Dodaj do ulubionych

Blokowanie stron przez TPSA

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 21:41
Witam. Od jakiegos czasu TPSA wprowadzila rozne swoje filtry, majace niby
chronic przez bootnetami i podobnym zagrozeniem. Pomysl szczytyny, ale... Przy
okazji odciela uzytkownikow neostrady od roznych stron, np. www.gimp.org, skad
mozna bylo pobrac open sourcowe oprogramowanie do edycji grafiki. Mniejsza o
to. Ich infolinia tlumaczy, ze strony te stanowia zagrozenie i dlatego blokuja
dostep. Oczywiscie to bzdura. Co ciekawe te "niebezpieczne" strony
udostepniaja poprzez wlasny serwer proxy! Oczywiscie na prosbe o usuniecie
takiej blokady odpowiadaja nie bo nie. W umowie nie ma zadnych klauzul
dotyczacych cenzurowania internetu (bo blokowanie stron odbieram jako
cenzure). Co jako uzytkownik moge zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: case Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.08.09, 01:28
      Trochę spóźniłeś się z postem o jakieś 6 m-cy. gimp.org rzeczywiście była
      zablokowana, ale do porozumienia z adminami doszło jakoś w styczniu. Przyznam,
      że od tego czasu sam nie miałem problemu z jej otworzeniem zarówno na neo jak i
      iDSL. Temat był bardzo głośny w grudniu 2008, system wtedy raczkował i pojawiało
      się dużo opinii tych roztropnych jak i spamerów którym ten system ograniczył
      zarobek (ilość spamu w ciągu kwartału spadła o 30%). Tobie nadal nie otwiera się
      strona gimp.org , uważam, że nie jest to już kwestia black holling (on działa
      ogólnie, jak zablokuje to wszystkim). W regulaminie masz, że operator nie
      gwarantuje dostępu do zasobów sieci Internet - ma to sens na takie posty,
      poczytaj :) Sam mogę wysłac Ci screeny z otwartą stroną gimp.org i adresem IP z
      neo. Co możesz zrobić... ? nie ściemniaj, albo zajmij się własnym kompem :)
      Swego czasu nagminnym problemem było to, że nasza-klasa się nie otwierała.
      Problem rozwiązało rozbudowanie serwerów przez właścicieli portalu :)
      • Gość: Tom Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 13:36
        Wiem, ze problem wystepowal wczesniej. Ale pojawil sie ponownie od ok. 1,5
        miesiaca. I wyobraz sobie, ze troche mam o tym pojecie. I jesli na neo strona mi
        nie smiga, a na tym samym kompie jak sie przelacze na innego providera to mi
        smiga to raczej nie jest to moj problem. Podobnie jak fakt, ze z zapytanych
        kilku osob z neo nie smigala nikomu, a tym, ktorzy maja np. z kablowki dziala
        ok. Wiec troche wiecej pokory wobec swoich watpliwych w tym przypadku wiadomosci.
        Prosilem o konkretna pomoc, a nie osobiste wynurzenia.
        Co do mniejszego zla - nie za bardzo obchodza mnie szczytne idee jesli nie moge
        swobodnie korzystac z internetu, bo tak sie komus uwidzialo. Nawet jesli chca
        blokowac pewne adresy to istnieja techniczne mozliwosci robienia tego bez
        blokowania wszystkiego jak leci. Wiec jest to po prostu niedbalstwo pracownikow
        TPSA. I pisze to jako osoba, ktora kilka lat administrowala siecia.
        Rozumem, ze istnieja pewne ograniczenia, ale blokowanie strony gimp, czy
        codeblocks nie ma zadnego uzasadnienia, jest po prostu skutkiem niedbalstwa
        informatykow TPSA. I dlatego jeszcze raz prosze osoby majace jakies
        doswiadczenie jak mozna walczyc z TPSA, zeby to zrobili porzadnie i nie
        blokowali dostepu do stron, ktore niczemu nie zagrazaja.
      • Gość: Tom Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.09, 13:42
        Jeszcze a propos regulaminu. Jest punkt, ze TPSA nie gwarantuje dostepu do
        wszystkich zasobow, ale ja to rozumiem inaczej. Logiczne jest, ze ze wzgledu na
        struktue sieci, TPSA nie moze zagwarantowac prawidlowego dzialania elementow
        przez nia nie zarzadzanych, w tym, ze np. wlasciciel danej strony nie zablokuje
        np. Polakow, bo mu sie nie podobaja. TPSA nie ma na to wplywu i stad ten punkt w
        umowie. Trudno byloby sie ich o to czepiac. Ale z pewnoscia nie znaczy to, ze
        TPSA moze swobodnie oceniac do czego powinienem miec dostep, a do czego nie
        blokujac pewne miejsca. Jesli moja interpretacja tego punktu jest mylna to
        prosze o poprawienie i wytlumaczenie czemu jest inaczej.
    • Gość: case Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.centertel.pl 01.08.09, 09:32
      Masz rację, przepraszam autora za mój wcześniejszy ton. Aż sprawdzę, jak to jest
      z gimp.org. Może też chodzić o blokady klas adresowych przez tzw. black list.
      Przoduje w tym sorbs. A black holling to mniejsze zło, dlatego tp ma rację.
      Zresztą blokada jest zdejmowana natychmiast po tym jak dany serwer przestanie
      śmiecić, taki bat na adminów aby dbali o swoje serwery.
    • natalia_sankowska1 Do elizabetti2 - off topick 01.08.09, 10:44
      Kochana, nie trzeba zarzucać większości, jakk by nie było,
      uzytkowników-uczestników sieci, że są technicznymi analfabetami.
      rodzaje łączności - to tylko technologie. Jak Pani dobrze pomyśli,
      to okaże się, że TECHNOLOGII na świecie jest multum (więcej, niż
      specjalizacji inżynierskich) - i co, Pani je WSZYSTKIE opanowała w
      takim stopniu, że nikt Pani nie zarzuci analfabetyzmu? ;-)
      Użytkownik ma prawo znać te funkce urządzenia, które
      są mu potrzebne - i nic ponad to. Reszta powinna być opisana w
      instrukcjach zgodnych z rzeczywistym sposobem postepowania.
      A najważniejsze, moim zdaniem, to zgodne z prawem opisanie
      stosunków operator-klient (tzn. umowa i regulamin usługi). Bo jeżeli
      funkcjonowania programu czy peryferii mozna od biedy sie nauczyć
      metoda na chybił-trafił, w sferze prawa lepiej tak nie robić. ;-)
    • Gość: hol Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.CNet.Gawex.PL 03.08.09, 16:40
      oto kopia mojej odpowiedzi na reklamację ze stycznia - post o blokowaniu stron
      już był na tym forum... więc pewnie o to samo chodzi...

"ja na reklamacje otrzymałem taka odpowiedź - więc możemy TP
      skoczyć bo zaakceptowaliśmy regulamin.

W odpowiedzi na zgłoszenie reklamacyjne dotyczące blokady kanałów
      IRC wyjaśniamy, że w dniu 31 grudnia 2008 r. pojawiły się problemy z
      dostępem do polskich serwerów różnych sieci IRC (czaty internetowe,
      do tej pory problem pojawił się serwerach torun.ircnet.pl
      oraz polska.irc.pl). Jest to wynikiem wprowadzenia usługi black
      holingu czyli blokowania adresów internetowych będących potencjalnym
      zagrożeniem dla ich użytkowników. Źródła zagrożenia zidentyfikowane
      przez Centrum Bezpieczeństwa TP zostały zablokowane dla wszystkich
      abonentów korzystających z dostępu do Internetu na łączach TP.
      Blokada jest niezależna od woli abonenta i nie występuje jednostkowo
      na wybranych łączach, zostanie ona automatycznie wyłączona przez
      Centrum Bezpieczeństwa, kiedy administrator serwera usunie stwarzane
      przez niego zagrożenie.
      Jednocześnie informujemy, że zgodnie z Regulaminem świadczenia
      usługi neostrada tp § 16 w celu zapewnienia bezpieczeństwa przekazu
      komunikatów w związku ze świadczoną Usługą TP podejmuje środki
      techniczne i organizacyjne odpowiednie do stopnia zagrożenia
      bezpieczeństwa świadczonej Usługi.
      • Gość: Tom Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 18:10
        Zlozylem oczywiscie reklamacje i spodziewam sie uzyskac podobna odpowiedz. Stad
        moje pytanie co dalej. Powolywanie sie TPSA na zagrozenia jest wyimaginowane, bo
        wspomniane strony zadnego zagrozenia nie stwarzaja (a jesli stwarzaja to ich
        dostepnosc poprzez serwer proxy TPSA poddaje w watpliwosc skutecznosc blokady).
        Poniewaz istnieja techniczne mozliwosci blokowania szkodliwych adresow bez
        jednoczesnego blokowania stron, ktore znajduja sie w tych podsieciach, jest to
        ewidentne zaniedbanie TPSA. Stad tez w przypadku odmowy zamierzam sprawe drazyc
        dalej, najpierw przez UKE (chociaz tu nie spodziewam sie jakiejs duzej pomocy),
        a potem sadownie. W sumie stac mnie na to, to czemu nie, a moze sie tym
        przysluze innym. BTW, nie orientujecie sie czy juz zostala wprowadzona ustawa
        regulujaca pozwy zbiorowe? Moznaby skrzyknac uzytkownikow neo i zalatwic to raz
        a dobrze, dodatkowo majac poparcie ilustam set urzytkownikow TPSA poszlaby
        zapewne po rozum do glowy i nie ryzykowala takiego pozwu zarowno ze wzgledu na
        konsekwencje ew. przegranej w sadzie jak i przede wszystkim wizerunek.
        • Gość: case Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.centertel.pl 04.08.09, 00:56
          Tom, muszę Cię zasmucić. Wiele urzędów łącznie z KE popiera takie działania. TP
          odważnie wprowadziła to jako pierwsza, ale tak już po prostu będzie. Znasz się
          trochę na internecie, więc pewnie wiesz, że nie da się badać każdej strony, ilu
          byłoby potrzebnych pracowników do tego??? tutaj działają skrypty. Przyszłość to
          zmuszenie admina danego serwera aby dbał o niego i raczej do tego dążą przepisy
          prawa. To tak jak z jeżdżeniem samochodem, masz ograniczenia prędkości,
          przepisy, jak je złamiesz to mandat. Nie ma tak, że jedziesz z 1 promilem, ale
          oburzasz się na wszystkich bo w końcu nie sprawiasz zagrożenia. Równie dobrze
          możesz wytoczyć pozew zbiorowy w imieniu kierowców na gazie, w końcu nie wiadomo
          po co ta policja się czepia i zrobić z tym porządek raz na zawsze. Dziwi też
          Twoje oburzenie na proxy. Skoro tp umożliwia ominięcie blokad przez proxy to
          chyba dobrze dla tych bardziej świadomych użytkowników?
          Napisz coś więcej na temat: "istnieja techniczne mozliwosci blokowania
          szkodliwych adresow bez jednoczesnego blokowania stron, ktore znajduja sie w
          tych podsieciach". Jakie one są i czy to nie admin danej podsieci powinien o to
          dbać? Niestety life is brutal, dziki zachód w ameryce też w końcu musiał zginąć.
          • Gość: Tom Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 15:30
            Trudno sie zgodzic z twoimi argumentami. Po pierwsze z TPSA mam umowe na
            dostarczanie uslug internetowych, a nie na ustalanie przez nich co jest
            bezpieczne a co nie. Po drugie TPSA nigdzie nie udostepnia zablokowanych adresow
            ani powodow ich zablokowania. Nie mozna wiec dokonac oceny sensownosci ich
            dzialan. Nie ma takze zadnych kryteriow wg ktorych sie kieruja. Zmuszanie
            adminow serwerow w takiej sytuacji nic nie da. Bo co mam im powiedziec? Ze jakis
            regionalny provider ich zablokowal, bo cos mu sie uwidzialo? Nie badz smieszny.
            Wracajac do twojego przykladu z ruchem drogowym - tu nie ma przepisow, wiec nie
            wiesz nawet kiedy sa lamane a kiedy nie. To jest arbitralna decyzja pracownika
            TPSA i o to w tym chodzi. Kierujac sie twoja argumentacja mozna powiedziec -
            zablokujmy dostep do internetu w ogole, bo to zrodlo wszelkiego zla.
            Co do proxy to moge z tego skorzystac, ale z wielu powodow jest to niewygodne.
            Pierwszy i wystarczajacy to fakt, ze korzystam na lapie z wielu sieci, a proxy
            tepsy dziala tylko w tepsie, wiec przy kazdej zmianie musze rekonfigurowac
            polaczenia. Niby nic wielkiego, ale placac za internet nigdzie nie mialem
            zaznaczone w umowie, ze beda takie niedogodnosci.
            Co do blokowania - slyszales zapewne o filtrach L7 - mozna filtrowac w wyzszych
            warstwach protokolu TCP/IP, blokujac konkretne proby atakow, przesylanie
            zlosliwego kodu, a nie isc po najmniejszej linii oporu i wycinac cale klasy
            adresowe. A w tym przypadku wystarczyloby zapewne chociazby filtrowanie po
            portach a nie po IP.
            • Gość: hol Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.CNet.Gawex.PL 05.08.09, 15:49
              miałeś napisane: "zgodnie z Regulaminem świadczenia
              usługi neostrada tp § 16 w celu zapewnienia bezpieczeństwa przekazu
              komunikatów w związku ze świadczoną Usługą TP podejmuje środki
              techniczne i organizacyjne odpowiednie do stopnia zagrożenia
              bezpieczeństwa świadczonej Usługi." - więc jak się nie podoba to można
              zrezygnować z usługi u takiego operatora...
              • Gość: Tom Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.09, 19:05
                Ale o jakim zagrozeniu mowa? Przeciez to nie jest tak, ze nagle magiczne sily mi
                zainfekuja komputer, o czy moze swiadczyc to, ze inni providerzy nie blokuja
                tych adresow i jakos masowego zagrozenia nie ma. Zreszta na tej zasadzie moznaby
                zablokowac caly internet.
                • Gość: case Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.centertel.pl 06.08.09, 13:35
                  Argument o blokowaniu całego internetu to gruba przesada :) Tp ma za to odwrotny
                  problem. Klasy adresowe są blokowane np. przez sorbs, oni raczej blokad za nic
                  nie zakładają. Też mogliby po portach, ale poszło po IP. Użytkownicy neo stali
                  się zagrożeniem dla innych użytkowników :) Ciebie nie krytykuję, jesteś
                  świadomy, niestety większość nie. Zawsze tp mogłaby dbać o bezpieczeństwo
                  lepiej, ale dobrze, że w ogóle coś robi. Inaczej po pewnym czasie rzeczywiście
                  cały internet dla klientów zostałby zablokowany. Tyle, że nie przez tp, ale inne
                  firmy bojące się o własne sieci przez ataki komputerów zombie użytkowników neo :)
                  Wspomniane zapisy w regulaminach stosowane są przez wielu operatorów. Mylisz
                  się, że nie można sprawdzić czy coś zostało zablokowane. Zajrzyj na
                  lg.tpnet.pl/
                  Co do gimp.org to zgadzam się, że to fajny serwis i jest blokowany nie słusznie.
                  W tej sprawie pisałbym do CERT, może uda się go wyłączyć spod działania skryptów.
                  • Gość: Tom Re: Blokowanie stron przez TPSA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.09, 18:07
                    Zauwaz, ze ja nie mam pretensji o to, ze TPSA blokuje adresy z ktorych rozsylany
                    jest spam, czy sa koordynatorami sieci bootnetowych. Chodzi mi o to, ze robi to
                    nieudolnie, blokujac przy okazji normalne strony. To tez jeszcze byloby
                    akceptowalne, gdyby po otrzymaniu zgloszenia poprawiali to. A oni olewaja
                    sprawe. A co gorsze nie ma zadnych jasnych kryteriow co blokuja. Na tej zasadzie
                    moga zablokowac dowolna strone, ktora np. zawiera tresci im nieprzychylne. Chyba
                    tak jak gdzies w necie ktos zasugerowal, trzebaby wykupic w jednej z blokowanych
                    sieci serwer, postawic na nim portal o homofobii, albo innym poprawnym
                    politycznie temacie, a potem zrobic medialna afere, ze TPSA dyskryminuje gejow,
                    widac juz do takich parodii doszlo.
                    Nie zgodze sie tez z tym, ze dzialania TPSA niweluja jakiestam zagrozenie. Wielu
                    providerow takich ograniczen nie stosuje (wspomniana chociazby strona gimpa
                    jednak na calym swiecie dziala) i jakos nic sie nie dzieje.
                    Podales adres stronki na ktorej mozna sprawdzic blokady, ale w teorii. Nawet dla
                    IP gimpa traceroute jest ok, a ping nie. Wlasciwie nic ona nie wnosi, to samo
                    moge zrobic z wlasnego komputera.
                    No nic, czekam na odpowiedz na moja reklamacje, zeby sprawie nadac dalszy bieg.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka