anwad 21.04.10, 01:12 Ostatnio na tym forum sporo dyskutowało się o sprawie wyboru Wawelu na miejsce pochówku. Oto jak byliśmy manipulowani: www.rp.pl/artykul/464545.html Polecam to studium. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 01:29 Oj, jak byliśmy manipulowani, oj. Bo, jak powszechnie wiadomo, najbliższa rodzina nie ma nic do gadania w sprawie miejsca pochówku zmarłego. Odpowiedz Link Zgłoś
anwad Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 08:00 Zadaniem dziennikarzy jest rzetelne podawanie faktów, a nie zniekształcanie ich. Rodzina po zastanowieniu zgodziła się na przedstawioną jej propozycję miejsca pochówku, ale sama się tego domagała, jak to przedstawiły niektóre media (zwróćmy uwagę jakie). Różnica pomiędzy jedną a drugą opcją jest diametralna. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głupa. 21.04.10, 09:31 Oczywiście że się nie domagała. Mamy na to wyłącznie oświadczenia trzecich stron - dowodu żadnego. Propozycję jej przedstawiono - tylko nie wiadomo kto przedstawił i kto wymyślił. Ot pomysł spłynął jak jakieś olśnienie na Dziwisza lub wstąpił do niego Anioł i mu to zaproponował. W dodatku Jarosław rękami i nogami się przed tą propozycją bronił. Jednak jak widać nieskutecznie - ktoś nie wiadomo kto wywarł na niego taki nacisk, że musiał się zgodzić. Pewnie to też dzieło Boga lub robota Jego posłańca - jakiegoś Anioła. Czego nienawidzę w PiS to tej bezczelności w kłamaniu. Tego ohydnego i na bezczelnego rżnięcia głupa. Już SLD od nich jest lepsze bo jakiś wstyd czuje gdy mataczy. PiS może kłamać w żywe oczy tak, że wszyscy widzą że łgają i nic - zero wstydu, zero refleksji. Zaś ich zwolennicy tacy jak anwad będą te kłamstwa powtarzac i popierać - albo z krańcowego zepsucia takiego jak u Kurskiego (ciemny lud kupi) albo z powodu krańcowej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda65 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 10:14 Ja napisałam niżej: uważam, że to pomysł kogoś ze świty - stawiam na Bielana. Oni wciąż liczą na prostych, naiwnych wyborców, którzy wierzą święcie w to, co podadzą w prostackich brukowcach - i nie przeliczą się. Do tego dochodzi pewna grupa fanatyków i cwaniaków, którzy te nastroje potrafią wykorzystać. Wiem też, że są posłowie PiS, którym zwisa w jakiej partii są byle by dostali pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 10:23 > Ja napisałam niżej: uważam, że to pomysł kogoś ze świty - stawiam > na Bielana. Tego jednak nie wiemy na pewno. Tak naprawdę nic nie wiemy po za tym, że śp. Prezydent został tam pochowany. Możliwe, że Bielan .... ale czy w PiS kiedykolwiek co kolwiek powstało bez zgody i błogosławieństwa Jego Wysokości Prezesa? Odpowiedz Link Zgłoś
mroowa49 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 10:34 Ktoś z PIS-u napewno ale z błogosławieństwem prezesa. I znowu się zaczyna ta sama gadka. PIS narozrabia, skłóci ludzi a potem szuka winnych i wyciąga argumenty w rodzaju "kopania, wściekłych ataków, kłamstwa medialnego". Jak ktoś chce mieć to w Pałacu Prezydenckim przez następne 5 lat to niech głosuje na Jarka. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 10:28 maaac napisał: > Mamy na to wyłącznie oświadczenia > trzecich stron - dowodu żadnego. Czyli nie ma dowodu, że to robota Jarosława ?... > Czego nienawidzę w PiS to tej bezczelności w kłamaniu. Zaślepiony oszołomie - przecież to dziennikarze bezczelnie kłamią !... A Ty łykasz to jak gęś kluski - choć sam przyznałeś, że brak dowodów... -- "Wajda Andrzej syn Jakóba, urodzony 6.III.1926 w Suwałkach. Posiada duże wyrobienie ideologiczne oraz wykazuje zdecydowaną postawę. Pod względem politycznym pewny. Członek PZPR. Zasługuje na zaufanie. " Odpowiedz Link Zgłoś
our2 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 10:56 Rzeczywiście, dziennikarze rownież bezczelnie kłamią, np. wówczas gdy mówią, że Lech Kaczyński był patriotą. Odpowiedz Link Zgłoś
mroowa49 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 11:08 our2 napisał: > Rzeczywiście, dziennikarze rownież bezczelnie kłamią, np. wówczas > gdy mówią, że Lech Kaczyński był patriotą. Możesz wymienić jedną 96 osób, które zginęły w tej katastrofie i nie były patriotą? Odpowiedz Link Zgłoś
our2 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 11:21 No przecież wymieniłem-Lech Kaczyńśki. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Tu się Mylisz! 21.04.10, 11:50 Wszystkie gazety pisały że LK jest WIELKIM patriotą! Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 11:26 > maaac napisał: > > > Mamy na to wyłącznie oświadczenia > > trzecich stron - dowodu żadnego. > > Czyli nie ma dowodu, że to robota Jarosława ?... Ależ oczywiście. Jeśli nie Jarosława to zapewne Pana Boga - albo jakiegoś Anioła. Innego wyjścia nie ma. Jak się mylę to prosze o listę innych posunięć związanych z PiS, do których Jarosław był przekonywany skuteczni przez swoich współpracowników mimo swojej pierwotnej niechęci do tych pomysłów. > > Czego nienawidzę w PiS to tej bezczelności w kłamaniu. > > Zaślepiony oszołomie - przecież to dziennikarze bezczelnie > kłamią !... A Ty łykasz to jak gęś kluski - choć sam przyznałeś, > że brak dowodów... Ależ oczywiśćie, że kłamią. Bo wszyscy wiemy, że to nie Jarosław odpowiada za wszystko w tej partii. Kłamał również Dziwisz twierdząc że idea wyszła od rodziny śp. Prezydenta. Kłamią wszyscy - tylko PiS i jego wyznawcy mają patent na prawdę - no a fakty najlepiej pod mur. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 22.04.10, 09:34 maaac napisał: > Jeśli nie Jarosława to zapewne Pana Boga - albo > jakiegoś Anioła. Innego wyjścia nie ma. Oszołomie, nie wiesz ,że w tej sprawie 1.słowo należy do Córki ?... > Ależ oczywiśćie, że kłamią. Bo wszyscy wiemy, że to nie Jarosław > odpowiada za wszystko w tej partii. No widzisz, zaślepiony oszołomie - wszystko Ci się miesza w skołowanej główce: PiS z Prezydentem, Partia z pogrzebem... > tylko PiS i jego wyznawcy mają patent na prawdę - Nie, wg Ciebie - wykształciuchy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 22.04.10, 11:54 > Oszołomie, nie wiesz ,że w tej sprawie 1.słowo należy do Córki ?... 1. Nie wiesz co to znaczy oszołom, więc nie nadużywaj tego słowa. 2. A niby dlaczego do córki, a nie do brata czy matki? Przepisy to regulują? Jakiś ścisły zwyczaj? Być może decyzję podjęła córka - tyle że nie istnieje NAJMNIEJSZY dowód na to, że tak było. Najmniejszy!!!! Za to fakt, że Jarosław jest osobą bardzo zdecydowaną, wręcz apodyktycznie narzucającą swoją opinię otoczeniu i nie znoszącą sprzeciwów jest powszechnie znany. W tym momencie szansa, że była to decyzja córki Lecha a nie Jarosława jest jak 1 do 1000. > No widzisz, zaślepiony oszołomie - wszystko Ci się miesza w > skołowanej główce: PiS z Prezydentem, Partia z pogrzebem... Nie miesza bo niby gdzie się ma mieszać? Mówimy o pogrzebie Lecha pochowanego zgodnie z pomysłem Jarosława na Wawelu. Ponieważ jedyną alternatywą, że to nie mógł być pomysł Jarosława jest to, że mógł być to pomysł jakiegoś innej osoby z kręgu "przyjaciół" obu Braci - które zawęża się do osób z PiS więc stwierdzenie, że w tym środowisku to Jarosław ma głos decydujacy czy wręcz jedyny jest jak najbardziej na miejscu. > Nie, wg Ciebie - wykształciuchy... :) Nic takiego nie twierdzę. Za to ty próbujesz nam wmawiać na podstawie nie wiadomo jakich przesłanek że masz rację i że Jarosłąw nie miał NIC wspólnego z pomysłem pochowania Lecha na Wawelu. Własnie ten brak prób umotywowania swojej tezy - potrafisz tylko kpić i obrażać innych wskazuje, że uważasz, że jesteś jedynym dysponentem PRAWDY a inni nawet podając powody swoich opini muszą się z definicji mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 29.04.10, 15:03 maaac napisał: > 1. Nie wiesz co to znaczy oszołom, Mylisz się. > 2. A niby dlaczego do córki, a nie do brata czy matki? Przepisy to > regulują? Tak. > Nie miesza bo niby gdzie się ma mieszać? Mówimy o pogrzebie Lecha > pochowanego zgodnie z pomysłem Jarosława na Wawelu. Ponieważ jedyną > alternatywą, że to nie mógł być pomysł Jarosława jest to, że mógł > być to pomysł jakiegoś innej osoby z kręgu "przyjaciół" obu Braci Formalnie - córki. Jak było faktycznie - tego nie wiesz, wiec nie rób z siebie oszołoma... > Nic takiego nie twierdzę. Za to ty próbujesz nam wmawiać na > podstawie nie wiadomo jakich przesłanek że masz rację i że Jarosłąw > nie miał NIC wspólnego z pomysłem pochowania Lecha na Wawelu. Niczego nie wmawiam, jedynie przestrzegam przed tworzeniem oszołomskich "prawd objawionych"... -- "Wajda Andrzej syn Jakóba, urodzony 6.III.1926 w Suwałkach. Posiada duże wyrobienie ideologiczne oraz wykazuje zdecydowaną postawę. Pod względem politycznym pewny. Członek PZPR. Zasługuje na zaufanie. " Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 30.04.10, 07:03 > Mylisz się. Nie mylę się. > Tak. Przytocz je. > Formalnie - córki. Jak było faktycznie - tego nie wiesz, wiec nie > rób z siebie oszołoma... Aha "nie wiem". Czyli czyj? > Niczego nie wmawiam, jedynie przestrzegam przed tworzeniem > oszołomskich "prawd objawionych"... Jaka "prawda objawiona"? 99% istniejących przesłanek świadczy o tym, że to był pomysł Jarosława. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 11:40 Propozycję jej przedstawiono - tylko nie wiadomo kto przedstawił i kto wymyślił. trudno sie z tobą nie zgodzic w tym miejscu.... W zeszłym tygodniu mieliśmy bylismy świadkami żenującego w przekazie popisu pisowskich polityków wśród których nie znalazł sie choc jeden facet z jajami, który po męsku przyjąłby na klate odpowiedzialność za ten wawelski pomysł...... Jaki stąd wniosek? - sami uważają pochowanie prezydenta na Wawelu za daleko idący bo cięzko jest w oparciu o fakty i rozum uzasadnić to miejsce pochówku - te gówniarskie popisy w mediach i te w.w kontrowersje jakos nie przeszkadzają im wymuszać na społeczeństwie uznania ich decyzji za jedynie słuszną choc sami swoim zachowaniem daja dowód, że w nia wątpią. Całą ta szopka jaką odstawili w zeszłym tygodniu powoduje, że trzeba sie kilka razy mocno zastanowić zanim powierzy im sie w wyborach nasze polskie interesy do reprezentowania bo dali właśnie dowód swojej kompletnej nieprzewidywalności a dodatkowo jeszcze wskazali miejsce gdzie mają nasze polskie tradycje... Ich zachowanie w zeszłym tygodniu pokaząło, że panowie z PiS-u niczego sie nie nauczyli od czasu swojej porażki wyborczej z '07 roku; ta sam buta, ta sama niezachwiana wiara w nieomylność Jarkacza, to samo lekceważenie dla ludzi, którzy myśla inaczej niż oni (o ile oni wogóle myśla...) Wyrażałem swoje watpliwości co do miejsca pochówku na "psychiatryku24" gdzie oczywiście zostałem mocno zbluzgany jako "antypolak" i "antypatriota" bo "wątpić Prawdziwy Polak nie ma prawa"... Najbardziej wkurzało ich zestawienie klimatu żałoby po Kaczyńskim z ich klimatem żałoby po Geremku bo zaproponowałem im przeniesienie profesora do tej samej krypty w której lezy prezydent... W świetle zasług obu tych panów dla polskiej racji stanu uważam, że nad takim pomysłem nalezy sie poważnie pochylić :-) Dla mnie zeszły tydzien był szczególnie przykry bo oprócz Kaczyńskiego pochowałem również swoje nadzieję jakie wiązałem z PiS-em jako partia racjonalnie myślących ludzi, którzy wiedzą gdzie i dlaczego chcą iść.. Dla nich partiotyzm to machanie flagą, podpieranie sie orłem (w koronie) i wycieranie sobie gęby nasż wspólna historią, która własnie rozpoczeli zawłaszczać w imię rozgrywania partyjnych interesów.... Ten ich partyjny taniec na prezydenckiej trumnie jest naprawdę obrzydliwy; w chrześcijaństwie to nie jest normalne. (p.s; nie jestem neofitą choć to co napisałem mogłoby cos takiego sugerować. Światopoglądowo wciąż mi bliżej do PiS-u niz PO tyle, że straciłem szansę na bycie reprezentowanym podczas wyborów.) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 21.04.10, 12:36 > (p.s; nie jestem neofitą choć to co napisałem mogłoby cos takiego > sugerować. Światopoglądowo wciąż mi bliżej do PiS-u niz PO tyle, > że straciłem szansę na bycie reprezentowanym podczas wyborów.) Hehehehehehe. 1. Twoje odkrycie to nic nowego. Oni się tak zachowywali ZAWSZE. Widać tym razem tak przegięli pałę, że nawet Ty to zauważyłeś. Pamiętasz słynne przemówienie Kaczyńskiego z pokazem multimedialnym w tle? 2. Jestem strasznie ciekaw CO dalej ciebie trzyma przy PiSie? Jakie elementy ich programu? Co posiada PiS czego nie mają inne partie? Pod jakim względem ci bliżej do PiS niż PO? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 23.04.10, 11:35 > Widać tym razem tak przegięli pałę, że nawet Ty to zauważyłeś. odpiernicz się... Lubisz kopać lezącego? Co posiada PiS czego nie mają inne partie? Pod jakim względem ci bliżej do PiS niż PO? Liberalizm gospodarczy; PIS-owcy są tylko obyczajowymi talibami natomiast gospodarczo są bardziej prorynkowi niz to całe "liberalne" PO Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli jak PiS rżnie głup 23.04.10, 12:50 > odpiernicz się... Lubisz kopać lezącego? Nie nie odpierniczę się. Czy PiS leży? Właśnie ich popularność ostro poszła w górę, a PO spadła. W dodatku darzę realny system wartości, którym się PiS kieruje w działalności politycznej taką niechęcią, że będę robił wszystko by ten system więcej w naszej polityce nie odgrywał znaczenia. Oczywiście ten system którym się posługuja, a nie ten który udają, że są jego wyznawcami. Strasznie się zawsze dziwię ludziom, którzy nie potrafią zauważyć że pomiędzy deklaracjami PiS, a ich faktycznymi działaniami jest taka ogromna przepaść. > Liberalizm gospodarczy; PIS-owcy są tylko obyczajowymi talibami > natomiast gospodarczo są bardziej prorynkowi niz to > całe "liberalne" PO W ramach tego popierania prorynkowości chcieli spowrotem upaństwić część polskiego przemysłu (tzw "kluczowe dla bezpieczeństwa"), protestują przeciwko prywatyzacji służby zdrowia, tak narzekają na prywatne banki itp itd. Prywatyzacja TVP to też dla nich zbrodnia. www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=program_2005.pdf Język PiS to typowy język socjaldemokracji (czy wręcz narodowych socjalistów - biorąc pod uwagę nacjonalizm i safascynowanie specsłużbami). Oni ciągle się litują nad biednym człowiekiem, chcą wspierać ludzi, gwarantowac im zatrudnienie, opowiadają o Polsce "solidarnej", a PO atakują za brak miłości do ludzi, chęć sprzedawania wszystkiego itp. itd. Fakt faktem, że w konkretnych posunięciach PiS w sprawach gospodarczych wykazał znacznie więcej zdrowego rozsądku niż można było to po nich się spodziewać po hasłach z kampanii wyborczej. Dodatkowow co najbardziej mnie rozśmieszyło do gospodarki i słuzby zdrowia "najęzli" specjalistów deklarujących do tej pory poglądy będace zupełnym przeciwieństwem tego co głosił PiS. Efekt - polityka taka pół na pół - trochę socjalistyczna zgodnie z poglądami PiS trochę liberana zgodnie z poglądami Gilowskiej i śp. Religi. Tu jednak muszę dodac, że jakoś w sprawach gospodarki musi czuwac nad nami opatrzność - pozostałe ekipy od 1989 też bywały w słowach bardziej socjalistyczne niż potem okazywało się w realnych działaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
rumbun Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 16:18 To dlaczego twój bohater nie zacytował też wypowiedzi Dziwisza, że to nie on podjął decyzję, ale że zgodził się na prośbę rodziny? Bo nieco się nie zgadza z nieudolnie argumentowaną tezą? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Zaprawdę, mam nadzieję, że siedzisz tu za darmo... 21.04.10, 01:31 Bo jeśli ci płacą to okradasz swojego pracodawcę. Rzygam już twoimi fobiami i zachwytami. Weź idź na spacer, pobzykaj się z mężem albo obiad ugotuj. Więcej to pożytku przyniesie komukolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 01:37 komentator "zapomniał" zacytować Dziwisza, ktory jednoznacznie stwierdził przed kamerami że zgodził się na prośbę rodziny,... Ot manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 11:53 czepiasz się. W końcu mogli też powiedzieć że przeciw temu pochówkowi był i biskup(?) Pieronek jak i też Wajda Odpowiedz Link Zgłoś
zlopacz.kawy Tylko logiki w tym brak 21.04.10, 04:56 Skoro Magierowski twierdzi, że przypisywanie autorstwa pomysłu z Wawelem to opluwanie Kaczyńskiego, to chyba sam uważa że.. pomysł był zły? Bo jeśli koncepcja słuszna, to przecież o żadnym niszczeniu człowieka mowy być nie może, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cus27 Re: Tylko logiki w tym brak 21.04.10, 06:47 logika jest,intencje...plaskie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wacikowa Re: Tylko logiki w tym brak 21.04.10, 07:07 Większe parcie na władze ma Kaczyński niż Dziwisz. Jest też taka możliwość,że nagle wszyscy go tłumaczą. To nie on,on taki bidny. Trzeba go jakoś z głupot oczyścić. Jak zwykle zresztą. Druga sprawa jest taka,że jak tak wszyscy zaczną napieprzać na Dziwisza łącznie z Kaczyńskim to któż go poprze w wyborach jak nie "mohery".? Sami sobie gałązkę podcinają. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Pomysł wawelski przyszedł od Boga samego! 21.04.10, 06:59 A kto cos ma jest antyboski i antypolski. Musal przyjsc od Boga, z Jego natchnienia, bo nikt się do niego taksam z siebie nie przyznaje. To jest dopiero manipulacja: Dziwisz mówi, że to pomysl rodziny, rodzina, ze rzadu, rzad, ze nie wie czyj, ale nie jego i tak w koło. To czyj to pomysl w końcu byl? Musi, ze boski... Odpowiedz Link Zgłoś
our2 Kolejne kłamstwa i nagonka w wykonaniu Rzepy 21.04.10, 08:34 Przyzwyczaiłem się już do tego, że ta gazeta z łatwością manipuluje swoimi czytelnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.only Re: Kolejne kłamstwa i nagonka w wykonaniu Rzepy 21.04.10, 09:12 Manipuluja czy nie,ale w koncu niech mi ktos wyjasni.Czyj to byl pomysl? Kto z kim dyskutowal/rozmawial? I kto ostatecznie podjal ta chora decyzje?No normalnie jak w "dzikim kraju" Drzewieckiego sie czuje:D Ktos rozmawia,narod podejmuje decyzje...uwazalam do tej chwili,ze jestem czescia tego narodu,a tu prosze,zonk...Hmm,czyz bym zasnela w trakcie PODEJMOWANIA DECYZJI? Odpowiedz Link Zgłoś
mroowa49 Re: Kolejne kłamstwa i nagonka w wykonaniu Rzepy 21.04.10, 09:53 Taa znowu nam się wmawia "wściekłe ataki" na biednego Jarosława. Kolejny męczennik nam przybędzie - Rzepa już się rozkręca. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda65 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 09:27 Winien jest ten, kto miał w tym interes! Czyli Jarosław Kaczyński. Jest oczywiste, że sam nie mógł wyjść z tak absurdalną propozycją - toż byłoby to politycznym samobójstwem! Nie ośmieliłabym się tak nisko go oceniać. Jednak jego świta (np. Bielan) zna go doskonale i wiedziała, że taka propozycja padnie na bardzo podatny grunt. A zatem: 1) Opinie publicystów, że to pomysł J.K. należy uznać za skrót myślowy a nie manipulację. 2) Gdy usłyszałam o Wawelu to - jak większość - śmiałam się z dowcipu, aż dotarło do mnie, że ta farsa jest prawdą. GW nie miała z tym nic wspólnego. 3) Nikt nie ma prawa uważać czytelników GW za bezmyślną tłuszczę, bo zdecydowana większość to ludzie wykształceni i mają swoje zdanie, które GW tylko podziela. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 10:29 matylda65 napisała: > Winien jest ten, kto miał w tym interes! Czyli Jarosław Kaczyński. Następna oszołomka... -- "Wajda Andrzej syn Jakóba, urodzony 6.III.1926 w Suwałkach. Posiada duże wyrobienie ideologiczne oraz wykazuje zdecydowaną postawę. Pod względem politycznym pewny. Członek PZPR. Zasługuje na zaufanie. " Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 11:29 Już nie raz pisałem. Powtarzanie tych samych haseł, którymi was (zwolenników PiS, IV RP, antysalonu, moherów itp. itd.) określali ludzie będący względem was w opozycji jest śmieszne. Bowiem nawet nie wiecie co one oznaczają, a jak nie wiecie to macie zerowe dowody na potwierdzenie tezy jakoby ludzie wypełniali cechy wystarczające by ich tak nazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 22.04.10, 09:22 maaac napisał: > Już nie raz pisałem. Powtarzanie tych samych haseł, którymi was > (zwolenników PiS, IV RP, antysalonu, moherów itp. itd.) określali > ludzie będący względem was w opozycji jest śmieszne. Bowiem nawet > nie wiecie co one oznaczają, a jak nie wiecie to macie zerowe dowody Dobra , mądralo, to udowodnij poniższą brednię, bo autorka podwinęła ogon :) : matylda65 napisała: > Winien jest ten, kto miał w tym interes! Czyli Jarosław Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 22.04.10, 11:33 Wybacz - ale ja negowałem coś innego - określanie jej wyrazem "oszołomka". Potrafisz udowodnić że jest godna tej nazwy? Tu masz parę propozycji opisów tego pojęcia - możesz powiedzieć który spełnia? slowniki.gazeta.pl/pl/oszo%C5%82om A co do "bredni". Wypowiedź składa się z dwóch części - 1. "Winien jest ten, kto miał w tym interes!" Myśle, że tego stwierdzenia nie trzeba tłumaczyć. 2. "Czyli Jarosław Kaczyński." Tez tak uważam, że w interesie Kaczyńskiego Jarosława leżało pochowanie swojego brata na Wawelu. Wnioskuję to z następujących przesłanek: A. Pochówek na Wawelu nobilituje kazdą osobę tam pochowaną ponieważ pozostałe osoby tam pochowane na pewno były osobami nietuzinkowymi. B. Jarosław Kaczyński jest tak samo jak jego śp. brat głównie politykiem. Będzie dążył więc IMHO do robienia każdego posunięcia które umocni jego sytuacje polityczną - pochówek brata na Wawelu które patrz punkt A. podkreśla jego wielkość będzie automatycznie psychologicznym "potwierdzeniem" prawidłowości polityki Lecha a więc i jego "współpracownika" i "kontynuatora" Jarosława. C. Obydwaj bracia wykazywali wyjątkowe przewrażliwienie na punkcie "godności" swoich osób - stąd np "obrażenie się" za ten szmatłąwy artykuł satyryczny w niemieckiej gazecie. Każdy normalny człowiek by to olał - patrz Buzek który oślepł jak mu Skiba pokazywał .... jednak nie Bracia. Oni byli blisko zamrożenia kontaktów z Niemcami. Dla takich osób pochowanie na Wawelu tym bardziej zaspokaja ich potrzebę potwierdzania włąsnej wartości Tu się mieści też "mały" z bon motu Sikorskiego - Lech nie raz różnymi od mało zauważalnych do wręcz będących szczytem chamstwa zachowaniami poniżał swoich konkurentów. Może masz fakty, które przeczą tezom A., B. i C.? Osobiście bardzo mnie śmieszy jak się poróbuje podważać A. by usprawiedliwić tam pochówek śp. Prezydenta. Własnie nie potwierdzać, że śp. Prezydent był godny pochowanych tam osób, ale wręcz przeciwnie, że one były równie nie godnymi osobami. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda65 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 22.04.10, 14:18 Dzięki maaac :). Skąd bierzesz cierpliwość, by tłumaczyć oczywiste oczywistości komuś na poziomie trzylatka? Widocznie masz małe dzieci :) Ja jestem na to za stara. Może odzyskam kiedyś tę umiejętność przy wnukach, gdy będą pytać w kółko "a ciemu?" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 22.04.10, 16:00 Miałem "epizod" belferski w swoim życiu, a i sporo nauczycieli w rodzinie. Nie potrafię się tego odruchu pozbyć. :P Z małymi dziećmi tez mi się łatwiej rozmawia. :P Odpowiedz Link Zgłoś
matylda65 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 22.04.10, 16:43 Musiałeś być dobrym nauczycielem o anielskiej cierpliwości. Szkoda, że nie ma takich więcej :) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 29.04.10, 14:53 maaac napisał: > Wybacz - ale ja negowałem coś innego - określanie jej > wyrazem "oszołomka". Potrafisz udowodnić że jest godna tej nazwy? > Tu masz parę propozycji opisów tego pojęcia - możesz powiedzieć > który spełnia? "człowiek ogarnięty jakąś ideą, fanatyk, " > A co do "bredni". > Wypowiedź składa się z dwóch części - > 1. "Winien jest ten, kto miał w tym interes!" > Myśle, że tego stwierdzenia nie trzeba tłumaczyć. To miłe , że chcesz odwalać czarną robotę za matyldę, która udaje idiotkę, ALE : powyższe trzeba udowodnić (nie : tłumaczyć). Powodzenia ! :) -- "Wajda Andrzej syn Jakóba, urodzony 6.III.1926 w Suwałkach. Posiada duże wyrobienie ideologiczne oraz wykazuje zdecydowaną postawę. Pod względem politycznym pewny. Członek PZPR. Zasługuje na zaufanie. " Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 30.04.10, 07:00 > "człowiek ogarnięty jakąś ideą, fanatyk, " A niby jaką ideą ona jest aż opanowana? > > A co do "bredni". > > Wypowiedź składa się z dwóch części - > > 1. "Winien jest ten, kto miał w tym interes!" > > Myśle, że tego stwierdzenia nie trzeba tłumaczyć. > > > To miłe , że chcesz odwalać czarną robotę za matyldę, która udaje > idiotkę, ALE : powyższe trzeba udowodnić (nie : tłumaczyć). > Powodzenia ! :) Udowodnić, że "winny jest kto ma w danej sprawie interes"? Hmmmm i ty twierdzisz, że to matylda "udaje idiotkę"? Ok czasami zdarza się że "winny" jest ktoś kto nie miał interesu - jest to wtedy albo efekt przypadku/wypadku albo sprawca jest wariatem. Czy ktoś z osób zaangażowanych w pochowanie śp Prezydenta był wariatem? A może pochowali go tam przez pomyłkę? Czy jednak należy zakładać, że osoba podejmująca taką decyzję miała w tym interes? Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_oi Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 12:46 No i Matylda wszystko zwięźle i logicznie wyłożyła. Punkt pierwszy zmiótł z widnokręgu przywoływany felieton z rzepy. Kto oglądal Bielana u Olejnik, ten widział, ze zapytany o inicjatora pomysłu z Wawelem nie wiedzial gdzie podziać wzrok ani ręce. Nie musicie być psychologami, mili państwo, żeby spostrzec, że kłamał. A potem Dziwisz pod murem (nomen omen) kościoła wyjaśnial, że "inicjatywa nie byla nasza" Z resztą ten popis Bielana to jest katalog chwytów NLPowskich, jak mi sie będzie nudziło, to zrobię rozpiskę Ludzie na szczęście okazali się przytomni i szybko zauważyli, kto kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
topiramax Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 12:45 Lech Kaczyński miał szanse zatrzeć swoja tragiczną śmiercią złe wrażenie jakie krążyło wokół jego prezydentury: meldunki do brata, małostkowość, próżność, kłótliwość , robienie na złość Rządowi i Narodowi...ale żyjący (rodzina i inne czopki)mu nie pozwolili i te wszystkie wady zwykłego małego człowieczka wynieśli na ołtarze. Tyle tej całej prawdy o manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda65 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 18:19 Tak, myślę, że po prostu wszyscy machnęliby ręką na wszystkie błędy śp. Prezydenta, (bo w końcu nic bardzo złego się nie działo, choć i nic dobrego), ale durni spin-doktorzy i J.K. postarali się, by rozpętała się niepotrzebna burza i zaczęto wywlekać co się tylko da. Zrobili niedźwiedzią przysługę L.Kaczyńskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
rumbun histeryczny bełkot i szukanie wrogów na siłę 21.04.10, 17:23 Ta demaskacja rzekomej wielkiej manipulacji budzi u mnie uśmiech politowania. Nie bardzo rozumiem co autor próbuje udowodnić i po co sięga do tak mocnych i obraźliwych słów - przywołuje Goebbelsa. Dlatego też wydaje mi się, że albo autorowi udzielił się histeryczny nastrój dni ostatnich i wietrzy wielką intrygę tam gdzie jej nie ma, albo też sam cynicznie manipuluje, a część naiwniaków jak widać daje się na to nabrać. Jest faktem bezdyskusyjnym, że rodzina prezydenta brała udział w podjęciu decyzji o miejscu jego pochówku. Co więcej, w wypowiedzi, której przezornie autor nie przytacza, kardynał Dziwisz tłumaczy, że to rodzina zwróciła się do niego z inicjatywą pogrzebu na Wawelu. Nie trzeba się dużo napracować by znaleźć tę wypowiedź, autor jednak nie zadał sobie tego trudu. www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/polska/kard--dziwisz--decyzja-o-wawelu-wyszla-od-rodziny,56773,1 Nawet jeśli Dziwisz kłamie, to i tak wiadomo, że ostateczna decyzja należała do rodziny i Kościoła. Obie strony dogadały się, a swoje zamierzenie zrealizowały. Dlatego nie ma większego znaczenia czy wymyślił to Dziwisz, Glemp, Kaczyński, Bielan, czy Zyzio z III C. Rodzina mogła pochować prezydenta na Powązkach i nie byłoby tematu. Również Dziwisz mógł przekonać rodzinę, że pogrzeb na Wawelu może wywołać niepotrzebne kontrowersje. Tak się nie stało, obie strony są winne. Koniec. A co autor tak naprawdę udowadnia? Adam Szostkiewicz, Polityka.pl, 13 kwietnia: "Kto jest wyczulony na odcinanie polityczno-wyborczych kuponów od tragedii, ten słusznie czuje się wzburzony wawelskim pomysłem zrodzonym w kręgu rodziny tragicznie zmarłego prezydenta". - tu rzeczywiście Szostkiewicz sugeruje, że ktoś z rodziny odpowiada za wawelski pomysł Prof. Magdalena Środa, Radio TOK FM, 14 kwietnia "To jest mój apel do pana Jarosława Kaczyńskiego, bo to zapewne jest jego pomysł" To przypuszczenie, nie stwierdzenie faktu. Słowa Środy są mocne, ale jednak nie podpada to pod kłamstwo. Piotr Balcerowicz, filozof, Radio TOK FM, 14 kwietnia: "Czy dyskutowalibyśmy na temat miejsca pochówku prezydenta jeszcze dziesięć dni temu, gdyby żył? Taki pomysł nie przyszedłby nikomu do głowy. To pokazuje, że rodzina dokonuje tu nadużycia." Ani słowa o autorstwie wawelskiego pomysłu. Sama kontrowersyjna zgoda rodziny to też nadużycie. Aleksander Jerzy Wieczorkowski (były dziennikarz m.in. Radia Wolna Europa), Studio Opinii, 14 kwietnia: "Zmusił mnie do zabrania głosu Jarosław Kaczyński. Jego decyzja o pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu..." Rzeczywiście - tu mamy jasne oskarżenie o podjęcie decyzji przez Jarosława, podczas gdy możliwe, że jedynie współdecydował. Wiesław Godzic, medioznawca, "Gazeta Wyborcza Kraków", 15 kwietnia: "Jeśli otoczenie prezydenta i rodzina podjęły decyzję, że Lech Kaczyński powinien spocząć na Wawelu, to muszą się liczyć z konsekwencjami" Słowo "jeśli" mówi wszystko. Nie ma kategorycznego oskarżenia, a zwrot warunkowy. Prof. Jan Hartman, bioetyk Collegium Medicum UJ, "Gazeta Wyborcza Kraków", 15 kwietnia: "Z przykrością muszę ocenić wybór Jarosława Kaczyńskiego jako wysoce niefortunny." Uwaga jak do Wieczorkowskiego. Piotr Pacewicz, Wyborcza.pl, 15 kwietnia: "Sprawa jest delikatna, bo domyślamy się, że stoi za tym autentyczne uczucie braterskie Jarosława Kaczyńskiego." Domyślamy się i braterskie uczucie - to jedynie przypuszczenia i mało konkretów. Tomasz Nałęcz, wywiad dla Money.pl, 15 kwietnia: "Decyzja o pochowaniu Lecha Kaczyńskiego w wawelskiej krypcie to część kampanii. (...) Kontrowersyjny wybór rodziny zburzył ten spokój." Rodzina dokonała wyboru, nawet jeśli nie ona wymyśliła Wawel. Ta decyzja to część kampanii? Prawda. Niezależnie od tego kto ją podjął jest to wielkie uhonorowanie i dokonanie oceny prezydentury Lecha Kaczyńskiego. Blog Azraela Kubackiego, 16 kwietnia: "nie można od trzech dni ustalić, kto za tą decyzją stoi, kto tak naprawdę zaprzągł ciało prezydenta i jego żony do politycznej kampanii… prawdopodobnie jego brat". To nadal tylko przypuszczenie. Krzysztof Jasiński, dyrektor krakowskiego Teatru STU, Nasze Miasto.pl, 15 kwietnia: "Komentatorzy nie mają odwagi. Boją się powiedzieć, że to Jarosław Kaczyński podjął decyzję o pochowaniu brata na Wawelu". Kaczyński oskarżony wprost. Podsumowując - wielki spisek medialny - tzw. "kłamstwo wawelskie" można zarzucić w czterech przypadkach, a i to w sytuacji gdy wiadomo, że Jarosław Kaczyński/rodzina przynajmniej współdecydowali, a nie decydowali sami. Jak na demaskację goebbelsowskiej intrygi jakoś mało rzeczowych argumentów. Określenie "kłamstwo" totalnie nie na miejscu, ale za to bardziej medialne. I ktoś produkujący równie "dęty" tekst śmie zarzucać innym manipulacje? Poza tym tzw. eksport do prasy zachodniej też wymaga komentarza. Bardzo prostego. Skoro Dziwisz w rozmowie z zachodnią prasą mówi dokładnie to samo, co rzekomo zostało do zachodniej prasy "wyeksportowane" przez wraże liberalne media, to może do niego należałoby się zwrócić z pretensjami? Ale polskiemu tzw. konserwatyście nie wypada atakować Kościoła, prawda? Lepiej poszukać winnego "lewaka". Niebywała hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda65 Re: histeryczny bełkot i szukanie wrogów na siłę 21.04.10, 18:36 Poszłabym dalej. Weźmy zdanie K.Jasińskiego: "Komentatorzy nie mają odwagi. Boją się powiedzieć, że to Jarosław Kaczyński podjął decyzję o pochowaniu brata na Wawelu". Czego u licha się boją?! Przecież cała dyskusja dotyczyła pytania: kto WYMYŚLIŁ a nie kto PODJĄŁ DECYZJĘ! To oczywiste, że DECYZJA musiała należeć do J.K., bo nikt inny (poza córką) nie miał takiego prawa! (No, może pan Mackiewicz w sprawie siostry). Czy ktoś torturami zmusił J.K. do wyboru Wawelu na miejsce pochówku?! Ta sama uwaga dotyczy pozostałych wypowiedzi. Poza tym, jeśli to tak wspaniały pomysł, to jego twórcy powinni chodzić z dumnie podniesioną głową a nie wypierać się! Odpowiedz Link Zgłoś
rumbun Re: histeryczny bełkot i szukanie wrogów na siłę 21.04.10, 20:55 Oczywiście, Jarosław Kaczyński przynajmniej uczestniczył w podejmowaniu tej decyzji. Dlatego cały ten demaskatorski ton i przytoczone argumenty są po prostu śmieszne. No chyba, że autor próbuje się upierać przy tezie, że Jarosław dowiedział się o Wawelu z gazet? Poza tym autor sam też stosuje domysły - identycznie jak ci dziennikarze, których próbuje besztać za manipulację. Ale jak typowy polski konserwatysta - póki on to robi, to normalna sprawa, jak zrobi to ktoś o innych poglądach, to jest to "salonowa" zagrywka poniżej pasa i manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
kicikicituptuptup Re: histeryczny bełkot i szukanie wrogów na siłę 21.04.10, 22:56 Ale co z Lisem? Odpowiedz Link Zgłoś
rumbun Re: histeryczny bełkot i szukanie wrogów na siłę 21.04.10, 23:55 Lis zaprzeczył by Wawel był pomysłem Jarosława lub rodziny. Ale nie mówił nic o podejmowaniu samej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: histeryczny bełkot i szukanie wrogów na siłę 22.04.10, 08:04 Ok. Tylko jeszcze jedna uwaga - kimż niby Tomasz Lis jest by się w ten sposób autorytarnie wypowiadać o tym co było lub co nie było pomysłem Jarosława Kaczyńskiego? To dalej tylko opinia niczym nie podparta - dokładnie tak samo jak tezy, że to był pomysł Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 21.04.10, 18:32 wychodzi na to że pomysł z pochowaniem Prezydenta na Wawelu zrodził się sam z siebie. nie Jaruś, nie Dziwisz, nie rodzina Prezydenta oraz nikt z PIS-u. nikt się do tego pomysłu nie chce przyznać, jednak wszyscy wyżej wymienieni (chętnie lub nie) na to przystali. wniosek-tzw. odpowiedzialność zbiorowa czyli odpowiedzialnego nie ma. no chyba że naród. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Prawda wawelska 21.04.10, 23:18 Ale o jakie kłamstwo chodzi konkretnie? Ze Jarosław zdecydował o pochowaniu brata na Wawelu? Chyba nie sądzisz, że gdyby protestował, to Dziwisz z Majchrowskim doprowadziliby do tego pochówku wbrew jego woli? A może uważasz, że Jarosława Kaczyńskiego jakoś zmanipulowano? Kto? Bielan? Dziwisz? Majchrowski? Prawda wawelska jest jedna Odpowiedz Link Zgłoś
rumbun Re: Prawda wawelska 22.04.10, 01:02 Wszystko prawda - z małym zastrzeżeniem. Zadecydowała rodzina i Kościół, który mógł odmówić, podobnie jak w przypadku Kurtyki. Decyzja o Wawelu zapadła w wyniku porozumienia się tych dwóch stron. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda65 Re: Prawda wawelska 22.04.10, 06:59 Poprawka: o prezydencie Kaczorowskim nikt w PiS nawet by się nie zająknął gdyby nie wrzawa wokół Wawelu. Miał służyć wyłącznie jako d...krytka dla poronionego pomysłu z Wawelem. Na szczęście Jego rodzina pokazała klasę i miał piękny, godny pogrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
rychoonet Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 23.04.10, 23:43 Jak się nikt nie przyzana kto go tam chaciał pogrzebać to powiedzą że tego chaciał naród, i oto im chyba chodzi. Jaro wykorzysta to w wyborach w których to on niby nieche ale go proszą , kto?- no naród. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierze_futerkowe Re: Kłamstwo wawelskie, czyli o kopaniu leżącego 28.04.10, 21:02 A wszystko dlatego, że nie ma jasnych przepisów regulujących taką sytuację. Słyszałam w TV wypowiedź specjalisty od protokołu dyplomatycznego (nazwiska niestety nie pomnę), że brak w Polsce jakichkolwiek regulacji dotyczących pogrzebu głowy państwa. Dlatego wszystko było robione na chybcika i w burzy mózgów. I odbije się czkawką, kiedy umrze któryś z byłych prezydentów albo następny - odpukać! - w trakcie kadencji zleci ze schodów w Pałacu Prezydenckim i złamie kark. Wtedy dopiero się zacznie: a dlaczego Kaczyński na Wawelu, a XY nie na Wawelu, a w czym jeden lepszy od drugiego, a może wszyscy prezydenci na Wawel... itd. Odpowiedz Link Zgłoś