Dodaj do ulubionych

praktyki w radiu

27.04.06, 15:16
czy był ktoś na takich praktykach? I co dokładnie się tam robi? Pozdrawiam
wszystkich
Obserwuj wątek
    • disilusion Re: praktyki w radiu 28.04.06, 23:55
      Hej to znowu ja:) Czy uczestniczył ktoś w takich praktykach? Może ktoś się
      rozpisze na ten temat-będę wdzięczna:)
      • rozmowy_kontrolowane Re: praktyki w radiu 30.04.06, 07:19
        Zależy, gdzie trafisz. W jednym radiu będziesz mogła zając się jakąś
        konstruktywną pracą, w innym będziesz parzyła kawę i sprzątała gazety.
        • myszmagda Re: praktyki w radiu 09.05.06, 16:37
          Ja miałam praktyki w Radiu Katowice. Nagrywałam tam i montowałam 30 sekundowe
          wypowiedzi różnych ludzi, które potem wykorzystywane były w serwisach
          informacyjnych. Pisałam do nich też podprowadzenia. Tematy znajdowałam sama lub
          zlecano mi konkretne zadanie. Robota nie najgorsza, chociaż radio mnie raczej
          nie kręci, ale za to atmosfera fatalna. Etatowi radiowcy chcieli mnie pożreć,
          tak drżeli o swoje stołki. Radia Katowice więc nie polecam. Znajomi, którzy
          praktykowali w rozgłośniach komercyjnych bawili się znacznie lepiej i nauczyli
          więcej.
          • disilusion Re: praktyki w radiu 09.05.06, 19:33
            A wiesz jak się dostać do takiej rozgłośni komercyjnej? Gdzie w ogóle można coś
            takiego znaleźć? Pzdr
            • zwierz.alpuhary Re: praktyki w radiu 09.05.06, 20:21
              > A wiesz jak się dostać do takiej rozgłośni komercyjnej? Gdzie w ogóle można coś
              > takiego znaleźć?

zadzwonić, zamejlować i zapytać, swego czasu szukali ludzi na praktyki w Radiu Wawa
              Ja skończyłem specjalizację radiową na UW, miałem zajęcia w Polskim Radiu, ale
              to trochę inna bajka.
              • disilusion Re: praktyki w radiu 10.05.06, 19:07
                I polecasz specjalizacje radiową? czy może jakąś inną? (chyba strasznie
                ciekawska jestem:) A w ogóle to warto studiować dziennikarstwo skoro piszą na
                tym forum że nie potrzebne są do tego studia.
                • zwierz.alpuhary Re: praktyki w radiu 10.05.06, 20:15
                  ja tam trafiłem trochę przez pomyłkę a właściwie to dlatego że się nie dostałem
                  na spec. TV, czego później nie żałowałem, bo ponoć na TV było gorzej niż u nas
                  (tzn. w sensie "dziania się"). Poza tym, choć byłem "dzienny" to nie trafiłem do
                  grupy "dziennych" gdzie byli najbardziej zaangażowani ludzie. Na zajęcia
                  chodziliśmy trochę z nudów, trochę z musu a niektórzy w ogóle nie chodzili,
                  tylko np. załatwili sobie praktyki w jakiejś stacji i też zdawali. Z początku
                  nawet mi się chciało, ale potem traktowałem to już jak sprawę do odbębnienia
                  wiedząc że w radiu raczej miejsca nie znajdę.
                  Dziennikarstwa moim zdaniem studiować nie warto, chyba że do razu weźmie się
                  jakiś drugi kierunek. Jeśli człowiek ma praktykę to i tak sobie poradzi a jeśli
                  nie ma praktyki to na tych studiach dziennikarzem raczej nie zostanie. Moim
                  zdaniem najlepszy układ to inne studia + dwuletnie pomagisterskie
                  dziennikarstwo. Tak więc myślę, że do porządnego dziennikarstwa studia sa
                  potrzebne, ale niekoniecznie pięcioletnie.
                  • zwierz.alpuhary Re: praktyki w radiu 10.05.06, 20:23
                    no i w końcu nie poleciłem; jeśli trafisz do grupy "dziennych", to owszem warto.
                    Zależy co cię interesuje, niby najbardziej prestiżowy jest PR ale... różne są
                    opinie, ponoć to dobre miejsce dla ludzi ambitnych ale niezbyt inteligentnych,
                    kariera za to jest murowana. PR, TV, radio i foto to najlepsze moim zdaniem
                    specjalizacje; pozostałe raczej należy omijać.
                    • disilusion Re: praktyki w radiu 11.05.06, 14:58
                      No to ja się jeszcze pozastanawiam nad tym dziennikarstwem. Taka ładna pogoda to
                      prawie na roweże troche porozważam:) A do TV to chyba się ciężko dostać na
                      praktyki, dobrze się domyślam?
                      • zwierz.alpuhary Re: praktyki w radiu 11.05.06, 21:22
                        A do TV to chyba się ciężko dostać na
                        > praktyki, dobrze się domyślam?

ja się tam dostałem, ludzie z mojego roku też praktykowali w tv, wiec chyba jest
                        to możliwe. Na pewno na trzecim roku można pójść na wakacyjne praktyki, które
                        załatwia wydział, poza tym co roku jest ogłaszany nabór na staże w Akademii
                        Telewizyjnej TVP.
                        • disilusion Re: praktyki w radiu 13.05.06, 12:58
                          a co teraz robisz? Twoje życie jest związane z dziennikarstwem?
                          • zwierz.alpuhary Re: praktyki w radiu 14.05.06, 20:29
                            tak, ale nie zawodowo tylko nonprofitowo. Zawodowo jestem najczęściej tłumaczem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka