Dodaj do ulubionych

Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera

IP: 20.138.36.* 03.02.04, 09:07
A jaki plan ma Kaczor? Czy PiS kiedykolwiek przedstawila program
gospodarczy. "Trzeba ratowac finanse publiczne, ale nie kosztem tych
najbiedniejszych" - to jest jedyne, co slysze. Ale to ci "najbiedniejsi"
stanowia, podejrzewam, najwiekszy procent kosztow budzetu (ZUS-y, KRUS-y i
inne zapomogi). Gdzie wiec ciac? A moze uwolnic rezerwe NBP?
Kaczynscy znowu pokazuja, ze potrafia wygrywac tylko jako Kaczory walczace
(czyt. krzykacze), ale nie maja nic do zaproponowania, gdy przychodzi do
konstruktywnej debaty. Poza tym taka z nich prawica, ze eh ...
Obserwuj wątek
    • Gość: makak_ Re: Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 09:13
      A jaki program gospodarczy ma PIS?
      Przyznam ze nic o nim nie slyszalem, a jak sie finanse publiczne posypia, to
      Kaczor powie ze to wina SLD...tylko co mi po tym jesli bede musial placic
      wyzsze podatki...Kaczor odwal sie od SLD, tylko sam cos zaproponuj.
    • Gość: kosz Re: Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera IP: *.zab.zigzag.pl 03.02.04, 09:14
      Uważam "Plan Hausnera" za wielkie mydlenie oczu, ale niestety nie przypominam
      sobie jakichkolwiek konstruktywnych działań braci Kaczyńskich. A scene
      polityczną śledzę od wielu lat. Przykre.
      • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: O, przepraszam, ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.02.04, 10:00
        ... któryś z Braci zaproponował w swoim czasie, stworzenie Urzędu
        Antykorupcyjnego, którego funkcjonariusze otrzymywaliby: "BARDZO WYSOKIE
        WYNAGRODZENIA"! Tak więc nie w poprawie pracy Policji, UOP (wtedy jeszcze!),
        NIK, PICH, zwłaszcza zaś Prokuratury, upatrywał antidotum na szerzące się zło,
        lecz w powstaniu jeszcze jednej, dublującej się, ale za to bardzo lukratywnej
        struktury! Samo piękno, prawda? I jaka szkoda, że URZĄD nie powstał, już
        żylibyśmy prawie jak w raju.
    • Gość: Raficho Re: Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 09:16
      w pełni sie zgodze z poprzednikiem. Jak partia która de facto nie ma własnego,
      oficjalnego programu może w sposób merytoryczny podjąć rozmowę na temat
      wydadków publicznych,czy na jakikolwiek inny temat?????
    • Gość: Rak Re: Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera IP: 157.25.139.* 03.02.04, 09:28
      Lepszy rydz niż nic, panie K. Ciekawe co Wy zaproponujecie. Lepiej od razu
      sprawę załatwić„ Tnij Waść wstydu oszczędź”
    • Gość: antySLD Kaczyński pieprzony pieniacz - to nie alternatywa! IP: *.jota.digi.pl 03.02.04, 09:29
    • Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Gospodarka (POWIATY!), durniu! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.02.04, 09:46
      Nie pamiętam już, który to prezydent USA powiedział, ale powiedzonko trafne, z
      tym że zmodyfikowałbym je na: "POWIATY, durniu"! Dopóki te wszystkie mizerne,
      a gadatliwe ekipy rządzące nie wyciągną wniosków z zapaści spowodowanej
      buzkowskimi "reformami", zwłaszcza horendalnymi kosztami wprowadzenia i
      dalszego utrzymywania powiatów, gimnazjów, Chorych Kas (czy obecnie NFZ) z ich
      rozdętymi oraz korupcjogennymi strukturami samorządowymi, nie ma szans na
      ŻADNĄ poprawę! Hausnerowskie półśrodki nic tu zmienić nie mogą, podobnie jak
      forsowany przez najbogatszych podatek liniowy, obcinanie rent i emerytur,
      karuzela stanowisk w ministerstwach!
      Przepraszam za przepisanie postu, ale artykulik o PO, jakosik szybko zniknął z
      witryny!
    • Gość: Lykos Re: Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera IP: 150.254.85.* 03.02.04, 09:50
      Plan Hausnera ma sporo zalet. Przytoczmy ważniejsze z nich:

1) Większość cięc dotyczy okresu, gdy SLD nie będzie u władzy. Odium spadnie
      więc na następną ekipę rządzącą.

2) Nastawia przychylnie wielki byznes, a więc obecnych i przyszłych sponsorów

3) Poszerzając zakres ubóstwa społeczeństawa zwiększa potencjalną klientelę
      wyborczą SLD.

Nic więc dziwnego, że dla SLD jest on atrakcyjny i za Krecią Pataczkówną może
      powiedzieć: "Taki jest mój pogląd i całkowicie go popieram". Ale nie widzę
      powodu, dla którego miałby ten program popierać PiS. Ani w ogóle opozycja, poza
      może PO, która jest poplecznikiem oligarchii, jedynego poza klasą polityczną
      beneficjenta planu Hausnera.
    • Gość: Lepper Brawo Kaczor Samoobrona z Tobą !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.04, 10:05
      Samoobrona dziekuje p. Kaczorowi za odpowiedzialne wypowiedzi z ktorych tchnie
      madroscia i troska o Panstwo. A jak za 2 lata bedzie u nas jak w Argentynie i
      ludzie wyjda na ulice to mam nadzieje ze p. Kaczor wezmie karabin i zacznie do
      nich strzelac.
    • Gość: ZZ Ani ani IP: *.top.net.pl 03.02.04, 10:08
      Ani nie ma żadnego planu Hausnera, to są tylko działania pozorne, ani też
      bracia Kaczyńscy nie mają żadnego programu gospodarczego. Bracia Kaczyńscy
      stanowili trzon niesławnej pamięci rządu Jana Olszewskiego, kiedy to nastąpił
      stuprocentowy odwrót od gospodarki rynkowej i jej rebiurokratyzacja, tak zwane
      koncesje Glapińskiego Adama.
      Tylko liberalizm i plan Balcerowicza jeszcze raz od nowa.
      Konieczny jest powrót do roku 1989 i tak będzie.
      Kwestia tylko, czy zaraz czy dopiero za parę zmarnowanych kadencji.
      • Gość: regen Re: Ani ani IP: *.btk.net.pl / *.btk.net.pl 03.02.04, 13:17
        ZZ napisał(a): ...nie ma żadnego planu Hausnera...

To akurat nieprawda.
        Ekonomiści różnych opcji politycznych plan Hausnera akceptują a ich
        zastrzeżenia dotyczą dwóch kwestii:
        1. wielu uważa, że plan jest za mało radykalny
        2. inni mają wątpliwości, czy obecna ekipa będzie w stanie go wdrożyć.

• Gość: Bird Re: Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 10:19
      Kaczor nawet tego planu nie czytał, bo nie ma czasu. Zajęty jest kombinowaniem
      jak dowalić Platformie i uszczknąć im trochę poparcia. Zresztą on nigdy nie
      miał żadnego planu gospodarczego
      • ayran Re: Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera 03.02.04, 13:30
        Gość portalu: Bird napisał(a):

> Kaczor nawet tego planu nie czytał, bo nie ma czasu. Zajęty jest
        kombinowaniem
        > jak dowalić Platformie i uszczknąć im trochę poparcia. Zresztą on nigdy nie
        > miał żadnego planu gospodarczego

A Ty czytałeś? Podobał Ci się? A co podobało Ci się najbardziej? Bo mnie
        obliczenia Hausnera. Dość kontrowersyjna arytmetyka, jak dla mnie, ale już
        dużo wcześniej znałem Hausnera od tej strony. Jest naprawdę niezły - ale
        niestety nie w liczeniu.
    • pastoris Re: Kaczyński: PiS nie poprze planu Hausnera 03.02.04, 16:18
      Gość portalu: Marecki napisał(a): A jaki plan ma Kaczor? "Trzeba ratowac
      finanse publiczne, ale nie kosztem tych najbiedniejszych" - to jest jedyne, co
      slysze.

Prawda, że dotychczas żadnym pomysłem PiS się nie pochwalił. W demagogii za to
      jest dobry.
      Przykład? Remont gabinetu premiera ma kosztować wg nich 1,5mln zł. Skandal,
      prawda? Wielu uwierzy i się oburzy - 1,5 miliona na gabienet?!
      Czytałem gdzieś (i jest to prawdopodobne), że naprawdę to prowadzony jest
      planowany od dawna remont skrzydła budynku, w którym nie robiono nic od lat 50-
      tych a wymieniane jest zdezelowane wyposażenie biurowe (też tanie i raczej
      tandetne). Nie wiem czy to prawda i nie wiem, czy tyle powinien kosztować
      określony zakres robót. Ale posłowie mają nieco większe możliwości i
      przyklasnąłbym, gdyby Kaczyńscy powiedzieli: "zaplanowano i wydano 1,5mln zł,
      podczas, gdy wg szacunku (czy kosztyrysu powykonawczego) powinno to kosztować
      1,15mln zł; dlaczego niepotrzebnie wydano 350 tysięy?"

Drugi przykład demagogii: Krytykowanie zakupu 10 ludsusowych limuzyn rządowych.
      Lususowe(!) limuzyny za średnią cenę 47 tysięcy złotych! Wyobrażacie sobie te
      luksusy?! Już raczej należało zaniepokoić się, czy nie kupuje się jakiegoś
      badziewia.
      Nie wiem, czy musi być tyle samochodów rządowych. Natomiast kolejnym
      demagogicznym zarzutem jest, że "wymienia się czteroletnie samochody". Wydaje
      mi się, że to nie wymaga uzasadnienia :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka