lat...po co odgrzewać te nieświeże kotlety? Poza tym dr Ratajczak związał się z
            >
            > Bublem który atakuje J. N. Nowaka. Od tego omentu dr Ratajczak nie był w RM ani
            >
            > razu. Ich drogi się rozeszły
            > Oszołom z Radia Maryja
            W tym przypadku, jeden raz wystarczy....
            • Gość: GMR Re: Antysemici, i prawdziwi katolicy: IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 17:50
              Kuba czyżbyś miał mniej niż 15 lat że o takie podstawowe rzeczy pytasz? Sojrz
              chociażby na ekipę rządową. Miller, Kwaśniewski, Szmajdziński Cimoszewicz
              Piechota Wiatr (ojciec i syn).. dwaj pierwsi oraz ostania trójka była już
              ministrami w rządzie Mieczysława Rakowskiego ostatniego premiera PRLu a jeden z
              nich nawet był w rządzie w latach 1985-88!!. A opozycji ci co tworzą obecnie
              skarlałą UW Geremek Balcerowicz nie mówiac już o rodzinie pana Michnika. Jego
              brat Stefan to stalinoski prokurator który skazał na śmierć gen AK Filedorfa
              Nila a ojciec Adama i Stefana to przedwojenny działacz PPRu która kolaborowała
              z ZSRR!! Ta formacja to mistrzowie padania na cztery łapy. Dobrze się mieli za
              komuny i jeszcze lepiej teraz. A wielu bezimiennych bohaterów albo nie żyje
              albo żyje w nędzy!! Nie byliobrotni a wartości i idee traktowali serio..
              dlatego oni dziś nic nie znaczą ....przykre ale prawdziwe
          • Gość: Leszek Re: Antysemici, i prawdziwi katolicy: IP: *.ists.pl 09.02.02, 20:44

> Pozwól ze odniosę się tylko do wypowoedzi ks Rydzyka. On powiedział tylko
            > prawdę nic więcej to cię bulwersuje? A co do reszty. Audycja sprzed dwóch
            > lat...po co odgrzewać te nieświeże kotlety? Poza tym dr Ratajczak związał się z
            >
            > Bublem który atakuje J. N. Nowaka. Od tego omentu dr Ratajczak nie był w RM ani
            >
            > razu. Ich drogi się rozeszły
            > Oszołom z Radia Maryja

Pozwól, że zapytam: a po co w ogóle RM wiązało się z Ratajczakiem? Przecież to
            postać śmierdząca jak cholera. A poza tym: RM rozstało się z Ratajczakiem, który
            powiązał się z Bublem, który z kolei pokłócił się z JR Nowakiem. A co, nie widać
            było od razu, jaką kreaturą jest Bubel, trzeba było dopiero kłótni?? Nawiasem
            mówiąc JR Nowak jest dla mnie także postacią niewiarygodną. Nie dość, że zgoła
            nie po chrześcijańsku opluwa adwersarzy, to jescze na kanwie swojego "zesłania"
            (jak powiedział mi dziś w innym wątku GMR) do Budapesztu wydał w 1988 r. książke
            o powstaniu węgierskim 1956, dość wredną w wymowie
    • Gość: Złośliwy Ale jaja! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 20:54
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka